Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Sapphire Radeon HD 5450 - low end s pasivním chlazením

Mam velmi peknou, pasine chlazenou, kartu 7600GS od Gainwardu. Myslite, ze ma smysl upgradovat na HD5450? Diky za vase nazory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud toužíte přehrávat HD video a mít windows 7 a váš CPU je alespoň na úrovni dvoujádrového Atomu 330, tak určitě. K tomu je karta naprosto ideální. Podporuje akceleraci flash videí, a všemožných posledních GUI prkotinek s windows 7 s minimální pořizovací cenou a spotřebou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Tak to se omlouvám...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HDMI se dá celkem primitivně realizovat kabelem (nebo redukcí) i z DisplayPortu.

Jinak - co se týká nefunkčnosti pod Linuxem - to jste zkoušeli, nebo to napsali ze zkušenosti? Co by na to řeklo třeba takové LiveCD Fedory 12, popř. po doinstalování mesa-dri-drivers-experimental?

(Než mě někdo osočí z toho, že "experimental" není nic produkčního, bych rád napsal, že existují i "produkčnější", ale složitější řešení, toto je jenom nejjednodušší, nejrychlejší a plně open-source cesta.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z displayportu se dá vykouzlit vše. Kolega v práci má úplně nový Dell. Je tam nějaká nová low profile Atina, která má výstup pouze 2x DP (asi special OEM pouze pro ((pr)-dell). Dostal k tomu redukci DP -> DVI, což je důkaz že, HDMI, DVI a DP porty jsou navzájem na sebe převoditelné a je-li na kartě přítomen alespo jeden z nich, nelze to brát jako -

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nene, DP vládne všem - z něj jde připojit HDMI i DVI, naopak ale ne. Z HDMI zdroje jde připojit DVI monitor (mám vyzkoušené) a z DVI zdroje zase HDMI monitor (nezkoušel jsem, ale kabely jsou), takže ty jsou prakticky rovnocenné. Samozřejmě se bavíme pouze o digitálním DVI, následná redukce na analog (VGA) už samozřejmě nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík za objasnění, každopádně když je tam DP, tak to není -, - by byl kdyby místo něj bylo HDMI

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to je goool, koukám sem, jdu si tu kartu koupit a pak přídu a ejhle, ona je tu na ní recenze:o)))

Bohužel mi odešla 4870, tak než jí vyreklamujou kupuju nějakou nouzovku, takže vám povím, zda tam pojede COD apod hned zítra..:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Padesáťák už neplatí, tak by bylo vhodnější použít třeba korunu, dvacetikorunu.
2) "Sluší se podotknout, že s 93W odběrem se pohybujeme na úrovni 12,4% zatížení zdroje, tedy hluboko pod 20% hranicí, na které začíná měření institutu 80Plus."
Docela by mě zajímalo jak je to s účiností třeba kolem 10% a jak to ovlivnilo výsledek. Tahle karta a 750W šílenost (ano i k HD5870 je absolutně v pohodě kvalitní 600W), to je opravdu nereálná dvojka. Takže díky za recenci a pár watíků si ze spotřeby ještě odečtu :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zdroj dělá hodně. Já jsem si do sestavy s přetaktovaným i5-750 (na 3.4G) a ATI 5850 koupil zdroj Forton Blask Power 450Q 85+ a spotřeba klesla skoro o 40W proti předchozímu 520W 80+. Jsem teď při plné zátěži na 250W (BOINC procesor + grafika).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tady jednou zmiňoval, že je ulítlé komponenty tohoto typu testovat v takových sestávách. Máte mít nějaké testovací low power HTPC nebo "social PC" s miniITX deskou 150W zdrojem a pod na tyhlety srandičky, protože to je přesně sestava kam tohle patří např:
MB ITX Zotac gf 8200-C-E
2x1GB RAM
Athlon II X2 235e
jednoplotnový 5400 otáčkový disk green, eco série
Mini ITX case s neznačkovým zdrojem 150/200W dodávaným v chasis
Slim mechanika

Cena cca 6600,- bez grafiky nebo místo CPU + deska použít ION a pod

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, nějaký 300W - 350W zdroj aby se to trochu blížilo realitě. To low power HTPC to bys asi chtěl moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, ale když těch 300W zdrojů se 80+ certifikací až tolik není na výběr..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám na jednom chatovém ( nečti anglicky :-D )Sapphire VGA ATI Radeon HD 4550, 1GB HM, 512 MB GDDR3 VRAM, HDMI/DVI/VGA, PCI-E, Heatsin a super i na hry :-)
s Dual-Core Celeronem a 2GB DDR2 a fakt slušný na lowend.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase recenzia na HTPC kartu, kde sa testuje vykon v hrach. Komu to na co je? Nie aby ste tu napisali rozumne informacia ohladom akceleracie videa. Upozornujem, ze vsetky Ati graficke karty neakceleruju HDTV video HIGH L5.1 a s viac ako 8RF (co je asi najdolezitejsi bod recenzie takejto karty). Sam som si kupil tuto kartu (len s HDMI) a keby som na nejakom webe nasiel tuto velmi podstatnu informaciu tak poslem celu ATI tam, kam slnko nesvieti. Len pre info mal som tuto kartu v zostave s ATOM 330 a stacil mi na pohananie celej zostavy 65W zdroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte zajímavé výsledky ve W7, v indexu hodnoceni.

Mám HD4350 a moje výsledky jsou na Aero horší, ale jako herní grafika lepší. Pravděpodobně to bude lepším procesorem. Moje výsledky:
Procesor: 7.3
Paměť RAM: 7.3
Grafika: 4.1
Herní grafika: 5.9
HDD: 5.9

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V recenzi jsou ale výsledky z Visty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám již stařičký Radeon X1600 a rád bych si pořídil novou kartu s pasivním chlazením. Primárně mi jde o Aero ve Windows 7 a akceleraci videa. HD 5450 vypadá docela slušně, ale možná jde za rozumné peníze sehnat i něco lepšího. Nemá někdo dobrý tip? Klidně i od nView, i když mám pocit, že ta je teď trochu pozadu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych, co se přehrávání videí týče, šel určitě spíš do Nvidie. Zvládne toho víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pustím si bluray film na Ati a potom na nvidii. V čem je rozdíl ? Mě nezajímá (zajímá málo) samsung oceanic. Může někdo napsat proč je to video na Ati hnusný ? Využije člověk co si koupí bluray film o něco lepší přehrávání na nvidii ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial ide o prehravanie original Blu-Ray diskov, tak je to prakticky uplne jedno.
Ani BD-ripy z internetu nie su na ATI problem, vacsinou su ripovane do profilu hl@4.1. Problem s ATI spociva len v tom, ze nedokaze akcelerovat video h264 v profile hl@5.1 a vela ref. frames - obvykle hdtv, stiahnute zo satelitov. Ale je to vina predovsetkym ovladacov a kodekov, nie samotneho hardveru karty. Objavuju sa na roznych forach prispevky (vygooglil som), ze napriklad s poslednym kodekom od cyberlinku bezi na ATI 5850 akceleracia aj s profilom 5.1 a 16 ref. frames.
Pokial je vsak dostatocne vykonny procesor, tak nie je problem s prehravanim lubovolneho HD videa, nezalezi na grafickej karte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohol by si postnut link, k danej akceleracii s profilom L5.1? Ak je to pravda, tak je to super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkouším Cyberlink (+MPC HC) s ATInami nějaký čas a vždycky dojdu ke stejnému výsledku. Video, které ATIna "nezvládne", je jedno, jestli přehrávám tím, co má v sobě MPC HC, nebo MPC HC dovolím použít Cyberlink filtr (vypnutím interních filtrů MPC HC). Pokud to dělám interními filtry MPC HC a ATIna to nezvládne, pak vůbec k akceleraci nedojde a stará se o to CPU. Pokud totéž video pustím přes Cyberlink filtr, akcelerovat se to skrz ATInu snaží, ale video je rozpadlé, blikací, s artefakty, zkrátka nekoukatelné. Zkoušel jsem i PowerDVD 9, stejný výsledek. S GeForckami od 8. řady výš jsem podobný problém nikdy neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budeš přehrávat jen Blu-ray, pak je to tak nějak jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak se mi tam dostalo nView, chtěl jsem napsat od nVidie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na první stránce je v tabulce 64bit DDR3 a pod tabulkou: HD 5450 oproti nim nabídne vlastní 128bitovou paměť ...
GPU-Z píše že karta má DDR3 čipy a pod druhým obrázkem je napsáno: 200 MHz pro GDDR5 čipy.
Na konci článku je uvedena cena: Cena HD 5670: ~1 000,- (vč. DPH) Proč když se testuje 5450?
A to sem to čet rychlokurzem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych takovou jednu malinkatou připomínku - neuvažovali jste nad nějakým modernějším SW na típání screenshotů? Přeci jenom Vista s akcelerovaným Aerem tu je od roku 2007 a je tolik programů, jenž zvládají "sejmout" i transparenci či stín, např. Window Clippings...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakože to udělá screenshot do PNGčka i s "alfovaným" stínem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, fakt že jo, tak uvidíme, ale zrovna Window Clippings není zadáčo ;). A už vidím tuny rozhořčených uživatelů, že děláme zbytečně velké obrázky (co do datové velikosti). Já jsem upřímnbě řečeno ani nevěděl, že něco takového existuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad naposledy: vypadá to na ZScreen :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obrázky jsou v pohodě, neřešit. Jen ty grafy stojeji za starou bačkoru. Jinak dobrý. Starý dobrý cdr.cz mělo lepší značku v obrázcích, nechcete se k ní vrátit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně řečeno tenhle vodoznak se třeba mně osobně líbí víc, hlavně z toho důvodu, že je univerzální a pasuje dobře jak na tmavé, tak světlé pozadí a stále plní svůj účel. Je s ním tedy značně méně práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.