Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy

LiteOn LTR 32123S
První z LiteOnů jsme pro testování svěřili našemu novému redakčnímu spolupracovníkovi. Vypracoval ji pro vás Zero. I když je v testování nováčkem, rozhodně to není žádná nula. O LiteOnech, jako zajímavých vypalovačkách šly jen ty nejlepší reference. I my jsme byli zvědaví, co je na nich pravdy a už nyní můžeme říci, že rozhodně nezklamala, i když tato firma je mezi vypalovačkami vlastně nejmladší. Navíc používá poměrně neznámé chipsety (snad Mediatek?). Už jen to, kolik stovek tisíc kusů LeteOn produkuje svědčilo o tom, že nejde o žádnou druhou třídu. Navíc nabízí více než příjemnou cenu. Ale pojďte se podívat s námi!

Kapitoly článků

Feurio

LiteOn LTR-32123S Feurio! TTD1

LiteOn LTR-32123S Feurio! TTD2

Feurio uvádá dva DAO módy. Cue-Sheet a Raw. Na tomto místě si dovolím citovat Martina, který vysvětlil rozdíl mezi těmito módy v recenzi na TEAC W524 EK na tomto serveru. Tak tedy: v Cue-Sheet DAO módu pošle program všechny informace o CD (pozice jednotlivých stop, u jedné stopy způsob zápisu atp.) vypalovačce ještě před vypalováním, pak teprve začne posílat data. V tomto případě pak vypalovačka všechno další (subkanály, korekce, ...) dopočítává sama. Odlehčí se tak počítači. Druhý způsob, Raw DAO pak pracuje tak, že všechny informace (korekce, subkanály, ...) vypočítává program a palírně se pak posílají data přesně tak, jak se mají vypálit. Nic tedy rekordér nepočítá. Výhodou této metody je, že program a uživatel má vypalovaná data plně pod kontrolou a dají se tak nahrát i "vadné" sektory. Naopak ale stačí malá chybka v programu a CD je pak nepoužitelné. Znamená to také větší zatížení počítače.

Vlastnosti zde naměřené se vztahují v první řadě k tomuto programu, s ostatními programy nemusí být korektní.(DAO-RAW, Write UPC, Write ISRC). Z dalších vlastností: neumí čárový kod, buffer dle specifikace plně použitelný pro data.

CD speed 99

Datová CD

LiteOn LTR 12332S CDspeed data 90min

Mechanika zcela ignoruje, zda se jedná o CD-R či lisovavané CD, uvedu proto jen jeden graf. Čtení standartních médií naprosto bezchybné. Rychlost i jak udává výrobce. Přístupová doba je však vyšší a to hned o 10%. I tak je 100ms celkem slušné. S novým firmwarem VXS0F se však i tato o něco zlepšila, jak je vidět na následujícím grafu čtení CD-RW. Nízké zatížení procesoru jako třešinka na dortu. U nestandardních médií je situace poněkud odlišná. Zatímco CD o celkové délce 88:26:60 (druhý obrázek) čte opět naprosto bez problémů, i když se trochu zhoršila přístupová doba, 99 minutové CD Liteon nedokázal načíst. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici médium o délce 99:56:33 z toho nebudu vyvozovat závěry, neboť výrobce garantuje max. 99 minut. A jak bude uvedeno v tomto testu dále, 99min. CD dokáže i vypálit.

LiteOn LTR-32123S CDspeed data CD-RW

Při testování s různě dlouhými médii se ukázalo, že si LiteOn vždy čtecí strategii rozdělil tak, aby na konci vždy dosáhl cca 40× (mimo CD-RW). Samozřejmě myšleno od 74 minut dále. U kratších na 40× nedosáhne, ale to je naprosto normální.

CD-DA

LiteOn LTR 32123S CDspeed audio FW VXS05

Toto je velice zajímavý udaj. Ke konci média opravdu grabuje skoro 40x při CAV (průběh není nepodobný Z-CLV! ), s kvalitou 10 a Accurate Stream. I když zpočátku mechanika grabuje "jen" 11,97×, zkusil jsem vypálit audio CD "On The Fly" s použitím Clone CD. Je mi jasné, že většina z vás asi nebude používat vypalovačku jako čtecí při vypalování, ale přesto se mi tento údaj zdá zajímavý. Nastavil jsem LITE-ON LTR-32123S jako čtecí mechaniku s rychlostí čtení max. Jako vypalovací mechanika byla použita mechanika PLEXTOR 121032A s nastavenou maximální rychlostí pálení, tedy 12x. V počáteční fázi se buffer často dostával až ke kritické nule, ale pálení přerušeno nebylo. Dopadlo úspěšně.

Ale i vy, stejně jako my, jste asi z tohoto grafu trochu vyděšení, že? Asi jsme ještě neviděli DAE s takovým průbehem. A navíc přístupová doba víc jak půl vteřiny! Jako by si DAE spletla s CD-R pálením.

LiteOn LTR-32123S CDspeed audio FW VXS0F

To už je jiná káva! Firmware VXS0F poslal mechaniku tam, kam bychom čekali. Průběh je jaký má být, u 74min CD-DA se dostane až na avizovaných 40×. Tedy audio grabuje stejně rychle, jako čte datová CD. I přístupové doby jsou velmi dobré! Zatížení procesoru o něco vyšší, ale to jsme očekávali.

Advanced DAE speed test

LiteOn LTR-32123S Advanced DAE speed test

Nečte Leadin ani Leadout. Offet je 24 bytů (6 samplů) a score 100. Průměrná rychlost grabování je 26.18X. Subkanály v měření ostatními programy jsou uváděny jako podporované.

A co nám o mechanice pověděl EAC:

LiteOn LTR-32123S EAC čtení  LiteOn LTR-32123S EAC zápis

LiteOn LTR-32123S EAC offset

Čtecí offset je +12. Potvrzeny jsou i subkanály, C2 chyby i accurate stream.

CD-R

LiteOn LTR-32123S CDspeed CD-R

Z-CLV zápis, změny rychlosti v 6, 16 a 41 minutě. Od 41 minuty pálí max., výrobcem garantovanou rychlostí. Průměrně pak 26,15×. Bez připomínek.

CD-RW

LiteOn LTR-32123S CDspeed CD-RW

Bez komentáře.

CDRDIAG

Device name LITE-ON LTR-32123S
Revision XS05
Date of revision -
Read CDDA command 0xbe
RAW read command 0xbe
Track information command 0x52
Using 10-byte commands True
Loading mechanism Tray
Bar code reading supported False
UPC code is read True
ISRC code is read True
Maximum reading speed 5632 Kbps, 32X
Device buffer size (K) 2048
Multisession capable True
Mode 2 Form 1 supported True
Mode 2 Form 2 supported True
Digital output on port 1 True
Digital output on port 2 False
Audio play supported True
Reading CDDA supported True
Accurate CDDA positioning True
Inactivity spin-down Infinite
Device capabilities read/write both CD-RW & CD-R

Milé překvapení, CD-R Diagnostic odhalil digitální výstup!

Kapitoly článků

Diskuse ke článku LiteOn LTR 32123S (32×12×40 IDE)

Žádné komentáře.