Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Třetím řadičem pro USB 3.0 bude VL800 od VIA Labs

Nevite nekdo, proc vzdycky trva vyrobcum chipsetu tak dlouho, nez vydaji chipsety s novejsim USB a musi se to resit externimi cipy? Podle me by melo stacit "vyriznout" cast zodpovednout za USB, nahradit novejsi, otestovat a hotovo. Nebo se v necem pletu? VIm, ze treba u USB2 jsem cekali take hodne dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že nebude stačit propustnost sběrnice pro všechny čtyři porty bych neviděl jako zásadní problém jako se z něj dělá, nikdo nevytěžuje usb porty na maximum, zato větší množství lidí využije jejich větší množství. Při 4 portech můžou být vyvedeny 2 na zadní panel a 2 na přední ve skříni. Určitě by bylo lepší použití PCIe 4x, ale těžko se dá čekat že by to nějaký výrobce u usb 3.0 řadiče použil, jejich cena v následujících letech výrazně klesne a širší rozhranní by jen zvyšovalo výrobní i vývojové náklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci kopirovat z jednoho usb disku na druhy a uz PCIe 1x bude plno vytizeno. Skoda, mohlo to behat lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 1x má 500MB/s up a 500MB/s down, takže při kopírování mezi usb porty rozhodně nenarazíš na její limit ani kdybys je vytížil na teoretický maximum ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, zapomel jsem na full duplex. Tak to je vcelku ok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, ale dokud bude propustnost USB 3.0 jako takového připomínat 150 MB/s, tak budem rádi, když to z disku na disk půjde 70 MB/s ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemělo by to mít taky něco jako DMA a při kopírování mezi portama točit data jen na čipu a neposílat je zbytečně tam a zpět přes PCIe? Specifikace jsem nečet, ale přišlo by mi to logický..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DMA - Direct Memory Access. To znamená, že to zařízení může dostat příkaz přesunu určitého bloku dat na nějaké místo v paměti (nebo naopak) bez účasti CPU. Jinými slovy stejně to musí nejdřív projít čipem do PCIe, odtud do paměťového řadiče a do paměti a odtud zase zpět přes PCIe do USB 3.0 čipu a na cílové zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, nedošlo mi, že se pamětí myslí jen RAM a ne třeba druhý mass storage (pro mě taky paměť)
Každopádně dík za upřesnění :-)
Příště by teda na ten chip mohli ještě dát cache, která by to řešila. No asi je to utopie..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.