Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tři nové RISC-V notebooky

jaky to ma vykon v geekbenchi? vydrzi baterka aspon 20 hodin???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno asi není podstatné, zatím to je hračka pro nadšence a testovací balónek...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Což nepopírá, že to po vyladění může být zajímavý produkt. Další zajímavá alternativa k AMD, Intel, ARM, Snapdragon X Elite, Apple M3, China Loongson.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se to pěkně rozjíždí. Na android tablet+klávesnici pro nenáročné použití zatím kašlu, stejně mají příliš malou úhlopříčku a tohle vypadá slibně. Snad to vyladí, než mně chcípnou všechny staré desktopy.

Ceny mimo, protože asi malá sériovost, ale časem to můžou frkat jak Baťa cvičky a cena půjde dolů. Win už dávno do lowendu nepatří, je moc těžkotonážní a x86-64 výrobci na lowend kašlou, takže tohle bude časem nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas, na bežný kanceľ na doma, keď mobil nestačí uhlopriečkou to bude super. Počítam, že časom to bude do 150 euro a to bude paráda. Aliexpress / Temu to môže predávať ako teplé rožky....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netbooky pořád dokola...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne? Dost podstatné části lidí to stačí, pokud to bude dostatečně efektivní, mít životnost aspoň 5let a nezabije to nějaká aktualizace, požadavky systému, tak to je super řešení, pokud to bude mít i dobrou cenu. Pro nás tu je spousta jiných variant...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U téhle kategorie počítačů stejně padají výhody kompatibility x86. Ty CADy a novější hry tam stejně nejedou kvůli pomalému CPU, pomalé iGPU (s Intelem taktéž problém s ovladači), málo RAM a ani se to nevejde na disk (ledaže by měl externí, což ale docela prodraží tuhle cenovou kategorii).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No musí to být dobře vyvážené, ne jako ty staré krámy kde bez externího disku nešlo ani provést aktualizaci systému... Na lehkou práci lehký systém, ale zase nešetřit úplně na všem... Velká skupina potřebuje vlastně jen takový větší mobil s klávesnicí, co zvládne video, web, "office" a "Candy crash" k tomu.
8+128-256G dnes stojí prd a na tom rozumný systém bude běhat solidně, pokud to nezabijou požadavky třeba chromu, ale i tam by soudruzi z Indie mohli zapracovat a udělat nějakou lite verzi. Ve finále pak je jedno jestli tam je risc, atom, zenC, nebo arm pokud to vydrží spoustu let fungovat...
Sám si nic takového nekoupím, protože výkonný CPU i GPU využiju jak na hraní, tak CAD/CAM ale v okolí mám spoustu lidí pro které je něco takového dodatečné, jen u těch stávajících levných řešení to vždy zvládli něčím zabít...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Edge byl lite verze Chromu, ale teď je polepen spoustou ikon po stranách se spoustou featur, včetně Chat-GPT 3.5, takže už to taková paráda není (na plotnovém disku dokonce nejpomalejší start).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak S8 a S9 Ultra mají 14,6" uhlopříčky to není zase tak malé

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji nekupovat cokoli co nemá V extension v1.0 a ještě lépe cokoli co nepodporuje RVA23 (pravděpodobně budoucí požadavek androidu). Z toho co je zatím na spotřebním trhu vypadá nejlépe SpacemiT K1, RVA22 profil + V ext 1.0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmhm, nemusi to byt nijako vykonne, ale zivot tomu dost predlzi to, ze existuju konfiguracie s 8 a 16GB RAM.

K frameworku: nie je framework ten vyrobca, ktory napr. do CZ a SK neshipoval a bez milosti zabanoval na fore kohokolvek, kto sa pytal na dorucenie do krajin, kam oficialne neshipuju, pripadne ak vymyslali, ako laptop preposlat z krajiny, kam sa oficialne shipuje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na odlišné architektuře bych jel nativní SW. Ty emulace vždy znamenají ztrátu výkonu. A je jedno zda se jedná o ARM nebo RISC-V. Ty jednoduché ALU / FPU instrukce takový problém není, ty jsou u moderních CPU vlastně stejné, jenže výkon dost stojí na vektorových a tam je problém. Jednak tyto CPU nemají ani takovou šířku vektorů dokonce i jejich počet je poloviční a taky musí složitější instrukce x86 převádět klidně na 2 i víc ARM či RISC-V. A to je problém, když pominu, že i ten překlad kódu sám o sobě stojí nějaký výkon. A výsledkem je víc vytížený CPU a třeba i delší dobu a když je to navíc mobilní počítač, tak veškeré výhody jdou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle asi nikdy nepochopím... Kluci tady píšou, že to někomu na nenáročné používání klidně stačí atd.. ale dostal se vám někdy takový netbook na servis s tím, že to je strašně pomalé? Já si pamatuju éru netbooků Asus EEE, kde snad každý kdo si ho koupil z toho byl po chvíli neštastný, kvůli nějaké degradaci uložiště. Ten netbook pak byl tak pomalý, že byl skoro nepoužitelný.

Myslím si, že to spoustu lidí vyškolilo a raději se těmhle nejlevnějším řešením vyhnou obloukem.

Schválně jsem se koukl na Alzu na nejlevnější "normální" stroj a zrovna tam je HP 255 G8 Dark Ash s konfigurací AMD Ryzen 5 5500U, 15.6" IPS matný 1920 × 1080, RAM 8GB DDR4, AMD Radeon Graphics, SSD 256GB, numerická klávesnice, webkamera, USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 6, Hmotnost 2 kg, Windows 11 Home za 7990,- ...

Mně potom absolutně nedává smysl, kupovat si nějaký netbooky, když obyčejný plnohodnotný stroj na nenáročnou práci stojí 8 litrů nový.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Degradace úložiště na těch netbookách byla kvůli eMMC, které WIndows zničil swapováním (WIndows swapuje defenzivně, i když není potřeba).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam to swapovalo i protože to mělo hodně malou RAM a když se k tomu někdo choval, jako by to byl běžný PC, na který byl zvyklý, tak ta RAM prostě ani nemohla stačit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale vysvětluj pak takovému člověku, že má sice počítač, ale nemůže ho používat jako normální počítač...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo tak levné z nějakého důvodu. A že to nechápou, je jejich problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A řekl jim to někdy někdo? Bylo to v oficiálním návodu něbo nějaké CE dokumentaci, že to nesmí používat jako normální počítač? Kdyby jim to někdo řekl, tak si to nikdo nekoupí, takže to byla solidní past. A tyto moderní netbooky na tom nejsou jinak...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou jinak? Vždyť kromě CPU mají všechno stejné a i ten CPU v emulaci nemá slabší výkon než spousta Intelů v levnějších notebookách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Relativně a pro věci neznalé ano. Je tam CPU, GPU, RAM a HDD. Technicky. Ale kdo očekává, že za násobně nižší cenu dostane úplně totéž, bel by se nechat vyšetřit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo nakupuje počítač v obchoďáku, na problém si sám zadělává. Já dobu těchto strojů zažil a pamatuji si, jak je šéf lidem vymlouval. Takže je to hodně o prodejci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.