Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TrueOS opouští Firefox / Thunderbird ve výchozí instalaci

Nejnovější vydání operačního systému TrueOS (dříve známého jako PC-BSD) řeší některé problémy verzí předchozích. Několika volbami si pak zjednodušuje život.

Tak předně už nenalezneme oddělené instalačky pro desktopovou a serverovou verzi. Vše je sjednoceno pod jeden instalační obraz, kde si uživatel vybere, co preferuje - obě možnosti jsou v rámci nové instalačky nadále nabízeny. Odstraněna je ale podpora textové instalace (nikdo ji neudržoval, takže se dostala do fáze „rozbitá + bez podpory“). S tím souvisí skutečnost, že boot instalačního obrazu nyní automaticky přejde do grafického režimu.

Změnou, která zmenšila instalační ISO o dobrých 500 MB, je odstranění Firefoxu a Thunderbirdu. V systému jsou nahrazeny pomocí programů Qupzilla a Trojita. Oba dosavadní programy lze samozřejmě doinstalovat.

Další v pricnipu významnou novinkou, je odstranění bootloaderu Grub. TrueOS jej zcela opouští a přechází na bootloader z FreeBSD. Pokud uživatel potřebuje bootování z více oddílů, je použit rEFInd, ten však vyžaduje EFI partišny (takže je potřeba s tím počítat).

No a pak už jsou to takové drobnější obvyklé věci. Například je zde výchozí prohlížeč PDF souborů Qpdfview, při instalaci uvidíte slideshow s tipy a screenshoty, je opravena detekce grafických ovladačů (s důrazem na ovladače Nvidia), opraven výpis výběru boot prostředí, opravena většina chyb souvisejících s Virtualboxem, nové téma ikon v desktopu Lumina či třeba odstraněn zastaralý pc-diskmanager.

  • Ke stažení: TrueOS DVD/USB pro amd64
Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TrueOS opouští Firefox / Thunderbird ve výchozí instalaci

Neděle, 30 Duben 2017 - 12:12 | Karel | Díky za doplnění informací :-).
Pátek, 28 Duben 2017 - 10:25 | PV | Odstranění FF a TB zmenšilo instalačky o 500 MB?...
Čtvrtek, 27 Duben 2017 - 21:40 | RedMaX | PC-BSD jsem zkousel a bylo naprosto k nicemu,...

Zobrazit diskusi