Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ThreadRipper zaujal Dell, bude exkluzivním OEM dodavatelem

Nebude to fiasko jako kdysi ATI XGP, které AMD exkluzivně nechalo Fujitsu-Siemens a efektivně to tu technologii zabilo, protože to nikdo jiný neměl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, nie je pochýb o tom, že to tak určite bude, ale je to vlastne úplne jedno, pretože sa ThreadRipper ani zdaleka nepriblíži výkonu Intelu, ktorý je tak dobrý, že v tomto segmente ani nepotrebuje viac ako 10 jadier na to, aby rozdupal 16 jadier od AMD.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Že by tedy s Threadrippery AMD opravdu zdařile jen vrtělo psem a donutilo Intel vydat nové Extreme i9?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit ze zdejsi lidicky nechapou sarkasmus.. i kdyz uznavam, poslednich par let je dost tezke rozeznat kdo neco mysli vazne..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no tezko.. xgp byla technologie, threadripper je produkt.. kdo chce, muze dellu ukazat prostrednik a koupit si ho v kramu.. todle je jenom vyroba medialniho pozlatka exkluzivity pro novej hi-end produkt.. stejne se toho devadesat procent proda v retailu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale tím pádem nebudou k mání ThreadRipper based Workstation stroje od ostatních OEM partnerů, kde nakupují typicky firmy. Tedy AMD se tím pádem do profi segmentu zase nedostane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych si dovolil nesouhlasit. Toto omezení bude jen pro přímé OEM dodavatale kteří mají smlouvy přímo s AMD (mají domluvený nějaký povinný odběr a s tím i lepší cenu). Reálně máš na světě 5-6 velkých hráčů kteří mají dostatečné odběry aby se s nimi AMD bavilo o nějakých podmínkách.
Ostatních "obyčejných" odběratelů kteří kupují z normálních kanálů a pak z toho staví sestavy se to nebude týkat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně AMD všechny profi věci míří na budoucí rok, asi nestíhají výrobu. Je to logické, Největší obrat v retailu je konec roku, u firem také, ale v USA ne tolik, tam mají často posunutý konce fiskálního roku na polovinu roku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Test 8. jádra, který dokazuje, že jde o podvrh: https:­/­/browser.geekbench.com­/v4­/cpu­/3111035

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten test 16. jádra byl podvrh, 8. jádro je skoro stejně výkonné, stačí trošku hledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi ti uniklo ze testy vsech prvnich engineering samplu co se objevily online byly na podtaktovanejch vzorkach.. polaris, ryzen i vega.. jak to asi bude s threadripperem..? staci trosku myslet.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ten test co "unikl" má velmi velký jednovláknový výkon, a velmi nízký multijádrový...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysoký boost, nízký základ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je prve co mi napadlo. FSC to este zabili tym, ze Amilo SA3560 nebolo dostupne na americkom trhu, a rok potom co to uvolnili ostatnym OEM po tom nestekol pes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé ale je, že Acer Ferrari One s Athlony64 X2 Neo XGP konektor mělo. Ale jinak mě nic dalšího nenapadá.

Přitom je to škoda, kdyby to byl otevřený standard s jasně definovaným konektorem, třeba by na tom bylo AMD finančně lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně , upnout se na jednoho exkluzivního OEM partnera nedává moc smysl i když jím je zrovna Dell .
To vypadá jako by tohle rozhodnutí vydal někdo z vedení Intelu , buď se něco ztratilo v překladu , nebo AMD s Threadrippery sklání zbraně nelogicky těsně před Berlínem ....A můžeme spekulovat co k tomu AMD donutilo ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, naopak asi AMD dostalo rozum a vi, ze vic tech procaku nez aby dokazali zasobovat Dell + volny trh nedokazou vyrobit ve 2017. Je to jen na tento rok nebo spis na pul roku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Po tom co několik zdrojů potvrdilo že výtěžnost bezchybných čipů je přes 80% tak nebudou stíhat? Neřekl bych že to bude tím, protože GF má dostatečné výrobní kapacity.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tam je to o něčem jiném, objemy výroby se plánují i několik měsíců dopředu, až je navýší, bude i pro ostatní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na ThreadRipper se doslova extrémně těším, protože jej považuji za kandidáta na výměnu mého dnes už 5 let starého Xeonu E3-1245 v2.
Trochu mě ale znejistěla tahle zmínka na phoronix.com
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Compiler-Issues

Jestli se to ukáže být pravdou a zároveň se ukáže, že problém je v nějakém bugu designu procesoru, tak mám obavu, že by to mohlo znamenat docela komplikaci v prosazování procesorů Ryzen/ThreadRipper na trhu.

Nevíte o tom náhodou někdo nějaké podrobnosti?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U me je zmena, nebude RyZen nebude ani TRipper, dostal jsem se jako k nahrade za Core i7-950 ke Xeon E3-1230v3, ktery verim, ze mi bude nasledujicich 5 let stacit a co bude pak, kdo vi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom clanku ale neni ani slovo o bugu procesoru, maximalne bude bug v ovladacich, jsou uz vubec ofiko ovladace pro soucasne jadro? Vetsinou je na linuxu treba pockat tak pul roku po vydani procesoru, bylo to tak i na Skylake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tohle nemá s ovladači lautr nic společného. Snad možná, doufejme, v designu GCC.

Viz. poslední odstavec.

Očekává se, že AMD dá komunitě vědět jakmile bude řešení nalezeno. Některá dočasná obejití toho problému zahrnují "čachrování" s LLC v BIOSu, někteří uživatelé byli úspěšní jestliže zakázali SMT zatímco jiným ten problém stále přetrvává bez ohledu na vypnuté SMT ve svých Ryzenech 7. K problému dochází na různých verzích GCC, ale nesetkal jsem se s reporty během použití LLVM/Clang, příp. jiných kompilátorů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> problém je v nějakém bugu designu procesoru

O tom dost pochybuji, bugy v procesoru maji obvykle vzdy stejne symptomy. Dle toho co ctu na phoronix foru tak jsou symptomy vsude mozne, navic i "reseni" co funguji pro jednoho nefunguji pro druheho - to by u CPU bugu dost tezko nastalo.

Muj odhad je bud uspechane desky, BIOS nebo spatne nastavene pameti. Nebo samozrejme overclock. Nebo vsechno dohromady.

BTW ted koukam na ty bugreporty z Gentoo:

/usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/6.3.0/include/g++-v6/bits/basic_string.h:1316:59: internal compiler error: Segmentation fault

Presne tohle jsem zazil i ja, kdyz sem na starem kompu mel spatne 2 z 4 DDR3 pameti. Zajimave bylo ze memtest to neodhalil ani za hodiny, ale akonahle jsem pustil kompilaci vetsiho projektu na vsech jadrech tak to za ~30min chciplo s presne touhle hlaskou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Výše jsem dal odkaz na test 8. jádra, jedná se o podvrh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když si tam čtu v diskusi ty různé způsoby "řešení" pro různé uživatele, tak z toho mám dojem, že se jedná o standardní linuxové porodní bolesti u nových architektur, kdy to prostě nějaký čas trvá, než se dostatečně stabilizují geek distribuce. Nemyslím prostě, že by šlo o jednu závažnou chybu v hardwaru, ale sadu různých menších problémů v nekonečné kombinaci tunění kernelů, nastavení BIOSů a flagů GCC. Čili problémy budou mít pouze takoví šílenci s Gentoo, jako já. :)

Myslím, že každý, kdo strávil pár hodin procházením "make menuconfig", tak si musí klást otázku, kolik z nekonečného počtu kombinací nastavení vygeneruje kvalitní kernel a kolik polofunkční zmetek.

Prostě chce to počkat, až se poladí GCC, vydají se doporučené kompilační a optimalizační flagy, budou víc prověřené nové kernely a deskám budou ještě párkrát aktualizovány BIOSy.

BTW, GCC je také dost šílený projekt. Gentoo, které jinak rozhodně zpátečnické není, tak teprve nedávno stabilizovalo 5.4 řadu z 4.9. Váš bugreport je o řadě 6.3, která je unstable a to nehovořím o hard masked aktuální 7.1. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale když ten "polofunkční zmetek" padá nedeterministicky, je právě docela slušné podezření, že to může být bug v CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by nedeterministické pády měly ukazovat zrovna na bug v CPU? To spíš na nějaké přehřívání... Vzhledem ke složitosti dnešních OS nikdy nezaručíte 100% stejné běhové prostředí (stejné id procesů, přidělené bloky RAM...).

Navíc podle těch popisů to nevypadá zase tak strašně nedeterministicky. Někteří umí pády vyvolat a naopak obejít velmi spolehlivě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Proč by nedeterministické pády měly ukazovat zrovna na bug v CPU? To spíš na nějaké přehřívání..."

To klidně můžou. Ale co když přehřívání vyloučíte? Spekuluje se třeba, že by to mohl být nějaký okrajový případ v logice SMT. To právě může způsobit, že jedna prováděcí stopa spadne a druhá totožná nespadne, protože je tam ten vnější vliv jiné aktivity ve stejném jádře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, může být problém v SMT a nedivil bych se tomu. Ale proč nutně hardwarový? Proč by to nemohl být problém třeba právě v kernelu? Proč ty problémy hlásí při těžké kompilaci v GCC v linuxu (a většinou v Gentoo ;-)). Proč ne v MSVC, ve Windows...?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

coz je dost problem kdyz fully supported Ryzen je od GCC 7 :) a jsou distra co jsou cela kompilovana GCC 7.1 :)

gentoo ma celkem problem s nedostatkem vyvojaru a moc tvrdou politikou na stabilizaci balicku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gentoo je o možnostech volby, která je pomalu ze všech distribucí největší. Mají-li se dát výchozím kompilátorem zkompilovat všechny podporované balíčky ve všech variantách, tak bohužel jiná možnost není než být konzervativní. Taktéž přísnější požadavek na stabilitu (i když v porovnání s Debianem... :)) je z dobrého důvodu. Jeden odmaskovaný balíček často vyžaduje i desítky dalších ve vyšších verzích a mezi nimi se najde jeden problémový... A stejně to někdy sami správci Gentoo neohlídají. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"O tom dost pochybuji, bugy v procesoru maji obvykle vzdy stejne symptomy. Dle toho co ctu na phoronix foru tak jsou symptomy vsude mozne, navic i "reseni" co funguji pro jednoho nefunguji pro druheho - to by u CPU bugu dost tezko nastalo."

Proti tomu lze ale vznést protiargument, že právě zákeřné chyby projevující se pouze v mezních situacích budou spíše mezi těmi, které při testování před uvedením na trh nebudou zachyceny. Viz třeba ten bug v procesoru od AMD nalezený vývojářem DragonBSD. Zdánlivé variace klidně můžou být jen důsledkem neidentičnosti jednotlivých systémů takového charakteru, že to má vliv na onu (zatím nevysvětlenou) chybu. Jinými slovy, dokud se to nevysvětli, samozřejmě, že nám to chování přijde divné. Až se přijde na to, čím to je, začne to dávat smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna gentoo ma totalne outdated compiler :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale neznamená, že je to problém zastaralého kompilátoru. Jestli generuje problémovou sekvenci instrukcí, která podle ISA má být platná, ale proces potom nevysvětlitelně padá, určitě z toho nelze vinit kompilátor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kompilátor v gentoo je ale z plně podporované řady. Zastaralost je daň za to, že se jím musí dát kompilovat všechny balíčky, což s novějšími verzemi příliš často selhává (bez ohledu na užité CPU).
Zde ale není problém v nefunkčních zkompilovaných binárkách, ale v samotném pádu GCC.
Osobně znám segfaulty GCC jen když mi dojde 8 GB RAM (na -j 4 - to se u C++ prostě stává ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zde ale není problém v nefunkčních zkompilovaných binárkách, ale v samotném pádu GCC."

Ale GCC většinou kompiluje samo sebe. :) A je to velký a dost specifický kus kódu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To na věci nic nemění, že padá GCC při kompilaci a nic jiného. Zaznamenal jsem v diskusi i někoho s GCC pod Ubuntu a ten nejspíš použil binární distribuční GCC zkompilované jinde a taky mu to padalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"GeForce GTX 1050 Ti až GeForce GTX 1080 Ti ve dvojici v SLI, případně Radeony RX 570 a RX 580 až ve trojici v CrossFire"

Ale ted na tom E3 vystavoval Dell ten pocitac se trema GeForce, nevim ktere to byly, me zaujalo jen to, ze v tom ma 3 grafiky a ze to jsou GeForce, jinak bych o nic podobneho nestal, takze jsem se dal nezajimal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že časem přidají i VEGU, až bude k dispozici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze by to bylo jen pro Dell by ani tak nevadilo ,
ale ono je to je pro Dell Arena-51 cili jen pro " herni stroj" o pracovnich stanicich, a podobne ani tuk.
Tim chci jen rici ze pokud by to bylo pro Dell a TR by se dal koupit i v ostatnich produktech tak bych tu jedinecnost chapal, ale ciste u Areny-51 kterou si koupi malo kdo ne neni buhvi jaky kseft.
Ale znouze cnost. Jako intel s 18cti jadrem. vseho bude dostatek ,jednou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.