Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Továrnu TSMC postihl výpadek proudu, poškozeno má být 30 tisíc waferů

eh, jako kdyby to bylo přesně podle: https://www.youtube.com/watch?v=BlCI8iXmm_o
:-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Akorát kdyby bagrista překopl kabel kde je 100 000 V tak by nikam dojít nemohl protože by z něj byl škvarek :)

Tohle je sranda zase po našem: https://www.youtube.com/watch?v=fIs6e6vYc_g

Jinak pečenej sněhulák je klasika, škoda že tam není Štěpán Kozub.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jaj, vítkovické divadlo Mír resp. Miesto Činu Ostrava a Tři tygři. Ja som teda na Kristýnu Leichtovú, ale o nich viem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale zase kozub slovensky = krb česky a to sa dnes hodí

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Az nato, ze placas nezmysly. Prud tecie najmensim odporom, takze by sa bagristovi pri skrate rozhodne nic nestalo. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako, ze bezny bagrista je prilis odporny, takze se mu proud vyhne? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A sedl by sis do toho bargu a překopnul ten 100kV kabel?

To je totiž rozdíl mezi děláním machra na internetu a skutečností kdy jde o život :)

Teoreticky by se ti taky nemělo nic stát když jsi za deště pod stromem, protože blesk přece sjede do země. A přesto se to na základě špatných zkušeností moc nedoporučuje :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zeby to suviselo s tym, ze odpor stromu je vyssi, nez odpor ludskeho tela? Pricom okolita vlhkost vzduchu je dostatocne vysoka, aby "sa vyplatilo" elektrickemu vyboju preskocit z dreva na cloveka a z cloveka do zeme, nez zostat v strome? Chvilka na zamyslenie. Aha!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja v bagru nesedel nikdy. Nicmene jednoho jsem potkal v nemocnici, povidal ruzne zivotni historky. A minojine se mu povedlo pprekopnout 22kV kabel pro celou vetsi vesnici - protoze sice del projektu kopal v bezpecne hloubce, ale holt kabel nebyl tak hluboko v zemi, jako mel byt.

Krome leknuti z velke rany se mu nestalo nic. Ale pokutu nedostal, pac merenim se overilo, ze kopal ve spravne, jeste bezpecne hloubce. Chybu udelali ti, co tam ten vysokonapetovy kabel ukladali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze sa mu nic nestalo, pretote skrat zapricinil kovovy ryl a nie jeho telo. Ale to uzanvacovi samanskych magickych premennych Tomovi budes vykladat tazko.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad preto, ze hlava bagra je kovova, predeli kabel pod prudom a skrat sposobi kov medzi dvoma oddelenymi castami toho kabla? Ze prud z jedneho polu nepojde 10m ramenom do kabiny, pak nepreskoci na ludske telo s vysokym odporom, neprejde srdcom, nepreskoci nazad do kabiny, neprejde dalsich 10m ramenom a nepokracuje druhou castou kabla? Fyzika nic?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, bagrista je ve faradayově kleci, takže se mu celkem nic nestane

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano všichni jste Sibyla-experti :D a víte jak to přesně celé proběhne, v jakém stavu je bagr a co udělá v panice bagrista, který je z principu v podstatě chráněn i pneumatikami, ale vždy je tam to ale ... prostě stále mnoho proměnných, které mohou změnit výsledek ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to fyzika - proud dle Ohmovych a Kirhoffolvych zakonu potece kovou kontrukci bagru a nepreskoci jen tak na ricice sediciho na nevodivem kresle.

Ty lidi u stromu casto zabiji tzv. krokove napeti - proud pres strom (drat spadly na zem) tece do zeme, a s každým centimentem klesá jeho napětí, páč hlína vodí celkem bblě. No a když stojí člověk rozkročený, tak mu tímto vznikne mezi nohama rozdíl napětí, který může být smrtící (a při děšti to gumová podrážka bot nezastaví). Proto se má stát dále od kmene stromu a mít chodidla těsně u sebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a? o tom vůbec nepíšu

btw proč by gumová podrážka měnila svůj odpor v dešti >> sám na tomhle určitě vnímáš, že nelze generalizovat a existuje mnoho proměnných, které mají významný vliv na průběh dané události

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ma to "malicky detail". Vsetky tie tvoje promenne su totiz podriadene tej najdolezitejsej - najvyssiemu zakonu el. a tym je ten ohmov. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uplne popieras fyzikalne zakony. Tu neni ziadne "ale". :D Absolutne nic sa nestane bagristovi, pretoze prud tecie NAJMENSIM odporom, cize kabel-->hlava bagra-->kabel. To co tu obhajujes je rovnaky drist, ako tvrdit, ze ked zastrcis nabijacku mobilu do zasuvky, tak ta to zabije, pretoze prud neuzavrie okruh elektrickeho obvodu s NAJNIZSIM momentalnym odporom, ale prejde cez gumeny izolant do dvojej ruky, pak cez tie kiloOhmi cez tvoje srdce, nazad po ruke a nakoniec do zeme. :D Pohadka sice krasna, ale takto to nefunguje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:) tak určitě :D :D zkus si přečíst, co jsem napsal a pak to zkus znovu :D a nemusíš potom psát tyhle blbosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne promin, mne stacila tato tvoja kravina, co si tu napsal: "prostě stále mnoho proměnných, které mohou změnit výsledek .."

Aby si ukazal, ze elektrike absolutne nerozumis, inak by z teba takato kravina vypadnut nemohla. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jsi jen pritroubly mimon... zkus to jeste jednou a poradne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vubec. Svoj nezmysel si dokonca zopakoval a dalej obhajoval:

"sám na tomhle určitě vnímáš, že nelze generalizovat a existuje mnoho proměnných, které mají významný vliv na průběh dané události"

Znovu a naposled - preseknuty kabel pod prudom kovovou hlavou bagra sposobi skrat, kde pretekajuci elektrony povedu NAJKRATSOU moznou cestou, cili NAJNIZSIM moznym odporom a to tak a NIJAK inak, ako priamociaro cez ocelovu hlavicu bagra, zo ziveho vodica do uzemnovacieho. Fyzika strednej skoly 1. stupna, podporena ohmovymi zakonmi. Ale rob tu dalej zo seba saska, prosim. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele to nema smysl, protoze jsi mimo a meles blaboly ..neni muj problem, ze si se sekl na jedne modelove situaci a nenapadne te nic jineho pane zkrate ;) ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Silikonové peklo 2021, aneb jak finančně optimalizované dodavatelské řetězce a továrny bez N+1 záložních technologií jedou na(d) plánovanou kapacitu již příliš dlouho.

Já vím, je to zjednodušení problematiky ze všech úhlů. Ale takový z toho mám pocit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

v dnesnom svete je vsetko matematicky optimalizovane na samotnu hranicu moznej efektivity, ci uz z pohladu surovin, ludskyh zdrojov, financii, logistiky, post-produkcie ...

do toho patria aj "just in time" dodavky a totalna zavislot od x faktorov, pricom nejaky faktor moze totalne narusit jeden bagrista alebo lodivod v Sueze

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No mňa už nikto nepresvedčí, že toto všetko je len náhoda. A všetky tieto "náhody" nie sú len prostriedkom ako zvýšiť ceny (zisky). A to na konšpirácie nie som...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Není to úplně náhoda, je to způsobeno optimalizacemi.

Jak tady lidi psali, dneska se vyrábí skoro beze skladu, bo sklad a skladníci jsou přece drazí. A dodávky chodí spolehlivě, ne, tak se vykašleme na sklad .... to je přece logické. Firma ušetří a manažer, co to prosadil dostane milióny odměny, a všichni jsou happy.

No a pak se stane Suez, povodeň někde daleko, spadne most .... a najednou ty spolehlivé dodávky nejsou.

To samé ta elektřina v té továrně - pokud výpadek elektřiny způsobí škodu za miliardu, tak by se asi vyplatilo tam mít bateriovou zálohu (než naskočí diesl agregáty) a pak ty agregáty samotné. Ano pořízení stojí peníze, údržba stojí peníze (nafta se tam musí často měnit a kdoví co všechno) .... ale pak to jednou za 2 roky ušetří miliardu - někdo si musí spočítat, zda se to vyplatí, nebo se vyplatí si jen koupit pojistění proti výpadku elektřiny, co tu škodu aspoň finančně zaplácne.

Nehledal bych v tom žádné zlo a konspiraci.

K výpadkům v továrnách docházelo už předtím, jen to nebylo tak sledované jako dnes. A taky ta výroba soustředěná do jedné firmy, to taky moc nebývalo.

Jenže konkurence vůbec ubývá .... HDD dělají fyzicky snad už jen 2 firmy na světě a dodavatele některých dílů mají snad obě jen společného jednoho - pak stačí jedna blbá nehoda v jedné továrně a je průser. A občas prostě něco vyhoří, skladník nacouvá vozíkem do stroje za 100 miliónů a zničí ho atd.

Jenže mít prostě 10 továren rozházených po světě, aby aspoň nějaké fungovaly když přijde tajfun, požár, povstání, válečný konflikt .... to je mnohem dražší, než mít 2 megatovárny na světě.

A tak jsme v tom dnešním světě, kde je vše propojeno, vše je v křehné rovnováze a i jen malý průser způsobí obrovské dopady všude na světě...viz. třeba nedostatek polovodičů v automobilovém průmyslu. Prostě globalizovaný trh.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vyroba na sklad zpomaluje inovace. Nemuzete vydat novou vec, nez vyprodate nebo vyhodite skladove zasoby. To vedlo k procesum just-in-time. Nekteri jeste pamatujeme, jak AZNP MB vyrabelo skodovky - pul roku zelene, pul roku oranzove. Dneska si objednate auto na miru a cekate na nej part tydnu. Skladovky jedou jen v nevyuzitych kapacitach. Nehlede na to, ze prostor pro sklady muzete zaplnit vyrobni kapacitou a zvysit objem vyroby, ktera, na rozdil od skladu, vydelava.
I kdyz vam vypadek prudu udela skodu za miliardu, tak se zjevne "prevence" proste nevyplati. Opravite, pridate nejakou smenu/linku navic a jede se dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty skladové zásoby mohou být použity jako sada náhradních dílů pro ty starší výrobky. Nevidím v tom problém.

A asi když vím, že mi konstrukční oddělení za X měsíců (plus mínus) dodá novou verzi výrobku, tak můžu ty výrobní skladové zásoby redukovat už dopředu.

Co se týče barev aut, tak přece nemusím mít plný sklad zelené barvy a vyrábět jen půl roku zelené auta. Mohu mít ve sklady zásobu všech používaných barev na půl roku výroby, samo dle požadavků trhu (kde se třeba tmavě modrých aut prodá 4x více než žlutých aut). Barvy jsou navíc univerzální a dají se použít i na nový model auta.

Jasně, pokud chemička vymyslí nové barvy, co mají delší živostnost, nebo jsou více eko, tak se čeká, až se skald vyprázdní ... no a co? Navíc chemička to může avízovat svým odběratelům klidně X měsíců dopředu.

Jenže, když chemička vyhoří, protože nějaký pitomý pracovník poruší bezpečnostní předpisy a jde svařovat nádrž od acetylénu bez odvětrání, tak pak autobolilka jede dál toho půl roku .... a má půl roku čas sehnat náhradního dodavatele, nebo počkat, až ty vyhořelou fabriku opraví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těším se na opadnutí této uměle vyvolané poptávky po čipech. Všechny ty x-krát navýšené výrobní kapacity najednou nebudou mít odbyt a budou muset s cenami na zlomek dnešních.

Procáky za polovinu a ke každému CPU jednu 6900XT zdarma protože jinak se toho nebudou moct ze skladů zbavit. To bude supr,

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U těch aut to ale není tak jednoduché.

Jeden chce zelené a chce růžové sedačky, druhý chce zelené ale bílé sedačky, další chce sedačky černé ale čtvrtý člověk chce v zeleném autě černé sedačky vyhřívané, pátý i klimatizované. řekněme že jsme tak vyčerpali kombinaci sedaček a dekorů, teď, to auto se dělá s 3 motory, manuál, automat. 30 kombinací motoru, sedaček a jedné barvy, barev nabízí třeba 10, 300 kombinací auta. Teď to má 3 verze rádií a repra, může to mít zatmavené okna, může to mít střešní okno, parkovací senzory nebo kamery, může to mít adaptivní tempomat, může to mít halogeny nebo xeony či led světla, může to mít allroad variantu... to už jsme blízko 60 tisícům kombinací které může zákazník vymyslet... Na sklad se pak typicky vyrábí jen nějaké standardizované sety výbavy a barev, které jsou typicky za výhodnější peníz. Čím více volnosti člověk při konfiguraci má, tím více možných kombinaci. Ano věci jako koberečky apod se dají snadno vyměnit/doplnit až na prodejně a taky se to tak dělá, případně se občas nabídne auto i s něčím navíc ale skladové a zákazník to extra dostane grátis nebo se slevou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý náš zákazník dostane barvu vozu jakou si přeje, za předpokladu, že si přeje černou. H. Ford

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- značná část kombinací motorů je jen na základě FW
- mnoho komponentů je shodných napříč modely a už se řeší jen to, co vidí zákazník
- mnoho vozidel se dělá s předpřípravou, kdy to HW umí napříč konfiguracemi a kabeláž je univerzální a za příplatek se přidá jen požadovaná funkce a max. čudlík, který ji ovládá (dnes už ani to není potřeba)

atd. atd. kombinace se nenásobí .. nemusí mít 60 tisíc položek na skladu, ale z těch pár desítek kombinují/konfigurují podle potřeby/přání zákazníka >> je to celkem logické, protože vývoj, výroba, skladování atd. by vyšla extrémně draho, tak se vyrobí "univerzální" díly pro více modelů i napříč značkami a konfigurují se na přání zákazníka

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pises nezmysly..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takmer vsetko co si napisal, su nezmysly.. Rozne motorizacie sa lisia v mnohych dieloch, predovsetkym tych mechanickych. Silnejsi motor mava silnejsie brzdy, vykonnejsi chladic, vacsi objem olejovej vany, silnejsie cerpadlo, vykonnejsie vstreky, vacsi prisun vzduchu... Akakolvek priplatkova vec od hmloviek, cez senzory ci kamery, zadny stierac az po stresne okno, vyzaduje zasah do karoserie a teda aj odlisny diel. Vraj "prida sa knoflik" :D Tak iste, ale pre ten knoflik musis vyrezat dieru, takze potrebujes minimalne jeden dalsi kus v interieri zamenit, okruh hnad cez poistkovu skrin.. Tych kombinacii je naozaj tolko, ze nejaka zakladna kompatibilita vozu je opravdu iba zaklad auta a vsetky nadstavene diely za skladaju na mieru, pretoze ich znacna cast sa moze lisit. Aj prave z tohto dovodu, sa na auto tak dlho caka a nie je to o 15min vymene piatich dielov, ako to tu popisujes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky pro tlačítka se neřežou proboha. Ty už tam jsou, jenom se tam dá záslepka.

Navíc dneska se už skoro žádná tlačítka nepoužívají, vše jde přes infotaiment přes SW. Připlatíš si za vyhřívané sedačky - ok, přibude ti funkce v infotaimentu, protože všechna auta mají z výroby vyhřívané sedačky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"protože všechna auta mají z výroby vyhřívané sedačky."

Priklad 5 znaciek aut, kde to takto je by bol?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano např. do nových BEV a dražších ICEV se přední výhřev dává standardně do úplného základu (nebavme se o nějakých ultra "levných" exotech) .. je fakt, že se pak nic dodatečně neaktivuje na přání zákazníka, protože už se z toho stává standardní výbava a zákazník nemá možnost si vybrat ..jasně může si pak pomocí diagnostiky výhřev deaktivovat, ale proč by to dělal .. nic to nemění na tom, že i dřív se dělala předpříprava a pak se jen osadil správný komponent a aktivoval v centrální jednotce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cize nedava sa univerzalne do kazdeho auta automaticky sedacka s vyhrevom. To, cim argumentujes, ze vemes lxuusny voz, kde je to automaticky sucastou vybavy, to je snad samozrejma vec. :D Ale to nie je argument. A stale si neprisiel s tymi 5 znackami, kde to co tvrdis, resp. si predtym tvrdil, plati. :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite se to dava do vic jak 5 vozidel/znacek, ktere nejsou luxusni ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hraješ si na experta a přitom jsi dost mimo :D řeším i to, že argumentovat desítkami tisíc kombinací je nesmysl, když jde reálně o "pár" různých kombinací komponentů, které není problém mít na skladě (ono se to tak v podstatě i praktikuje, že dodavatelé i mezisklady jsou přímo napojené na samotnou fabriku .. někdy více někdy méně..tady nejde generalizovat)
- ale prd, už jen např. kvůli emisím se pozmění SW a máme hned jeden motor(mechanicky), ale s různými výkony, spotřebou, emisemi a i když je xx různých motorů mechanicky, tak to má společné BCM/ECU atd. jen jinak nakonfigurované ..dokonce se to někdy liší Stát od Státu (+- pár procent) >> je prostě totální debilita, myslet si, že si automobilka vyvíjí/výrabí desítky druhů motorů pro různé trhy, když se prostě mnoho věcí sdílí i napříč automobilkami, aby se srazila cena na minimum
- opět blbost .. žádná díra se neřeže, ale je jeden výlisek, kde se ta díra prostě "vyloupne" a nebo zakryje jiným plastovým dílem apod. >> dělá se to tak u výroby PC, aut a prostě skoro všude, kde se valí pásová výroba >> jeden univerzální díl a modifikuje se podle potřeby online ...
- pojistková skříň je opět univerzální a osazuje se podle konfigurace .. mrkni se na tu svou a zjistíš, že tam máš plno volných a za určitých okolností živých pozic, které se chovají různě (s trouchou umu jsou i programovatelné.. )
- čeká se dlouho i proto, že jednoduše nestíhají
atd. atd. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti usla pointa. Kde tvrdim, ze automobilka vyraba desiatky motorov? Trosku si si uletel, nie? ;) Tvrdim, ze volitelnych kombinacii je opravdu tisice a preto je automobilke vyhodne vyrabat diely "za behu" a auto skladat ako skladacku, co sa aj deje. A nie, ziadne knofliky sa v interiery nemaskuju zaslepkami, to neviem kde si videl. :D Na zbytok ani nereagujem, pretoze mi vkladas do ust veci, ktore som nikde nepisal. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen blbe trolis a prekrucujes ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tvoj subjektivny nazor. Stejne, ako tento: "Připlatíš si za vyhřívané sedačky - ok, přibude ti funkce v infotaimentu, protože všechna auta mají z výroby vyhřívané sedačky." ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je realita a uz mne parkrat prekvapilo, co jsem mel v aute zbytecne "navic" aniz by to bylo soucasti konfigurace..

Dnes "bezna" sluzba i OTA, ze si zakaznik aktivuje za priplatek nejakou HW/SW funkci ...zijes nekde v praveku a projektujes si to na dnesni dobu a pritom se to praktikuje docela dlouho...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosta vacsina priplatkovej vybavy v autach je HW charakteru a nefunguje to tak, ako proklamujes. Ani len tych 5 aut udajne vo vsetkych vybavach disponujucich vyhrievane sedacky, nie si schopny vymenovat.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem ti psal o které auta se jedná >> opět jen trolíš a dokazuješ svou neznalost a neschopnost "vyhledávat" informace. Když už nevíš, tak aspoň např. google snad používat umíš ?(snad po tobě nechci moc) >> Nezvládneš ani to, co zvládne žák základní školy, tak proč bych se s tebou měl zahazovat ?

Opravdu chceš tvrdit, že neexistují na automobilové trhu výrobci, kteří ti za příplatek aktivují některé funkce u již vyrobeného vozu? Nooo ty jsi mi taky dobrý materiál :D :D Nj žij si ve své bublině, ale aspoň svou hloupostí neotravuje druhé ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Opravdu chceš tvrdit, že neexistují na automobilové trhu výrobci, kteří ti za příplatek aktivují některé funkce u již vyrobeného vozu?"

Ne, to je zase pouze jenom v tve hlave. :D Ja tvrdim, ze tych funkci neni v zadnem pripade vacsina a ze sa nejedna prakticky o kazdeho vyrobcu, jak sa nam tady snazis lhat. Ale spis velmi vzacne vynimky u vyhradne drahych vozu, kde rozdiel vo vyrobnych nakladoch vs. konecna predajna cena uz nehraje taku rolu - co ale tvori zanedbatelne percento predaja. ;)

A 5 prikladu si stale neuviedol, co len dokazuje, ze lzes a cucas si to z hlavy. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) jsi fakt marný a na základě toho, že jsi neznalý, tak druhé osočuješ ze lži :) ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele ho ještě je tu jeden co věří na just in time.
Just in time je okecávačka pro to aby koncová firma nemusela mít/stavět sklady a tuto činnost, hlavně nákladově, přehodila na subdodavatele. Realita je taková že pevné sklady se přesunuly na kola v podobě kamionů. Kdo nevěří ať si udělá výlet a koukne se na parkoviště u automobilek. Stojí toho tam docela dost a když si člověk dá práci s tím že projede cca 10 km okolí tak zjistí že ti just in time kamioňáci jsou zaparkovaní všude v okolí a čekají na zavolání že tam mají za 10 minut být.
Just in time je pěkná myšlenka která v praxi nefunguje, protože proměnných faktorů je příliš mnoho a nedá se to dlouhodobě udržet bez velkých ztrát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nevyjde sklad levněji než blokovat kamiony, které by mohly brázdit silnice a vozit zboži? Přece ti dodavatelé takto zdraženou dopravu chtě nechtě musí promítnout do ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V praxi to vypadá tak že dodavatel si o tyto částky sníží svůj "zisk", protože cena dodávaného dílu je defakto daná zákazníkem a pokud se nevejdete tak je tu konkurence. Dělat kalkulace pro automobilový průmysl je fakt kumšt a chce to i kus štěstí aby člověk nepotopil svojí firmu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu. Ale kdyby si automobilka postavila svůj sklad, tak by po dodavatelích mohla chtít nižší ceny, protože by věděli že ušetří čekání kamionů.

Tohle je typický příklad jak vertikální integrace Steva Jobse dokáže ušetřit hromady peněz. Kdyby si automobilka zajišťovala sama dopravu dílů a jejich skladování, tak by ušetřila oproti konkurenci. A to nemluvím o tom kdyby si ty díly vyráběli taky sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam pece, to se zálohovat rozumně nedá (postup výroby je takový, že se na křemíku pomocí litografie vytvoří maska, pomocí ní se nanese požadovaná příměs a ta se pak do křemíku zapéká - musí být dodržená naprosto přesná teplotní křivka při zahřívání i ochlazování (proto jsou ty pece elektrické, nic jiného se nedá tak přesně regulovat), jak ta křivka byť jen o fous ujede, je celá várka wafferů na vyhození - a tento postup se opakuje xy krát)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji, no pece jsem tam primo nepredpokladal ..... nicmene, jaka je spotreba tech peci?

Delaji se 2MW i 4MW diesel generatory .... tak kdyby jich bylo ve fabrice treba 10 kusu .....

Nebo jestli takova kremikova tovarna ma odber v desitkach MW, tak to uz se jim prece musi pomalu vyplatit vlastni elektrarna, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete nás poučit, jak je možné si havárií v továrně zvýšit zisky?

To jsem už slyšel předtím teorie, že „kapitalisti záměrně ničí část svého zboží, aby udrželi vysoké ceny“.
Akorát, když se nad tím trochu zamyslíte, je to blbost a nemůže to fungovat.
Respektive ničením části vlastní produkce můžete zvýšit zisky leda tak konkurenci (ceny jsou sice vyšší, ale nemáte co prodávat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tady jde asi o to, že s konkurencí uděláte kartelovou dohodu a oba dva zničíte třeba 20% své produkce - aby to nebylo nápadné, tak ve firmě X vypukne požár, ve firmě Y někdo omylem překopne kabel a firma Z bude blokovaná stávkou kamionistů. Pak to ničení může v pohodě fungovat.

Ono těch kartelových dohod v IT už pár prasklo - jen tak z hlavy si vzpomínám na výrobce RAM a výrobce HDD. Ty RAM snad i vícekrát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a kdo by tady mel mit kartel, z ktereho profituje ?

Protoze pokud se nemylim, tak vsichni ze svate trojky - AMD, Intel, Nvidia - u TMSC neco vyrabeji na "hi-end" procesech. A pokud TSMC ma trochu rozum, tak prave kvuli takovymhle nehodam ma zakazky rozlozeny na vice tovaren. Takze leda prima konkurence TSMC, coz je vlastne jenom Samsung.

> oba dva zničíte třeba 20% své produkce

Problem je, ze tohle nevede automaticky ke zvyseni zisku. Ano zisk *na vyrobek* je vyssi, ale prodate toho mene - celkovy zisk nemusi byt o nic vyssi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„kapitalisti záměrně ničí část svého zboží, aby udrželi vysoké ceny“.

A co je vypínání funkcí u nižších řad CPU (třeba virtualizace u Pentií)
A co je vypínání funkcí u herních GPU oproti profi (pass-through, omezení GPGPU výkonu atd.), přestoře se jedná o identický křemík?

A tím že Nvidia a AMD dojí profi segment tak v podtatě udržují nepsaný kartel a okrádají určitý segment trhu. Stejně v serverech, proč 64 jádro Epyc nestojí 4x víc než 16 jádro Ryzen, ale stojí 8x tolik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„A co je vypínání funkcí u nižších řad CPU“

To je spíš přesný opak.
Jednak to umožňuje prodat i čipy, které nejsou plně funkční, prostě se nefunkční bloky vypnou a prodá se to jako nižší řada.
A jednak tak výrobce prodává i funkční procesory, o které za vyšší cenu není zájem.
Nicméně i tak řadě zákazníků spíš vyhovuje mít deaktivovanou nižší řadu s výraznější slevou, než aby maličko zlevnila ta vyšší řada.

„Stejně v serverech, proč 64 jádro Epyc nestojí 4x víc než 16 jádro Ryzen, ale stojí 8x tolik?“

To je snadné:
Jednak to nejsou stejné čipy, takže je to srovnávání jablek s hruškami.
A jednak výrobní náklady nerostou lineárně. Neplatí, že procesor se 4x větším počtem jader má 4x větší výrobní náklady (a to ani když jádra jsou stejná, natož když jde o různá jádra).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„No tady jde asi o to, že s konkurencí uděláte kartelovou dohodu a oba dva zničíte třeba 20% své produkce“

Ale ten pes není zakopaný v tom bodě zničení produkce.
Slovy klasika:
1. Zničíte si vlastní výrobu
2. ???
3. Profit

Fixujete se na to, že po zničení cena toho zbytku bude o něco vyšší, ale zapomínáte, že už tím zničením 20 % produkce se připravíte o daleko víc % zisku.
(Příklad: TSMC má čistou marži asi 38 %, takže dejme příklad, že prodeje jsou 100 %, náklady 62 a zisk 38. Po zničení 20 % produkce máte náklady pořád 62, ale prodeje jen 80, protože 20 bylo zničeno. Čili zisk je 18. Čili zisk klesne o ~53 %.)

Kromě toho, takováhle kartelová dohoda nebude funkční, protože pro každého účastníka je výhodnější ji nedodržet (tj. nechat konkurenci zničit jejich výrobu, ale neničit si svou vlastní).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechat to těmto ohráblům zaplatit. Zjevně je to všude stejné. 160kV vedení bylo zcela jistě zakresleno, a nekolikanásobně označeno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze ten lodivod v Sueze ma zaplatit 70 miliard $ za tyzdnovu zapchu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

70 ne, ale jednu Miliardu USD po nich chtějí a to se zatím zoval jen Egypt...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam buď blafují anebo to dopadne tak, že si tu loď nechají nafurt, podobně jako tu ruskou v libanonském Bejrůtu. A to se vyplatí !!! Ještě že to není naložený výbušninama :)))

Celkem lituju firmy, co tam mají v těch kontejnerech objednaný zboží, protože se ho v dohledné době jen těžko dočkají, no !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lodivod ty prachy samo nemá a nemá smysl je po něm vymáhat. Jenže, pokud to nebyl zrovna OSVČ, tak asi dělal pro nějakou větší firmu .... a tam se nějaké prachy získat dají. 70 miliard ale určitě taky ne - prostě firma krachne, z majetku se zaplatí třeba miliarda, lidi přejdou do nově založené firmy a jede se dál.

Prostě velké průsery jeden subjekt už nepokryje nikdy. Ztratí na tom všichni aspoň trochu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máte sice pravdu, nicméně není přijatelný morální hazard v tom, - neřeším dokumentaci, neřeším označení, nedívám se co dělám, a kyž to překopnu, nezaplatím nic - i ten obyčejný OSVČ ručí do výše svého veškerého majetku - což je přiměřené. Nestane se nic přiměřené není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi marija, ja se snad tech grafik nedockam!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel DG2 Xe eXtreme Turbo MK2 2GB je na cestě!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neni nahodou vyroba tamtez?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se na to radeji podival, a opravdu - TSMC 7nm. Takze to nema dopad jen na nVidia RTX 3xxx .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RTX 2xxx pripadne ty 1xxxx jsou taky vyráběny u TSMC na starších procesech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V rozlišení 800X600 bezkonkurenční!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane RedMaxi .... soucítím s Vámi. Jsem na tom podobně. Taky jsem chtěl už nahradit svou 2,5 roku starou Vegu64 ..... no, ale není čím. Resp. chci zase AMD grafiku, ale to je zabité.

Ty Intel grafiky by se teď fakt hodily, jenže ty jejich ovladače budou stát jako vždycky za hovno ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi by bylo super, kdyby ty Intel grafiky byly relativně levné a zároveň měly dobrou výpočetní OpenCL část ovladačů. Že to pak bude padat a dělat chyby ve hrách je fuk ... ale těžaři by po tom mohli skočit. To by byla paráda.

A někde jsem četl, že zrovna OpenCL na Intel grafikách tak špatné není, spíše naopak ..... Hmmmm.

Jak teď donutit Intel, aby dal dobrou cenu a prodal miliardu těch jejich grafik těžařům?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> OpenCL na Intel grafikách tak špatné není, spíše naopak

Potvrzuji. Ma nejake bugy i na Intelu, ale ze svate trojky (Intel, AMD, Nvidia) je na Intelu asi nejlip podporovano. AMD se na to vicemene vykaslalo (ted delaji ROCM / HIP) a Nvidia to od zacatku strategicky sabotovala (protoze CUDA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsem že Xe mají ve stávajících ovladačích problémy s VSYNC. Hned jsem si vzpoměl na moje malé testování integrovaných grafik na League of Legeds, kde jsem přesně tentýž problém měl na Intel HD (Haswell) pár let předtím. Spojil jsem si to s problémy Intel grafik z dob minulých (2000-2005) kdy Intel grafiky odmítaly korektně zobrazovat DOS aplikaci běžící ve Windows XP a nevidím důvod věřit, že Intel dá dohromady solidní ovladače pro grafiku. Nikdy to neudělal. Vždy tam byl nějaký fuckup, který Intel nikdy nevyřešil a jelo se dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne, nezbyva nez verit, ze to daji dohromady v takovem stavu, aby po tom skocili tezari a nechali nam AMD grafiky na hrani.
Nicmene osobne si myslim, ze hlavni problem AMD je hlavne ten, ze tech grafik vyrabi malo, protoze tezari davaji prednost NVidiim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze ja realisticky neverim, ze by Intel u tech grafik nastavil nejakou agresivni cenu, napr. o 30% mene nez pobodne vykonny model od AMD ci Nvidie.

Proste je to Intel, ten si tam spise nasadi cenu vyssi nez konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se daří, tak se daří.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zaráža ma jedna vec, že pri tak veľkých fabrikách ako TSMC má (a aj viac na jednej hromade), nemajú vyriešený vlastný zdroj energie. AMD keď "onehdá" stavala svoju FAB30 v Drážďanoch, tak rovno stavala aj vlastnú elektráreň na zemný plyn, a za ten čas sa myslím nestalo, aby mali nejaký masívny výpadok vo výrobe ani pod novým majiteľom Global Foundries.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to ma aj kazde datacentrum. Tiez tomu nerozumiem preco DG nenabehli pri vypadku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DG .... ehm, pri velikosti tehdle tovaren je DG asi jako tuzkova baterka na zalohu nemocnice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak fajn. DG je o hovne preco ale nemali inu zalohu ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne, tohle taky nechapu. Minimalne by tam mela byt zaloha na bezpecne zastaveni vyroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně mají mít nejméně dva dostatečně dimenzované přívody z různých směrů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

krista boha to je jak naschval!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže AMD zase klesne někam hlouběji do bezvýznamnosti. Doteď z továrny Samsungu nevylezlo nic pro AMD a u TSMC jsou svým významem až někde na 3 až 5 místě. Ono to není jen o dnes nasmlouvaných kapacitách, ale i o síle firmy.

Když jsem četl reakci Gelsingera na nový ARM od Nvidie, tak jsem si říkal, že tenhle manipulativní debil Intel dále poškodí, ale neuvědomil jsem si, že AMD je na tom tak špatně, že je to jedno.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A proč myslíte, že firma, ktrá prodá 100% své výroby v řádu sekund je na tom špatně?

Jako, že kdyby vyráběla 5x tolik, tak je na tom 5x lépe? No ano, to by byla. Ale co? Jsou v pohodovém zisku, náskok na konkurencí (myšleno Intel) ještě porád mají a asi 1-2 roky mít budou, vývojové oddělení běží a připravuje novinky ..... no nevím.

Firmu ve špatném stavu si představuji jinak. ale jsem už asi starý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mluvíš o AMD v době Athlon64 nebo tom dnešním? Snad pochopil...
Krátkodobý zisk ti je v x86 světě na prd. Raději bych měl podíl Intelu a ztrátu pár stovek milionů, než podíl AMD a zisk pár stovek milionů. Jenže Intel není ani dnes ve ztrátě, tak si umíš představit jak dostane AMD na prdel, až se kraken zase probudí.

V zimě přijde Intel s 10nm desktopem a i když bude jen průměrný (16 jader Ryzen zůstane v pohodě nepřekonán), tak na počátek konce AMD bude stačit. Bohužel. Já už se soustředím na jiné architektury, protože tuhle hru na konkurenci nechci dál podporovat - nemá to řešení.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

> To mluvíš o AMD v době Athlon64 nebo tom dnešním

A ty mluvis o Intelu z dob Core 2, nebo tom dnesnim ?

> až se kraken zase probudí.

... Pokud se nekdy probudi. Zatim tomu nic nenasvedcuje.

Problem je, ze nejsme v roku 1998, kdy stacilo nalit miliardu dve do tovarny a abrakadabra, novy proces. Intel ma problem dotahnout TSMC a Samsung, a kdyz se podivas na jejich R&D investice, zaostava za obema. Nato aby dotahli TSMC a Samsung, by musel Intel zacit lit trochu jine penize do R&D, a aby je nejak zasadne *predehnal*, tak by ty prachy musel lit minimalne deset let. Vzbudte me az se tohle stane, pak se muzem bavit o probuzeni krakena.

Teoreticky by mohl Intel prijit s nejakou novou magickou architekturou, ktera jim zazracne zvysi vykon... lol, hovno. Meli kopec casu, prisli s cim ? Rocket Lake. Pokud maji vyrobni proces ktery sotva dotahuje konkurenci, tak jim sebelepsi architektura nepomuze.

> 10nm desktopem
> tak na počátek konce AMD bude stačit

Jasne. S tim 10nm ktery sotva dosahne na TSMC 7nm, uplne znici AMD na 6/5nm. V tvem paralelnim vesmiru je mozne vsechno...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, v podstatě byla po dekádě letargie jejich odpověď na Ryzen jen značné navýšení TDP. Což je z mého pohledu dost nečekaně málo. Když Ryzen poprvé vycenil zoubky, psal se rok 2017. 4 roky fuč a co má Intel v merku? BIGlittle?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen navýšení TDP? LOL. Rozdíl mezi i7 7700K a i9 11900K je i architektonický a to má Intel už připraveno něco novějšího než to co je v i9.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, Rozdíl mezi 7700K a 10900K architektonický, kromě maličkostí, není. A nová architektura je, kvli menšímu množství jader, pomalejší než stará.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil pointu. AMD v době Athlon64 a dnes je to samé. Intel v době Core 2 a dnes je to samé. V obou případech má Intel podíl vysoko přes 50% - to je oč tu běží.

Uznávám problémy Intelu ve srovnání s TSMC a zřejmě i Samsungem, ale to pořád nic nemění na věci, že AMD je na tom ještě hůře. Intel má svoje zastaralé továrny, AMD v tomto směru nemá absolutně nic. Intel může zaplatit TSMC víc než AMD, takže až to bude potřebovat/bude to pro něj výhodné, tak AMD přeplatí.

Intel nepotřebuje žádnou magickou architekturu ani magické nanometry - stačí, když nebude výrazně horší než AMD. Dnes má Intel výrazně horší poměr výkon/spotřeba a jak se to projevilo? V noteboocích stále kraluje. Smutné, co? To je ta výhoda vlastních továren, peněz nahrabaných šikanou konkurence a zneužívání dominantního postavení na konkurenčně omezeném písečku.

Tím „zničením" AMD samozřejmě nemyslím krach AMD. Nejsem naivní, komedie musí pokračovat, hra na konkurenci se bude hrát dál. Intelu s 10nm stačí i zpomalit růst podílu AMD, ale nedivil bych se ani pomalému snižování podílu AMD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Intel stále kraluje v celkových prodejích, ale poměr se drasticky posunul, z nějakého procenta pro AMD na desítky procent. A tolik notebooků s AMD jako teď se nikdy neprodávalo. My jsme za rok 2020 už prodali více AMD notebooků než Intel. A tento rok nebude jiiný, jelikož prostě Comet a Tiger Lake mají problémy s chlazením a hlukem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Počítačů obecně se tolik co teď neprodávalo, trhl vzrostl meziročně o víc jak 55% a světe div se, AMD ani Intel procentuálně nerostou tak jak vyrostl Apple. Zrovna v oblasti notebooků je Apple v top nejprodávanějších modelech na trhu se svým M1 MBA. Takže je třeba brát v úvahu i Apple.

Navíc NVIDIA svými procesory rozvířila vody Armu když ohlásili společnou práci na referenční platformě pro Chromebooky, NV dodá grafickou část a MediaTek, největší výrobce SoC na světě, své, Armové Heliosy. Samsung chce do světa laptopů proniknout více a chce k tomu využít svůj Armový Exinos podpořený RDNA grafikami AMD, vlastní Arm pro laptopy chystá i Microsoft který intenzivně pracuje na emulaci x86 v Windows for Arm.

Takže nejen že se bude prát AMD s Intelem, ale oba tady mají statného sopeře v podobě Apple a další po vzoru Apple brojí přípravou vlastních řešení, minimálně pro mobilní segment. V mobilním stroji lidi nepotřebují tahat výkon datacentra, fakticky stačí jen základ pro provoz systému a pár aplikací, hlavně ať to má dobrou konektivitu protože nač mít obří notebook s obřím procesorem, když můžu v pohodě pracovat z ultra úsporného zařízení vzdáleně. K tomu tu za rok/dva bude NVIDIA+Mediatek, Samsung+AMD, Microsoft a Arm, začne vytlačovat x86, nejdříve v mobilním segmentu, později i v desktopech

Apple třeba narostl o 40% v prodejích iPadů, takže i o tablety je velký zájem, aby ne, když jejich výkon je dostačující pro většinu běžných pracovních činností, však i ty hloupé office dnes člověk uchodí na monitoru bez nutnosti mít jakékoli jiné zařízení.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„V mobilním stroji lidi nepotřebují tahat výkon datacentra, fakticky stačí jen základ pro provoz systému a pár aplikací, hlavně ať to má dobrou konektivitu protože nač mít obří notebook s obřím procesorem, když můžu v pohodě pracovat z ultra úsporného zařízení vzdáleně."

1. debilita: Žádné obří procesory v běžných noteboocích nikdy nebyly. Mobilní LGA2066 fakt 99,8% lidí nechce. 15W CPU není nic extrémního nebo dokonce „datacentrového" ani v dnešní ultratenké době.
2. debilita: Lidé na noteboocích jen nepracují a i ti co pracují, tak někteří nemají možnost nebo kvůli něčemu nechtějí všechno cloudově.

Proč jsi tak omezený a vše posuzuješ jen ze svého úhlu pohledu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť má Jirka pravdu.
Apple vyrostl o neskutečných 111%, možná právě díky těm Armovým notebookům. Apple si pro sebe blokuje 90% výroby 5nm procesu a když vezmeme v úvahu že to je snad nejbohatší firma v IT světě, tak díky větším marží ostatní přeplatí.

Navíc jak Nvidia ohlásila serverový CPU Grace na Arm v9 i těma jejich pitomýma 2048 bit vektorama a to bude dost problém pro AMD. Intel má nové maticové instrukce AMX ale AMD zase nemá nic a je dost pozadu.

Navíc Nvidia + Mediatek = útok na notebooky
Apple = ohlásil útok i na desktopy a pracovní stanice
Qualcomm = ex-AMD mobilní grafická divize + koupili Nuvii
Superpočítače se ve velkém začínají stavět na Arm procesorech...

Jako vypadá to že Arm má velmi slušně našlápnuto ..... kdo by to řekl že malej Arm prevít začne ohrožovat Intel s AMD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Apple vyskočil cca o 111 %, jenže to znamená, že z podílu cca 4 % vyskočil na něco přes 8 %. Takže 90 % dělá Intel/AMD Windows stroje.
Zajkímavé, že když nnaprosot stejný roůst má AMD v serverech, tak je to podle Jirky a tebe špatné...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je masakr... aneb když je zle, tak vždycky může být i podstatně hůře ! Stejně jako v případě pandemie !

A už vidím ty konspirační teorie, které se začnou valit ze všech politických trolících spolků, že to, podobně jako naposled u Kellnera, zařídila ta nebo ta tajná služba, velmoc nebo nějaký šílený spolek vrahů z volstrýtu a tak podobně :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super, takže letos už si člověk počítač nepořídí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale pořídí ..... jen musíte jít do OEM sestav, nebo skládaček od velkých prodejců.

Holt si letos PC nesložíte/neupgradujete/neopravíte sám .... všechny nás to štve, ale co se dá dělat.

Viz. třeba zde: https://www.alza.cz/alzapc/alza-battlebox-core-rtx3080-quiet-d6297444.htm

Nebo zde: https://www.alza.cz/alzapc/alza-gamebox-ryzen-rtx3060-d6370132.htm

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, já mám doma ještě jednu nevyužitou RX-580 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za kolik prodáš ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi ne, protože uvažuju, že si dám na střechu solár a přes léto obnovím těžbu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobře, budu prodávat komp, tak se vydraží ještě za větší nonsens než teď.

A za to co trhnu si koupím nový notebook se zárukou a vyšším výkonem, haha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco s Ryzenem ? Nebo snad nějaký předražený šit z plastu od Intela ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já prodal počítač 3 roky starý a 1,5 roku starou grafikou, 6 let starým zdrojem. Pořídil jsem za půlku reálně stejně výkonný, nový s plnou zárukou a půlku odložil na novou grafiku až se ceny zklidní, místo 2070S bude vyjde na 3070, když chlup přidám nebo koupím bazar tak 3080, k tomu 3-5 let záruky na většinu komponent, na zdroj záruka "prodloužená" na dalších 10 let. Slušný upgrade... zadarmo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jen kvůli tvému demagogickému výkladu pojmu „reálně stejně výkonný". Až na to, že si na tom starém kompu hrál náročný letecký simulátor, který teď hrát nemůžeš a x dalších her. Ale jo, na čumění na youtube s Twitchem na pozadí....

Hele já jsem prodal starší auto s 250kW a koupil za to Octávku 2,0 TDI. Do práce jezdím za stejný čas, takže jsou reálně stejně výkonný:))))))). To jsem ale debil, když tvrdím takovou kravinu a hádej co si potom ty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu zálohování. Přijde mi to, že všichni už jedou na "pojistky". Jinak nedokážu pochopit, jak může někdo udělat datacentrum bez protipožárního opatření(jen ohlašovač na požární složky). Ano koukám na Štrasburk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam to mohla být pomsta někoho, kdo se chtěl pomstít nějakému z nájemců. Některé ty firmy, co tam měly servery, neoplývaly zrovna dobrou pověstí a spíš to byly shady aktivities...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono OVH je dlouhodobe znamy tim, ze nedela vubec nic proti spamu ani dalsim podobnym skodlivym aktivitam. Takze v pripade pomsty to mohlo byt cileny primo na ne. Ono cilit utok na najemce by byl i docela problem, protoze v tom meli takovy bordel ze clovek co mel sluzbu ve shorelem datacentru se to dozvedel az po trech dnech od pozaru... protoze udaje co mel v administraci nemeli s realitou nic spolecneho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No někdy může být problém i s vodou... tak třeba v Active24 by mohli vyprávět. V nové budově pod Žižkovským vysílačem :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co na to GlobalFoundries? Tim, jaky veci nabiraji spad se jim vyplati pomalu investovat do dalsich 14nm linek :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, společně s EU vyvíjejí 2nm výrobu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GF dela jedno prastenejsi rozhodnuti za druhym:

1. zastaveni se na 12/14nm
2. zavreni FAB 11
2. prodej FAB 10

Je v tomhle videt snad snaha o rust? Proste postavi novou tovarnu za miliardy USD a "hned" ji zavrou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tomu nerozumím, nedávno tady proběhla zpráva že přechází na nějaký 12nm+ proces... Dneska je problém se zákaznickými nebo speciálnimi čipy, na to je to ideální, k čemu 5nm ? No a samozřejmě mnoho čipů co je na Alibabě je na 40nm nebo víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak pisu zbavuji se modenich tovaren s 300 wafery a nechavaji si ty s 200. To ze lze vyuzivat i starsi procesy vim. Proste nechapu o co se GF snazi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GlobalFoundries se snažila o vývoj nových výrobních procesů. Mubadala, která GF vlastní a už jí to nebaví, to zatrhla, protože chce ušetřit a GF v případě výhodné nabídky prodat. Když skončil vývoj nových procesů, odešel z GF Gary Patton a další schopní lidé. Mám pocit, že poté nastalo jakési bezvládí nebo demotivace - o nové projekty (FD-SOI) se nejspíš nikdo nestaral, proto umřely a pro Mubadalu bylo nejjednodušší to vyřešit prodejem. Nemyslím si, že se v GF děje cokoli na základě plánování dlouhodobých cílů. Až 12nm a 12nm+ proces zastarají na takovou úroveň, že o ně přestane mít AMD zájem a zároveň vyprší závazky mezi oběma stranami, GlobalFoundries nejspíš dost rychle skončí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No když se dneska v pohodě uživí i 32nm procesy na čipy do ledniček a praček zjednodušeně řečeno, kterých se prodává řádově mraky, tak asi úplně nezkrachuje, ale leader na trhu to nebude no.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Výpadek kolem včerejšího poledne postihl továrnu Fab 14B-P7 v Nanke (Tchaj-nan), která se specializuje na výrobu čipů s využitím nových výrobních technologií (pracuje s 300mm wafery a podle WCCFtech s procesy 12 nanometrů a novějšími)."

Podle článku https://www.tomshardware.com/news/tsmc-power-outage-partially-halts-prod... šlo zase o továrnu Fab-14A P7 s výrobou na 40, 45, 65 a 90 nm. Tak jak to tedy je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.