Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Trh tabletů začíná zpomalovat

Trh se pomalu ale jistě zasaturuje o tom neni pochyb. Ale vyjádřim se k těm dalším OS. OS typu Firefox OS se skoro nedá označit jako OS. Proč? Protože je to defakto jen firmware k jednotlivejm součástkám stroje na kterym běží 1 program, onen browser. Pod pojmem OS vidim něco do čeho si můřžu libovolně instaovat programy, spouštět věci, dělat operace se soubory, atd, atd, atd. OS co jsou defakto jen browser s drivery maj logicky nulovou budoucnost, když tu máme plnohodnotná OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, firmware plne spluje definici operacniho systemu.

Stejne tak je operacni system ve fotaku, lednici nebo treba mikrovlnce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo v PC bez disku - jen BIOS. Taky jde nastartovat a něco v něm dělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ze by bol BIOS OS som este nepocul ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a neni?, i kdyz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BIOS vznikl jako hardwarově závislá část operačního systému CP/M. Dnes bychom tomu asi řekli "kernel s ovladači". Hardwarově nezávislá část se jmenovala BDOS, a jelikož poskytovala funkce přímo pro uživatelské programy, asi by se nejlépe dala přirovnat k userlandu s libc. Takže ano, smyslem BIOSu původně bylo být půlkou operačního systému.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Blbost jak dinosaurus. Chladnicka neni pocitac. V chladnicke nemam co instalovat programy, programovat, narabat s datami ... Pri pocitaci je to samozrejmost - pocitace sa do tej podoby vyvinuli.

Potom je OS aj palubny pocitac auta - aj ked tam konecny user nemoze robit absolutne nic (ani len prd) a dokonca ked sa odpoji baterka a palubny pocitac sa resetuje, majital auta ma stastie, ked kaslavym, kackavym pohybom na prevodovom stupni 2 moze prist do najblizsieho autorizovaneho servisu.

Firmwer v DVD napalovacke alebo HDD tiez nie je OS. Co by mal asi tak user menit a rypat sa 10 hod denne vo firmweri HDD? Ani v chladnicke, mikrovlnke, pracke ... nikde inde. To je proste kusok elektroniky, suhrn nastaveni/moznosti/rezimov pre pouzivanie zariadenia. Bezny pouzivatel ich absolutne nemoze menit ani ich nijako ovplyvnit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy nazor, ale:

Uz autor clanku se plete: upevneni majoritnich platforem neznamena ohrozeni Tizen, Firefox, Ubuntu atd... Oni skoro zadny trzni podil nemaji a jejich nastup ani nemuze byt "raketovy" nebo takovy aby zmenil trh. Mozna se chyti ale moc jich nebude.

To co autor prehledl ze posileni majoritnich OS bude hlavne na ukor OS v "hloupych" telefonech. Tedy ubudou obecne nezname OS a pribudou nam smartphony i iOS, Androidem a dalsimy "chytrymi" OS a mozna se chyti i ty nove.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ANAL ...... yza ..... hm ..... gartner ..... hm ...... pul roku nazpatek ...... hm ..... velke predpovedi budoucnosti a astronomicky rust tabletu az nekdy do 2020 ...... jeste bych nekde mozna vyhrabal svuj prispevek (samozrejme s negativnim hodnocenim) o tom, jak je trh nasycen a tablety uz nikdo nebude chtit, protoze deti to zas tak casto nerozbijeji a spis poroste poptavka po 2v1, cili spojeni tabletu a notebooku s oddelavajicim displejem (= plnohodnotne zarizeni, ktere i k necemu bude) ..... pulrok presel a gartner, ta spickova, nymandska nikdo spolecnost ma hned uplne jine analyzy (odhady ..... analni vyblitky).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.