Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Toshiba prý již brzy uvede 14TB heliové disky

Ved toto sa vie uz pol roka ze v H1 2018 si na eshope kupime 12 TB SMR a v H2 2018 az 14 TB SMR+helium.

drviva vascina dnesnych 8 TB modelov je SMR (bez helia) a vsetky 10 TB modely su helium (bez SMR) ... vyrobcovia to ale v specifikaciach neuvadzaju, sak to je nepodstatne ze ano ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koupime, no. Jezek pochybuju a ja taky ne, protoze nejsem provozovatel datoveho centra. U disku doma mi jde hlavne o spolehlivost a radsi koupim 4x3TB nez nejakou neozkousenou novinku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych teda radsi nejakou neozkousenou novinku nez SMR (alias pri zapisu sektoru se prepise nekolik MB) nebo helium (alias do roka vyprcha).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"alias do roka vyprcha". Zdroj te informace?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevím zda do roka, ale dříve nebo později helium jistě uteče, vodík a helium, tedy plyny s malým atomem je velkém problematické těsnit, vodík proniká i velmi profesionální masivní přírubou s čtyřnásobným těsněním a hustou sítí šroubů po obvodu natož nějakým subtilním hliníkovým diskem.
Dám příklad z opačného spektra. Termoizovační skla se plní vzácnými plyny s co jentěžší molekulou aby se snížil přenos tepla prouděním . No a hádejte co, pokud koupíte okno plněné třeba kryptonem zaplatíte docela ranec na víc a ano ze začátku to i funguje problém je že již po 5 letech máte v ojmě 50:50 vzduch krypton a už to nefunguje, ze stejného důvodu se nedělají vákuová skla, protože bez nějakého aktivního odsávání by vakuum již po roce bylo pouze iluzí. U ehlia to bude stejné, pokud v dsku nebude zásobník s heliem a systém nebud přetlakový bude dochzet ke komunikaci plynu a obsah helia bude klesat, Výrobce to řešit nemusí, řeší pouze záruku a životnost po ní ho až tak nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý žádná těsnění nepoužívají a disk je svařený laserem. Ten únik tam asi je, ale bude menší než (morální) životnost disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze vetsinou chci, aby disk zil mnohem dele nez je jeho moralni zivotnost. Ta je totiz pomerne mala, vzdyt se nam kazde dva tri roky zvysuje kapacita o polovinu. Jenze ja mam jednu kopii dat nahranou stale jeste na 250GB a 500GB discich, ktere jsou moralne naprosto zastarale. Dnes jiz kupuji jen 3TB.

Takze ne ani ja helium v disku nechci. Zivotnost okolo 3 let na to mam SSD, od HDD chci aby vydrzel treba 10 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

10TB heliem plneny disk od seagate mam doma uz pul roku a nemuzu si vynachvalit.
Vibrace a teplota disku je mnohem mensi nez u klasickeho disku (5x mensi treni diky heliu) a i rychlost cteni a zapisu je trosicku nekde jinde.
Osobne si myuslim ze i zivotnost disku bude nekde jinde navic maji disky standartne 5letou zaruku.
A co se tyka mozneho uniku Helia:
- jak uz bylo zminovani disk je uzavren pomoci svareni laserem a tudy helium urcite neutece.
- a ano helium ma tendenci unikat spoji, ale pouze v pripade pouziti klasickeho tesneni, kdy helium a dalsi plyny unikaji prave tudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plánovaná životnost 5 let.
Hélium postupně uniká, ať to mají svařené nebo utěsněné čím chtějí.
S únikem se začne zvyšovat tření, s tím provozní teplota, větší namáhání motorku a jak to bude pokračovat si asi každý domyslí.
Také jsem o He disku uvažoval, ale poté, co jsem si o tom trochu přečetl, jsem to rozchodil ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A čo také ste o tom čítali?

1. V disku je podtlak, takže nemá prečo to hélium unikať
2. Disky sú zvárané a pokiaľ niekto nezmenil fyzikálne zákony, tak hélium kovom neprejde.
3. Tie disky sa predávajú s 5 ročnou zárukou. (teda aspoň enterprise verzie) záruka != životnosť

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) jak jste na to přišel?
2) difůze
3) jistě (optimální je, když to chcípne den po záruce ...)

Počtěte si:
http://www.seagate.com/files/www-content/product-content/enterprise-hdd-...

Celkem zajímavá diskuze na toto téma: https://www.reddit.com/r/hardware/comments/3az90e/are_helium_filled_hard...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fyzikalni zakony se nezmenily ale jejich chapani od dob archimeda ano. Specialne kovy s pravidelnou krystalovou mrizkou jsou z pohledu malych atomu jako vodik a helium spis sito.

https://www.quora.com/Can-some-gases-pass-through-steel-or-other-metals
https://www.reddit.com/r/AskEngineers/comments/3eqnqo/will_helium_escape...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, helium casem unika, ale unik je v pripade hermeticky uzavreneho nekolik milimetru silneho obalu (2 casti svarene k sobe) dostatecne maly na to, aby disk vydrzel podstatne dele nez 5 let.
Ono je docela pravdepodobne, ze cast disku po tech 5ti letech odejde, ale rozhodne se nebude ve vetsine pripadu jednat o unik helia, ale spise o mechanicky defekt ci zavadu elektroniky.

Starsi genreace heliem plnenych disku svarovana nebyla a zivotnost mela nekolik let, nehlede na to ze vetsina uniku helia byla zpusobena porusenim utesneni napriklad narazem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to víte? Přesněji, máte konkrétní čísla?
Za jak dlouho tedy (za nějakých standardních/laboratorních podmínek) ze svařovaného disku unikne tolik hélia, že se to pro něj bude smrt?
Pokud vím, tak první He disky byly oznámeny v roce 2012, tj. letos pět let, co tedy znamená vaše formulace "zivotnost mela nekolik let"?
2 roky? 5 let? Víc to být nemůže, protože tak dlouho tady nejsou ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka napriklad HGST tak jeden ze sledovanych parametru je mnoztvi helia uvnitr disku.
Vyrobce ma urcite prehled o tom jak rychle helium unika a zna minimalni hodnotu ktera je potreba pro chod disku a z toho se da docela presne urcit kdy disk odejde kvuli nedostatku helia.

Veta z developer clanku od NIDEC corpporation, ktera pracovala na vyvoji helium plnenych disku:

We have succeeded in establishing the technology necessary for mass production of base plates, with very few defects, that can be sealed for 5 years without leaking any helium.

Takze bych unik Helia z hermeticku uzavreneho disku nepovazoval za prilis velky roblem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čímž jste neodpověděl ani na jednu z položených otázek.

Ano mají tam senzor, takže se ze SMARTu dozvím, že mi uniká Helium - uznají mi to jako důvod k reklamaci? A co když to bude po záruce - tak smolík že?

To že má výrobce přehled je super, ale pokud si to nechá pro sebe, tak uživateli je to poněkud k ničemu.

Nepochybuji o tom, že to mají spočítané a zkonstruované tak, že záruku do vydrží, ale to mi přijde poněkud málo.

"that can be sealed for 5 years without leaking any helium" - tomu prostě nelze věřit, protože k úniku, byť nepatrnému, dochází (difúzí skrz stěny) vždy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Helium uteče. Z toho kabelu, který ti vede k disku, se ty data musejí dostat k hlavičkám uvnitř. Takže tam někde nějaké těsnění spolehlivě bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klasicke tesneni tam urcite neni, pouziva se bud sklenena pruchodka a nebo u seagate noveji neco na principu epoxidove pryskyrice, ktera vytvori vice nez dostatecne utesneni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za prve bezte s tim nesmyslem typu "moralni" do (_._) chapu ze se to lidi naucili pouzivat aby byli IN ...
a za druhe 14TB HDD je myslim si slusna kapacita takze nez nastane doba kdy bude jeho kapacita nedostatecna tak se rozbije :)

HDD ma silnou konkurenci v jinych technologiich a zatim ho nad vodou drzi pouze dobry pomer cena/kapacita jestli ma HDD prezit i v budoucnu meli by se vyrobci zamerit na vyssi spolehlivost takoveho reseni a bezproblemove zalohovani dat a ne ze prijdu k disku par let po zaruce a po zapnuti nebude fungovat bud diky samotnemu principu na kterem funguje nebo kvuli ovladaci elektronice..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Helium nikde dlouho nevydrží a tyhle disky nebudou výjimkou :-/. V datových centrech je to jedno, tam odcházejí rychleji než to helium, ale na doma to fakt není dobrá volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no radsej SMR jak helium

na SMR zapisujes velke niekolko GB subory v pohode, problem je s malymi subormi a nahodnym pristupom, akonahla je to na disku zapisane a sluzi ako skladisko, ani nevies ze mas SMR disk a polahoda jak svet

pred heliom by som si daval ovela vacsi pozor, neexistuje totiz disk plneny heliom starsi jak tri roky a nikto nevie jak sa to bude spravat po piatich rokoch ... mozno staci zriedenie na pomer 70:30 (helium:vzduch) a cely disk je v prdeli

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Disky sou na trhu uz 4 roky a dalsich x let je vyrobci testovali v ramci vyvoje takze maji rozhodne lepsi prehled o zivotnosti nez my. A to ze zivotnost disku plneneho heliem uvadi az 5x vyzsi nez u normalniho desktop hdd a cca 2x vyzsi nez u normalnich enterprise disku muze taky neco naznacit.

Sance ze helium unicke difuzne skrz material tu je, ale rozhodne vzduch nepronikne dovnitr stejnou cestou. Jedine co se muze stat je ze se postupne koncentrace helia snizi ale difuzi urcite dovnitr nepronikne ani molekula vzduchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi nevies o tom ze pravdopodobnost (v istom zmysle) ze sa ti pokazi "ASPON JEDEN" disk z n-diskov je 1-(1-p1)(1-p2)(1-p3)...(1-pn), kde p1, p2, p3 ... pn su pravdepodobnosti pokazenia jednotlivych diskov v tom istom zmysle (napr. ze sa pokazia pocas prveho roka) ... fraza ASPON JEDEN znaci jeden, lubovolna dvojica, trijica .... n-tica a je to teda absolutny doplnok pravdepodobnost ze sa nepokazi ZIADNY disk (t.j. nula diskov)

priklad: mam 5 diskov, pricom pravdopodobnost jednotlivych diskov ze sa pokazia pocas prveho roka su: 2%, 5%, 4%, 9%, 6% ... ake je pravdopodobnost, ze sa po roku pokazi ASPON JEDEN Z NICH? takato: 1-(1-0,02)*(1-0,05)*(1-0,04)*(1-0,09)*(1-0,06) = 0,2355 .. teda 23,55 % ....

CHAPES? 23,55 % !!!

a napr. ked mas dva disky sp sialenou pravdepodobnostou pokazenia po prvom roku 51% tak samozrejme pravd. ze sa po roku pokazi aspon jeden z nich nie je 102%, to je hovadina, ale ciselko je: 1-(1-0,51)*(1-0,51) = 75,99 %

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

teda pardon, vynimka je serverova wd gold edicia, kde uz bolo dlhsie zname ze pride aj 12 tb:

http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/484...

inak vraj wd gold su plne host managed disky a teda bez specialneho softveroveho ovladaca sa nedaju pouzivat, napr. seagate 6/8 tb archive su drive managed = os ani ziadny ovladac netusi ze to je SMR disk, disk si vsetko vnutornym firmwarom riadi sam

http://diit.cz/sites/default/files/smr_types.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diskáči zaplačou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.