Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Třetí generace Mini PC od Sapphire přechází na Fusion

Kto vie možno časom predvedú aj štvrtú generáciu s Intel Atom D2700 2.13GHz + nV GeForce GT520M alebo + AMD Radeon HD6450A.

Páči sa mi stále, že výrobcovia inovujú nettopy (miniPC) a netbooky (mininotebooky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jim ani nic jiného nezbyde - mají zhruba půlroční cyklus a pokud AMD nenabídne čtyřjádrový Bobcat (nebo Brazos 2.0 nebude zajímavější, než se počítá), tak nebudou mít jinou možnost než použít Atom s nějakým Ionem 3. Konkrétně na GT520M bych to neviděl, spíš už na něco úspornějšího 28nm. Nemyslím si, že by 17W Trinity byla cenově příznivější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napr. už aj Lenovo s nettopom IdeaCentrom Q180 prešiel na kombináciu Intel Atom D2700 2.13GHz + AMD Radeon HD 6450A s 512MB DDR3 video pamäte a ak som sa práve presvedčil vo Vašich e-schopoch už je skladom. Mininotebook (netbook) ASUS Lamborghini VX6S dostal podobnú konfiguráciu Intel Atom D2700 2.13GHz + AMD Radeon HD 6470M s 512MB DDR3. Zotac pre zmenu predstavil nettop ZOTAC ZBOX ID80 series s Intel Atom D2700 2.13GHz + NVIDIA GeForce GT 520M ako aj Mini-ITX dosku ZOTAC D2700-ITX WiFi Supreme s obdobnou konfiguráciou Intel Atom D2700 2.13GHz + NVIDIA GeForce GT 520M.

Ako som písal včera, vypadá to, že rok 2012 bude z hľadiska prieniku veľmi úspešnej platformy AMD Brazos (Brazos 2.0), ktorá sa dokázala veľmi dobre etablovať popri 45nm Atomoch zrejme stagnujúca a ako vidno veľa výrobcov prechádza (inovuje staré verzie ION2) na tzv. "ION3" kombináciu Intel Atom D2700 2.13GHz + dGPU NVIDIA GeForce GT 520M ako aj hybrid Intel Atom D2700 2.13GHz + AMD Radeon HD 6450A/6470M. Hlavný sled ešte príde pri doladení ovládačov samotného hybridného procesora Intel Atom a jeho IGPčky DX10.1 aspoň čo sa akcelerácie HD videa týka a potom ešte ďalší sled ako si naznačil 28nm dGPU k Atomom zrejme nV GF GT610M/620M a AMD Radeon HD 7200/7300 Série.

A v polovici roka aj nejaké tie produkty na báze VIA Nano X4 (QuadCore) + VIA VX11 MSP s najvýkonejšou IGP v chipsete VIA Chrome 645/640 DirectX 11 IGP, kombinácii, ktorých vďaka pinovej a chipsetovej kompatibilite po stránke technologickej nebude brániť napr. terajšiemu veľmi úspešného nettopu ZOTAC ZBOX nano VD01 s VIA Nano X2 + VIA VX900 MSP prejsť prípadnou modernizáciou (up-gradom) zrejme na vyšší model.

Takže opäť opakujem, že zrušení původních nástupců Brazosu, čtyřjádrových Bobcatů Krishna a Wichita nepovažujem za šťastné pretože AMD Brazos je stala veľmi úspešnou platformo, na ktorej úspechu bolo podľa môjho názoru psou povinnosťou stavať.

17W Trinity nepovažujem ako priameho konkurenta týmto prckom pretože čo do výkonu ako aj ceny bude niekde úplne inde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem hlavně zvědavej na to, jak si povede procesorová část Trinity. Teoreticky totiž původní Bulldozer na jádro (při stejném taktu) nenabízel v mnoha aplikacích výrazně vyšší výkon než Bobcat. Teď je otázka jestli (nebo do jaké míry) to Piledriver změní. Pokud vše zůstane při starém, pak by procesorová část Trinity neměla být u té 17W verze (která bude nízko taktovaná) výkonnější než čtyřjádrový Bobcat. Pokud se naopak u Piledriveru výkon na jádro zlepší, pak by mohla být zajímavá i varianta Trinity s jedním deaktivovaným modulem (tzn. dvěma aktivními CPU jádry), která by mohla najít uplatnění i v zařízení tohoto typu (řekněme "lepší" netbooky, mini PC atp.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno viem o tom WIFTovom teste "Bulldozer vs. Bobcat" aj ja som mu tam pridal pár výsledkom Isaiah-u.
Podľa môjho názoru (nechcem aby to vypadalo ako, že by som ťa poučoval to vonkoncom nie pri tvojich znalostiach), ale povem ti príklad: keď padla reč s Glennom Henrym (šef dizajner Centaur Technogy - VIA CPUs) na tému koľko možno vymačkať postupnými optimalizáciami (revíziami) pôvodnej x86 microarchitektúry tak to predstavuje pri prvej až 20% nárast výkonu, pri druhej 10% a pri tretej 5%.
Takto teda ak to zovšeobecním aj na AMD Piledriver predpokladám +/- autobus keďže sa jedná o prvú 20% nárast výkonu oproti Bulldozeru.
Ale naspäť k Bobcatom, aj tie čaká (by čakala) ďalšia prvá optimalizácia (revízia) x86 microarchitektúry takže ak by si to takto chcel porovnávať musel by si tak ako WIFT potom porovnávať optimalizovaný Bobcat vs. Piledriver...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To zalezi na tom na co ho chces. Jako tezitko je zbytecne drahy :-). Chces ho pouzit jako NAS? Jako router? Pro prehravani videa? Na prohlizeni internetu? Mas uz nejaky jiny pocitac?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne túto istú otázku si kladiem už vyše týždňa, odkedy som sa dozvedel, že niečo takéto existuje na trhu. Podobné produkty sa začínajú objavovať ako huby po daždi, ale CuBox sa mi z nich zatiaľ pozdáva naviac, hoci cenovo je najdrahší a to aj niekoľkonásobne oproti "konkurencii", napr. tejto (predpokladaná cena EOMA-68 karty je cca $15):
http://rhombus-tech.net/allwinner_a10/

Ďalší podobný adept, ale predbežná cena vyzerá dosť prehnaná podľa mňa:
http://www.anandtech.com/show/5353/fxi-cotton-candy-demo-more-power-than...

CuBox je ale zatiaľ dostupný len ako engineering sample s 3-mesačnou zárukou, ale vyhotovením, konektivitou a SW podporou (rabeeh) na mňa pôsobí jednoznačne pozitívne a najlepšie.
P.S. Plánujem ho použiť ako media player položený vedľa/za TV, jeden externý HDD a LAN kábel k tomu, viac mi netreba. 20+ Wattové Atomy aj Trinity/Brazosy sa môžu ísť schovať :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden chci jako NAS a druhy vedle TV jako prehravac. Laka me ta spotreba v zatezi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden chci jako NAS a druhy vedle TV jako prehravac. Laka me ta spotreba v zatezi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.