Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test Sony Cyber-shot DSC-HX300: 50× ultrazoom s 20Mpix čipem

Měl bych jenom jednu prosbu k tomu videu, můžeš pak někam hodit i kousek náročnějšího záznamu v originální podobě (bez rekomprese), aby bylo vidět, jak to žehlí video? Youtube dělá při rekompresi občas docela šílené věci, na zkoumání kvality nahrávání to není zrovna ideální nástroj (bohužel už to dnes málokdo v recenzích řeší jinak než přes něj). Originální video, myslím, na YT veřejně přístupné není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jasně Adame, vedle toho, že chci jedno konkrétní hodinové video dát vcelku na youtube z dokumentárních důvodů, rád bych také prskl zdrojové MTS soubory na ulož.to. Je toho 11GB :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor! YT nepodporuje božích 50p a prasácky to nějak... přepočte = jemné trhání jen 25p + hrubší skoky co cca 1s... :-(

Nebo na to alespon upozornit diváky a nepsat do titulku, že jde o ukázku 50p! Jak mnozí (spíš většina) netušíc tuto zradu naivně uvádí, ž ejde o ukázku 50p nebo 60p... Nejde ani nemůže jít! Zatím)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, von robot na YT v tomto případě hlavně nějak... přepočte boží 50p na jen 25p... Udělá z teho cukanici trhanou a nedoceníte potom plynulost původního scanu v 50p, co tento kompakt umožnuje na rozdíl od "konkurence" Canon a pod...

(50p není jen kvůli následným zpomalovačkám v editoru, jak někteří uvádí, že je to jen k tomu..., ale je to stav ideál!!!, neb CRT PC monitory, LCD PC monitory, LCD tv i Plazma tv, zobrazují progresívně a minimálně o 50fps! (50p/50Hz)
Kdo viděl zdroj videa o 50p - a z YT ač to často ve videu nebo v popisku titulky hlásají..., to rozhodně 50p není!!!, ale uživatelé to ani netuší..., ten už nebude chtít nic jiného!

Tedy, argument ještě jinak - proč do progresivních zobrazovadel s obrazovkami tikajících minimálně na 50Hz/50p, pouštět zdroj videa jen o 25p/25Hz???
Nebo sice o 50Hz ale jen prokládané video - 50i a elektronikou grafiky PC a u TV grafikou v TV, jen vymyšlené -syntetické - vypočtené... snímky po nutné deinterlaci polosnímků - scanu obřádek...???)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No co dodat - je smutný, že nakonec sponzorství a "snaha" Sony přinesla kýžené ovoce..(pro Sony).
Proč se neporovnávají kvality fotografie zmiňované levnější zrcadlovky A58 ? pro jistotu...
Jakákoliv ukázková fotografie je doslova odporná a i Nokia 808 PureView ji bohužel lehce dorovná :/
Tedy fajn, má to velký zoom - ač výsledná fotografie vypadá jako z x let starého mobilu...
Takže téměř všechny plusy by v téhle ceně spíš měly být standard, zmińovaná použitelnost až do 1200...bez komentáře.
Vlastně ani v ukázkách není žádná vyloženě slušná fotografie..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to by mě zajímalo, jak bys s tou Nokií fotil ta letadla. :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

asi tak nejak, recenze tak nejak vyznela, ze mam ted sto chuti zahodit muj fuji x-e1 se setakem 18-55mm a koupit toto ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak už chcete recenzovať fotoaparáty, tak by bolo asi celkom vhodné vedieť, že A58 nie je zrkadlovka ale SLT. Čo je dosť podstatný rozdiel v použitých technológiách.
Inak súhlasím s naggerom...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Krome toho ze se nezveda zrcadlo tam prakticky zadny rozdil neni, dokonce az do chvile kdy s timhle prislo Sony tak se vsechny fotoaparaty s polopropustnym zrcadlem nazyvaly zrcadlovkami. A kdyz jsme u toho, tak polopropustne zrcadlo ma v podstate kazda zrcadlovka vybavena autofokusem.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Povedal by som, že či sa pozerám do optického alebo elektronického hľadáčika je rozdiel zásadný. V každom prípade A58 nie je a nikdy nebude DSLR. Že to tak vyzerá, ešte neznamená, že to tak je.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zrcadlovka je foťák se zrcadlovým hledáčkem.

To SLT nejsou, mají hledáček elektronický (EVF). Jsou to bezzrcadlovky, CSC, EVIL, kompakty s výměnnými objektivy nebo systémové kompakty, podle toho, který ze všech těch blbých názvů chcete používat. Zrcátko mají jako součást autofokusu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"nebo budete ignorovat nápis 20Mpix na jejím těle a řeknete si, že je to vlastně velmi dobrý 5 až 10Mpix ultrazoom" - ano, a o tomhle to cele melo byt, pokud se nepletu...? O kolik by byl vystup lepsi kdyby tam byl stejne velky snimac ALE jen s temi "5 až 10 Mpix"? Kdy by se nemuselo tolik zehlit, kdy by z travy nebyl zeleny puding atd.? BTW - stejne (hnusne) foti jakykoliv kapesni UZ za ctvrtinu ceny, akorat teda nebude "50x" - i tak nikdo k nicemu rozumnemu ty nejdelsi ohniska mevyuzije. Mel jsem kdysi FZ20 ktery koncil na cca. 430mm ekvivalentu (ehm, a s konstantim F2,8 v celem rozsahu) - na papiru mam z tech 430mm za roky co jsem s nim fotil asi tak 2 fotky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U té trávy jsem si říkal že je škoda, že Ježek nezkusil nastavit výstup jen jako 5MPx, jestli by to třeba kresbu nezlepšilo.

Jinak za test musím pochválit, ale také si trochu povzdechnout - jako dlouholetý čtenář dpreview. V testu je hromada dojmů, ale chybí čísla ze kterých by si čtenář mohl udělat vlastní obrázek. Ale je mi jasné že tohle není fotoweb, tak to neberu jako velké mínus ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nezlepšilo. U takhle hustého senzoru se obraz vypočítává/odhaduje z odstínů šumu, tyhle foťáky nefotí, ale fabulují. Zmenšení z fleků trávu neudělá, obraz se sice zdá být ostřejší, ale to je tím, že se velké detaily stanou malými. Malé nepřibydou, ty prostě zmizí úplně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

Než jsem napsal svůj výlev, tak jste to vystihl o něco stručněji a přehledněji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč furt řešíte snímač? Daleko důležitější pro kvalitu je přece objektiv. A mimochodem - FZ20 stála okolo 22 klacků, toto je prakticky za polovinu, pro mě to ve srovnání s FZ20 s ohledem na tento detail vychází "mmm - OK".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro kvalitu je dulezite oboji, dobre sklo pomuze jen pripadnou lepsi svetelnosti/moznosti nechodit na vysoke iso. Jo to je HODNE dulezite, co je to ale platne kdyz u 20mpix pidichipu musite brutalne odsumovat a rozblemcat fotku uz na to nejnizsi. Tu FZ20 jsem uvedl hlavne proto ze sklo koncilo na 430mm - a vyuzil jsem ten dlouhy konec naprosto minimalne. Smankote, komu na co je 1200mm? Jako - vazne, k cemu to je dobre?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To s tou světelností radši nepiš moc "nahlas", už si toho všimnul Samsung a začínáme teď honit místo zoomu a Mpx světelnost. Na EX-2 je sice f1,4, ale není to ostré ani po přiclonění. Pokud je prakticky použitelnější nějaká f2,5 s dobrou kresbou, tak jsme to teda (jako zákazníci) moc nevyhráli.

Kam může vést honba za světelností jde dobře "simulovat" už dnes - třeba na m4/3 se dají nasadit objektivy z kamer se světleností f1.4 a cenou okolo 500Kč (na ebay hledejte cctv). Pěkná hračka za ty prachy, člověk s tím i nějakou tu srandu užije, ale trochu se obávám, že pokud tímto směrem vyrazí kompakty...

Jinak k čemu je 1200mm ohnisko v každodenním životě taky nevím, ale nějaké uplatnění by se našlo. Třeba na podzim budou zase dny NATO, možná je přes rok i dalších pár příležitostí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejdůležitější, co se nezobrazilo na plnou klávesnici (nebylo řečeno na plnou hubu) je to, že vlastně 20Mpix je degradováno na nějaký 6-10 Mpix aparát. Proč si kupuje zákazník aparát s určitým rozlišením (vím, Bayer, dopočítávání atd.)? Aby bylo využito a poskytlo mu detaily (a v určitých případech je občas potřeba použít výřez). Pokud to aparát nesplňuje, pak je to opravdu jen honění za přeludy tpu Mpix a zoom.

Hmm jak to po sobě čtu, tak hned odpovím na připomínku, která asi zazní - ano, spousta lidí si kupuje 20Mpix proto, že to je větší číslo než 12Mpix...

Proč se to vyrábí? Je potřeba si uvědomit, že většinu fotoaparátů používají lidé na fotografování rodiny a dovolené a fotografie buď tisknou na 10x15 nebo si je promítají na TV případně fotorámečku a ukládají je na Rajče apod. Na toto výrobci hřeší. Ale stejně je z většího čipu s menším rozlišením fotografie s propracovanými detaily, kterou zmenšíte na nžší rozlišení lepší.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zakaznik, pro kterho je tohle urceno uz pri spatreni hyka nadsenim - tyyyyjo 20 megapixel !!!! 50x zoom !!!! to je nejlepsi fotak na svete

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

K té poslední větě - není. :-) Míra detailů na čipu přece nezáleží, teda pokud není rozlišení vyloženě podstřelené.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No myslím, že byste se podivil, jaký je rozdíl v kvalitě fotografie zmenšené na rozlišení řekněme 6Mpix z toho Sony a Canon 5D (první varianta, tzv. Mark I) s 12 Mpix.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to není způsobené čipem, resp. jeho pixelovou hustotou. Kdyby se teoreticky nacpal tady ten 20Mpx čip do 5D, tak by fotil sice jenom čtvereček uprostřed celé fotky, ale v tom čverečku by množství detailů bylo proti 5D buď zachováno, nebo by kvůli vyšší pixelové hustotě narostlo - a to pravděpodobně s kterýmkoli objektivem. Tzn. nehažme snímači za vinu něco, co nezpůsobil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když to tak pročítám, tak si svou cílovku asi najde a asi je i komerčně zajímavá, když podobné kamery vznikají a jsou na pultech.

- Není to dokumentační kompaktík do kapsy. Je to moc velké a těžké. Navíc tuhle kategorii úspěšně požírají mobily

- Není to pro náročné amatéry, kvalita obrazu je příliš kompromisní.

- Je to pro sváteční letecké spottery, milovníky leteckých dnů a dalších akcí, kde se bez teláku neobejdete a to žádný kompakt ani mobil nedá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chcem sa opytat autora recenzie , tie lietadla boli fotene v letovej vyske 10-11 km?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

foceno cca 14km vzdušnou čarou od ruzyně. letové výšky těch strojů byly různé, ale řekl bych PODSTATNĚ nižší než 10-11km.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.