Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Třetina firem stále používá 18 let stará Windows [anketa]

A HL2 jsem si s XP přes Steam dnes taky zahrál!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky postupnému přechodu na novější .net jsme zařízli podporu i Vist, Win7, Win 8.0 apod. Ale na druhou stranu jesdím dělat uzávěrky k jednomu zákazníkovi v jednoum našem starém SW v DOS provozovaném na PC s Win 95 (bez USB). Každý rok si říkám, že už to třeba ani nenaběhne, ale je držák, staré dobré IBM, ještě s kvalitními kondíky a olovnatou pájkou :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Okamžitě vyměnit! Kolik lidí musí ještě zemřít na otravu olovem?????

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Merklová, Lendlová, Gréta a pak si dám kapučínko a budu si v klidu číst knížku Stařec a moře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 ;; Sarcasm Detected, Well done
Lituji ignorantnich bytosti, co nedokazi rozpoznat sarkasmus a klikaji minusy. Nebo, ze bychom tu meli priznivce RoHS kurvitek? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A není to poprvé :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak důvod je jednoduchý - prachy.
Nové PC stojí prachy, OS stojí prachy, převod stojí prachy, testování stojí prachy, aktualizace Windows 10 stojí nervy, redukce z PS2 klávesnic a myší na USB stojí prachy, emulovat DOS stojí čas s nastavení = prachy, přechodka LPT tiskárny na USB stojí prachy, nové základky nemají VGA - prachy, nepřenesitelná verze stupidního Microsoft Office stojí prachy ... ještě se někdo diví?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vy máte nějakou verzi MS Office pro DOS? wut?

Krabice normálně přenositelné jsou, větší problém jsou spíš nepodporované a děravé verze 2007 a starší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý Office ne, ale Word pro DOS existoval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd. Duvod je kompatibilita se starsim sw/periferiemi. V kanclu mame XP, 7 a ted uz i 10. Na XP je pripojena Zebra, na ktery obcas tisknem carovy kody, na 7 bezi konzole k mainframe a na 10 ted bezime my... a ano, dostali jsme je s novymi kompy; amd pro a10-9700e. Prachy na kompy nejsou problem, ale zajisteni kompatibility chvili trva a na redukce se*e bilej tesak :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Starsi stale funkcni stroj ma ovladace na WinXP, tak logicky bezi na WinXP a pobezi tam dokud nezhebne. Dalsi stroje maji Windows 7, nekde mame prisliben update ovladacu a softu na Win10, nekde ne, tak to holt pobezi na starem systemu. Urcite kvuli tomu nevyhodime nekolik milionu za nove stroje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak my jedeme ještě (i) na Win CE s 64M RAM :) A furt se to dá i koupit nový...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád vyrábíme SoC s AMD 80186 a 256kB RAM. A zákazníci je pořád kupují...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Da se to nejak i koupit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přímo zřejmě ne. Můžeš si však koupit derivát který si nechává vyrábět Lantronix pod názvem DSTni-EX ( https://www.gridconnect.com/products/ex-184b-up-2xethernet-phy-usb-can-i... ).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale s XP si zase užijete spoustu srandy. Je tu jeden vtipný problém z 2018/2019, který slouží jako dokonalý příklad teorie chaosu. V Japonsku abdikuje císař, a na druhé straně planety přestane fungovat MS Office.

Nový císař = nová éra jap. kalendáře (nepředvídatelná, ad-hoc pojmenovaná éra)
Nová éra = nutnost aktualizace MS office (včetně ještě podporovaných Office 2010)
Aktualizace nepočítá s XP a vyžaduje aktuální .NET a OS
Takové vymoženosti XPéčka neznají a vyhodí při spoštění MS Office chybu, že vstupní bod procedury #### v kernel32.dll neexistuje.

Tyto aktualizace byla vydána několikrát s různými názvy (takže některé stroje prošly recidivou) a je samozřejmě i součástí několika kumulačních balíků s důležitými opravami.

[https://support.microsoft.com/en-my/help/4478844/office-updates-for-new-...
[https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/ms-office-2010-wi...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

++ pobavilo :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hustýý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Účetní a pokladní systémy. Skladové hospodářství. Průmyslové stroje a strojní technika. Zdravotnická technika... Poslední dva jmenování se doposud prodávají s Windows 7. Ano je tam nějaké bezpečnostní riziko ohledně útoku v době nepodpory. Avšak tyto rizika jsou skrytá za technologicky vyspělým serverem a hlavně méně rizikový jak instalace update a restartu na stroji/zařízení, které zrovna pracuje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já si myslím, že používat windows na cokoliv produkčního není úplně vhodné. Linux se dá nastavit tak, že je předvídatelný, windows ne. A starý linux je daleko menší problém, než staré win.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyjmenujte mi jedinou Linux distribuci co umí obsluhova RIP desek pro ofset, flexotisk nebo oblíbený digital hp indigo. Který umí obsluhovat kalibrační software a sondy a software od Agfa nebo apogee? Na kterém linuxu běží rentgenový software? Nebo kamerový software na operačních sálech, sonografech a jiné?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Na kterém linuxu běží rentgenový software

Na kazdem, kdyz ten software nekdo napise. Ze pro Linux nebyl napsan software pro zarizeni XYZ, je vec vyrobce zarizeni a zakazniku kteri to kupuji.

Pokud ti vyrobci nemaji zajem psat software pro Linux, a zakaznici to nevyzaduji, v poradku, nevidim problem. Laskave sem ale nepiste blbosti o tom, co Linux umi a co neumi. Linux, MacOS i Wokna umi z 99.9% to stejne. Pokud zakaznik nepozaduje software pro nekterej OS, tak ho mit nebude - coz neni chyba OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těmi tvých 99.9% je to celkem hloupost. Už samotný fakt, jak fungují kernely jednotlivých OS a jaké služby nabízejí, to nemůže být těch 99.9%.

To že nějaký software nepodporuje nějaký OS opravdu není chyba toho OS. S tím musím souhlasit.U velkého množství software a zařízení se multiplatformní vývoj nevyplatí z ekonomického hlediska. U nás ve firmě vyvíjíme spoustu multiplatformních vývojových nástrojů (od hardwarových debuggerů až po IDE). Hlavní platformy jsou Windows, macOS a Linux. Co mohu říct ze své zkušenosti, tak nejméně je problémů na Windows pak v závěsu je Linux a někde daleko macOS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sice to nebylo šťastně napsané, ale ve skutečnosti je ti pravda. Není-li to pro Linux napsané, tak to Linux Neum rozběhnout. A samozřejmě za to může i Linux, jeho zastoupení je stále příliš male a BUF, ale i administrátoři s nim nejsou dostačně seznámeni. A tím pádem s nevyplatí software a ovladače připravovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm zajimavy. Takze ja jako zakaznik, kdyz mam volbu mezi softwarem podporujici pouze windows a zadnym software (= ukonceni vyroby a zavreni podniku), tak je moje chyba, ze nepozaduju podporu linuxu u vyrobce. Linux i windows maji nejake vlastnosti. To ze vyrobce pise program jen pro windows je z duvodu ze se rozhodl pro tento os kvuli jeho vlastnostem, nikoli jestli to zakaznik pozaduje nebo ne. Takze ano je to chyba linuxu, ze ma naprosto minoritni zastoupeni u uzivatelu a i to ditribucne roztristene a proto ho vyrobci nepodporuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tož například Harlequin běžel i na Linuxu a pokud se nepletu, u CTP nepotřebujete podporu sondy (i když ta tam také většinou je), protože u ctp stačí jen pár čísel a ty jdou zadat i ručně (a také se ručně v drtivé většině případů zadávají v případě linearizace desky). FreeFlow od Xeroxu rovněž běží na Linuxu i s plnou podporou spektráků. (Agfu pro jistotu nekomentuji vůbec, to je kapitola sama o sobě.)
SW pro vyhodnocování rentgenů svého času běžel například u Siemensů výhradně na unixech.
Nechci se rozhodně pouštět do nějaké sáhodlouhé diskuse na toto téma, protože já osobně rozhodně dávám přednost sedmičkám (a na jednom počítači musím udržovat i XP kvůli určitému specifickému SW/HW, který je dnes již zcela bez dalšího vývoje a podpory), ale s linuxem se na nějakých RIPech občas setkávám, několikrát do roka. Tedy ne že bych z toho byl nějak nadšený, ale musím se s tím nějak (pracovně) vyrovnat. Takže si mne raději ani nevšímejte… :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Běžel na redhotu. Siemens je Unix stejně jako macos a presto to nejsou linuxové systémy. Ctp nemá se sondou nic společného. Harlequin je sice oblíbená nástavba ale vsichni (ofset.flexo ctp) to maji na max na win 7. Když koupíte xeikona dostanete s instalaci win 7 a win 10 na cd. Co se tyce sond, nevím ze by xrite nebo techkon měli v podpoře Linux. Vim ze děláte v polygrafii a sem tam nějaká Linux nuance není ani vlaštovka, to vite sam. Kolik automatizovaných michacek barev beha na linuxu? Kolik databázových programu na ukládání receptur a profilu běhá na linuxu? Ano někteří výrobci jsou ochotny to portnout na určité distribuce linuxu, když už kupujete zařízení za 4 mega. Kdo to ale využívá? A to se bavime o strojích a zařízeních dnešní doby. Nebo takový Esko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A žádný it nechce mít Linux na ctp + win, mac na DTP + win u tiskových strojů. Strašný guláš na údržbu... A do toho Windows server kvůli exchange...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já nechtěl moc zabředávat do téhle debaty, protože nejsem příznivcem žádných „…uxů“ a tak jen ve stručnosti.
Sondy jsou většinou bez problémů podporovaný i Linuxem, s tím jsem nikdy problém neměl (pokud daný SW přístroj podporuje, řídí si komunikaci s ním sám). S automatizovanými míchačkami barev se naštěstí v praxi nesetkávám (leda tak v hornbachu a spol., ale obloukem se jim vyhýbám), s recepturačním sw již ano. Jinak co se týče polygrafie, tak přímo na Linuxu běží například RIP Caldera. Samozřejmě Linux má v těchto případech zakázané jakékoliv updaty. Co se týče win10, tak tam je situace velmi šťavnatá. Tam update nelze vypnout trvale, po čase se opět sám zapne a začne zvesela dohánět, co zameškal. A to mi pak volají zoufalí klienti, že netisknou, že se jim ani nespustí RIP. Takže naprostá většina z nich po těchto tristních a velmi drahých zkušenostech spáchala downgrade na win7 a od té doby je ticho po pěšině…
Win7 sice není žádný zázrak, ale mně osobně se subjektivně v této chvíli zdají jako nejstabilnější a nejpoužitelnější systém, který je ještě jakž takž pod nějakou kontrolou schopnějšího uživatele a dá se nějakým způsobem spravovat. Bohužel jak tak vidím, trend je dnes opačný, záměrem je zavádět zcela uzavřený systém a po uživateli se chce jen aby platil a nechal se kontrolovat. Ale to už je na jinou debatu…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uzavřený systém, myslíte BST a nebo tu Agfu? Michacky a davkovace jsou ve flexu docela běžná věc. A to jsem u nich v nabídce neviděl v linuxu. Vždy win 7-10
Jaka kalibracni sonda s sw bezi na linuxu. Techkon treba nemá ani mac OS. Jen win 7-10. A xrite ma mac OS jen u těch základních na LCD a na inkjety. Do tisku tiskarum opět jen window7-10.
Co se týče nových strojích. Nevím jak zrovna dnes. Ale loni dodavatelé dávali RIPy s před instalovaným Windows 7 a na DVD upgrade na Windows 8.1/10 (pokud jste kupoval i s PC). Takže si myslim ze povýšení ze 7 na 10 je blbost zákazníků kterou jste pak musel řešit vy. Kdepak Linux v tomhle odvětí bude upozděn do te doby, než ho začne adobe plně akceptovat. Do te doby jen sem tam něco/někdo. Na druhou stranu je to dobře. Aspoň veteráni jako vy ví kam sáhnout a nemusí řešit blbosti dle unifikum různých distribucí. I me by to stvalo, tam ladit takhle a tam zas takhle a složitěji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A LTSC? Stejny problemy, nebo spise problemy s licencovanim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na virtualizaci se vám každý vysere. To do produkčního prostředí nepatří!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu většinu věcí lze rozběhnout i pod Win10. Nejčastěji je potřeba vypnout kontrolu certifikátů ovladačů a je to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šel byste do toho u zařízení za >150 000 co vám pomáhá v provozu se zařízením/zařízeními za 10 000 000 nebo klidně i 100 000 000 a jakýkoliv výpadek vas stoji tisíce na hodinu? Já teda fakt ne. Beztak síť in/out hlídají moderní systémy a co běží v interní síti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí mi, že si Win10 ( fyzický ) naserou do trenek, když v primary PCI-E mám strčenou nV 8600GTS, a 1050Ti na kterou sou zvyklý se jim posunula o slot níž... nepřekonatelnej problém, teda fungovalo to při naběhnutí na M$ nV driveru, avšak po "nuceném vylepšení" asi do patnácti minut ( thx windows update ) mi tam naserou nvidia driver pro 8600GTS a nějak je nesere, že na ní nemají vůbec vykreslovat a veškerý grafický výstup z ní je vypnutý.
Důsledek: Po prvním vypnutí/rebootu BSOD loop System_thread_exception
Takže Win10 můžu honit jenom skrz passthrough na ESXi / KVM.
( Bez 8600 to funguje, ale pak zas nemám žádnou volnou GPU pro VM, shodou okolností kombinace 750Ti a 1050Ti fungovala v obou režimech bez vnějších zásahů "out of the box" )
Když si to tak pročítám, měl jsem ještě zkusit tu 8600 zakázat v správci zařízení, ne že by to asi pomohlo, ale nevím kde začít, když mi Windows dělá telemetrii kdejakýho hovna, ale použitelný logy nikde
Pořád ještě jsou Win10 v hajzlu, když se jim přepne AHCI na RAID? Pamatuju si, že se kvůli tomu musely v safe módu měnit registry.
Celý je to dementní bastl, zlatej Linux

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WinXP uz nie. Ale este dost Server 2012 R2. Aj ked to vyzera, ze este tento alebo buduci rok skoncia aj tie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Server 2012 R2 má jádro jako W8.1 a oficiálně má končit někdy v roce 2023.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pff, my teď vypínali Server 2003, kde asi 16 let běžel exchange.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já na jedněch 2003 ještě jedu. Běží na tom nějaká DB, která je využívána k některým výrobním procesům. Postupně se snažím to převést na nové, bez dokumentace sranda. Stejně až po vypnutí serveru přijdu, co na tom ještě běželo :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo když ty Win 10 jsou stále dost nestabilní a problémové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele já mam Windows jen na hry. Na práci mac. Dlouho jsem nechápal v čem je furt ten problém ze si vsichni stěžují... Poznal jsem v práci. Nemůžu říct ze je nestabilní, ale ze je nepredpovidatelny. Jeden týden jede nějakou úlohu a druhy týden je to problém. Třetí už úlohu ani nespustim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně nebyl žádný problém WinXP naisntalovat na nový HW ještě dlouho po tom co vyšli jejich následníci. Zato Win7 hází MS klacky pod nohy jak to jenom jde. Zrovna teď je potřebuju v práci kvúli jednomu programu dostat na nový Dell a je to téměř beznadějný boj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kup starší počítač. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt dobrá rada, jak vyřešit problém s upgradem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dôvod prečo počet windows 10 stúpa je len ten, že do nových PC, dosiek už starší systém nahrať nejde. Microsoft razí cesu, že do 10tok Vás nakoniec dokope či chcete, alebo nie. Nikdy by takéto články nevznikali a neriešili sa nejaké štatistiky, keby bol ten systém bol lepší a stálo by za to naň prejsť.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze je to spravny lidi dokopavat k tomu, aby vsichni pouzivali jednu verzi OS. Bohuzel pravda je, ze konkretne win 10 si nesou ruzny stigmata. Lepsi jsou, ale pokud nejsou kompatibilni s tim, co ve firme je a nejsou rizeny jejich aktualizace, tak se jejich implementace nevyplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť díky nablblým půlročním updatům je verzí Win10, i jen těch podporovaných, víc, než bylo verzí Windows třeba za doby Win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je hlavni duvod proc agresivne lidem tlacit update-y, aby nezustavali zasekli na predchozich verzich systemu a nebyli tak rozdrobeni v x verzi stejneho systemu. Jenze uzivatele nechteji byt nuceni k updatum, because reasons. Hlavne teda kvuli tomu, ze predchozich par updatu male casti uzivatelu zpusobila potize a internet zajistil dostatecnou paniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelům to tlačit můžou, firmám ne. Tajkže stejně musí doteď řešit LTSB verze. Proto je naprostá ptákovina tvořit každý půlrok update. Verze jeden SP za čas pro všechny, a podpora SP a SP-1 vyjde nakonec mnohem líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u nas v práci běží muž přes 20let pc s Windows NT. Je to print server pro laserový A0 roll plotr na výkresy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No když pro spoustu firem platí zlaté pravidlo "co funguje do toho se zbytečně nemontuj"....
To není jen o přeinstalováni woken, většinou to znamená nový hw někde i nový sw a skoro všude naučit s tím lidi dělat či nedivit se že jim trvá než si na to zvyknou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedny XPéčka mi řídí vzduchotechniku od té doby, co byla fabrika postavená. Náhrada v nedohlednu. Druhá XP mi slouží jako vizualizace u jednoho stroje. Nahrazen bude letos nebo příští rok nějakým PLC. Jinak tam mám pár stanic s W7 ale u těch akorát není čas je převést na W10. Důležité nejsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na vzduchotechniku máme dokonce mašinu ještě na win98. Výměna řídícího SW, zahrnuje kompletní výměnu HW a tam už to naskakuje v 6-ti nulových cifrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, tak to je a nejste jediný. Tech firem jsou tisíce. A je to tak chytře udělaný, ze výměna znamená ze zůstanou jen roury ....ale dat jednou za 15 let 1,5mio za revitalizaci klima s rekuperaci, které jsou úspornější a vice automatizovanejsi. Proč ne? Beztak az na tak starém zařízení odejde nějaká řídící jednotka, tak už nebude k dostání a bude jen nějaká predrazena co dává podobné signály.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně. Také jsem si nechal udělat rozpočet a posla jsem je do háje s tím, že holt budu kupovat bazarové železo a tuhle vykopávku udržovat při životě dokud se vzduchotechnika nebude muset generálkovat z jiných důvodů (mrtvé ŘJ, snížení energetických výdajů atp.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My postupně obměnujeme co jde na novou techniku. Až to ale bude v určitým bodě, tak se stejně asi nevyhneme uzavírce a rekontrukci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznám spústu firiem ktoré bežia pod WinXP, lebo na ich zariadeniach jednoducho W7 nefunguje !
Prechod na W10 by pre ne znamenalo zbytočne vyhodené mnoho tisícové €urá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím jak v Hyundai instalují W10 na ty šroty co sotva utáhnou XP. Jo vedení má krsné zbrusu nové NB s W10 nejnovější verzí, ale řídicí jednotky svařovacích strojů jedou na XP, ještě že Korejci neobjevili W98 nebo 95, už by ho tam pravděpodobně narvali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebudou to spíše nějaká WinCE? Ty jsou v průmyslu docela obvyklé. Občas bývají užity i WinXP, ale ve verzi embedded. Málokdy je něco řízeno přímo desktopovou mašinou s XP Profi (byť právě to máme u nás).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dones si pamatuju jak před xx lety spadl sinumerik na cnc mašině a objevili se windows (vypadalo to na nějaké 3.14 nebo snad nt 3.1?) se snad stovkou otevřených "okýnek". nebo jak jiný stroj občas padal do BSOD xpecek :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud WinCE vypadá úplně identicky s windows XP tak je možné že tam je ale pochybuji že ta dávaj na každý PC (hloupí lidé tomu říkají monitor ale neuvědomí si že to bez té malé krabičky vzadu nejede,prostě mini pc) který pouští jen pdf-ka dají windows CE, upřímě jsem se s tímto win nesetkal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicka/antibulvar: Pred 18 lety vysli prvni XP, ktera tehdy ve firmach moc nebyly a rozsirili se az s servispackem.
Tipuji, ze nejcastejsi XPcka budou s SP3, ktera jsou stara pouze 11 let.

P.S. Naprosto nechapu tu hipsterskou hysterii ohledne stari SW. Ono se za tech 11 let nic tak zazracnyho neobjevilo, aby ty stare stroje byly najednou k nicemu. A kdyz to funguje, proc to menit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doma pořád opečovávám desktop s win xp, před 14 dny mi XP vytrhla trn z paty, když komp s win 10 odmítl načíst jednu SD kartu s fotkami z dovolené. Ve win XP to šlo načíst a zkopírovat bez problému, nechápu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XP se stala hitem pořádně po SP2 kdy začel MS konečně dávat víc důraz na bezpečnost, tehdy se ten SP dával i na CD v Chipu. Já jsem dlouho raději používal W2000, zvlášť kvůli tehdy drahým RAMkám - 256MB bylo na dvoutisícovky pohoda ale pro XP už to stačilo s bídou na systém, tedy pokud se v nLite neořezal co to šlo. Takže jsem plně přešel cca půlroku po tom vydání SP2 kdy už jsem měl paměť 640MB DDR333. Jo to byly časy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.