Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sapphire Vapor-X: špičkový vapor-chamber CPU chladič v testu (aktualizováno)

Sapphire Vapor-X v testu? Nenechte se vysmát. V jakém testu? Kde jsou jiné chlediče pro porovnání. Je pěkně že máte tabulku kde porovnáváte hlučnost ale tabulka s teplotami chybí ( a není tu a ani zmíňka o teplotách Noctuu NH-D14 a to se ani nezmiňuji o Noctua NH-U12P SE2) Tím pádem to není TEST ale pouze představení v praxi. Nic víc, nic míň.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proč nejsou porovnány přímo teploty je myslím dostatečně vysvětleno v kapitole s hlučnostmi. těch způsobů jak nastavit profil řízení otáček a tudíž hlučnost/teploty je v podstatě nekonečně množství, lišících se podle desky, profilu řízení, konkrétní hodnoty napětí, typu cpu, způsobu nanesení pasty, okolní teploty atd. přímé porovnání zde nemá moc velkou vypovídací hodnotu. NH12SE2 jsem zmínil sám v recenzi, protože bych ji rád dotestoval a cítím že v přehledu chybí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže vezmeme to popořadě:
-co to tady okecáváte ("lišících se podle desky, profilu řízení, konkrétní hodnoty napětí, typu cpu, způsobu nanesení pasty, okolní teploty atd.) Ale věta "přímé porovnání zde nemá moc velkou vypovídací hodnotu" u testu chladiče je na nominaci Výrok roku.

-a ohledně dotestování NH12SE2. To je fenomén dnešní doby. Odevzdat nedodělanou nebo neúplnou práci, schrábnout peníze a později se to dodělá (možná). Je mi jasné proč se to dělá tady (více kliknutí=více peněz za reklamy). Ale přiznat se přímo v článku že NH12SE2 nemáte otestovanou a tedy nelze říci co je jepší je podle mého amaterismus nejvyššího kalibru.
Pokud práci nemám celou tak ji nevydávám, z mojeho pohledu je to prasarna a šefredaktor nebo dotyčný by to měl korigovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Davide máte ten chladič ještě po ruce? Můžete pro mě porovnat "rozestupy" mezi žebry a jejich tloušťku v porovnání s Noctua NH-D14? Děkuju. (nemusíte hledat šupléru, stačí je i dát vedle sebe a vyblejsknout)

PS: Ano při instalaci nastojáka (MB vertikálně) nemá vapor chamber žádný pozitivní vliv (a při některých typech konstrukcí dokonce spíš škodí). Při instalaci naležato by tam malý vliv byl, ale pochybuji, že měřitelný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ještě ho tu máme, takže to srovnání ti odpoledne vyfotím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Davide.

Prosím, můžeš ještě zkusit nafotit, jak moc chladič zasahuje nad paměti? Dle fotek v článku to vypadá, že chladič (žebra) samotný nijak nezasahuje, pouze ventilátor. V tom případě by stačilo osadit pouze jeden ventilátor foukající vzduch od chladiče.

Předem díky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem přidal ještě jednu stránku, máte to tam oba: http://diit.cz/clanek/test-sapphire-vapor-x/dodatek-vyzadane-fotografie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Také děkuju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist ze podpora 754 a 939 se nekona (sice nepredpokladam ze uzivatele techto stroju maji o takovy chladic zajem)

ale podle mych zkusenosti sockety 939, 754, 940, AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 maji prakticky stejne uchyceni chladice procesoru (ano u AM3+ a FM1 a FM2 je mirne upraven ale roztece vystupku pro uchyceni chladice jsou stejne)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napadá mě - není možné, že i přes podobný systém uchycení mají tyto sockety specifikované odlišné rozměry co do volného (neosazeného) prostoru na desce? Míněno tak, že chladič by fyzicky šel uchytit, ale na 754 by mu např. mohly překážet nějaké součástky v okolí socketu (?)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimava uvaha, zkusim overit. Ja spis myslel ze se vyrobci uz nezdaly tyto sokety relevantni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sapphiru by bolo dobre odkazat ze nabuduce menej plastov a viac chladica....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musím poděkovat za nové fotky a hlavně ta první, srovnání žebrování, je to co mě taky zajímalo a za to Vám patří poděkování. (Škoda že nebyli součástí článku hned na poprvé) ale jsou a to ce cení.
Zato za třetí fotku, vzdálenost hrany DIMM, by jste si zasloužil vrátit, lépe řečeno nedostat lednovou výplatu. To nemáte v redakci obyčejné plastové pravítko. Jak v první třídě. Styďte se.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to pravítko bylo na jedné (pasivní chladič napájecí kaskády) nebo druhé straně (ATX napájecí konektor) nadzvedlé a odečtená hodnota by tak na snímku nevypovídala o skutečné vzdálenosti. Neříkám, že by to nějak nešlo, ale zrovna tohle kritizovat... Naopak bych to pochválil, článek je tak vlastně z části opravdu ručně psaný, ne jen datlovaný! :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že by to šlo, ale i kdyby to fotografa s tím pravítkem nenapadlo tak to mohl dodělat třeba v blbém win. malování. Takhle ty svoje pěkné fotky ( míněno jako pochvala) degradoval o dvě úrovně níž. Ale jinak se cení snaha že to změřil, to je dobrej nápad. Jenom to provedení :(
Ale příště to bude snad lepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ber to jako můj humor. takhle to aspoň vypadá autenticky ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně :).
Jeden nápad. Mohl bys příště uvádět rozměry chladiče? Nemyslím ty oficiální s ventilátorem ale jenom pasivní část. Bylo by zajímavé spočíst plochu jednotlivých chladičů a určit aspoň přibližně jejich efektivitu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo: Hujere, co ta kaňka, v tvým věku...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.