Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper PRO 3000WX jde na pulty: levnější i rychlejší než Epyc i Xeon

Za jeden Threadripper PRO 3995WX si mohu koupit skoro 10 kompletních sestav Apple mini M1, (nebo 30 samotných M1 cpu). propojit je a možná (určitě) budu mít ještě vyšší výkon při nižší spotřebě.

Jak AMD ty ceny kalkuluje? $5489 za procesor který nemá o moc vyšší výrobní náklady než Ryzen 3 za 1/10 ceny?

Když jsou procesory Intel teď neprodejné, AMD začíná cenově Intelovatět?

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

:D :D dost slaby trolling tu clovece predvadzas poslednu dobu. A ak to nieje trolling, tak este je to s tebou este smutnejsie.
Cim si tych 10 M1 mini prepojis, 1GBit ethernetom? Jak si tam do neexistujucich PCIe4 slotov zapojis 100+GBit infiniband a podobne riesenia? Pretoze to skalovanie vykonu cez 1GBit siet, uuuu, no to ma pokakaj, mozno az 2 M1 tym dokazes prepojit so skalovanim <<1x. Niekto kto si kupuje HPC najskorej potrebuje aj dobre skalovat vykon, i.e. 1 ulohu bezi kludne aj na viacero nodov (desiatky-stovky nodov, i.e. tisicky jadier naraz), coz ty ale zjavne nepoznas :D :D

A radsej ani nevravim o pamati. Kolko to budes mat, 160GB? alebo len 80GB. mmmm, mnam, krasne 1 az 2 GB ram na jadro (gpu radsej z toho vynechavam). To si aj konzolu Pythonu mozem spustit, ale radsej uz ziadny vypocet, lebo koncim. Tym sa fakt nenechaj vysmiat, momentalne som na laptope kde na 4j mam 20GB a "beznou dennou cinnostou" nemam problem to zapratat (linux). Radsej nechci vediet ako ide vykon dole ked pri vypoctovej ulohe zacnes swapovat aj na rychle SSD, ale opat, ani len nemas paru.

Ale hej, zapichni si tych 10 applov dokopy, k tomu pripoj par vypoctovych GPU cez externy thunderbolt na akceleraciu, pripadne nejaky custom asics, a jednoznacne, budes mat omnoho lepsi vykon ako vyssie spomenute riesenie. Bohac z teba bude ked to zacnes predavat :D :D :D

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Až Apple začne stavět Wokstation se 2-4 M2 cpu, budeme se všichni divit jak vysoký bude mít výkon, nízkou spotřebu a téměř lidovou cenu oproti Intel a AMD.

Nechme si to přejít přes jazyk - Apple za lidovku!
I japonská Fujitsu vyvinula nejvýkonnější počítač světa s využitím ARM procesorů.
https://www.idnes.cz/technet/pc-mac/jakonsko-pocitac-fugaku-superpocitac...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jak vysoky bude vykon a jak vysoka bude cena :D

Az to prijde, tak se o tom bavme. Asi bych ale necekal zasadni obrat v Apple strategii a zamereni se na vyhodnost.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Apple má poprvé svůj cpu v tomto segmentu.

Začala nová éra v zatuchlém prostředí PC, WS a servrů.

Apple na to má:
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3152649-apple-je-nejhodnotnejsi-...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

O výkonu polemizovat nebudu - ten bude určitě slušný. Akorát tomu určitě Apple nasadí patřičnou cenu - lidovka to nebude.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ATITom aka Richie Rich resurrection?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Až to přijde, tak napiš. Do té doby nefantazíruj.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo se divit nebude. M1 není špatný procesor. Pokud Apple půjde touto cestou, dokáže určitě zaujmout výkonem i spotřebou. O lidové ceně si nechme maximálně tak zdát.
Bez jakékoliv znalosti situace na trhu v době "Až" si troufám tvrdit, že bude výrazně dražší než hardwarově srovnatelné řešení, méně flexibilní, co se HW konfigurace i SW konfigurace týče.
Nesrovnávej, prosím, Fujitsu a Apple v oblasti superpočítačů. To jen ukazuje, že tomu opravdu nerozumíš. Ne, že já bych tomu rozuměl nějak extra. ale dovedu si představit, že procesor (SoC) je v této oblasti sice nutný, ale je to jen malá kostička do skládačky. Mnohem důležitější je například externí komunikační rozhraní s nízkou latencí, odolnost proti výpadkům, použitý a laditelný software a běh 24*7 po dobu několika let. Fugaku se opravdu nedá srovnávat se spotřební elektronikou ... A už vůbec se nedá tvrdit, že je ARM jako ARM.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Apple má vlastní SW divizi a ta může směle konkurovat i Microsoftu.

Apple HW je založený na spolehlivosti a nízkém chlazení.

Apple WS byl v minulosti drahý, protože mu Intel dodával pro něj upravené CPU za extrémně vysoké ceny, ale teď má Apple svůj procesor.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Apple je Apple. Takže cenu nechá stejnou (max o chlup menší aby se neřeklo), ale díky tomu, že má svůj SoC, bude mít mnohem vyšší marži...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dobry vtip. O spolehlivosti Apple HW by slo psat romany, zvlaste co se notebooku tyce v poslednich letech. Staci do nich strcit "nespravne" USBC zarizeni a notebook uz jen tika, misto aby fungoval. Dal motyli klavesnice. Nove ted odchazeni pripajenych SSD, protoze nestaci pamet a OS to SSD uswapuje k smrti, jeste nez vyprsi zaruka. A to vse za PREMIOVE ceny, zadna lidovka...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dovedete si představit vlastností/výkon M1 vyrobeného na procesu 14nm++++ a Intel CPU vyrobeného na 5nm? Rozdíly by patrně byly podstatně větší. Technologická převaha Apple je ve skutečnosti převahou finanční (úspěšností zajistit dražší/pokročilejší výrobní proces/technologie a jeho zákazníků to celé zaplatit).

Takže souboj Apple x Intel je v tuto chvíli plichta, vítězem je TSMC.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Co Apple navrhne, jen to může TSMC vyrobit.

Jakou zásluhu má TSMC že má Apple mini M1 4x vyšší IPC než x86 AMD a Intel?
A že má Apple M1 superrychlý přístup k RAM na procesoru a že se ti SSD s 8GB "swapovací" RAM neuswapuje?

To všechno je know-how firmy Apple.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Apple všechny nepřeplatilo a nezajistilo si přednostní přístup k 5nm TSMC procesu, tak by žádná M1 nebyla, protože na starším procesu taková obluda (z hlediska počtu tranzistorů) není rentabilně vyrobitelná. Superrychlý přístup k RAM umí i AMD (a Intel asi taky), akorát ho nepoužívá protože v běžném PC to přináší víc problémů než užitku. S tím swapováním jsme se zasmáli - viz aféra kdy se ty SSD uswapujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co brání Intelu aby vyrovnal nabídku Apple a taky se dostal k 5nm TSMC?

Ano Apple M1 cpu je super "obluda" s 16 mld tranzistorů, ale Apple nikdy netvrdil, že 4 jádra stačí každému jako Intel. Naopak je to progresivní uvažování Apple a proto je Apple tam kde je, a to na vrcholu. A kde je Intel?

Umí Intel navrhnout superrychlý a sofistikovaný přístup k RAM, který svoji efektivitou a rychlostí téměř zdvojnásobí nominál GB RAM? A má k tomu SW aplikace?
Neumí to a nemá je. Proto to nedělá a proto to neumí. A že Intel neumí vyřešit problémy, tak to víme dávno.

Aférou nazývat post nějakého joudy který si nepřečetl specifikace SSD Apple o dalších 8GB RAM na disku je opravdu k smíchu :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co brání Intelu přeplatit Apple? To že má ve finančních rezervách asi tak 10x míň peněz než Apple. Jinak za to že Apple je tam kde je vděčí mobilní divizi a tomu, že její markeťáci dokonale dokážou zblbnout lidi aby platili za iphone price premium proti srovnatelnému produktu na jiné platformě. V x86 světě se s integrovanou RAM už dlouho experimentuje, nicméně zatím pořád když se zhodnotí klady a zápory, tak z toho vyleze že integrovaná RAM ne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel vydělává na šuntech které dodává pro podnikový sektor a pro low-end NB. Na to mu jeho zastaralé FAB zatím stačí.

V servrech a WS Intelu ale obchodní strategie dlouho nevydrží, prodávat zastaralé Xeony za vyšší ceny než AMD prodává moderní Epyc a Threadripper.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bol by som velmi velmi velmi opatrny v hodnoteni zastaraleho FAB. Intel urcite dnes nie je top end ale nazyvat fakt velmi dobre odladenu 14nm "zastaralou" moze len niekto kto nema o narocnosti polovodicovej technologie ani sajnu. 14nm je nieco na com dnes bezi majorita sveta. Takze mozme maximalne povedat ze intel nema najnovsie a najlepsie technologie. Toto tvrdenie sa neda rozporovat. O M1 pomlcim...Vynikajuci SOC ktory ma proste doondeny dizajn, dalsia generacia bude mozno lepsia. Workstation verziu nikto nevidel netestoval a neviem ci bola vobec ohlasena. Takze ked sa tu chce hrat niekto na futurologa a porovnavat neexistujuci produkt s tym co mozem ist v tomto momente kupit do obchodu tak to nie je na mieste. AMD nasadilo ceny tak ako mu to dovoluje trh. V tomto momente ma najlepsi dostupny WS na trhu, bodka. Je to korporat tak ako intel aj apple, a tie sa budu riadit vzdy pravidlom maximalizacie zisku, minimalizacii nakladov, minimalizacii rizika. Niekedy to vyjde niekedy nie. Spokojnost zakaznika je prostriedok na dosiahnutie zisku a nie ciel. A ten kto nechape tak.....proste ma smolu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež sa mi páči výkon M1 v určitých situáciách, ale už sa aj ukázalo, že nie vždy je ten výkon taký ako sa zdá. Akonáhle robím niečo na čo nevie to SoC využiť AI, zrazu sa výkon znižuje.
A ako Vám tu píšu stále Vám chýba možnosť rozšírenia RAM, čo je často veľmi potrebné (ja mám 8c/16t cpu s 32GB RAM a to mám pocit, že pri mojom použití je na hrane, chcelo by to dvojnásobok pamäte na jadro, teda 8 nie "len" 4). Alebo tie PCI-Express linky na špeciálne karty. Ten superpočítač je presne ukážkou toho, že sa na platforme ARM dá postaviť aj výkonné a modulárne riešenie. M1 od Apple ale tieto parametre nesplňuje.
Možno sa časom príde aj verzia od Apple, ktorá bude poskytovať rozšíriteľnosť tak dôležitú pre profesionálnu sféru, ale teraz to nie je. A jednoducho sa nemôžeme hrať na niečo čo príde. Ide o to čo je na trhu teraz a čo mi môže zefektívniť prácu a zarábať teraz, čo bude neskôr neriešim. A prepojiť viacero systémov znie síce fajn ale narazíte veľmi rýchlo na problémy optimalizácie sv na beh v takom prostredí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

len by som troska upresnil - ono v HPC sfere je prepajanie systemov dneska uz samozrejme, dokonca nevyhnutne. Je to vlastne dovod preco sa systemy typu Fugaku, Summit, El Captain a podobne vobec stavaju. Ono je to casto dokonca tak, ze tieto systemy su planovane primarne na konkretne ulohy (software, konkretne simulacie, a po rokoch/ked zvysi volny vypoctovy cas tak sa spristupnia sirsej, napr. vedeckej, verejnosti). No a skalovanie pri takychto systemoch/typoch uloh je casto velmi dobre. Resp., casto su takto velke systemy potrebne aby ste len mohli zacat riesit nejaku ulohu, napr. kvoli velkosti pamate a pod.

Pravdaze, je zcestne si to predstavovat jak jeden troll tuna, prepojenie systemov ma velmi velke naroky na rychlost A latenciu, okrem ineho, a nemusi byt problem mat prepojenie drahsie ako samotny pocitac. Nejake konkretne cisla - aj vo firmach sa dneska "bezne" bezia vypocty na desiatky az stovky nodov (e.g. 100 nodov * 24j/nod = 2400 jadier, na "vysoko taktovanych" high-end 2 procesorovych Intel zostavach. To high end prosim brat s rezervou, pretoze 3-4r dozadu to ozaj bol high-end). A to su relativne male vypocty. Na superpocitacoch niesu vynimky ulohy ktore sa pustaju na 1000-ky nodov, a toto viac ci menej musi medzi sebou neustale komunikovat a cakat.

btw, tiez niesom expert na hpc, ale troska ich vyuzivam a vidim ake velke joby si ludia pytaju, a viem ake narocne su moje vypocty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

M1
- 5nm proces (TSMC) - 1,5 až 2 generace rozdíl výrobního procesu
- rychlý přístup do integrované RAM - pouzdření v SoC, velké přenosové rychlosti
- low-power setup - poráží konkurenci při specifickém nastavení na 30W
- neporáží APU 4800U (horší proces (7nm), horší architektura (Zen2))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

anooo, presne taaaak, Apple rozbije cele HPC na frmfolce. Radsej si ale nevsimajme, ze Frontier ktory sa rozbehne tento rok (cize +-1 rok po Fugaku) bude mat ~3x peak performance oproti Fugaku a +- rovnaku spotrebu. No pod dalej cloveceee.

O neuswapovani SSD pri HPC vykone s 8GB Ram si mozes nechat snivat pri tvojich vlhkych snoch. Kup si 1, skompiluj si tam napr. nejaky program na molekulovu dynamiku a disk ti uswapujem ze budes plakat. A potom ti poslem vysledok zo svojho obstarozneho 5r laptopu s 4j intel cpu, kym ty budes na zaciatku swapovania :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3 = 1 chiplet a jeden mustek.
Threadripper PRO 3995WX = 8 chipletu a 1 mustek.

minimalni zvyseni nakladu je tedy alespon (8+1)/(1+1) = 9/2 = 4,5 x
v realu jsou to jeste vyberove kremiky a jine pouzdreni.

Apple mini M1 stoji $700 a ma cca 7500 bodu v Cinebench 23. Da se jich poridit tedy jen 8 za stejnou cenu. Celkovy vykon tech 8 mini M1 je 8 x 7500 = 60 000 bodu.

Threadripper PRO 3995WX je tedy vyhodnejsi a vykonejsi.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Navic je to Top end.
Kdyby se slo po vyhodnosti, tak R9 5950X dava 28 800 bodu pri cene $800.
Je tedy 4x vyhodnejsi nez M1 mini.
Edit: abych byl presny, tak "jen" 3.36x. tj (28 800/$800)/(7500/$700) = 3.36x

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Akorát porovnaváš ceny holých CPU od AMD a proti tomu komplet sestavy od Applu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda.

V realu ale asi ani nikdo nebude pracovat na 10 Applech najednou. Vsechno je to takove teoreticke cviceni.

Ale ohledne ceny mas pravdu. V pomeru cena vykon se to tedy vylepsi v konecnem dusledku pro Apple. Uz nebude 3.36x nevyhodnejsi, ale treba jen 2x nevyhodnejsi.
Kdyz dojde na praci, tak se stejne sahne po absolutnim vykonu a tam PRO 3995WX nema zdaleka konkurenci. U vicepaticovych systemu to pak je EPYC, ale pomer cena/vykon uz bude horsi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To nemusí platit ve všech scénářích. Dual socket MB SP3 stoji asi podobně jako WRX80 okolo 24000Kč, levné "quad-channel" 16c Epyc 7282 se dají najít za 15000Kč. S takty 2,8-3,2GHz v masivní MT zátěži může jít o řešení výkonější než např. kombo WRX80+3955WX či s lepším poměrem cena/výkon proti WRX80+3975WX.

Bohužel až na výjímku single SP3 MB od Asrocku (asi logicky/záměrně) výrobci nepřidávají pomocné napájení PCIe 16x slotů. Pro WS účely (náročné GK) má toto Epyc-based řešení asi své omezení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To dela dobre. Vy si snad muzete koupit holou M1 ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je ale spravna uvaha v reakci na toho Apple ufona co tu troli, protoze samotne M1 chipy nekoupis...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vítejte v realitě segmentovanych produktu. Asi jste se právě probral z 50ti leteho kómatu, že? Produkty jsou běžně segmentovane pro různá použití. Apple m1 s max 16gb paměti asi jako pracovní stanice na úrovni threadripperu neobstojí.

A propojení m1? To si rovnou můžete vzít X telefonu a distribuovat na ně výpočetní úlohy a vyjde to ještě levněji nez m1. Ale to asi cílová skupina TR nepreferuje. Jsem si samozřejmě vědom dobrého poměru vykon/watt u m1. Ale popravdě ten má lepší téměř jakýkoliv produkt, který nemiri na výpočetní highend - typicky mobilní/notebookove produkty. Vemte si jen grafiky. Desktopove verze typicky nejedou ve sweetspotu. Notebookove verze jsou naopak směrované co nejvíc na sweetspot.

Ale asi je to jedno. Pokud tu argumentujete Apple M1 proti HEDT procesorům, asi je vše zbytečné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Buď v klidu, applisté se teď budou čipem M1 dost zaklínat. Jejich věc, bude zábavné sledovat, kolik jich bude řešit superdrahé pozáruční reklamace za 2 roky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono jim to časem docvakne, až díky nejisté životnosti second-hand M1 produktů budou muset vysolit plnou cenu za svůj nový Mac (bez výrazného příspěvku z prodeje původního). Vysoké riziko bude tlačit hladinu second-handu a asi poptávku dolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple se na bazarech ani neohřeje a už je prodané. Mají nejnižší pokles cen ze všech značek. Udávaná spolehlivost se pohybuje mezi 99-100%.

Výjimku tvoří ty Apple produkty, které mají procesor Intel, ale to je už naštěstí minulostí. Jak všechny mobily tak nově i nové PC a NB jsou:
"Intel free".
To je záruka kvality, protože mají už jen originál Apple procesory.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

čo hulíš? ale je to dobrý matroš teda....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neda mi to nereagovat, tento procesor je pro serverove reseni a je na hony daleko od M1, to je konzumni a mobilni procesor, neco jako treba mobilni i5. Az bude stejne vykony a se stejnym poctem jader od Apple, tak bude cena raketova. Proc si myslis, ze jsou ty CPU tak drahe? Protoze vsechny jadra dokazi bezet naplno a pouziva se to hlavne do serveru na virtulizace, kde pracuje x lidi na jednom serveru treba na vzdalene plose, jakoby sedeli u sve plnohodnotne i5 u stolu a tim pak firma teprve zacne setrit. Na stand-alone pocitac to opravdu neni. Ale to tady temto hejtrum nikdo nevysvetli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si je kup a pak napis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde lze REÁLNĚ koupit 3995WX?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V Lenovo ThinkStation P620.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je OEM. On myslel v retailu jen jako CPU. A ja se pridavam s dotazem - jakou desku k tomu poridit? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Já samozřejmě nechci rejpat, ale vzpomeňte doby GTX 480, kdy jsme si tu dělali legraci z "papírových draků". Tohle je také papírový drak. AMD to ohlásila, oficiálně uvedla, ale nikde to reálně koupit nejde. Ten předraženy zastaralý žravý Xeon s méně jádry (tuhle charakteristiku klidně podepíšu) typicky koupit jde, stejně tak i deska pro něj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale Zen 4 je hotový povedal Papemaster z AMD včera
https://morganstanley.webcasts.com/starthere.jsp?ei=1430157&tp_key=4141c...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme išlo o sarkazmus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dnes by mela vyprset exklusivita pro Lenovo a podle anandtech i pro retail - jsou tam i odkazy na konkretni obchod(y) - https://www.anandtech.com/show/16521/amd-ryzen-threadripper-pro-retail-o...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Momentalne nikde, ale v rozumnych objemech by realne slo obchodovat primo s AMD. Apple svoje chipy podle vsech indicii neproda ani za zlate prase nikomu cizimu. A v tom je ten rozdil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. Apple má mraky čipů a nikomu je neprodá. AMD nemá prakticky žádné čipy a ráda je papírově nabídne komukoli. Jsou to dvě zcela odlišné situace, ale pro českého zákazníka se zcela totožným důsledkem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

AMD zvýšila výrobu o 50% v roku 2020 oproti roku 2019
a v roku 2021 je objednaná kapacita o 50% vyššia ako v roku 2020 teda 3x taká ako v roku 2019. Ani to nestačí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš trošku mezery v matematice na úrovni základní školy. Pokud navýšíš výrobu o 50 % a pak zase o 50 % tak výsledkem není trojnásobek ale 2,25 násobek.

Také máš zmatek v tom, kdy psát 50% a kdy 50 %. Tady to máš vysvětlené v rodném jazyce: https://www.ekariera.sk/magazin/ako-vypocitat-percenta-priklady/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Newegg má skladem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže jako Čech si mám tyhle věci objednat z USA či UK? To je přece hloupost. My v téhle zemi typicky nakupujeme v obchodech jako Mironet, CZC, Alza, ... až ty budou mít TR-PRO a desky pro něj dostupné, můžeme se bavit o reálné dostupnosti. Jinak je to jen o lovení toho, kde na téhle planetě se to tváří skladem. Ale realita záručních podmínek či vůbec možnosti zaslání na reklamaci, plus CLO a dopočet DPH atd je o něčem zcela jiném. Tohle neberu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, můj vůdče...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce, sezene. Kdo nechce, hleda duvody.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak dá se to objednat od Germánů (žádné clení, DPH z hlediska firmy řešitelné standardními unijními mechanismy, z hlediska koncáka neřešíš). Přepravní náklady v porovnání s cenou produktu zanedbatelné. Reklamace v pohodě řešitelné.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u takovyho kolenovrta jako je Ježek co je schopny resit nezkutecne obskurnosti kvuli usetreni par korun... cloveka prekvapi, ze neni schopny objednat ze zahranici.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné. Ze zahraničí samozřejmě nemám problém něco objednat, ale proč bych to dělal, když jsou věci normálně dostupné v ČR a typicky za lepší ceny (OK, výjimkou jsou ne-Fomácké foto věci, kde je často lepší volit fotoimpex či macodirect, ale i tak: poslední roky jsem vůbec neměl potřebu tam cokoli řešit).

Más pravdu v tom, že často dělám obskurnosti. Třeba když se mi po téměř 8 letech začal trochu sypat integrovaný zesilovač ve 2.0 bednách, tak místo abych ty bedny vyhodil a za XXX Kč koupil nové, investoval jsem cca XXX/2 Kč do nákupu vybavení a zesilovač opravil, u trafa zase stáhl plechy a vše přehodil do bedýnky z ABS plastu, která mi ostatně umožní tam v budoucnu přidělat další vstupy. Bylo z toho řekněme 3 hodiny práce celkově, výsledek vlastně není lepší než by byl nákup nových bedýnek, ale já mám dobrý pocit, že ta věc zase fičí dál a řešení je, jak se hezky česky říká, future-proof.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"když jsou věci normálně dostupné v ČR a typicky za lepší ceny"
Nevim kde si poslednich pul roku byl. Ale spousta veci v ty nasi dire uprostred evropy neni vubec. Nebo je velmi spatne dostupna. Nebo za nesmyslny priplatek.
Nekdo resi procesory, nekdo grafiky. Nekdo uplne jiny sortiment. A pritom staci kouknout za hranice a kdo neco chce tak to pri trose snahy sezene.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale tímto komentářem jen potvrzuješ moji pointu. Člověk musí hledat za hranicemi a ještě se nějak nadstandardně snažit. Je těch Ryzenů a Threadripperů prostě jak šafránu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jim nebylo 7 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TR je v cenové relaci, která nemíří na davy nerdů, co si chtějí zahrát svůj oblíbený battlefield ve 4k při 120fps. Je logické, že než probublá do obchodů se spotřebkou typu alza, czc a spol, tak to chvilku potrvá. Ostatně, stačí se podívat na nabídku třeba SAS disků, co myslíš? Nebo takové servery do HP, dellu, supermicra a tak. Něco tam sice nabízí, ale výběr je... no, spíš není. Tohle zboží se takhle nehledá a neshání.

S Ryzeny a jejich dostupností, tam už samozřejmě rozporovat úplně nelze, stejně jako s grafikama. Je jich nedostatek, ale koupit se (ty CPU) ještě dají. A není to tak dávno, co jsem ještě dělal technika pro korporát a dostal informace, že další várka notesů pro pravidelnou obměnu nebude, protože nejsou ... pozor... intel CPU. A nebyly to nějaké top kousky, ale těžkej mainstream.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce, tak to ma moznost koupit. Je fascinujici jak si posledni dobou padl na uroven trolla jako je redmarx. Stejne jako on resis veci, ktery si stejne nikdy nekoupis. Vytvaris problemy tam kde nejsou a kdyz ti to nekdo vyvratis tak si stejne jedes dal svoje. Vcera sem posilal link na mindfactory.de, kde jsou ke koupi... stale skladem i dneska. Jo a ryzeny 5K maj skladem taky. A rozhodne v poctech vetsich nez je ten tvuj safran.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jeho ma zmysel riesit asi tak ako redmarxa, toho atitaka s applom a podobne. Ked sa chce clovek zabavit/odreagovat. Jezek poctivo ignoruje tych co ho odargumentuju a vali si svoju lajnu. Mozno to je prejav covida, alebo staroby, ktohovie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, už to přestává být funny. Zhrozil jsem se, když jsme chtěli objednat hobliny pro naše morčáky, značkové výrobky z Německa apod. ve velkém balení zařínají být ndostupná. Ono to má logiku, že když je problém s dopravníma kapacitama, tak se věci, co váíží 25 KG a stojí jen pár stovek, nevyplatí dovážet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No sranda to neni. Bohuzel je to realita a trosku mi to pripomina stav za komunismu. Tuzex, vexlaci, podpultovky... a "strycek" posilajici darky ze zahranici. No tak si tu ted zijem a bud se podle toho clovek zaridi. Nebo mit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle se prostě u svého prodejce zeptat na dostupnost při objednání? Tohleto na sklad v ČR asi vyloženě nikdo brát nebude, ale v centrálních evropských skladech to asi nebude problém, pak je dostupnost do týdne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za 7 let? Nebo hned teď?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co tak se podivat do obchodu nez psat kapitalkama? https://www.k24.cz/product/716477/AMD_Ryzen_Threadripper_PRO_3995WX.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to do tabulky doplnit socket+chipset a pocet pametovych kanalu, nebo tam udelat "tlustou caru", at je videt co lze kam upgradovat a co uz nikoliv. Bohuzel TR/E jsou prisne parovane s typem desky a je tam jen mala kompatibilita.

Tyto nove TR jsou zrejme jen preznacene 1S Epycy, vyzadujici zcela novou desku (socket sWRX8).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sa mi paci tento ATITom. Ten trolling dokaze pekne rozprudit diskusiu ;--DD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To Apple a jeho novátorský a vysoce sofistikovaný vstup do zatuchlého světa CPU s M1 :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.