Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Thecus N4200ECO - pomalejší disky s větší kapacitou nebo menší a rychlejší disky?

No, ono zrovna ty 5900ot/min disky od Seagatu jsou přenosově srovnatelné se "spodkem" disků 7200ot....
Osobně jsem si právě proto 2TB/5900 Seagate před rokem osadil do komplu... kdyby to byly 5400 Greeny od WD, tak by byl rozdíl markantnější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, WD jsme bohužel netestovali. Ale tady 2T/5900ot od Seagate v podstatě příjemně potěšili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U NAS serveru sa predpokladá že data sa budú sťahovať a posielať po sieti a tam ten rozdiel green/nogreen je zanedbateľný. Čo však zanedbateľné nie je bude spotreba, keďže sa počíta s 24 hodinovou prevádzkou. Podla mňa do NASu veľké disky a green. V PC na systém samozrejme niečo rýchle a nie moc veľké, napríklad WD VelociRaptor. Ale baviť sa v súčastnosti o nákupe diskov mi pripadá dosť "úchylné", vzhľadom na ich momentálne nekresťanské ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak ... a staci tam dat disky do Raid 5 + pripadne cryptovani a nejaka rychlost disku je absolutne nepodstatna :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v podstatě souhlasím, k diskům jsem ale slyšel i názor, že se prodávaly v podstatě s nulovou marží. A že současná nerovnováha je příležitost, aby marže už do budoucna neklesly tak nízko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic se nikdy neprodava bez marze :) to proste trh neumoznuje... kdyby na discich nebyl "vyvar" tak by je neprodavali samostatne ale jen v sestavach... uz kvuli klesajicim cenam skladovych zasob v IT (ano ted ty ceny vystrelily ale to je takova anomalie) kdyz naskladnite procesor za 1000kc tak pristi mesic jste prodelal 50kc protoze uz se prodava za 950,- a tak dal ... kdyby disky byly s nulovym ziskem :) tak by je nikdo nedrzel skladem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ten rozdíl přenosu mezi 5400ot Green WD a 5900ot Green Seagate (srovnatelný se "spodkem" disků 7200ot) není úplně zanedbatelný. Oproti tomu spotřeba vyjde vpodstatě stejně, záleží na nasazení, WD Greeny mají 5,3W R/W a 0,7W STB/Sleep, Seagate má 5,8W R/W a 0,5 STB/SLP... toliko k té spotřebě 24/7 :-)

... u toho přenosu také záleží, zda ten NAS máš sám pro sebe jako file/media server nebo např. "malý firemní"...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé je tiež to, čo sa vôbec nespomenulo. A to je hluk. Predsa len 4 disky WD Green 5400 rpm a Seagate 7200 rpm je pri práci dosť podstatný rozdiel a zahrievanie spôsobuje aj vyššie otáčky ventilátora. Samozrejme sa bavíme o rovnakých kapacitách. A podľa mňa je zcestné uvažovať či si dám 1 TB rýchle, alebo 2 TB pomalé disky, keď NAS má primárne slúžiť ako dátové úložisko. Proste to človek chce využiť na maximum. Je ale tiež pravda, že domov si málokto kúpi 4 diskové NAS a potom si dá 2 diskové v režime RAID1 kvôli bezpečnosti. Čo je ale podstatné, že je treba porovnávať cenu pri rovnakých kapacitách a tam jednozančne rýchle disky v celkových nákladoch prehrajú, čo sa pri 4 diskoch dosť prejaví. Je pochybné si myslieť, že 10% nameraný v testoch niekto subjektívne pocíti pri práci a či to bude reálny prínos vzhľadom na vyššie investície.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, přečti si to znova...
Já celou dobu hodnotím velmi kladně disky Sea 2T/5900ot, ty jsou totiž přenosově srovnatelné se "spodkem" disků 7200ot (to byla reakce k zanedbatelným rozdílům v testu) a zároveň jsou spotřebou, vybracemi, hlukem,.. srovnatelné s disky 5400ot. Z mého pohledu a cca roční zkušenosti velmi povedený produkt..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To môže byť. Nehádam sa. Ale ja som proste len písal, že Green disky sa viac oplatia ako klasické 7200 rpm. Väčšie otáčky = väčší hluk a väčšie zahrievanie. Nehovoriac o cenách. Len pre porovnanie 2 TB Seagate Green 140€, 7200 rpm 247€ a pri WD ešte väčší rozdiel. To pri štyroch diskoch už urobí dosť veľa. A badateľný rozdiel pri práci s dátami je nevýrazný za ten doplatok. A pri lacnejších dvojdiskových NAS, kde je prenosová rýchlosť približne 50 MB/s to už stráca úplne zmysel. Takže v tom momente nastúpi matematika a treba kúpiť to najlacnejšie a najspoľahlivejšie, čo mi skôr pripadá ten WD, keďže má menšie otáčky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě zaujala zmínka o raidu jako podpoře zálohování, poradíte prosím zda je menší zlo použití fake Gigabyte raidu, nebo toho ve Windows a dynamických disků? Či je lepší koupin jěkkou přídavnou kartičku? Mluvím o těch nízko-nákladových nonlinux možnostech. Díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musíš rozlišovať medzi systémom pre zálohu a tzv. Fault Tolerance. Raid nie je záloha, RAID slúži na okamžité pokrytie situácie keď Ti zlyhá disk ktorý práve používaš. Ked niečo zmažeš na jednom disku, automaticky to zmizne aj z druhého. Keď si predtým nemal tie dáta uložené aj niekde inde (=záloha) prišiel si o ne.

Keď sa Ti ale jedná čiste o uloženie dát aj mimo počítača, takú službu spraví aj disk v krabičke pripojiteľný cez USB (to ti zvládne obhospodáriť aj Windows backup), NASko alebo internetové úložisko - závisí od množstva a dôležitosti toho čo ukladáš.

Ak si skladáš Windowsovú mašinku čiste na ukladanie dát napr. po sieti, RAID na doske ako nízkonákladové riešenie by mohol byť v pohode, podľa mojich skúseností tie disky po vybratí z kompu boli čitateľné aj inde a dáta sa dali skopírovať (ale toto je lepšie si overiť). S Windows dynamickými diskami si užiiješ kopu škrípania zubov - lebo pri dátach nie je dôležitá záloha, ale skôr obnova ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, zálohování mám vyřešené jednou týdně, jen bych chtěl vylepšit Bezpečnost dat během toho týdne. Jako NAS mám desku s Atomem a win serverem. Takže těch raid možností moc není. Navíc ideální možnost by byla aby do raidu šel zkonvertovat současný disk bez nutnosti přeformátování. neumějí to nějaké adaptec řadiče?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Raid je skôr o lepšom prístupe k údajom a vylepšeniu spoľahlivosti systému než o zálohovaní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.