Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Patriot Valkyrie NAS pro dva disky

Jaký je tam BT klient? Rtorrent?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zpracování vypadá rozhodně lépe než u mého D-Linku DNS-323, ale podle chybějících informací v recenzi bych řekl, že mu chybí Torrent klient, což je pro mě poměrně závažný nedostatek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stránka "služby" - třetí až pátý screenshot od konce. Tam se podívej na bittorent.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, díky. Nějak jsem to přehlédl. Zmátlo mě, že není součástí toho levého menu, kde bych ho čekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná mám mezery ve vzdělání, ale u benchmarku jsem čekal nějaké výhody RAID 0 oproti JBOD nebo dokonce i proti SOLO HDD. Proč tedy RAID 0 používat, když mi nic nenabízí? Jedině ztrátu dat v případě poruchy jednoho disku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že disky u tohoto modelu nejsou úzkým hrdlem, tím je evidentně nevýkonný CPU, neschopný dosahovat ani těch cca 40MB/s co zvládnou bez potíží dnešní disky.

Na takové to domácí síťování a zálohu dat to asi stači bude, na víc bych takové řešení nepoužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, to je obecně problém všech těchto domácích NAS. Rozhodně od toho nelze očekávat žádný extra výkon a ten Gigabit Ethernet je tam v podstatě zbytečný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne .. 100Mb ti da max 13MB/s co je dost malo. Takze kdyz ti da NAS i pouhych 20MB/s tak 1Gb je fajn. A momentalne mam uz 3. NAS server. Prvni byl rad kdyz dal 10MB/s (raidsonic). Druhy NAS DS-210j uz dal az 30MB/s a ted ma DS-410 kvuli tomu ze uz je tam RAID5 a tedy je tam aspon urcita ochrana a tam uz to da zapis 50MB/s. Samozrejme zalezi na tom kolik bezi na zarizeni sluzeb a jakych.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ocenil bych u takovýchto zařízení i test spotřeby. Přeci jen u takto nonstop běžícího zařízení každý watt stojí několik desetikorun ročně. Rozdíl mezi zařízeními třeba 10W už je za několik stokorun a to už by mohlo rozhodnout o koupi toho či onoho NAS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaja a jště mi tu chybí, zda to zastaví disky po určité době jako o má D-link ? Prostě bych rád v testu viděl i nějaké info, proč vlastně NAS pořídit :-p

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezastaví, ale jak jsme se dozvěděli, už brzy se objeví nový firmware, který toto bude umět, údajně firma zapracovala i na zrychlení. Třeba si tenhle NAS ještě jednou půjčíme a změříme jej s novým firmwarem, až se objeví.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba jednodiskove Synology nestoji za rec - v provozu 19W - osazeno beznym Samsungem 2TB. Mate moznost nastavit hibernaci s prodlevou (cca 9W). U tohoto zarizeni to bude asi pri aktivite vice, pokud buduo obsazeny oba disky, odhaduji nejakych 25W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba se dvěma HDD se pohybovala pod 20 W, při spuštěném kopírování velkých souborů to pak vylezlo nad 20 W. Někam to tam ještě dopíšu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je docela slušné, na to že polovinu z toho měly asi ty disky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi nekdo rict jestli je bezna vec u NAS serveru, ze nepodporujou zapis na NTFS? Vzhledem k tomu, ze si na ne dost lidi uklada HD filmy je to pro me docela velky minus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to bezne, nebot byvaji zalozeny na Linuxu, ktery nema podporu zapisu NTFS v jadre. Da se tam sice dobalickovat, ale neni to dokonale (problemy s fragmmentaci a rychlosti). Linux ma lepsi filesystemy. Zrovna ext2 je sice zivouci fosilie (bezne se pouziva ext3, k dispozici je uz i ext4), ale i pri nejmensim clusteru ma maximum 16 GiB na soubor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PRoblemy s framgentaci NTFS nejsou chyba ale vlastnost, tento system ma tento problem sam o sobe. Bohuzel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Oproti FAT32 jsou problemy s fragmentaci mnohem mensi a pokud neni disk zaplnen po okraj, tak se moc neprojevuji. Hlavne defragmentace po win neni problem, pro linux vsak zadny program pro defragmentaci NTFS neni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych nerekl, ze se u NTFS neprojevuji. Kdyz nahraji na nesystemovy z 90% volny disk 1 soubor o velikosti 1MB, klidne mi z nej udela deset fragmentu. Ten filesystem je vazne osel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Další pomalej šmejd. Škoda. To opravdu neexistuje externí diskové pole schopné přes gigabit ethernet protlačit 60MB/s ? Nedej bože při připojení přes eSATA více? O možnosti rychlosti >150 MB/s při RAID 0, resp 1+0 nemluvě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky si rikam. To je snad problem vsech disku zapojenych do site, pokud nemaji samostatny pocitac. Podobne to vypada kdyz mate HDD se 100 MB/s, pripojeny pres USB 30 MB/s do routeru a vysledek je treba 10 MB/s na GB LAN nebo N-kove wifi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale existuje, ale tyto kousky jsou jaksi "drazsi",
a hadejte proc asi ;-)
http://www.synology.com/enu/products/DS109+/perf.php

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč asi? Aby se mohli prodávat šmejdy typu zde recenzovaného? Protože mají v sobě hafo zbytečných krávovin typu bittorent klientů, sdílečů fotek, hudebních/video serverů, připojitelných kamer atp.?

Za stejnou cenu lze postavit mnohem flexibilnější a rychlejší PC s jen o málo vyšší spotřebou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ziaden problem.
Doska Little Falls 2 s Atom 330, 1GB RAM, 2x 1,5TB Samsung, soft. raid na gentoo. Zdroj Fortron 220W IPC, 80+. Celkova cena bez diskov je cca 3100,-. Disky 2x 2100,-. Cele to mam pripevnene na kus drevenej dosky a lezi to pod stropom v komore :-)
Cez Sambu som pretlacil v poho 80 MB/s - obojsmerne. Zatial som sa k dalsiemu vyladovaniu na rychlost nedostal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ho postavte, co Vám brání? tohle zařízení není evidentně pro Vás...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen se prosim podivejte kolik stoji HW Raid Radic do PC. V techto kvalitnich NASech totiz bejvaji.. pak si znovu spocitejte kolik by vys stalo postavit to pc :)

Jinak ja mam QNAP TS-439 Pro II
http://www.umax.cz/index.php?modul=produkty&strana=detail&cislo=UMNP0048...

Rychlost komunikace po Gigove siti je bezne okolo 80-90MB/s cteni a zapis 70-80MB/s v Raid 5 na 4HDD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplnim,mam tam jeste jeden HDD na E-SATA a rychlost je stejna jako interni HDD.

NAS me stal 15 000kc a za ty penize bych skoro ani stejen vykone PC s temito funkceni nepostavil. navic Konfigurace NASu je na 20minut a vse jede,konfigurace PC je na tejdne minimalne,pac Linux bezne nepouzivam..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HW RAID nemusí být nutně rychlejší a lepší, než ten softwarový. Opravdu výkonný RAID řadič pak stojí mnohem víc, než tyhle levné NAS.

U toho QNAP jsem nenašel, co používá za RAID řadič a tak bych si i tipl, že používá mdadm (tudíž sw). Nakonec s 1,66 GHz procesorem a 1 GiB DDR2 paměti to není problém.

Z mého úhlu pohledu proti těmto NAS krabicím hovoří velice špatně proveditelná (ne-li nemožná) implementace SSO, nebo alespoň centrálně řízené autentizace, autorizace a účtování. A to je (možná až na to účtování) docela potřebná věc i v domácích podmínkách. Kdo má furt měnit hesla na všech krabičkách co jsou doma?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Cekal jsem, zda nekdo zmini alespon vyrobce tenchto spickovych NAS. Ano konkretne Synology DS109 mi na 1000 siti chodi nahoru i dolu kolem 45MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Synology bych za vzor moc nedával. Přece jen jsem u těchto zařízení "potkal" spoustu chyb ve firmware, konkrétně v případě integrace do domény (po dobrém přiznávám, že iSCSI jsem nezkoušel).

Dnes je IMHO jediné opravdu (polo)profi řešení v midrange segmentu jen ten QNAP - ten AFAIK funguje.

Profík samozřejmě sáhne po FC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja osobne mam Synology uz nejaky cas a nemuzu si stezovat. Kazde zarizeni z casu na cas ma chybu v FW ale v pripade Synology je chyba rychle opravena co + pridavana nova funkcnost co ne kazdy dela.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda ze ADS moc nefungovalo. Nedavno jsem pripojoval konkretne DS-109 do domeny a moc to nechodilo. Tedy, v domene to bylo, uzivatele jsem videl, ale autentizace nechodila. Spravil to az predposledni firmware z dnesniho pohledu. Co se vykonu tyce, uslo synology docela slusnou cestu. Jeste mi bezi u klienta RS-106 (rack 1u 4 hdd) a to je vykonove tragedie.. Dnesni DS-209+ uz bezi relativne slusne za ty penize a funkce ma vsechny ktere jsou treba... Navic je to takove instantni reseni v porovnani treba s freenasem nebo nedejboze openfilerem kterej mi k srdci moc neprirost :-) Docela by mne zajimalo jak chodi treba ten qnap... zatim jsem nemel moznost dostat ho do ruky ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na CCE reviews robia celkom dobre recenzie na NASka, ak chce niekto viac informacii a porovnani: http://www.ccereviews.com/reviews/patriot-valkyrie-2-bay-nas/

Na rozdiel od Derryka si nemyslim ze to je smejd. Svojoch uzivatelov si urcite najde, za celkom dobru cenu maju vsetko co domaci uzivatel a drobny podnikatel potrebuje. Je to stale jednoduchsie ako hladat predrazene miniITX komponenty, skladat si to dokopy, instalovat a hackovat niektory Linux. Nie kazdy ma na to cas, prostriedky a vedomosti. Tety z malej uctovnickej firmy nebudu riesit instalaciu Ubuntu.

Ja mam doma Synology DS209. Je to vyborne NASko - v porovnani s Valkyrie ma 1.2 GHz procesor, 256 MB pamate, je asi 2-2.5x rychlejsi - ale tak o 2 tisicky drahsi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

DS-209 tka je za tu cenu super... skoda ze konci a nahrada v rade DS-210 zatim neni :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to pomalý šmejd, navíc výrobce nereaguje na problémy zjištěné uživateli viz. jejich forum: http://patriotmemory.com/forums/forumdisplay.php?f=20

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze DIIT od dob CDR konstantne klesa na kvalite. Ale ted k veci: JBOD je opravdu "Just a bunch of disks", tedy hromada disku, neni to zadny RAID! Manual je tedy napsan spravne a v clanku je chyba v tabulce popisu urovni. Pak nasleduje rezim LINEAR, tj. spojeni disku za sebou, jen pro dosazeni souctu kapacity - zde disky nemusi mit stejnou velikost, coz je vyhoda. A zbytek uz jsou RAID rezimy, s tim ze 0 neposkytuje zadnou redundanci, takze by se nemel oznacovat jeste za RAID. Nematte prosim lidi a napravte zmatek v clanku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.