Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC chystá neplánované rozšíření pouzdřících linek, stoupla poptávka po AI a 5G

A GDDR7 až někdy 2024...
Čím dál víc dává smysl udělat RDNA3 GPU s plochou 700 mm2 (nebo i víc, když to bude dávat smysl/půjde vyrobit) na 6 nm a s 512bitovou sběrnicí.

Pro herní highend/vyšší mainstream je škoda plýtvat 5 nm procesem (hráči ho moc rádi nezaplatí), HBM jsou zabetonovaný asi až do nekonečna a řekl bych, že i GDDR7 budou mastné víc než jsme zvyklí, protože rejžování spojené s HBM se osvědčilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Čím dál víc dává smysl udělat RDNA3 GPU s plochou 700 mm2 (nebo i víc, když to bude dávat smysl/půjde vyrobit) na 6 nm a s 512bitovou sběrnicí .."

Ekonomicky je to nesmysl.

Široké sběsnice padly za obět sériovým přenosům. Už dlouhá léta se vše zužuje. Nelépe na jednu linku.
Širší sběrnisce se dávají jenom tam, kde už to opravdu nejde řešit užší ale rychlejší sběrní a zároveň je zákazník ochotný to zaplatit (paměťové kanály pro servery).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Léta se vše zužuje a nakonec jsme dospěli do stavu, který jsem popsal a který už nemůže pokračovat stejným směrem. Jsem zvědavý na životnost rozpálených GDDR6X. U karet s těmito pamětmi už není třeba vymýšlet a aplikovat další kurvítko.

Ekonomicky to nesmysl není. Cena 700 mm2 čipu by na 6 nm byla snesitelná a vyšší cena PCB kvůli 512 bit sběrnicí je s dnešní cenou grafik směšný argument. Plus výhoda uvolnění kapacity 5 nm výroby pro výrobky s vyšší marží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uvolnění kapacity není argument, TSMC nemá v současnosti N7, N6 ani N5 plně obsazený. A je otázka kolik by to žralo - N5 je energeticky efektivnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žralo by to podle nastavené frekvence. Ono by to stejně výkonem nemuselo přímo konkurovat RTX 4090 co má 608 mm² na drahých 5 nm (jiná cenová liga), snad jen velikostí VRAM by RTX 4090 škádlilo. Všechny volné kapacity N5 by mělo hned zabrat AMD na Epycy a APU pro notebooky, ale možné je všechno, protože Lisa je koza Líza.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Široké sběsnice padly za obět sériovým přenosům. Už dlouhá léta se vše zužuje."
To u pamětí moc neplatí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne.
RAM pro destopy a ntb je už dlouhá léta 64 bit x 1 nebo 2 kanály. (2x 32 bit pro modul DDR5). Množství kanálů se jen tak zvyšovat nebude.
RAM u serverů patří do té skupiny .. "kde už to jinak nejde"

Všiml jste si, co se děje u grafických karet (stačí se podívat na začátek vlákna).
Rozhraní GPU <--> VRAM se zužuje. Kompenzuje se to rychlostí a/nebo cache.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zato Intel dostal "preplesk" hneď zrána

Germany Refuses to Increase Subsidies for Intel's Fab
published about 16 hours ago @14:26 CEST
https://www.tomshardware.com/news/germany-refuses-to-increase-subsidies-...

Germany Denies Additional Subsidies to Intel For its Chip Plant
Jun 12, 2023 05:54 AM EDT
https://wccftech.com/germany-denies-additional-subsidies-to-intel-for-it...

Germany Turns Down Intel's Request for More Fab Fund Subsidies
Today, 06:07
According to The Financial Times, the German Finance Minister—Christian Lindner—is not interested in giving Intel more money than already agreed upon.

his is bad news for Intel, as the company was hoping to get a total of €10 billion in subsidies from the German government for its new fab in Magdeburg.

Now it looks like Intel will have to make do with the already promised €6.8 billion that the German government has already agreed upon.
https://www.techpowerup.com/309924/germany-turns-down-intels-request-for...

https://finance.yahoo.com/news/1-germany-refusing-intels-additional-0506...
https://finance.yahoo.com/news/germany-rules-intels-demand-subsidies-042...
https://finance.yahoo.com/news/germany-rules-intels-demand-subsidies-042...
https://finance.yahoo.com/m/f496b232-75e8-3765-910a-c3546c540625/german-...

Toto bude pre Intel pekný "poondelok" = pondelok, kde sa všetko "poondí".
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/?q=poondi%C5%A5+sa

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když Američani rozhodnou, tak Němci řeknou jen "Ano, pane". Od ponižující šikany ohledně Nord Streamu 2 se zatím nic nezměnilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak, zase sis vzpomněl na PŠM?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co? Ty ani neuznáš, že výroky amerických politiků (každý si může dohledat - nebudu dávat odkazy) vůči Německu byly jasným důkazem vazalství Německa? Lidé v tvém okolí musí hodně trpět, pokud ti takový vztah přijde jako vztah rovnocenných partnerů. A nebo spíš seš ve vztazích ty ta handra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

At tak, ci onak, Americani meli plnou pravdu, ze NS2 jen zvysi jiz tak velkou zavislost EU na ruskem plynu. A ze to neni ani v nejmensim moudre. Ze diversifikace je dobra, i kdyby to melo neco stat....

No, nakonec nejede ani NS2, ani NS1, ani vetsina ostatnich plynovodu.... A EU nakup slusne diversifikovala. Jen to neco stoji. A to mnohem vice, nez kdyby diversifikovala vcas....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pána boha, ty a tobě podobní zřejmě nikdy neviděli mapu. Ruský plyn byl z nějakých přirozených důvodů levnější než ten americký nebo arabský a bláboly o diverzifikaci opět šíří jen lidé neznalí věci - pokud i v době studené války SSSR bezproblémově dodával na západ, tak je blbost si připlácet za diverzifikaci. Kdy už vám to dojde?! Sami američani vyčíslili někdy v prosinci ztrátu EU kvůli trucpodniku proti Rusku na bilión (1000 miliard) dolarů. Přepdpokládám, že ta částka byla o dost vyšší, přecejenom nechceme posilovat proruské nálady.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-18/europe-s-1-trillion-e...

Ta tvoje diverzifikace ničí průmysl v EU a peněženky evropanů, ale ty seš tak omezený, že ji ještě oslavuješ a lituješ, že nepřišla dříve...asi abychom zchudli už před 20 lety.
Co kdybych tě nutil kupovat 3x dražší potraviny než máš v nejbližším obchodě a ty ses kvůli tomu musel zadlužit? Oslavil bys nově nabytou diverzifikaci? Věřím, že ty zcela jistě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mas to zase popleteny. Je to prave chybejici diverzifikace, co zpusobila aktualni problemy. Muzeme si to dat na prikladu z dob minulych, co tak moc milujes. Pamatujes jak tenkrat vyhorel hlavni vyrobce toaletniho papiru v Ceskoslovensku ? Diky nedostatecne diverzifikaci byl toaletni papir nedostatkovy a lidi si utirali pozadi Rudym Pravem. Diverzifikace je nutnost i kdyz muze (ale nemusi) stat neco navic. Normalni uz to pochopili. Tak snad to casem dojde i vam pomatenym.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepíše se v tom článku náhodou o 1 biliónu utraceném za energie (účet/bill) v Evropě? Nebo možná podle Vás enegie Evropu před invazí/sankcemi nestála vůbec nic (v takovém případě by označení ztráta asi sedělo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"pokud i v době studené války SSSR bezproblémově dodával na západ, tak je blbost si připlácet za diverzifikaci." Jenže tohle je zcela blbý předpoklad. SSSR to dodával až v 80. letech, kdy byl natolik hospodářsky v řiti, že dovážel i obilí, aby vůbec měli co žrát. Takže sice měl plnou hubu amerických imperialistů, ale bez valut za ropu by chcípli hlady. Tenhle tlak nyní není, Rusko nemá tak neefektivní socialistickou plánovanou ekonomiku. Takže dnešní Rusko je mnohem méně spolehlivější než SSSR za Brežněva a Německo a díky němu celá Evropa pěkně narazily.A jinak si všimni, že poté, co je NS nefunkční, cena plynu klesá. Rusko totiž ztratilo vyděračský potenciál denně strašit trhy tím, jestli zavře nebo nezavře kohoutek. Plynu je ve světě dost, ale spoléháním se jen na Rusko chyběly alternativy a tím i nástroj pro korekci ruských vrtochů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.