Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Titan X za $1200 ohlásila Nvidia na 2. srpen, prodávat se bude přes web

Očekávaná cena v ČR 40.000,-Kč.
JirkoK: Tak co, budeš upgradovat? Výkon bez kompromisů, to musíš mít na ten tvůj simulátor letadýlek! Přece nebudeš lůzr co na to nemá!

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Očekávaná cena v ČR 37 za předpkladu že bude vůbec v obchodech.
Jinak bude standardní cena USD/EUR jak ji nacení NV.

Psal jsem že mi 1080 poskytla přesně co jsem potřeboval, už tak nejméně 80% času brzdí tu kartu CPU a lepší na trhu neseženu (s bržděním kvůli CPU nejde nic udělat), ve zbylých 20% mám svých alespoň 30FPS - nemám důvod kupovat silnější grafiku dokud se nezmění moje potřeby výkonu. v záloze mám ještě něco přes 10% v overclocku - aktuálně kartu netaktuju.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Co mas za procesor, na akom takte? Prepar3D?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

i7-4790k@4.6, Prepar3D 3.3, 2560x1080. Používám 4xMSAA a 4xSGSSAA.

když je pěkně tak to jde i DSRx4 = 5120x2160 https://www.youtube.com/watch?v=OEBNjuphVKw
kdzž je to na CPU nenáročné, tak to sviští pěkně - https://www.youtube.com/watch?v=Ec2EyhqYGz8
tady je oblačnosti s vymaxovanými stíny a 8xMSAA bez SGSS - https://www.youtube.com/watch?v=i_XeFq7qnX4
no a nakonec srovnání s MSI 980 Gaming proti 1080FE v nějaké té oblačnosti - https://www.youtube.com/watch?v=9FtT6vU5R7Y

Nejnáročnější na grafiku jsou overcasty přes Active Sky Next. Výkon tam žere ten SGSS ale bez něj se na to nedá kvůli shimmeringu dívat, nejvíc je to vidět na RealAir a A2A letadlech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už tomu asi začínám rozumět. Prepar3D je jedinečný simulátor, ale také plný bugů... co ty doskakující textury tam? A to šílený vyhlazování a dsr máš zapnutý určitě jen kvůli shimeringu na palubní desce... mě vomejou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a není ten procák slabej na to? Třeba ti nestíhá procák a grafika by ti stačila ATi Rage 32MB ? :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tu som mal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu při takovém rozlišení vyhlazování. Mimochodem na vyhlazování má výkon CPU zanedbatelný vliv.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano CPU nemá s vyhlazováním co společného.

Nemám problém s 8xMSAA, to zlvádne i 980. Mám problém kombinace MSAA a SGSSAA společně s velkou oblačností kde to bez problému vezme 70% výkonu karty. Na 980 to běželo v extrému i pod 20FPS. Bez oblačnosti není problém dosáhnout na 60FPS zamčených VSyncem pokud je zrovna situace kdy to dává CPU, běžně to fičí 40+. Při vypnutí jen SGSS se ty dvacítkové FPS vyškrábou v těch extrémech na dvojnásobek i více. Ale výsledek je strašná obrazová kvalita.

A proč vyhlazování? MSAA je naprosto v pohodě, troufnu si říct že to skoro nejde na výkonu poznat, ale jde o SGSS, protože výsledný obraz je naprosto neporovnatelný. Klidně ho přestanu používat pokud mi někdo najed způsob jak se zbavit shimmering, bohužel za 10 let historie MSFS a jeho odvozenin nikdo nepřišel s jiným řešením než SGSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak na co ještě čekáš? tři titany do SLI a ani mráček tě nerozhází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nečteš? 30FPS i s mráčkem na obrazovce mám na 1080 a v záloze mám overclock té karty

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

30FPS je žalostně málo! To už je sekačka, v kokpitu musíš mít o všem přehled! Je potřeba minimálně 120FPS!!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

30 FPS je přesně to co jsem chtěl ;)

Ale klidně ve stejném nastavení a scénářích uvidím těch 120FPS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

30 FPS je přesně to co jsem chtěl ;)

Ale klidně ve stejném nastavení a scénářích uvidím těch 120FPS.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

máš to marný, nemáš na ní = jsi loser!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

přiznávám

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrý, já na ni taky nemám a ještě se vymlouvám tím, že k čemu by mi taková grafika byla ;).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A nenapadlo te, ze kdyz ti z 80% grafiku brzdi CPU tu GTX 1080 nekupovat?? A nebo kdyz uz vyhodis kvuli machru 20 - 25 000 za grafiku, tak je mozna potreba aj zmenit desku a CPU

Tobe GTX 1080 poskytla presne cos potreboval a pritom to ta grafika jede tak na 70% kvuli CPU. Taky by me zajimalo co mas za desku a CPU. Beztak LGA 775 + intel core 2 duo :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

i7-4790k na 4.6 GHz, Z97-D3H, 24GB RAM, 3x SSD. 1080, custom vodník. Tzn až na custom vodníka (běžně jen all in one na CPU, a zbytek vzduch) docela typická sestava pro Prepar3D pokud člověk nestaví na X99 nebo nešetří. Pro šetřílky pak dnes bude GTX1060 a možná 1050 až bude. Dříve se doporučovala jako budget karta GTX970.

A k tomu výkonu
80% situací běží pod 100% buď kvůli CPU nebo kvůli VSync..
20% situací běží na 100% a jsem rád že tak tak udržím 30FPS.

A to v jednom konkrétním programu a to jen proto že používám SGSSAA. Za pěkného letního dne to vypadá takto: http://download.jirikocman.cz/evga.png - 44% power, 45% gpu. CPU má sice jen něco přes 20% ale Core 0 jede na max - MSFS based simulátory jsou závislé na single thread renderingu, jedno jádro jede na max a je typicky brzda, zbytek obvykle nepřekračuje 40% load

A přesně proto jsem si koupil 1080. Na zbytek by mi klidně stačila stará 980. A vůbec toho nelituji.

1080 byla levná, kdyby mi stačila 980Ti, tak jsem ji měl už před rokem a stála by mě stejně jako výkonější 1080. Už jen letecké ovladače jako pedály, berany, plynové páky, ovládání autopilota a nějakých dalších systémů letadla mě přišlo na víc než ta 1080 a SW doplňky pro ten simulátor mě stály o dost víc než celý počítač. Jednoduše počítač je pro nadšence ta menší částka kterou potřebuje připravit. Například kvalitní berany vyjou na 800-1000€, 100% identická kopie plynových pák z Beingu 737 s plně motorovanými pákami (hýbou se tak jak je řídí auto thrust) pohyblivým trimovacím kolem (hýbe se tak jak do toho zasahuje autopilot) vyjdou klidně na 2500€. Pokud chce člověk třeba jen 2/3 kokpit z B737 a nechce to bastlit sám vyjde na nějaký půlmilion a to ještě nebude originál sedačka, zase v samotných "budících" člověk nepozná rozdíl proti skutečnému letadlu

Prepar3D je jediný důvod proč ten počítač mám, do té doby mi stačil notes s integrovanou grafikou. pravda, když už to mám doma, tak proč si nezahrát i nějakou hru co mě baví

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, raz som od podobneho nadsenca kupoval GTX780. Mal top zostavu, presne ako pises, barany, plyn, dokonca nejaku vlastnu repliku radio-komunikatora. Ale spaval na matraci na zemi. Velmi ma to vtedy pobavilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, tak snad to přepíšou pro Vulkan, Pascal už ho umí... ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne a nejspíše dlouho nebude ani DX12. Tohle je profesionální program.

Lockheed Martin si ho licencoval hlavně pro vlastní potřeby... nevím zda ho používá pro nějaké simulace při výrobě či při výcviku na letadla která vyrání (aktuálně vyrábí hlavně F-35) případně zda to nepoužívají při nějakých simulacích pro kosmický výzkum s NASA.

Tak jak tak s jejich 5 miliardama dolarů zisku by to ani prodávat koncovým zákazníkům nemuseli

Jakýkoli zásah měnící zásadně novou verzi znamená že všechen SW a HW který to dpoňuje člověk může zahodit. letecký simulátor je de facto jen engine na který se navěšuje spousta dalšího sw/hw. Proto ten simulátor zůstává 32bit a nijak zásadné změny do enginu nikdo ochotný dělat není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nemyslim, ze by se museli veci, ktere se na to "navesuji" z principu "vyhodit". Spise jde o to, ze kdyz udelas novou verzi, tak je s tim spojeno mraky testovani. Pokud je to opravdu simulacni software, tak o to je to narocnejsi, aby se to chovalo stejne jako predtim. A to urcite neni ani levne ani casove zanedbatelne. Tudiz, pokud to je de-facto "nekomercni" soft, tak je to ekonomicky nezajimave.
A co se tyka tech navesenych doplnku.. tak to zalezi. Jestli jsou k tomu dalsi DLC tak ty by se museli prekonvertovat/prepsat taky, coz zase nebude zadarmo.
HW by na tom mohl byt podstatne lip, tam staci bud nechat nebo udelat kompatibilni rozhrani a je vystarano.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ by Titan X bol aspoň o 120% rýchlejší než 1080 aj by som uvažoval. Inak je to s tou cenou len výsmech zákazníkom.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdy byl Titan o 120% výkonnější než GTXx80?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Dostupnost ovšem bude z neupřesněných důvodů limitovaná a cena vyšší než u předešlé generace…"

"Nvidia postupem času (tzv. salámovou metodou) upravila pozici řady Titan tak, že z karty, která nabízela dvojnásobek paměti proti předchůdcům či nižším modelům a vysoký výkon v double-precision (1:3) za $999, se stal čistě herní high-endový produkt, jakým byly top modely „Ti“, ovšem za $1200..."

"Úspěchu karty to ovšem bránit nebude, ve své výkonnostní relaci nebude mít konkurenci, takže si bez ohledu na cenu své zákazníky najde"

Jenom nech se NVIDIA neplasi, pride Vega a bude rada jestli to nekto za to e-shopovou akciovou cenu 1200 dolacu koupi, nic jineho nez umelo prodrazeny produkt presne po vzore Intelu to neni.

GP102 mel byt skutecnou GTX 1080 a GP100 nasledne novym Titan-em X, vzdyt R9 Fury X dava presne rovnaky vykon/vysledky v api Mantle jak midrange GTX 1080 tak prosim vas jaky highend? NVIDIA jasne prodava GP104 ktera sa radi do vyssi stredni tridu za cenu highendu, kdyz nahodou vyde herni karta postavena na GP100 cipu bude za ni chcit co, 2000 dolaru?

A hlavne je to nemoderni, zastarany produkt, co nepodporuje hardwarove api DirectX 12(AS,SHI) a nedokaze z Vulkanu vy-tezit vic jak par %, to jenom dokazuje ze so ty dulezite/moderni= vypocty softwarove emulovany, a platit za tohle 1200 dolaru je prostá píčovina.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vega bude mít 1/4 výkonu Titanu X s trojnásobnou spotřebou. Rovnou tři Titany X předobjednávám.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A toto ti prezradila ktora vestecka gula? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta stejná, co Wafferovi poradila ohledně Vegy

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na Tetris ti to bude stačit :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to rozhodnuti nabizet to jen na svem eshopu dava nastroj k jednodussimu zlevnovani az neco prijde. Do te doby budou dojit. A distributori at si trhnou.. beztak by je snizovani ceny jen rozkmotrilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"a platit za tohle 1200 dolaru je prostá píčovina" - no tak to nikto nekupi a NV bude musiet ist dole s cenou.
Nejake dalsie dotazy, resp. starosti ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obrmaier si to za tu cenu chce kupit v den uvedenia.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obr by si jich mohl koupit 500... kdyby se zblaznil :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vega má být pro 4k hraní. RX480 je prezentována jako 1440 @60FPS... realita RX480 je taková že to na FHD sotva dává 60FPS v náročnějších titulech, stejnou příměrou si Vega poradí tak s 2k. AMD má moc velkohubá prohlášení co jaká karta má nebo nemá za výkon.

Hlavně že víš co a jaký čip měla být jaká karta. Není to zcela irelevantní? Je šumák jak se karta jmenuje, je klíčové jak výkonná je. Pokrok 60-70% u NVIDIA karet v současné generaci je naprosto v pohodě a ti kdo si ty karty kupují to moc dobře vědí.

Myslíš ten nárust ve Vulkanu? https://abload.de/img/vulkan5wsxu.png 1060 umí být daleko lepší nehledě na CPU i v jediné hře ve které Vulkan běží lépe než na NV kartách.

Mimochodem Talos Principle na vulcanu nikdo nehodnotí? Proč? Dota 2 nikdo na vulcanu taky nehodnotí. Proč?

První běží otřesně na všem, druhé NV i AMD přináší stejný výkon... a pozor u Maxwellu, nenej Pascalu.

A Vulkan v Doomu... 20% na GTX1080 je pár procent? V celkovém výkonu je to skoro to samé co 40% u RX480. Ale chápu že se to dobře hodnotí ve hře která nepodporuje plně NV karty, které i tak mají slušný výkonový zisk.

Prosím jak z povahy věci nemůže být SHI podporování na HW levelu? AS přes SW je stejně kvalitní jako v HW. 2,5% na NV 3% na AMD... to je nějaký výrazný rozdíl přínosu AS? Toto platí pro RotTR, kde se dá explicitně AS zapnout/vypnout.

A platit za to 1200 bude dokonalé pro ty kteří přesnně ten výkon potřebují. Nový Titan už s přehledem na 4k utáhne hodně titulů. Nezřídka si pro to lidi kupovali 2x1080, jeden titan je levnější. Dva titany pak poskytnou slušný výkon pro hraní na 3x4k Případně budou naprosto ideální pro 8k hraní - https://www.youtube.com/watch?v=WbDFdC9jexg tady je to s s3x starý TitanX...
Tady je video z gameplayem na 3x4k 65" TV.. počítač s 4xTitanX.

kolik karet AMD by na to samé člověk potřeboval u AMD?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Meh. 8K v 600 fps to stejně nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako proč ne. Někdo auta, někdo motorky. Někdo párty někdo zas IT. Je li člověk svobodný s rozumnou prací a bydlí ve svém, není 40tk za grafarnu na dva roky moc. Vlastně ani za rok to není moc. Já jen za naftu do práce dávám 50tk ročně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Každý má jiné priority. Titany nikdy nebyly o nějakém nejlepším poměru cena/výkon, ale o brutálním výkonu, který je z architektury ještě možné vytáhnout za brutální cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Shal - ja ti neberu ze prave Titan u NVIDIE nabizel(od minulosti pro soucasnost) vzdy neco navic a nebo maximum, ale nic to nemeni na faktu ze tenhle posledni Titan X je prosto nemoderni produkt ktery v AS-vypoctech prekona 4,5 leta HD 7970. Kdyz dojde k masivnejsimu nastupu api Vulkan u tvorcu her a co jiste dojde nakolik je api DirectX 12 umelo omezene jenom na Windows 10 zatim co Vulkan(/=rovnake technologie, kuli opensource navic rychle se pilujici) pojede k prikladu i na Windows 7 a 8.1, uvidis jak se stensi rozestup novych NVIDII GTX 1000 rady vuci predesle CGN3 generaci Radeonu a CGN4 ji rovnou celou setne, vzdyt RX480 podava ve Vulkanu lepsi vysledek nez GTX 1060, GTX 980 a dokonce ji malinko chybi na GTX 980 Ti. Kdyz tohle dokaze vyssi stredni trida u AMD co pak dokaze Vega? bude to pekna podivana a prima facka majitelum novych karet od NVIDIE ktere sou pry moderni a api DirectX 12 ready.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) S AS výpočtama se už začínáš opakovat. Lidi zajímá reálný výkon a hlavně poměr cena/výkon. Případně cena/výkon/spotřeba.

2) RX 480 je stejná cenová kategorie jako GTX 1060, takže se dá očekávat, že budou na tom výkonově podobně. Ve skutečnosti je GTX 1060 v průměru o 10 procent výkonnější u DX11 her, kterých je většina a ještě několik let jich většina bude. V DX12 má RX 480 o několik jednotek procenta lepší výkon. Gratuluji. Karta stejné cenové kategorie jako GTX 480 dokáže za určitých podmínek být lepší než konkurence. Jako to není něco před čím by si člověk sedl na zadek, ale spíš něco co bych očekával jako samozřejmost. Pokud by RX 480 nedokázala porazit GTX 1060 ani v DX 12, tak jaký smysl by vůbec mělo za ni utrácet peníze? Takhle se najde alespoň částečný smysl vůbec za ni utrácet s potenciálem, že s rozšiřující se podporou Vulkan/DX12 poroste i procento her, kde se dokáže prosadit. S o 20 procent vyšší spotřebou a hlasitějším chlazením.

3) Titan stále nabízí něco navíc. Je to absolutně nejvyšší výkon jaký se dá u jednočipové karty sehnat a za to se platí. Až za půl roku vyjde Vega, tak pak se můžeme znovu bavit, jestli to stále ještě platí a jestli je cena ospravedlnitelná. Ale dnes neexistuje alternativa pokud chceš absolutní TOP. Já bych si takovou kartu nikdy nekoupil, ale určitě se najdou tisíce bláznů pro které peníze nehrajou roli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty karty nejsou stejná cenová kategorie, GTX 1060 stojí aktuálně okolo 9000Kč, referenční RX 480 stojí v témže obchodě 7700Kč. A to je docela rozdíl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano! Taky jsem to napsal a dostal jsem za to hromadu mínusků. Právě jsem taky uvažoval o 1060, ale nějaká od "prověřeného" a "známého" výrobce jako třeba ASUS nebo MSI je prostě úplně jiná cenová hladina, která v poměru výkonu je nesrovnatelná.
Možná až příjdou nereferenční RX480 tak budou dražší a dorovnají 1060sátku, ale ceny zatím neznáme. Monžná by bylo fajn aby přišli zároveň i nereferenční RX470 s 4GB a kdyby byla okolo 5-6tisíc tak bych ji nazval "sekačkou sedmikrásek"!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asus za 7.599
https://www.czc.cz/asus-geforce-gtx-1060-turbo-gtx1060-6g-6gb-gddr5/1951...

Předobjednej si ať ti ji nevyprodají až bude na skladě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsou stejná cenová kategorie. Nějaké první OC modely možná stojí více než referenční RX480, ale na objednávku jsou i za cenu nižší než RX480. To že si na ni budeš muset týden nebo 2 počkat je dáno tím, že to je horká novinka. Ale pokud přemýšlíš s investicí na více než 2 týdny dopředu, tak se není o čem bavit.

Mimochodem ty OC modely za 9.000 taky nejspíše budou opět výkonově někde jinde oproti těm referenčním se kterými se dělali testy a náskok proti RX 480 jenom povyroste. A tady si připlácíš těch 1.500 navíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy většinou jen s pobavením sleduji (nejen) zdejší bojiště, ale tentokrát neodolám. Aby se vám lépe hádalo o AS, tak vřele doporučuji pozorně pročíst
http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=5310508&postcount=931
kde je to myslím pěkně vysvětleno. Hodně sil do dalších bojů :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny popis !

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, pobavil jsem se. :-)

Ve fact 1 tvrdí jednu věc a ve fact 3 ji popře. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Měl bys upozornit autora v původním vláknu na guru3d. Jeho know-how programátora grafických karet má očividně mezery a bude jen rád, když ho poučíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale mně hlavně připadá, že míchá jablka a hrušky. A možná k tomu ještě banány. (V čemž asi nebude sám, což ho do nějaké míry omlouvá, ale stejně.) Plus, https://youtube.com/watch?v=XyJlYw4jpgU - hezké, že nVidia a Kronos mluví o neexistujících věcech. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakou věc máte na mysli? Jak to čtu já tak tam nic nepopírá.

Aplikace má k dispozici API s více frontami a vše za tím je pro ni black box. Jak si s těmi frontami poradí GPU už nikdo nijak nespecifikuje, je to věc driveru a architektury toho GPU. Pokud by GPU bylo jedno velmi rychlé jádro které by všechny fronty zvládalo vyřizovat sériově stejně rychle jako n pomalejších jader, které by to dělaly paralelně - a obojí by dosahavolo stejné vytíženosti - tak to na výsledku nijak nepoznáte. Je to úplně to samé jako s jádry CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.