Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testujeme média na kvalitu

Obr: Testujeme média na kvalitu
Petr Leitner nám poslal výsledky vlastního testu CD-R médií Taiyo Yuden a Prodisc. Zajímalo ho, jak to bude s kvalitou, když na ně nechá působit několik dnů sluneční záření. Výsledky jsou více než překvapivé.

Již dlouhou dobu se zabývám zjišťováním kvality jednotlivých médií CDR. Již mnoho let vím, že média nemají takovou životnost jak tvrdí výrobci. Záznamová vrstva je náchylná především na sluneční světlo. Využil jsem tedy levné nabídky jednoho supermarketu a zakoupil spindl médií Taiyou Yuden v domnění, že jde o odolná média, protože zejména čtenáři CD-R serveru nekriticky vyzdvihují kvalitu médií této značky. Nedalo mi to a provedl jsem srovnávací test výdrže médií CD-R proti slunečnímu (UV) záření. Učastníky testu byly dvě média:

  1. blank Taiyo Yuden, modrá záznamová vrstva
    ATIP: 97m 24s 01f
    Disc Manufacturer: Taiyo Yuden Company Ltd.
    Reflective layer: Dye (Long strategy; e.g. Cyanine, Azo etc.)
    Media type: CD-Recordable
    Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
    nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 73f / LBA: 359848)
  2. blank, Prodisc Technology, stříbrná záznamová vrstva
    ATIP: 97m 32s 19f
    Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc.
    Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
    Media type: CD-Recordable
    Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
    nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 72f / LBA: 359847)
     

Pro test jsem zvolil vhodný měsíc - květen. Záření je skoro nejvyšší za celý rok. Test začal dne 15. 4. 2003. Média jsem vložil do klasických krabiček, ale záznamovou vrstvou nahoru. Následně jsem krabičky i s médii nalepil na vnitřní stranu okna. Okno je přesně na východ, tzn. přímé slunce svítilo na média od 5 do 12 hodin (řekněme). Po zbytek dne šlo na média jen denní světlo, bez přímých slunečních paprsků. Chtěl bych upozornit, že média se nijak nezahřívala, protože jejich povrch je skoro dokonale odrazivý a proto nemůže přijmout žádnou energii ze slunce (Pozn. Martin: to je sice pravda, ale krabička je černá a ta jistě médium o něco zahřála, nebo alespoň po okrajích). Test tedy vypadal asi takto:

CD na okně

CD jsem si moc nevšímal a poprvé jsem je sundal a otestoval za 10 dní, tj. 24. 4. 2003. Test jsem prováděl ve vypalovačce LiteOn 48246s v programu CDSpeed. Po 10 dnech nevykazovalo médium Prodisc žádnou změnu, ale na médiu Taiyo Yuden byl již pozorovatelný (alespoň pro mne) velmi dobře známý exponenciální růst počtu chyb. Vše dokumentuje tento screenshot:

TY po 10 dnech na Slunci

Graf chyb na médiu Taiyo Yuden po 10 dnech

Na CD jsem po prvním testu bohužel zapomněl a poprvé je znovu otestoval až 29. 5. 2003, to znamená po 35 dnech ozařování. Výsledky byly bohužel tragické, a to pro médium Taiyo Yuden. Médium vystavené měsíc slunečním paprskům naprosto zčervenalo. Test počtu chyb byl zcela nemožný protože médium se ve vypalovačce hlásí jako blank, tzn. Slunce celý záznam totálně "vygumovalo". Mohu proto poskytnout jen graf počtu chyb na médiu Prodisc, které má sice chyby, ale jde celé bez problémů přečíst. Výsledky testu po 35 dnech asi nejlépe popíší následující obrázky:

Porovnání neozářeného a ozářeného TY

Porovnání stejných médií Taiyo Yuden. Vlevo nové, vpravo ozářené po testu

TY je opravdu prázdné!

Médium je opravdu prázdné, data jsou opravdu pryč!

Prodisc test po ozáření

Test kvality média Prodisc po 35 dnech testu - chyby tu jsou, ale jde přečíst

Možná se mnou nebude spousta čtenářů souhlasit, ale pro mne je výsledek mého testu jednoznačný. Povrch Cyanine používaný na těchto médiích Taiyo Yuden je mnohem méně odolný proti slunečnímu záření neř povrch Phthalocyanine použitý na levnějších médiích Prodisc.

Petr Leitner


Pozn. Martin: Je nutné dodat, že TY média, které Petr testoval jsou ty nejlevnější, které TY nabízí. Myslím, že s těmi dražšími by byl výsledek podstatně jiný. Jeho příklad nás přivedl na myšlenku udělat podobný test s větším vzorkem značek. Sebereme-li trochu času, zkusíme to udělat na něco vyšší úrovni a delší dobu.

Máte-li k tomu co říci, můžete se o své zkušenosti podělit s ostatními přímo pod tímto článkem.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Testujeme média na kvalitu

Žádné komentáře.