Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: vodník NZXT Kraken X61 s variabilním čerpadlem

recenzia strucna, jasna, prehladna. akurat uz dlhsiu dobu neberiem tie xichty v hodnoteni plus/neutr./minus. niezeby som ich nepoznal, ale tie z limca joe boli lepsie, omnoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

popřemýšlím i jiných "xichtech", opravdu už jsou tam chlapci fyzici dlouho...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dakuvala... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po každodennom súboji AMD vs. Nvidia konečne niečo normálne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oni zas nějak bojujou?... ne, pardon, blbej vtip. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A čo ostatné komponenty ? O koľko sa zvýšila teplota RAM, napájania CPU alebo čipsetu pri použití vodníka ? Ono totiž Noctua chladí nielen samotné CPU, ale aj okolité súčiastky na MB, ktoré sú rovnako dôležité.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se dá těžko posoudit vzhledem k tomu, že v každém typu skříně se to bude chovat jinak.ale obecně řečeno o RAM bych se nebál (nic megarychlého žádajícího přídavné chlazení u FX nemá smysl), o čipset též ne, otázka napájecích obvodů je otázkou toho, jestli je podpora 220W FX CPU udávaná výrobcem zajištěna včetně dostatečně dimenzovaného chlazení. nemluvě o tom, že dobře umístěný radiátor určitý odtah od napájení desky dělat může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neřekl bych, že výrobce desky počítá a s tím, že to utáhne 220W CPU, když nebude foukat alespoň "teplý" vzduch od CPU na kaskádu. Je fakt, že když se nasadí vodník, hned je okolo socketu takový mrtvolný teplý vzduch. Tady by to ale mohl trochu vytáhnout ten radiátor, chladič vrm na desce vypadá docela vysoký. Přecijen, nešlo by pls měřit i teplotu kaskády? Kdysi jsem těm all in one vodníkům moc nevěřil, ale s tím, co jsem před pár lety odmontoval klasickou vodu a na blbnutí už není tak čas, tak nějaký spolehlivý all-in-one bych zase do budoucna pořídil. Když je čerpadlo tiché, tak by mě pak už jen zajímalo provedení a doufat, že to časem někde nevyteče nebo se neucpe :) Je to všude měď nebo hliník, nebo kombinace hliník a měď? A jak moc se to liší od těch levnějších vodníků s jedním fanem (koukal jsem, že nejlevnější coolermaster je za 1500,- a to už cenově sahá mezi klasický vzduch).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ještě tu mám na test další vodníky, tak to příležitostně změřím a uvidíme. ale přiznejme si, že pro případného zájemce o chlazení budoucího pc je to spíš taková nepodstatná legrácka, krom těch dvou 220W oblud od amd už asi nikdo nic takového neuvede :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ne, já s tim taky neplánuju taktovat 220W topítko (i když, kdo ví :)). Jenže jak mají dneska skříně kejsy dole, tak pokud nahoře nemá ventilátor dostatečně tah, tak hnedka vedle kaskády není přítomen větrák zdroje, co by to trochu odnesl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc je +- složitější montáž? Mě přijde mnohem složitější těžkej vzduch, protože se musí vymontovat deska podložit usadit chladič a zase vracet zpět..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U LGA2011 to typicky není potřeba, mounting holes jsou totiž na socketu připravené a šroubuje se v podstatě do základny socketu.

Na druhou stranu kdo dává lepší chladič do PC, kde už je deska namontovaná? wtf?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co treba vymena chladice kvuli hlucnosti?

Nebo se snad nove chladice davaj jen na uplne nove sestavy ktere jsou nesmontovane?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím já typicky dávám chladiče při stavbě nové sestavy, hodně i záleží jak má ten chladič řešené upínání, jsou i takové, kde netřeba sundavat desku. Zacvaknou se třeba za zobáčky u AMD socketů nebo do těch supr dupr děr na mainstream intelech, nebo to našroubujete na LGA2011. Samozřejmě velké věžáky vyžadují backplate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tím bylo myšleno to zápasení s hadičkami a radiátorem. ale je to právě proto ve "zvažte", abyste sám posoudil, jestli je to pro vás negativum, nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A lze připojit na tohoto vodníka i chladič grafické karty? Pokud ano, tak proč jste jej netestovali? Bylo by mnohem zajímavější přečíst si o chování vodníka v situacích, kdy musí uchladit nejen procesor, ale i grafiku. Třeba takové i7 skylake s radeonem RX-480...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je ale zásadní nedostatek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

při vší úctě spíš spatřuji zásadní nedostatek ve vašem chápání tohoto produktu, resp. této kategorie produktů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano? Nevím jak vy, ale pokud usilují o (téměř) bezhlučný počítač, tak rozhodně chci ztišit nejenom procesor, ale i grafiku. Pokud se na vodníka nedá připojit i vývod na grafiku (a podle Alza by mělo být možné připojit zde NZXT G10), nevidím v něm prakticky žádný přínos ve srovnání se vzduchovým chlazením.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak omrkněte chladič GPU ne? Tohle je prostě primárně pro CPU. Se stim smiř

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si mám pořídit dva vodníky na chlazení dvou komponent nebo jednoho s dostatečně výkonným čerpadlem a tepelným výměníkem? Když už do něčeho takového investuji, tak chci chladit vše jedním systémem. Na tohoto vodníka jsem se dívala zrovna nedávno právě kvůli ztišení svého počítače a především pak grafiky. V popisech na českých eShopech je uváděna kompatibilita právě s modulem na uchlazení grafiky G10, takže mne dnešní recenze přirozeně zajímala, nicméně rezencent tuto možnost vůbec nevzal v potaz a ani ji nijak nezmínil, takže se doptávám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to byste musel i s G10. protože G10 není nic jiného než kus plechu na grafiku, do kterého uchytíte nějaké to all-in-one řešení (budiž, třeba X61). takže na cpu byste musel mít dalšího vodníka. a fakt sorry, není v mých silách ověřovat kompatibilitu x61+g10 na současných grafikách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si pořiď nějak ROZŠÍŘITELNÝ okruh AIO jako kelvin s24, swiftech h220-x, raijintek triton core. Ke kterým můžeš připojit libovolné doplňující bloky vodního chlazení.
G10 je jen adaptér s ventilátorem pro grafiku a to že je tam uvedena kompatibilita znamená že tam můžeš do toho adaptéru upevnit všechny ty blok/pumpy AIO co tam jsou vypsané.
Jinak jak píše Jaroslav Crha něco o řezání hadiček a napojování na radiátor z Hornbachu, tak je to sice komická představa a DIY kutilové by si s tím určitě poradili, ale u těchto bloků s pumpou bude trochu limitem výtlak při 12V.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy stále nechápete význam slova "uzavřený" v označení typu chladiče/okruhu. Samozřejmě si můžete třeba X61 naroubovat na GPU - stejně dobře jako třeba na tranzistory ve vašem 2x400W zesilovači - ale to nic nemění na tom, že ten okruh nerozpojíte a nevřadíte tam další blok chladiče. vždyť ten blok má v sobě čerpadlo. zkuste prosím použít více intelektu a méně afektu, fakt by to této debatě prospělo, bez urážky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ty voe co to je tady zase deep in IT? Co to je za rady uzavřený? Uzavřený je jen dokud nepozná ostří nože, pak odbočnou fitinku, hadičku k chladiči grafické karty a radiátor vyhodit a napojit to na radiátor co koupíš v hornbachu a dáš si ho na zem pod nohy. V zimě si krásně zahřeješ nohy, chladící výkon maximální. Ale snaha o tichý počítač nechápu. dneska mám všechno na vzduchu, přes PWm si řídím otáčky a maximální teplota CPU 47°C na i5 6500 s GELID Tranquino rev.3 a 38°C na i5 6600K s ARCTIC Freezer Xtreme Rev.2.
Jinak potřebuješ hlavně ofukovat i napájecí kaskádu CPU i GPU a tak ti doporučuji používat jeden ventilátor na vhánění vzduchu nasměrovaným tak aby foukal co nejblíže těmto komponentám a třeba zdroj aby vyfukoval teplý vzduch ven.
Samozřejmě doma na koleně udělaná bedna ti udělá 100x tišší a účinější službu než jakejkoliv kupovanej krám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně stejný case + FX9590 + ta zakladní deska bude taky nejspíš stejná :) a dlouho jsem se rozhodoval jaký AiO chladič (respektive jsem se rozhodoval mezi Krakenem X61 nebo Fractal Design Kelvin S24). Takže děkuju za recenzi !!! moc jste mi s výběrem pomohl. V rámci toho bych se chtěl ješte zeptat když už mám doma to samé jak je na tom napájecí kaskáda v zátěži? Jelikož já jí musim chladit menším vetráčkem, abych jí srazil na přijatelnou teplotu a nedocházelo tak poklesu výkonu CPU. Mám staré dosluhující AiO od Corsairu a opravdu už chladí z posledního. A teplota samotného CPU v zátěži přesahuje někdy i 61 stupňů což není pro FX-9590 jakmile se dostanu na dannou teplotu tak PC zamrzne a pomuže jen restart. Takže děkuji za recenzi ! Opravdu to přišlo akorát vhod !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mě bude hodně zajímat, co naměříte, protože mi přijde, že to moje cpu je takové hodně vybíravé buď na rozmazání pasty, nebo na přesné uchycení všech těch 4 šroubků co chladič drží. vždy s tím je daleko větší práce cpu namazat a ten chladič uchytit tak, aby to nedávalo divná hausnumera, popř. nethrottlovalo. na tohle mi přišlo intelovo 2011 daleko lepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pastu se snažím vždy nanášet rovnoměrně po celý ploše za pomocí igeliťáku na prstu :D a blok s čerpadelm mám také snad dobře nacvaklej. Je asi možné, že na nanesení pasty bude CPU náchylnější než třeba ty intelácký. Jen mě trápí ta napájecí kaskáda rád bych to chlazení na víc něměl. Myslíte že lepší vodní chlazení ovlivní i okolní napajecí kaskádu a pomuže teploty držet lépe? Výkonově jsem sním ale maximálně spokojenej a na přechod na INTEL zatím počkám ještě. Docela se zamíchávají karty co se týče herních testu a FX procesorů s příchodem jiných API :) Jinak pokojovou teplotu taky nemám kdovíjak klimatizovanou 25 celsia +-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bude právě náchylnější o to, že tyhle 220W procesory jsou primárně nastavený tak, že přeměňujou strašně moc elektřiny na strašně moc tepla, takže to "balancování na kře" je daleko méně odolné proti drobným odchylkám vůči ideálnímu uchycení chladiče než třeba 65W procesory.

Chladič na napájení nějaký odvod potřebuje. Buď mu bude stačit sálání směrem vzhůru, nebo pokud nad ním máte zdroj či radiátor, bylo by to lepší. Ale univerzální rada není, dost záleží i od typu desky. Ale osobně moc nevěřím, že by tohle - bez ohledu na kvalitu dodatečného chlazení - dalo třeba 10 let provozu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info :) Poslal jsem hangout s fotkou sestavy .. v případě zájmu mrkněte

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co/kde? já se musím přiznat, že G+ profil mám vyplněn jen proto, že jinak google penalizuje naše články ve vyhledávači / nezobrazuje u nich autora (takže jsou méně poutající na stránce). jinak to vlastně nepoužívám a v pidginu všechny cizí žádosti zamítám. zkuste něco jako abload.de či imgur a podobný služby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uchladí to Ježkův Celeron?
Jaká skříň za 400Kč podporuje tyto radiátory?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ježkův Celeron uchladí. Podporuje to jakákoli, kterou k tomu účelu upravíte svými socka-nástroji (krumpáč, vidle, pazourek, ...).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakákoliv skříň poporuje tento radiátor pokud máš po ruce alespoň flexu z lidlu za 400Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí čtyři osmdesátkové hřebíky a kladivo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekna strucna recenzia, sam mam tento AIO doma na pretaktovanom I5 6600K (viem, troche overkill, ale chcel som aspon raz v zivote vyskusat vodne chladenie :) )

Inak do plusov by som jednoznacne pridal 6 rocnu zaruku, myslim, ze ziadny iny AIO nema taku dlhu zaruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kakrblé, díky za připomenutí, to tam mělo být. napraveno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Komentář, na který odpovídáte, neexistuje." Dobrá diskuze :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

irelevantní offtopic post od člověka, co zde dostal BAN, ale stále ho baví se znovu a znovu registrovat a trollovat. proto byl smazán.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekne spravena recka.
Mal som NZXT Kraken X41, mensieho brasku, a aj Nepton 120XXL (CoolerMaster) na AMD FX4300 a vratil som to na Noctua NH-D15
hluk prehrievanie kaskady (ASUS M5A97 R2.0).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.