Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Sapphire Radeon HD 7790 OC Dual-X, nejvýhodnější grafika současnosti - úvod

Kartu jsem v pátek koupil, mám jen revizi VBIOS X003, jediné co mě vyvedlo z míry je driver, který je ještě více beta než oficiální 13.3beta (čtěte ještě nezveřejněný na AMD.com, pouze na stránkách Sapphire) a nemožnost spustit Diablo 3 (důvod proč jsem si vůbec nějakou grafiku kupoval).

Jsem trochu v rozpacích, že jsem byl schopen koupit grafiku ke které chybí SW a budu muset čekat, než spustí podporu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu mas "nejvyhodnejsi grafiku soucasnosti", a to, ze SW podpora bude pozdeji je prkotina. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, přiznám se, že D3 jsem na 7790 nezkoušel, ale měla by dorazit 2GB verze 7790, tak se ti mrknu a pokud bych k ní vydoloval nějaké rozumnější drivery, se kterými D3 půjde, tak je nějak zpřístupním.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že problém bude zcela opačný. Mám podezření, že D3 sleduje graf. adaptér a podle toho samo upravuje nastavení detailů. Blizzard to ale zřejmě dovedl tak daleko, že než by hráči ukázal běh hry na kartě co nezná, tak jí raději nepustí. Nebo se pletu? Support na battlenetu zatím mlčí.

Jinak komentáře už jsou v cache.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jsem schválně zagooglil a tady na ní diablo normálně otestovali http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7790_CrossFire/11.html
Asi bych zkusil přeinstalovat diablo (případně ovladače/systém).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odkaz, nemyslím si, že by reinstalace diabla něco vyřešila. Spíš mi jako dobrá indicie připadá "test setup" kde se píše o ovladači "HD 7790: 12.101.2.1-130313a" vs. 12.101.2.0 od Sapphire který jsem byl jako jediný schopen zprovoznit s kartou.

viz. GPU-Z
https://www.dropbox.com/s/ryfrjh2wtu72wq1/GPU_info.gif

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já teda používám Linux a mám Radeon 7790 od MSI. Jediný driver, který mi jede, je tento: http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/RadeonHD7790CatalystPerforman...

Catalyst 13.3 beta 3 mi řekne, že nezná mojí grafiku :). Takže taky čekám na nějaký final stable driver nebo alespoň funkční beta driver :). Nicméně tenhle driver mi fachá celkem solidně takže mi to čekání moc nevadí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tato verze je zmíněna v tom testu co linkoval Dan8 a už jsem ho stáhnul, jen musím vydržet do večera, než ho budu moci vyzkoušet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se ukázalo, že tenhle ovladač už konečně chodí tak jak má. Díky za tip.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem zaznamenal jsem jednu zvláštní vlastnost redakčního systému, kdy u kapitol 4 a 7 článek nemá žádný komentář a zbylé kapitoly mají jeden (nyní možná dva) komentáře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to budou asi cache. ona je technicky každá stránka článku samostatným článkem a nad tím vším bdí cachovací systémy).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Redakci se ztratil padesátník? Pokud bude třeba, mam jich doma mufnáct, tak jeden či dva obětuji a pošlu poštou (klasickou). :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jako on se asi úplně neztratil. mám tu spoustu mincí, ale ten paďan (ze 2 co mám) prostě ne a ne najít ... http://diit.cz/sites/default/files/images/2176/p1050426_mince.jpg (na fotce chybí chorvatský kuny a albánský leky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, nechci rejpat, ale nějak mi schází srovnání s grafikou kterou měla původně překonávat a tou je gtx650Ti. Srovnání s 680tkou by mělo být jen pro zajímavost, na okraj, stejně tak jako test v ultra rozlišení - grafiky se 128bit nejsou na taková rozlišení stavěné. Ale když se to vezme v porovnání s konkurencí tak je to vlastně to nejmenší, někde s chutí takovým grafikám dají i vysoký AA...
Optimální by byl také test kde by obě grafiky měly shodné frekvence pamětí i čipů - třeba takových 1,1Ghz na jádro a 5,8Ghz na VRAM. Nejenže by se ukázala skutečná efektivita ale třeba i to že geforcka se nemá za co stydět, zvlášť po korekci cen kdy je k mání na czc za 3000Kč.
A na tu perličku s beta ovladačem snad není co dodat, jen to že je to pro Ati/AMD obvyklá věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych byl pro srovnání vůči 650 Ti a 650 Ti Boost.

To srovnání na stejných frekvencích mě až tak nebere, klidně ať běží o 20 % méně efektivní architektura na dvojnásobné frekvenci (nadsázka), pokud tak poběží spolehlivě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechme to na pokračování článku, i když kdoví, jestli tam toto srovnání bude. Nejspíš ne, redakce byla obdarována jen červenými. Taky bych asi tak úplně nadšený z té grafiky nebyl, čekal jsem něco lepšího. Prostě padla cenou a výkonem přesně tam, kde ji AMD mít chtělo a mohli tak ukončit život cenově výhodné (pro zákazníky) HD7850 1GB. S udáním poměru cena výkon by se zjistilo (viz konkurenční weby), že je to také téměř nastejno ke konkurenčním kartám. Taková 650Ti boost je o kus rychlejší a o kus dražší. GTX660 je o další kousek rychlejší a opět o kousek dražší. Takže podle mě to bude tak, že případný zájemce si zjistí, kolik výkonu potřebuje/chce/může si dovolit/je ochoten investovat a vezme některou z karet 7790/7850/7870/650TiBoost/660 Rozdíly do 5Kč za procento výkonu asi nebudou tak důležité.

Jinak je to už pár let v obou táborech na jedno brdo, výkon se dere nahoru pomaleji a vlastně kvůli konverzím z konzolí není potřeba (odhlížím od cenových hladin a takových extra úletů jako je titan :)). Kde jsou ty časy GF4Ti, R9700 kdy každá nová generace chipů přinesla téměř dvojnásobek výkonu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono je to těžké, kdy 650boost vyšla, tak nás nvidia poněkud zazdila (kdo ví, možná tuhle nižší kartu zase nechala na partnerech) a pak na to nebyl čas. ale jedna už je na cestě a test 650boost doplním v dohledné době.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.