Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sapphire Radeon HD 7850 OC: supertichá nereferenční OC edice v testu, 2. část

Sapphire Radeon HD 7850 OC: balení
S odstupem několika hodin od vydání první části recenze, v níž jsme si kartu představili a otestovali ve hrách, si doplníme všechna další měření. Vedle syntetického tesselačního testu to bude hlučnost, spotřeba, teploty…

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:

Protože začalo být problémem rozlišit hlučnost grafických karet, které jsou stále tišší a tišší nejen v klidovém provozu, ale i v zátěži, museli jsme chtě-nechtě přistoupit ke změně metodiky. Nyní tedy měříme hlučnost zhruba v 2:30 v noci, protože jedině tak jsme schopni se s klidovým "hlukem" v testovací místnosti dostat někam k 31dBA hranici. Veškerá měření aktivně chlazených karet jsou tedy tímto zastaralá a náš graf jim křivdí. Postupně se pokusíme co největší množství relevantních karet přeměřit, samozřejmě nebudeme přeměřovat letité modely jako Radeon HD 5670 či GeForce GTX 450 apod. Pro všechny karty s měřením od 33,6 dBA výše ale platí, že měření je i nadále platné. Zastaralá měření (tedy ta s hodnotou 33,5 dBA a nižší) jsme tedy v rgafu přebarvili na šedivo a berte je pouze jako orientační, dokum nebudou přeměřena, nebo pro zastaralost měření karty z grafu odstraněna (pro dnešek necháváme graf zatím kompletní). Děkujeme za pochopení.

A ještě jednou po čase připomínka jak chápat níže uvedená měření: náš graf přepočítává jinak lineární stupnici decibelů na akustický tlak, což je klasická logaritmická stupnice odpovídající tomu, kterak různé úrovně hlučnosti vnímá lidské ucho a vyhodnocuje mozek. Graf začíná na hodnotě 30,8 dBA a aktuálně je nastaven jeho konec na 63 dBA, přičemž je protažen tak, aby "uřvané" grafiky neznehodnocovaly možnost visuálně porovnat hlučnost současné generace tichých karet.

Hlučnost

K novému grafu jsme si pár slov řekli, nyní tedy k měření Sapphire HD 7850 OC. Jedním slovem je to masakr. Ta karta je neskutečně tichá i v zátěži a po dalším dodatečném přetaktování. Byla to právě ona, kdo nás spolu s jedním vzorkem Gigabyte HD 7950 WindForce 3X (který ale byl jinak trochu zlobivý, proto jsme jej nemohli zahrnout do herních testů) přesvědčila, že je na čase decibelovou laťku ještě snížit. Každopádně se blížíme nejen k hranici toho, co je přirozeným hlukem v městské krajině, ale také k mezní hranici rozlišovací schopnosti námi používaného měřáku.

Teploty

Teplotně se karta držela v klidu na 26 °C při 1090 otáčkách ventilátorů za minutu, v zátěži pak na 57 °C při 1962 rpm a po dalším OC na 59 °C při 2057 prm.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sapphire Radeon HD 7850 OC: supertichá nereferenční OC edice v testu, 2. část

Úterý, 1 Květen 2012 - 15:22 | mikeczcom | Tak máš tam napsané že nastavili max co dovolí...
Pondělí, 30 Duben 2012 - 00:11 | Xspy | Hlavně díky za měření celé škály grafických karet...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 23:12 | del42sa | OC Bohužel to OC je největší slabinou tohoto...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 20:43 | WIFT | Hmm, tenhle návrh bude asi na delší diskuzi, já...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 16:30 | Kecal | ... také preferuji výrobky s nadstandardní...
Čtvrtek, 26 Duben 2012 - 15:07 | Libor Gilar | Proč není v mínusech pouze zákonná záruka? Kartu...

Zobrazit diskusi