Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Samsung 2343NW - superlevný monitor s rozlišením 2048x1152

Už som jeden predal zakaznikovi, vyzera slusne, cena je absurdná! podla mna super

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam ho doma. Hned vedla starsieho Eiza L685EX. Mam verziu s DVI. Potreboval som vela pixelov a tiez sa mi nechcelo davat vela penazi, tak som to riskol s tymto. Vysledok je taky, ze to Eizo dam prec a kupim este jeden takyto isty. Za tie peniaze vyborny. Nepouzivam to na filmy ani hry. Iba na hudbu a internet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna včera jsme tady měli menší variantu těchto Samsungů - 20 palců s 1680x1050. Kvalita pro kancelářskou potřebu dobrá, poměr cena/výkon velmi dobrý (nekupte to za tu cenu). Jedinou slabinou je ten chybějící digitální vstup.
Jinak bych rozporoval, že by VGA vstup ten monitor prodražoval, jak tvrdí článek. Ano, je tam sice zapotřebí A/D převodník, nicméně pro digitální vstup (bez ohledu na to jaký typ digitálního vstupu) monitor také potřebuje dekodér použitého přenosového protokolu, který v reálném čase převádí příkazy protokolu na matici zobrazovaných bodů. Mnohdy se navíc jedná o jediný čip zvládající obojí dohromady. Takže ten rozdíl je skutečně prakticky jen v osazených konektorech.
Nadále ovšem plně platí Vaše zdůraznění toho, jak nehorázný příplatek si výrobci určují za digitální vstup a plně s ním souhlasím. Na to existuje jediný lék - jeden z výrobců takový společný přístup podrazí s vidinou většího objemu prodejů - a ostatní budou pak přinuceni následovat. Je pravděpodobné, že současná celosvětová ekonomická situace k tomu povede.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BW řada se od NW neliší pouze přítomností DVI vstupu, jak se píše v článku, ale také jiným podstavcem s možností výškového nastavení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten monitor vypadá fakt zajímavě, hlavně to rozlišení. Jinak teď sedím u 2253LW (22", 1680x1050), kterej mě stál někdy v září zhruba 4300 Kč a má jak D-SUB tak DVI. Jinak tady se projevují ty nevýhody TN. Ty pozorovací úhly jsou fakt šílený (hlavně na výšku), tak to mám dočasně podložený. Jinak uvidíme kdy zlevní IPS nebo časem, pokud se začnou vyrábět FED panely (http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=72907)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ak nie je mozne nastavit obnovovacku 50Hz(idealne este menej) tak si to mozu nechat. ako do certa mam synchronizovat europsku pal normu(50fps)!? plno videi je predsa v pal norme a to nehovorim ze mam aj televiznu/satelitnu kartu

a to, ze os umoznuje naszavit minimum len 60Hz, nie je ziadnou prekazkou... powerstrip napr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výrazný rozdíl v ceně u monitorů s DVI není rozmar výrobců ale úplně jiných pánu. Je na ně totiž uvaleno vyšší clo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z toho co som zatail patral, tak len HP robi lcdecka pod 50Hz(48 a mozno aj menej). vie niekto o dlasich znackach/tipoch ? potreboval by som totiz nieco rychleho(najlepsie TN).

nechapem ako sa vsetci bezhlavo zenu len za velkymi Hz. zrejme nemaju o snychronizacii a teda dokonale plynulom obraze ani paru. sproste decka asi len.

kriste, ved to nie je crt, neblika to

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jestli je vnitřek u obou verzí stejný a ten DVI konektor tam šel sprostě dobastlit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vazeni recenzenti,
dokud si na kamere nevypnete expozicni automatiku, tak jsou takovato videa zcela k prdu...
Z toho dychani clony nepoznam ani prd, jestli obraz v nejakych uhlech tmavne nebo ne a z toho dychani vyvazeni bile nepoznam ani prd, jestli se v nejakych uhlech meni barvy nebo ne...
A o te silene roztresene ruce ani nemluve.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Analog ne, dost velký rozdíl.Sice Samsung je dnes špička a cena byla jen akce vánoční a těžko se dá někde za tuto cenu dnes koupit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samsungX: Tak si proběhni jyxo, jaké jsou jeho ceny. A je uváděn na skladě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, loslhotos má pravdu! Vyšší cena modelů s DVI je zapříčiněné výrazně vyšším clem na monitory vybavené tímto rozhraním. Monitory které mají pouze D-SUB se totiž dají dovážet jako zobrazovací zařízení pro průmyslové účely, kdežto monitory s DVI nikoliv.

Nenadávejte proto zbytečně na výrobce a dovozce... ti za to skutečně nemohou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to P a vel: to spis ne nez jo ( resp. zas tak jednoduchy by to nebylo) mimo  chybejiciho konektoru ,bude urctite na tistaku mezi evetuelnim dobastlenym dvi chybet i par smd soucastek ( resistory, ker. kond. apd.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, hlavne sami odbornici :-)
Hlavny rozdiel medzi verziami D-SUB a DVI je v licencnych poplatkoch. To sa vam ani nesnivalo, ze ano?

Rozdiel ceny nie je len cena za konektor a jeho napajkovanie. Za DVI sa plati licencia za port a plati ju tak vyrobca chipu, ako aj vyrobca koncoveho zariadenia.

Lacne monitory (lebo, take si ziadaju masy konzumentov, ci sa vam to paci, alebo nie) maju len D-sub a su osadene aj inymi variantami chipov, ktore neobsahuju DVI a tym su aj lacnejsie (t.j. nejde tam len tak pripajkovat DVI konektor) - pre vyrobcu to v konecnom dosledku pri milionoch predanych kusov robi celkom zaujimave cislo. Vyrobcovia chipov do monitorov implementuju A/D prevodniky prakticky do vsetkych, ci uz maju alebo nemaju DVI, je to totiz nakladovo narocnejsie vyrabat dve verzie chipu len preto, aby jeden bol "s" a druhy "bez" A/D.

To iste je aj s HDMI - cena potrebneho "zeleza" je smiesna v porovnani za licenciu, ktoru musi platit vyrobca chipu aj vyrobca koncoveho zariadenia za kazdy HDMI port.

Takze ked uz chcete voci niecomu protestovat, tak proti tomu, ze sa velmi pomaly rozsiruje DisplayPotr - je totiz bez licencnych poplatkov a zrejme je proti nemu silny lobing zo strany drzitelov licencii na HDMI a DVI. Co vy na to?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DisplayPotr = DisplayPort :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi BW a NW není pouze DVI výstup, ale hlavně podstatně lepší polohování monitoru navíc s možností PIVOTu (používám pro čtení knížek z postele...) a samozřejmě duallink DVI kabel taky není zdarma.

Já jsem si právě koupil 2343BW jako levný monitor k noťasu a musím říct že jsem zatím dost spokojený. Má to ale i několik vad.

Jednak dotyková tlačítka jsou opravdu jen zápor - kdyby byla aspoň podsvícená (tzn že by se podsvícení zaplo při aktivaci nějakého menu), tak neřeknu. Jinak ale absolutně na ně není vidět - zvláště večer jas z monitoru naprosto zahluší jakékoliv znaky tlačítek takže doslova tápete ve tmě.
Druhou věcí je interpolace - na jednu stranu je v základních rozlišeních opravdu výborná (recenzent zřejmě nenašel v menu možnost nastavení ostrosti interpolace - ta je ze základu někde na polovině - proto lehké rozmazání). Opačnou stranou mince je vzhled obrazu, když tam vložíté některé méně známé rozlišení - obraz v takových případech může vypadat opravdu odporně. Jednak nenastavíte poměr (volba je AUTO - WIDE; tzn buď se monitor trefí, nebo doufejte že se jedná o rozlišení s poměrem 16:9 - jinak je obraz zdeformovaný a NIC s tím neuděláte), dále nenastavíte rozměry obrazu (opět když se monitor u méně známých rozlišení netrefí) a dále nenastavíte pozici. Kladem může v téhle oblasti být podpora rozlišení (1920x1200 a 1600x1200), které se můžou hodit ve hrách, které si neporadí se zvláštní výškou monitoru (1152 bodů). Tohle všechno se ale samozřejmě týká jen vstupu přes VGA; přes DVI si to snadno nastavíte v ovladačích GK.
Btw. 1:1 měl autor na mysli nikoliv mapování pixelů, ale zachování poměru stran(které jak už jsem psal občas nefunguje u méně profláklých rozlišení).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porad premyslim, za jakych okolnosti clovek potrebuje casto menit rozliseni, nota bene na vselijaka "mene znama"...
Kdyz potrebuju jednou za X let preinstalovat system, tak to holt chvilku vydrzim, pak nainstaluju ovladace grafiky, nastavim nativni rozliseni a je vymalovano... zatim jsem nikdy nepotreboval jinak.
Maji ty duvody snad neco spolecneho s tou ztratou casu zvanou hrani her?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TNka obecně moc nemusím, ale tohle je fakt hodně agresivní cena. Vypadá to jako dobrá koupě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evzen: Pořád přemýšlím, proč ze sebe někdo dělá vola, nemá to něco společného s tou ztrátou času zvanou trolling?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

xox: A víš ty, kolik ten poplatek dělá? Jestli si to dobře pamatuji, je to 14000 USD ročně + 0,04 USD z každýho portu (slovy čtyři centy).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. Cenu zvyšuje práve to nezmyselné dovozné clo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PepicekM: Přidávám se k Evzenovi. Taky mě nenapadá, k čemu může být potřeba provozovat LCD panel v nenativním rozlišení a žehrat nad nekvalitní interpolací?

P a vel: I kdyby připájení konektorů a potřebných pasívních součástek nebyl problém, monitory se obvykle liší firmwarem a někdy i individuálním nastavením z výroby. Takže DVI dobastlit dost dobře nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moole: Obvykle je to potřeba při hraní her. Starší 16:9 nepodporují, na některé novější zas nestačí výkon PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč provozovat monitor v nenativním rozlišení... co třeba zraková vada? Ne každý vidí dobře na blízko, a softwarové zvětšování dpi v OS stále ještě není tak dokonalé jako zmenšení rozlišení. Pak je to o tom zda jsou zvětšená písmenka rozmazaná více nebo méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MagicColor Demo!

Mam monitor Samsung jiny typ, stejne menu. Zvolil jsem MagicColor Demo a na stejnem obrazku je sice videt predel, ale zadne zmeny barev -- zejmena nebe -- tam nejsou. Uvedeny obrazek ve me vzbuzuje pocit primo reklamni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc netestujete nejakej zajamvej monitor jako treba LG W2261V-PF - LCD 22" s FULLHD hdmi,dvi,dsub za cenu okolo 5 000 nez nejakou vec co ma velke rozliseni ale jen blbej dsub takze si to clovek ani neuzije....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych se přimlouval k tomu aby z levnější kategorie byly prováděny testy převážně u "vyčnívajících" kousků . Popravdě moc "Superlevný" mi tenhle kousek nepřijde a přitom se schopnostmi blíží ultralowendu .
Přítomnost DVI a polohovatelný stojan ve třech osách je pro mne požadované minimum .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych dodal, že Samsung 2343BW má oproti tomuto ještě Pivot stojan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P_V: Na zvetseni obrazu jsou i lepsi veci nez zmena rozliseni. Ve Windows Vista to funguje diky WPF perfektne. Jen musi aplikace byt napsana ve WPF a mesmi byt zmena velikosti blokovana.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Livinglegend: Zadnej levnej smejd neni zajimavej. Je jen levnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evzen ? 212.71.138.xxx - dnes, 27. února 2009, 16:16
Vazeni recenzenti,
dokud si na kamere nevypnete expozicni automatiku, tak jsou takovato videa zcela k prdu...
Z toho dychani clony nepoznam ani prd, jestli obraz v nejakych uhlech tmavne nebo ne a z toho dychani vyvazeni bile nepoznam ani prd, jestli se v nejakych uhlech meni barvy nebo ne...
A o te silene roztresene ruce ani nemluve.

Presne tohle jsem chtel napsat, byl jsi rychlejsi:)...taky me to stve, protoze tohle je podle me nejpodstatnejsi vec, nastavit pevnou expozici, kdyz neco takovyho tocim...jak jsem uz na par takovych videi koukal, tak to asi nikoho nenapadne nebo fakt nevim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Bespi: to "jen" je ale celkem podstatná věc. v praxi se mi osvědčily v tomto ohledu až Windows 7, které umí zvětšovat opravdu parádně - i u starších aplikací se všechno adekvátně zvětší, jen je to u nich rozmazané (nejspíš se to vykreslí jako textura, která se roztáhne).
Ale jinak prozatím opravdu je jedinou možností zvolit nižší rozlišení - u XP je to se zvětšováním tragedie a ani Visty na tom nejsou nejlépe.

re Tomcat2: Jenže na druhou stranu oko se chová jako ta kamera - samo se akomoduje a ty to nijak neovlivníš. Takže s automatickou expozicí se to blíží zase tomu, jak to člověk bude vnímat...

re Dalibor: A já mám přesně ten co je v recenzi (resp BW) a rozdíl tam je. Ono totiž záleží jaks měl předtím nastavené barvy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@martin: Si vazne mudry ako radio. :) Od stolu a pri pive sa to lahko filozofuje. Ale vies ty, co to obnasa z hladiska vyrobnych nakladov pri prepocte na pocet kusov pri planovanom pokryti dopytu na trhu? Uz si nieco vyrabal a robil prislusne nakladove kalkulacie? Ja to robim a pocitam kazdu aj tisicinu centu, ktoru usetrim. A na jednom vyrobku licencia k licencii a ani sa nenazdas, nazbiera sa toho hodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 vsync: Se synchronizací jsem se jednu dobu také potýkal. Hlavně u monitorů Eizo, které mají DVI "zamknuto" na 60+/-1Hz. Přitom přes VGA to zvládají i na 75Hz, což je celistvý násobek PALu a při této vrekvenci dojde též k synchronizaci. Proč mají takto DVI "zamknuto" nechápu. Elektronika to každopádně zvládá. (Zkoušeno cca před dvěma roky, třeba to už u novějších typů jde).
Nyní mám vyzkoušeny na 50Hz 3 monitory, jsou ale z vyšší cenové hladiny a to:
Lenovo L220x frps od 49,3Hz
HP LP2475w frps od 48Hz Při jiné frekvenci než 60Hz a nastaveném jasu jiném než min nebo max šíleně bliká (asi interference PWM regulace jasu výbojek s přepisem LCD).
Samsung XL20 frps od 45Hz (možná i méně, níž jsem to nezkoušel).

K synchronizaci s videem používám program Reclock. Funguje spolehlivě, např. 24p na 50Hz monitor (pustí film na 25p a přepočítá zvuk).

2 All: Já vím, je to trochu OT, ale třeba tím někomu pomohu.

Jinak k té 2343NW, pro toho kdo potřebuje vysoké rozlišení a nezáleží mu tolik na barevném podání může být tento monitor dobrou volbou. Já osobně bych ale volil tu dražší variantu s DVI (kdybych do toho byl nucen jít, nyní mám L220x).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Kostel: sháním nějaký 22" až 24" LCD monitor, který zvládne 50Hz. Potřebuji ho připojit jako zobrazovadlo k STB přes SCART -> VGA redukci. Ty, které jsi napsal, jsou dost drahé, hledal jsem spíš něco za půlku ceny (okolo 5k), ale nenacházím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku pekny TN monitor s velmi velkou pracovni plochou vzhledem k uhlopricce. Jedina vec co je skoda a je zminovana v recenzi je absence DVI, ktera ma model az o 1K drazsi. Nevim presne v jake dobre zijem, ale mylsim si ze doba kamena (D-SUB) je uz za nami a na kazdy novy monitor by se melo montovat DVI pripadne jako druhy konektor HDMI. Cenove to ten monitor nijak neprodrazi ( radove 10ky korun ). Myslim ze do pul roku az roku tento tren prijde a "D-SUB only" monitory zmiznou z prodejnich pultu. Snad to neni jenom zbodne prani me ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam ten monitor doma tak 10 dni , 1:1 Pixel aspect ratio NEMA ! , len pomer zachovania stran. Odozva nieje taka super, hry sa musia hrat zo zapnutou V-Sync . Ma este jednu nevyhodu ,sproste dotykove menu ,tazko sa snim robi.Inak je celkom pouzitelny na hry ako COD,alebo podobne ,ktore nemaju dobre textury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam doma uz 10 let CRT Sony black trinitron ultra flat a maximalni spokojenost. LCD do hnoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

froxic: Měl by jsi možná číst i starší příspěvky v diskuzi... Zjistil by jsi, že v ceně monitorů s DVI opravdu nejde jen o těch pár korun za součástky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tiez mam doma SONY trinitron CRT obrazovku 21" a ani za boha neviem najst nahradu za to do 15tisic SKK.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AK-81: Ano, jde ještě o pár korun za licenci. Takže + 20 navrch :-) Cenu kabelu samozřejmě nepočítám, ale ta je jasná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdar,
mam jeden blbej (asi) dotaz,ale nevim kde jinde se optat. S LCD zkusenosti nemam ... donedavna jenom CRT EIZO.

Proc kdyz zmenim frekvenci obnovovani tak se na LCD pismenka zaostri ? Nechapu to :( .. mam momentalne nejaky AOC ... pres klasika VGA kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Jirka1: měl bys číst lépe předchozí příspěvky. takže pro zhrnutí rozdíly):
1. DVI vstup
2. duallink DVI kabel (v obchodech OD cca 150 Kč, takže ne až tak zanedbatelné)
3. poplatek za DVI
4. jiný podstavec s podstatně lepšími polohovacími možnostmi (mimo jiné i s PIVOTem)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itokar: Kdyz mas LCD pripojene pres analog, tak musis po kazde zmene obnovovaci frekvence nechat automatiku prepocitat analogova nastaveni (faze apod.) nebo to udelat rucne. Na LCD bys mel mit za tim ucelem nejake tlacitko nebo volbu v menu. Pri pripojeni pres DVI se nic takoveho delat nemusi. K clanku bych dodal asi tolik, ze do kanclu mozna dobre (i kdyz rozliseni na takovou uhlopricku je uchylne). Nicmene na multimedia si toto muze koupit jenom trouba nebo velmi nenarocny jedinec. Kazde TN je i zadarmo drahe. Myslete lidi, kdyz to nebudete kupovat, tak ty soplove menavkove srajdy konecne prestanou vyrabet a dockame se OLEDu s normalnima uhloprickama a za normalni ceny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pre autora David Jezek:
recenzie by ste mohli robit aj profesionalne, lebo model LCD 2343BW ma pivot, lepsi podstavec (a samozrejme aj DVI) !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi: AK-81 psal obecně o ceně monitorů s DVI, takže bod 4 není třeba uvažovat. Kabel jsem nepočítal záměrně, jednak jeho cena je známá, navíc výrobce třeba nemusí dodat kabel VGA a místo něj dát DVI.
Obecně je tedy rozdíl v ceně DVI+VGA a jen VGA monitorů dán body 1 a 3, což je pár Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ještě clo 14% na monitory s DVI ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednou jsem slyšel o chlápkovi, který přepadl se zbraní hračkářství. A důvod? Spletl si budovu SONY s hračkářstvím. Proto právě v hračkářství střílel po lidech, mával se zbraní a požadoval vrácení peněz a ztěžoval si, že co "získa na délce to strácí na vejšce oprazu" a že 16:9ti sucks. A podle mne má naprostou pravdu!, viz tenhle monitor : 1152pix jako druhej rozměr? Běžte se bodnout. Nechápu co na těch 16:9 či 229:3 pořád máte. Zlaté 4:3. forever.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbeček:
Obraz 16:9 je pro lidkse oci daleko prirozenejsi nez obraz 4:3. To na tom vsichni vidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbeček: Děláš čest svému nicku, jenom sis spletl server. Tohle nejsou novinky.cz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena monitoru s DVI nie je vyssia kvoli licenciam, ale kvoli clu europskej unie. Monitor bez digitalneho vstupu ma clo 0%, monitor s DVI (ci inym digitalnym vstupom) ma clo 14%. Podakujte sa preto do Bruselu, nie do Samsungu.
C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbeček: Nomen Omen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to LiveBomb:
Je videt, ze marketing dosahl sveho. Zblbnout lidi kecy o prirozenem vnimani obrazu za ucelem mnohem levnejsi vyroby. 16:9 se zacina sirit jak mor ? starsi soft na nem nebezi nativne, vetsina aplikaci vyuziva vysku panelu atd. 16:10 se da jeste zkousnout, ale obavam se, za tato masaz "ze shora" nakonec skonci nekde u 2,35:1.

Preji vsem userum vice ergonomie pri praci s LCD a mene sirokouhleho "umeleckeho" dojmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to, že smyslem celého toho blbnutí s "dlouhými" monitory je jenom marketingová snaha po větších úhlopříčkách. Větší číslo se lépe prodává a lidé až časem zjistí, co si to koupili za zpotvořence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pussyCore: Nevim, osobne to mam na praci a se sirokouhlym jsem spokojeny, ruzne toolbary atd jsou obvykle po stranach a na 4:3 je uprostred docela uzka nudle. Co se tyce zabavy tak multimedia objevila sirokouhlost davno pred potrebou maximalizace uhlopricky pri minimalni plose, takze na tom asi taky neco bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re PussyCore:
Jsi naprosto mimo. Formát 16:9 resp 2,35:1 (apod) tady byly dávno předtím, než se objevily první počítačové monitory. A kino je promítáno právě v takovém formátu, protože je to přirozenější pro člověka. Takže to těžko svedeš na "reklamní masáž".
Pokud chceš čísla, tak člověk vidí horizontálně až lehce přes 200 stupňů (tzn dokonce lehce dozadu, i když to je samozřejmě jen periferní vidění)! Zatímco vertikálně jen něco přes 100. Stejně tak je mnohem snažší otáčet hlavou do stran, než nahoru/dolů. Je to jednoduchý evoluční důsledek toho, že je země placatá a nic s tím nenaděláš.
Doteď byly monitory skoro čtvercové jen proto, že pro práci je jednoduše potřebná určitá výška. Té se ale už dosáhlo, takže můžou monitory vesele růst do stran, aby se přiblížily zornému poli člověka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou tady zase nesmysly. Film začínal na formátu cca 4:3 viz staré grotesky s Chaplinem a to prostě proto, že to nejlépe odpovídá zornému poli očí člověka, což jsou dva kruhy z velké části překryté a převzalo se to z fotografie. Jenže kina bylo třeba stavět více do šírky, aby se vešlo více diváků a také se to hodilo, že mohli jet na plátně tři kovbojové vedle sebe, na úkor prérie a nebe a taky se ve finále ušetřilo trochu za film, protože políčka na výšku jsou menší a film tak mohl být kratší, proto se přešlo až na 2,35:1. Důkazem je kino IMAX, právě pro nutnost 3D efektu je třeba kompletně vyplnit zorné pole očí a kino tak nemá plátno a filmy tradiční 2,35:1, ale museli se vrátit k původnímu poměru 4:3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, ty alespoň tušíš která bije narozdíl od ptipi... Celý "zádrhel" odchodu filmo-kinového průmyslu od formátu 4:3 byl jen a jen prostý strach a obava z nástupu TELEVIZE. Dneska všichni víme, že video nezabilo rádio a stejně tak víme, že televize nezlikvidovala kina. Jenže tenkrát si pánové z filmového průmyslu opravdu mysleli, že TV je připraví o peníze. Výsledkem jsou pak ponejvíce "zasaženi" majitele filmových DVD, kde jsou jim jejich oblíbené filmy často podávaný v nejprapodivnějších formátech (ořezech) mnohdy na hony vzdálených formátu, kterým byl natočen originál.

Takže žádné zorné pole či kdoví co jiného. Jako vždy jen a jen BYZNYS aneb PENÍZE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Širokouhlý formát obrazu je pre ľudské oči prirodzenejší, a okrem toho sa trénuje aj periférne videnie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Martin: Najdi si něco ohledně zorného pole (např wikina - mají tam sice o chlup jiná čísla než si pamatuji, ale ne až tak moc). Pokud se bavíme čistě o binokulárním vidění, tak horizontální i vertiální úhly jsou prakticky stejné. To ale není zdaleka všechno, co člověk vidí... A když jsme u těch čísel, tak člověk skutečně vnímá/chápe jen maličký kužel (u textu tuším 3 stupně, u obrazu s minimální informační hodnoutou v ideálním případě "až" 15 stupňů) a zbytek je periferie (a nic na tom nemění, že u velké části té periferie má i informaci o hloubce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dojem, že formát 4:3 vycházel z kresebných schopností (tehdejších) objektivů - směrem od středu ostrost klesá, roste vinětace, takže pro maximální využití plochy, kde to jakž takž dobře kreslí, by byl nejvhodnější čtverec. To se týká jak kamer tak projektorů. 4:3 je asi kompromis mezi čtvercem a spotřebou filmového pásu. Až o hodně později se začalo uvažovat o rozšíření zorného pole a byla už k dispozici lepší optika, která to zvládla. To samé televize, jednak vycházela z filmového formátu, ale i kdyby ne, největší plochu při minimálním zkreslení bude mít opět čtvercová obrazovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viditelne autor clanku nevi proc je DVI drazsi a to znatelne. Odpoved je lehka: Protoze je na nej uvaleno clo pri dovozu do EU a licencni poplatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tech 14% clo navic je ta hlavni cast rozdilu ceny. Takze monitor s Displayporten bude levnejsi jen o ty poplatky, tak rekneme o 22 Kc (dam rovnou dolar, at nezeru)

Ted kdyz vedem EU, tak bychom to mohli zmenit, ne? Napiseme petici svemu predsedovi EU?

Anebo kupovat LCD vyrobene v ramci EU - existuje vubec neco takoveho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nalim: Ano, tento daňový únik je třeba zastavit a danit i VGA only monitory stejně vysoko, pokud není prokázán účel dodávky na průmyslové využití. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste drobnost, drazsi verze 2343BW ma nejen navic DVI, ale i Pivot
http://www.samsung.com/cz/consumer/detail/spec.do?group=computersperiphe...
Stojan:
Výškově nastavitelný, otočný na výšku, otočný kolem svislé osy, náklopný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi - problem, je z pri rovnakej sirke klesa vyska. Z 1600x1200 na 1600x1050, alebo (ako sa mi teraz snazia vymenit firemny notas) z 1440x1050 na 1440x900. Vacsina aplikacii co pouzivam sirokouhlac nevyuzije a nerata s nimi. Za to na vysku aj tych 150px chyba a to dost. Doma mam na stole 2x 1600x1200 a som spokojny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re haldo: základním kriteriem je cena. a otázka je - za stejnou cenu (a samozřejmě při jinak podobných parametrech) sníží se mi výška monitoru? A imho odpověď je NE - jen se mi monitor roztáhne do šířky.
Ty jsi za ty své dva 1600x1200 monitory musel zaplatit minimálně 16000 (spíš více). Za stejnou cenu jsou dva PVA monitory s 1920x1200. To samé se dá najít i u levných monitorů (5:4 19" monitor jsou spíš o chlup dražší, než 16:10 20" monitory a to při menší ploše, nižší výšce a výrazně nižším počtu bodů). 16:9 ještě nejsou tak rozšířené, takže mívají ještě trochu vyšší ceny, ale to se taky změní.
Ale když už se bavíme u recenze Samsungu 2343NW, tak mi ukaž monitor se podobnou/větší výškou za podobnou cenu, který není širokoúhlý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kostel,
nasobky este tak mozno pri progresive, ale u interlaced videi absolutne nemozne. treba si to vyskusat :)

to blikanie u HP... uf, pruser, prave od nich som uvazoval ze nieco kupim

ale ale, aka je uz len to synchronizacia ked ten soft zdvojuje snimky, ved to je len sama sekanica potom, beedo. dokonalou synchronizaciou je jednoznacne 1:1(napr. ... p25fps = 25Hz, i50fps = 50Hz, alebo p60fps=60Hz, i60fps=60Hz). btw, ja problem so zvukom nemam, tu ide o uplne inu synchronizaciu... synchro monitoru s videom(monitor sa musi prisposobit videu, co u 3d neplati, teda pokial to niesu konzolove(hry) sracisky)

ale dik za tipy(monitory)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kostel,
a rec je o plnohodnotnom snimkovani, a nie tie fake hd filmy priamo od tvorcov kde su zdvojene snimky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otas,
ty budes moj clovek :) co tak dat dokopy sily a spolocne nieco pohladat/patrat ? tiez potrebujem 50Hz a menej

tu mas moj email, alebo mi daj nick na nejakom fore kde si zaregistrovany .... mio27@seznam.cz

cus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ptipi:

re Tomcat2: Jenže na druhou stranu oko se chová jako ta kamera - samo se akomoduje a ty to nijak neovlivníš. Takže s automatickou expozicí se to blíží zase tomu, jak to člověk bude vnímat...

to je blbost si myslim, protoze oko se narozdil od kamery nedokaze prizpusobit okamzite...leda ze by jsi mel nejaky kyber oci:)...pokud mas navic staly osvetleni v mistnosti, tak oko se ustali a "exponuje" porad stejne...ale na videu si kamera ocividne drzela nejakou nizkou hodnotu expozice, kdyz zabirala cely display s prevazne bilym pozadim, ale jakmile trosku ujela a zabrala stenu za monitorem, tak zacala zesvetlovat...jelikoz autorovi litala kamera z rohu do rohu, tak hlavni zamer ukazat jake ma LCD pozorovaci uhly byl znacne zkresleny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2343BW má opravdu navíc k DVI ještě maximálně polohovatelný stojan, což já osobně považuji za obrovskou výhodu. Verzi BW jsem si před měsícem a půl koupil, v té době v podstatě na slepo, protože žádná recenze ještě neexistovala, ale udělal jsem dobře, ještě jsem měl 4 dny doma Acer X233Hbd, ale tento Samsung BW je ve všem min. o stupínek lepší. Mohu doporučit, mně vyhovuje na hry, práci i filmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 vsync: naprostý souhlas, ale v tvém případě se jedná o ideální stav, tak jak by to mělo vše fungovat.
Mě například ReClock pomohl, používám ho už několik let a žádnou cukanici jsem nepozoroval, naopak ji odstranil. Je přeci jedno jestli se stejný snímek filmu na monitor vykreslí 1x(1:1) 2x(1:2) 3x(1:3) (film:monitor) vždyť jeden snímek filmu se pro GK a monitor chová jako statický obrázek. Důležité je aby ve správný čas přišel 2. 3. 4. atd. snímek filmu a tím je zaručena plynulost přehrávání. To právě zajistí ReClock. Umí filmu "vnutit" i optimální rychlost přehrávání kdy 24frps filmu pustí na 25frps (tedy film o něco rychleji) a sám provede pitch korekci zvuku z důvodu rychlejšího běhu filmu.
Nejlépe vyzkoušet.
www.free-codecs.com/download/ReClock_DirectShow_Filter.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky za recenzi. jenom malickost - zadna zakonna lhuta 14 dni na vyzkouseni neexistuje. existuje pouze lhuta 14 dni na vraceni zbozi koupeneho "na dalku", ktere ovsem nesmi jevit znamky pouzivani a musi byt schopno dalsiho prodeje. jinak vam nevrati plnou cenu. krom toho rada prodejcu to obchazi, ze si pri vraceni strhne "balne" uctovane v procentech ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.