Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tříbitové 64Gb NAND flash Samsung na 20nm-class technologii

"samsung oznamil 20nm-class ..."

hmm, mozna ze z nas dela samsung blbce a machruje, ale treba jen s 29nm technologii, pricemz intel pracuje na 25nm. podle me to, co intel, neumi. a proto si vymysleli tuhle 20nm-class blbost, ktera je schopna hodit technologii na 20nm do stejneho pytle jako technologii na 29nm ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na Hexa Level Cell, která bude pomalejší než plotnový HDD, vydrží měsíc přepisů, ale zase bude skoro zadarmo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bude neco pro zabavni prumysl na distribuci filmu/hudby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD mají v sobě velký potenciál, ale pokud se během nekolika let obějeví skandál, že SSD začnou hromadně umírat, tak to bude špatné.
- Přece jen MTBF i stres testy jsou jedna věc, ale praxe uplně jiná. Žádné SSD ještě neběželo 10 let v kuse v serveru, takže se teprve uvidí.

To ale není chyba... tosečasem uvidí ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no neviem si predstavit, ze by dôležite data boli 10rokov na disku v servri. To je rozhodne prehnana situacia. Dva tri roky nepoviem, ale 10, to je na mašlu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stát se to může, ale obvyklé je mít data na RAID a červeně svítící disky měnit za nové. Teď jde jen o to, aby tam nemusel stát člověk na tři směny a měnit disk za diskem. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řečí o umírání SSD jsou akorát fámy, které šíří výrobci HDD. Můj X25-M 80GB už zapsal 10 TB dat a media wearout indicator je na 96%. V záruční době ho asi nestihnu kompletně opotřebit :-((.

SSD mohou narozdíl od HDD celkem přesně určit, kdy budou opotřebované a přestanou fungovat, takže je možné snadno naplánovat a provést výměnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby nemohl chcípnout zničehonic nebo se tempo opotřebení nelineárně zvýšit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, s nepředvídanými problémy je třeba počítat (zálohovat, zálohovat, zálohovat). Ale u výrobců dobrou kontrolou kvality k takovým problémům bude docházet jen výjmečně.

Porovnejte si na CZC poruchovost HDD a SSD. WD5000BEVT, WD15EADS mají 5%, X25-M má 0,5%, tzn. 10x méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protoze se jich proda 100x mene

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste na základní škole spal, když se probíraly procenta, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejde o procenta, ale o zkreslenej vysledek z poctu prodanych kusu. staci aby tri ctyri SSD nekdo vyreklamoval a jak to zamava s tou statistikou? o jednotky procent (vzhledem k poctu prodanych kusu v radu desitek), u plotnovyho s tim uz nezamava ani 10 vyreklamovanych kousku (vzhledem k poctu prodanych kusu v radu tisicu). Proste ta statistika na czc 0.5% jeste neni ustalena.

mmj. vetsina plotnovych disku (vic jak 80%) je reklamovana po te co do pocitace nekdo ze vzteku kopne (nebo podobna zavada primo zavinena uzivatelem) a disk to uz nerozchodi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To opotrebovanie sa bude nelineárne zvyšovať.

Pokiaľ máš 80GB SSD a naháňaš tam neustále 10GB dát, tak na začiatku ich môžeš naháňať po celých 80GB priestoru, čiže menšie opotrebovanie na bunku.

Akonáhle ti "odíde" 20GB a ty stále budeš nahánať tých 10GB dát, tak ich môžeš naháňať už len po 60GB priestoru a tým pádom sa ešte rapidnejšie opotrebuje ten zbytok, ktorý je už aj tak značne opotrebovaný.

Takže po určitej dobe to pôjde hooooodne z kopca.
Ale nemusí... lebo teória je jedna vec a prax druhá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl byste si nastudovat něco o tom, jak na SSD funguje wear leveling. Na anandtechu o tom byly pěkné články. Intel uvádí, že u jeho SSD je write multiplication max. 1.1, tzn. režie spojená s přesouváním dat nutným k zajištění rovnoměrného opotřebení buněk je celkem malá. Sandforce má write multiplication díky kompresi pouze 0,5.

Problémy s nadměrným opotřebováním některých buněk (jako tomu bylo třeba u JMF602) už dnešní SSD nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebodaj tým bunkám ten wear leveling zabezpečí nesmrteľnosť?

BTW: keď som písal o "nahánaní" 10GB dát tak to bolo myslené práve s wear leveling, ktoré ich vyslovene po tom disku naháňa.

Problém s opotrebovaním sa jednoducho nedá eliminovať. Ale ako som písal teória je jedna vec a prax druhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poučte mě někdo prosím - jedna tripple level buňka jsou 3 bity (tedy umí hodnoty 0-7) nebo je jen třístavová (0, 1, 2)?
Aha, teď jsem si sám odpověděl - jelikož existuje SLC (0,1), MLC (0,1,2,3) tak TLC musí být 0-7. I tak musí být řadič docela netriviální, protože 1 byte = 2 a 2/3 buňky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.