Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC: Grafické karty a procesory v roce 2023 zdraží až o 9 %

Teoreticky to znamena že zlacneju :D inflacie je 16% a oni ztražeju len o 9% azda nejaky obchodnik to dorovna na našu inflaciu :D
Napriklad zemiaky som kupoval 1€ 10kg teraz som pozeral 1€ 1kg to znamena inflacia 1000% olej to iste... Plech čo som pred dvomi rokmi kupoval po 11€ dnes 48€ :) Tak že 9% nieje tragedia, skôr nase plati a ich navyšenie :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to ciste umele vyvolane ceny nic vic a lidi sou idioti ze jim na to pristoupi...

Ale jiz se zacina utvaret opacny fenomen a to ze lidi o predrazene zbozi zajem postupne nemaji, inu:

-v obchodech musi zbozi zlevnovat, dnes lidi tezko vojebou kdyz si ty ceny dokazi rychle proverit
-utlmuje sa zajem o delani cipu na nejnovejsich vyrobnich procesech, firmy stornuji objednavky
-vic lidi se propada do chudoby a pritom normalne pracuji

Energie budou horkymi udalostmi ke konci roku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Uměle vyvolané ceny- v tom případě super, můžete být boháčem snadno a rychle, pusťte se do výroby něčeho a prodávejte to o něco levněji!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

inflace je u nas 18% ale jen u nas kvuli nasi soucasne vlade, jinde v evrope je pod 10%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koli sucasnej, naozaj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inflace by byla tak jako tak, ale mohla byt nizsi. To stejne plati pro ceny energii, plynu atd. Slo by to nahoru, ale niz. Ten rozdil muzes pripocitat na vrub Fialkovy neschopne vlady.
Jen pro Info.. vyrobni cena 1Kwh u nas stoji 0,25-0,30kc. Hadej za kolik ji ale kupujes...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 2 otázky. 1. Kde si můžu ověřit "výrobní cenu 1KWh u nás"? 2. Kterou komoditu obecně lze koupit za "výrobní cenu"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou ofiko zname ceny. Overte si je, jak je libo. Pokud mate pocit ze zjednodusene je 3000 marze v poradku, myslim, ze je uplne zbytecne se dal bavit a uzij te si rust elektriny. Hlavne podzim bude vesely, at uz s plynem nebo bez nej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to oficiální, tak kde to najdu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino má pravdu, nezpochybňují to ani vládní politici a odborníci. Pro upřesnění cca 0,25-0,30 Kč je výrobní cena v jaderných elektrárnách, v uhelných je výrobní cena cca 0,35-0,45 Kč plus emisní povolenka. Jaká je cena u vodních elektráren bohužel nevím, ale odhaduji někde kolem ceny z jaderných elektráren. Problém je že na burze se cena elektrické energie neodvíjí od nejlevnějšího zdroje a ani průměrná cena energetického mixu, ale podle nejdražšího zdroje a tím jsou plynové elektrárny. Proto je dnes cena elektřiny tak svázaná s cenou plynu. Cena plynu jde nahoru a cena elektřiny jde hned nahoru také. Samozřejmě že nelze brát uváděnou cenu jako prodejní zákazníku. K této ceně se připočte cena za přenosovou soustavu plus obchodník plus daně. Tyto všechny náklady ale neobhájí cenu 11 -12 Kč za KWh. Odborníci se shodují že cena české elektřiny mimo burzu pro koncového českého zákazníka by se mohla pohybovat kolem 6 Kč za KWh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže po ostřihnutí všech pijavic a odborníků, 2-3 koruny z kWh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže uvádím, že cena KWh na burze je 11-12 Kč a mohla by stát 6 Kč. Tak úspora pro koncového zákazníka nejsou ty vaše 2-3 Kč, ale 5-6 Kč. Tedy úspora cca 50% na ceně pro koncového zákazníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale uvádíte cenu, která je naprosté hausnumero, jaká sleva proboha? Na podzim mi ČEZ prodloužil za 4,76 Kč tuším. Co se za těch pár měsíců změnilo? Nic, akorát je to celé nafouknuté. Pokud výroba 1 kWh stojí 0,4 Kč, s náklady, distribucí to nebude více jak 3 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodávám jak jsem nakoupil, uvádějí kolem 6 Kč za KWh. To ale může být třeba 5,5 Kč za KWh a pořád budou v relaci. Možná že tu cenu energetického mixu zvedají obnovitelné zdroje které jsem výše neuvedl. Navíc jak jsem se dozvěděl od odborníka kterému věřím, že cena KWh z uhelných elektráren a tedy jejich efektivita hodně kolísá s nutností rychle snižovat a nebo zase rychle zvyšovat výrobu podle toho jak zrovna obnovitelné zdroje vyrábí. Navíc se při těchto výkyvech zhoršuje efektivita záchytu popílku atd. Takové šibování s výkonem u jaderných elektráren je nepřípustné. Proto se původně měly stavět plynové elektrárny, které svou podstatou dokáží nejrychleji reagovat na potřebu výroby bez významných dopadů na zhoršení efektivity a vypouštění emisí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. On je taky strasne velky problem, ze v CR se zaspalo v energetice naprosto extreme. Napriklad chybi vyrovnavaci uloziste, ktera se ve svete jiz bezne pouzivaji, a prave vyhlazuji ty nejvetsi spicky ve vyrobe i spotrebe. Ma to i vyrazny dopad na cenu - jeji snizeni. Nejsou to jen baterie, ale i akumulace ohrevem vody/pisku v teplarnach, vyroba vodiku ... . Moznosti je prekvapive docela dost. Regulace na strane zdroju by mela byt co nejmensi a spis planovana v "delsim" useku. Vic nez dotace do solaru, je treba uprava legislativy tak, aby bylo mozne je vyuzivat optimalneji a nehazet klacky pod nohy, pak by pocet instalaci ciste prirozenou cestou vyrostl sam. To by ale clovek chtel moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poprosim informacie o "bezne pouzivanych" vyrovnavacich ulozist, ktore vyhladzuju spicky vo vyrobe a spotrebe. A poprosim vynechat zo zoznamu vsetky demo a experimentalne instalacie, ale skutocne to co realne reguluje prenosovu siet.
Pretoze napr.ohrev piesku je len jedna mala lokalna instalacia a aj to nie na regulovanie spiciek v distribucnej sieti (stale hovorime o energetike) ale na lepsie vyuzivanie prebytkov elektriny pre vyrobu tepla - nie na distribuciu ekektriny. A vodik je kapitola sama o sebe s velkym nabehom na nasobne vacsi tunel ako boli OZE.
A ano dotacie na OZE by mali zrusit - ved vsade tvrdia ze su super lacne - tak potom nebudu mat problem presadit sa komercne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

este som zabudol dodat ..k tym OZE .. nech ich kludne stavaju, ale nech si sami interne (tie OZE) zabezpecia, aby dodavali do siete nakontrahovany vykon podla vopred dohodnuteho diagramu (rovnako ako ostatne zdroje), nie nahodnym sposobom ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je přece vyřešené. Bez kontraktu ani nemůžeš dodávat elektřinu do soustavy. A náhodné to není, správce soustavy vidí aktuální počasí a jeho předpověď - má tedy stejné informace pro budoucí vývoj, jako vlastník FVE. Nebo jako chceš, aby lidi na FVE svítili v noci (to se myslím dělo ve Španělsku) a foukali na větrníky v bezvětří?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohapusta demagogia.
Nic nie je vyriesene, zial kontrakty pre nahodne zdroje su trochu ine (lebo obchodne klucky cez dotovane zmluvy) - maju definovany maximalny vykon (pripojovacie parametre/poplatky) a dalej uz spravca prenosovej siete netusi, kedy a kolko vlastne z toho zdroja potecie a teda nevie sa dopredu (nie par minut/hodin) pripravit na vypadok dodavky a preto si musi rezervovat/zabezpecit ovela vacsie kapacity vyrovnavacich zdrojov (ktore su samozrejme o dost drahsie).

To je podobne ak by si mesto zmluvne objednalo dopravcu na mestsku hromadnu dopravu - ale dopravca by mal v zmluve povolene, ze nebude jazdit, ked bude malo svetla, ked bude prsat/snezit/hmla, ked nebude fukat, alebo ked bude fukat velmi .. teda mesto by si muselo este naviac k takemu dopravcovi zabezpecit ad-hoc pri nevhodnych podmienkach dostatok taxikov, alebo ineho dopravcu..

pekny nezmysel co .. ale presne toto sa deje pri FVE/VTE .. aby to bolo koser, mali by si FVE/VTE zabezpecit adekvatnu zalohu vo vlastnej rezii, len potom by uz ten biznis model asi nevychadzal..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale FVE a VTE nejsou náhodné zdroje, pokud máš chytrý telefon a můžeš se podívat na předpověď počasí ;-) A už vidím, jak si lidi vedle toho na zahradě postaví ještě uhelnou elektrárnu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak teraz neviem ci to chapat ako ironiu? .. sarkazmus? .. alebo to myslis vazne ?
a ste aj uholna elektraren na zahrade??

ak chces skutocne rozumne diskutovat, daj vediet..takto to totiz nema cenu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nechápeš princip FVE/VTE, tak asi rozumně diskutovat fakt nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prave ze chapem velmi presne co je to FVE a VTE a preto povazujem za nezmyse, masivne nahradzat takymito nahodnymi zdojmi ine stabilne zdroje.. ako doplnkovo v mensej miere ano, ako ostrovne systemy preco nie, ale nie ako hlavny/vacsinovy zdroj v prenosovej sustave - a ak, tak len s potrebnymi podpornymi systemami (zaloha a akumulacia), ale tak ze si to zabezpecia tie nahodne zdroje sami (aby vdaka nim bola ich dodavka stabila a planovatelna) a nie ze toho cierneho petra nechaju na inych ..

a ak toto nechapes, tak rozumne diskutovat asi fakt nepojde..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty toto nechapes, tak rozumne diskutovat asi fakt nepojde. Jak to má člověk sám zabezpečit? Dieselgenerátorem? Miniaturním jaderným reaktorem? Jinak vyvážení bude řešit smart grid, např. dobíjení elektroaut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

akumulacia/baterky/p2g/... vsetko mozne - ALE v rezii danej FVE/VTE, ktora sa chce pripojit do distribucnej siete..

btw ty chces rozumnu diskusiu, ked do debaty o energetike miesas uholne elektrarne na zahrade?
alebo predikovatelnost vyroby FVE/VTE zakladas na predpovedi pocasia?

mas ty vobec predstavu ako sa kontrahuje elektrina vo velkom? uz teraz su objednane kapacity pre baseload na dalsi rok, aka je predpoved pocasia na dalsi rok?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to všechno znám. Dělal jsem v Unicornu software a jeho technický support, který se v Česku používal (ještě používá?) pro roční a denní aukce ohledně objednávání dodávek elektřiny (dělali jsme pak i pro další země, ale nevím, jak to dopadlo).

Dobře, tak můj vtip s druhou elektrárnou jsi nepochopil. Tak jinak - to mám koupit a provozovat ještě baterku v ceně baráku a velikosti garáže? Nestačí, že bude nedaleko parkoviště s rychlonabíjecími stojany? Nebo aspoň bude půlka vlastníků elektroaut ve městě mít chytrý wallbox připojený na internet? Víš, že elektroauta jsou budoucnost, ne?

A k předpovědi na rok: Já třeba na tisíc let dopředu vím, kdy vyjde a kdy zajde Slunce. Taky jsou třeba známé dlouhodobé změny počasí (např které měsíce víc fouká nebo které bývá větší oblačnost). Nebo obráceně: Podle čeho bys ty chtěl předvídat energii ze Slunce a větru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad prvy odstavec - ak je to pravda, tak sa skutocne divim tvojej argumentacii, pretoze potom by si mal mat predstavu ake drahe su systemove sluzby a vdaka VTE/FVE su este drahsie a je ich potreba vo vacsich kapacitach
tak isto aj vdaka "predikovatelnosti" nahodnej vyroby VTE/FVE maju nemci totalne rozhasenu dodavku elektriny - napriek tomu, ze maju instalovany vykon VTE+FVE na urovni ~4-nasobku priemernej potreby, maju velke prebytky ked su dobre podmienky a naopak velky nedostatok ak su podmienky zle a parazituju potom na susedoch - tahaju od nich chybajuci vykon a tak zvysuju cenu aj susedom (potreba posilnit prenosovku ako aj spickove zdroje/systemove sluzby)

ad druhy odstavec - stale hovorime o energetike? velkych zdrojoch? pretoze si zas odbehol do celkom ineho segmentu - domaca FVE (VTE si doma asi nikto pri zmysloch stavat nebude) a tam si to kludne mozes riesit wallboxom alebo vlastnym elektroautom (uz je na tebe co uprednostnis) - ale nechci tlacit nahodne prebytky do siete - alebo ti to prevadzkovatel zohladni v cene pripojenia
a co tu tahas elektroauta? - znova odbiehas od temy?

ad treti odstavec - tak to uz je celkom mimo - alebo si kecal o unicorne - odberovy diagram ti asi nic nehovori? a ake su podmienky oberu/dodavky? - ci si myslis, ze pri kontrakte si objednam nejaky vykon, ale nakoniec ho nedostanem, lebo bude fukate menej (alebo vyrazne viac) ako hovorila predpoved, alebo oblacnost sa (ne)rozpadla podla predpovede?
ja nechcem predvidat energiu zo slnka/vetra - ak to chce riesit vlastnik elektrarne - jeho problem - tak nech si to predvida a zabezpeci si dostatocny vykon ako nahradu pocas nepriaznivych podmienok - ELEKTRAREN - nie prevadzkovatel siete/prenosovky .. a potom budu aj rozumnejsie ceny pre koncakov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nikam neodbíham, říkám furt to samý. A jen poznámka k elektroautům: jejich odpůrci hovoří až o několika Temelínech, takže smart grid postavený i jen na EV toho bude zvládat řešit dost (v Británii ti už dnes někdy platí za dobíjení v noci).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano platit za dobijanie v noci, ale len ked su prebytky z VTE a aj to len tam, kde tie prebytky dokazu pretlacit cez prenosovku .. nemci maju podobny problem - len teda asi radovo vacsi - dostat vykon zo severnych VTE na juh - a miesto zlepsenia siete (ktoru uz desatrocie nevedia doriesit) len dalej navysuju vykon severnych VTE (ako podmienky na pobrezi su radovo lepsie ako v nasej lokalite, tak je to zaujimavy dotovany biznis)

a k tomu este sa niektore skupiny snazia presadit dalsi uleteny zakon - ze budu vyrovnavat stabilitu siete z elektromobilov pripojenych na nabijacie stanice .. co je dalsia somarina, by som chcel vidiet toho, kto si necha nicit asi najdrahsi komponent na elektroaute - baterku (zbytocnymi vy/nabijacimi cyklami) - a naviac s rizikom, ze rano si najdem auto nabite mozno len na 50% aj ked som ho tam vecer daval s 60% a ak mam v plane dlhsiu cestu, musim ist na drahsiu rychlonabijacku (ktora zas skracuje zivotnost baterky) .. miesto toho aby radsej zrusili nesmyselne bezhlave nasadzovanie Obcasnych Zdrojov Energie (naviac vysoko dotovane), ktore len zhorsuje stabilitu siete ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta výrobní cena je ovšem jen holá, bez započítání dalších nákladů, které jaderka musí platit. Reálně je z jádra tak kolem 1Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

0,5Kč za kWh si můžeš ověřit ve své nejbližší tepelné nebo jaderné elektrárně
10Kč je plánovaná cena pro spotřebitele (= 3* vyšší zálohy jak před několika lety)
Fialova vláda na všechno sere, ani nic nedělala když se začali zdražovat vstupy.
Pětikoalice ani neřeší zákony od EU, které má zpracovat do konce prázdnin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je klasicky bullshit co siri populisticke strany jako ANO, SPD a vlastne retezove emaily. Vyrobni cenu nikdo verejne presne nevi to za prve a za druhe je to jen vyrobni cena. Stejne tak neni realne prodavat rohlik za cenu mouky a vody. Je treba zapocitat dalsi naklady na jeho vyrobu, prodej a distribuci. To uz ale nikdo nezminuje. Neni to ta dlouho kdo udelal trosku komplexnejsi vypocet kolik muze stat kWh se vsim a od 25 haleru to ma daleko. Za zminku stoji, ze si nikdo z aktualnich urvancu co si stezuji na vysokou cenu na burze, nestezoval kdyz burza generovala cenu MWh za cca 20 Euro tedy pod vyrobni cenou. To bylo vsem jedno, ze elektrarny a distributori prodelaji? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"tohle je klasicky bullshit co siri populisticke strany jako ANO, SPD a vlastne retezove emaily."
.. asi chodite nekam jinam nez ja. Nez jsem ani volic jedne z techto stran, ani nedostavam a nepreposilam "retezove" emaily.
"To bylo vsem jedno, ze elektrarny a distributori prodelaji? :D"
.. On nekdy u nas CEZ, jakoz to hlavni producent el. energie prodelaval? Vite co delaji tzv "zelene" emisni povolenky a jak se s nima vesele kseftuje? Vite jak se tyhle nesmysly projevuji do cen? Vite co dela zavislost na "alternativnich" zdrojich s cenou elektriny, atd.
ANo je to podstatne komplexnejsi, dokonce daleko vic, nez se tady snazite ukazat. Nicmene pro hrubou predstavu toho, jak je "cena" elektriny u nas je to dostacujici. Jestli je pak vysledna cena 2000% navyseni nebo 3000% je z meho laickeho pohledu celkem suma fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že ty si to neumíš zjistit, neznamená, že to nejde. Dyť s konkrétními cenami se operuje, např. když se rozhoduje, jaký typ elektrárny se postaví, nebo rentabilita existujících elektráren. Např. 36,9 % elektřiny v ČR je z jaderných, a tam jsou vstupy fixní - elektrárna se postavila před desítkami let a údržba je minimální. Palivové tyče se mění jen jednou za několik let a jsou nakoupené na roky dopředu (před asi půl rokem přivezlo letadlo nové do ČR a SR). Předpokládám, že ty ceny v halířích jsou jaderná energie, tj. reálná bude průměr s dalšími typy. Ale i tak ta halířová cena bude ovlivňovat finální skoro z poloviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Palivové tyče sa menia buď
1/3 tyčí každý rok
alebo
1/4 tyčí každý rok

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam, cena 1 kWh v holem nakladu za material muze byt v radech desitek haleru ale jsou tam dalsi naklady, ktere je treba do toho zanest. Ta elektrarna se musi udrzovat, pracuji tam stovky lidi a nedelaji svoji praci zadarmo atd., nekdo uvadel, ze cena v prumeru v ceskych elektrarnach se zapoctenim vsech nakladu bude kolem 5-6 kč za kWh. Tedka vsem metoda obchodovani na burze vadi jelikoz trh generuje vysoke ceny ale kdyz byla elektrina na burze obchodovana pod nakladem na vyrobu tak jsem si nevsiml zadnych demonstraci za umele zvednuti ceny, tak aby to hralo pro vyrobce:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty stovky lidí dostaly přidáno několikanásobek? Ty spoty pod nákladovou cenou byly předpokládám v noci, kdy energii nikdo nechtěl (v Británii vám dokonce platí za to, že v tu dobu např. nabíjíte doma elektromobil - vyvažujete soustavu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nadherna demagogie. Elektrinu nemuzes apriori prodavat za "trzni ceny". Jednak konstrukt "trzni cena" jako takova, je tezko uchopitelny a v principu jen rika to, ze cena muze byt takova, kterou "trh unese". Neresi ale vubec dopady na obyvatele, atd. V dnesni dobe je elektrina na podobnem levelu, jako je treba voda a obecne jidlo. Jednotlive casti spolecnosti a jedinci bez ni nemohou fungovat. Zaroven se tady dostavas do dalsi definicni pasti, co je to vlastne "trh" a co jej ovlivnuje.
Jinymi slovy strategickou vec jako je elektrina, ktera ma vliv na uplne cely chod vseho, nemuzes nechat volne "ovlivnovat" "trhem" se vsemi "nastroji", jak ten trh manipulovat. Potazmo muzes, ale pak nejsi politik ale vul a vlada(y) volu by nemela ridit stat, potazmo staty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za inflaci mohou všechny vlády, které měly shodkové rozpočty a nedokázaly zabezpečit soběstačnost země. Největší vliv na to má ovšem samozřejmě vláda současná. To asi není nic převratnýho, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomické opatrenia sa prejavia najskôr v druhom roku vlády, skôr až po troch rokoch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultimátní moudro televizních "ekonomů"? Jak která a hlavně současná vláda se snaží celou krizi akcelerovat.

Ještě větší schodky rozpočtu, ještě více stupidních europůjček na Green deal, na Ukrajinu a na další černé díry, navyšování státních nákladů, zvyšování daní, omezování ekonomiky, snižování konkurenceschopnosti, snižování zemědělské produkce o 1/5 v EU a další skvělé nápady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Největší vliv má ta současná a proto inflace začala zásadně růst už před rokem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zdražení v dolarech, a tam asi 16% inflace není. A koruna i € vúči dolaru oslabili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně je to nesmyslná reklamní propagační cenna. V reálu finální cena poklesne. Ceny se pohnout následovně: RTX 3080 z 60 000,- na 20 000,- a společně se změnou ostatních položek (10 000 rohlíků z 20 000,- na 60 000,-) bude výsledná inflace 0%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale nie je od toho ďaleko a výhľad je negatívny .Za jún/červen 2022

15:21
Ekonomika

Inflácia v USA vyskočila v júni na vyše deväť percent, čo predstavuje nový najprudší rast spotrebiteľských cien za viac než 40 rokov. Poukázali na to zverejnené údaje amerického ministerstva práce. (TASR)

Čítajte viac: https://www.sme.sk/minuta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl to porovnávat s tím co bylo před 40 lety, to se v USA používaly jiné metriky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spotrebný kôš sa mení. To ja jasné. Ale je zaujímavé, že minulomesačná inflácia v USA je identická, ako budúcoročné zvýšenie cien od TSMC (výroba 7nm trvá 40 dní, 5nm a 3nm 130 dní, a k tomu 90 dní testovania)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Teoreticky to znamena že zlacneju :D inflacie je 16% a oni ztražeju len o 9%"

Aj to za predpokladu, že vám zamestnávateľ dorovná mzdu o tú infláciu. Pokiaľ nie, tak je to pre vás stále zdraženie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hahaha :) lenze iba "teoreticky" = krach zapadu je matematicky neodvratny :) takze ocakavaj horsie ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona ta informace neříká nic moc, pokud nevíme o kolik bude to zdražení po očištění od inflace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně, jestli se úplně sekne s miningem když spadne cena, tak bude tolik jetých grafáren že AMD a Nvidia budou rádi že vůbec něco prodají.. a ceny v obchodech to je hrůza stále...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady u nás stejně mining nějak extra asi nejede, takže to je irelevantní. Tahat vysoce rizikovou kartu z Číny, platit dopravu, DPH a clo, je blbost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nás mining nejede? Aha
Jen v menším městě kde žiju je pár těžařů co to jedou ve větším takže mají 50+ gk.
Dokonce tu i vyrostlo pár "chatiček" naplněných asic minery na BTC.

Stačilo v době miningu kouknout na bazoš kolik se tam preprodavalo těžebních karet a rigů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik v tom menším městě žije lidí a kolik je těch těžařů?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cca 15tisic. Vím o třech větších, ale budou tu další menší těžaři.

I tak tady těžaři pokrývají tak 60% poptávky po grafikách bych řekl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase ich nebude toľko s 3D- cache

AMD RDNA 3 Navi 31 Flagship GPU Allegedly Rocks Six MCDs With Up To 384 MB Infinity Cache With 3D V-Cache Packaging
3h

https://wccftech.com/amd-rdna-3-navi-31-flagship-gpu-rocks-six-mcd-chipl...

Ono by to možno chcelo aj 3D-Infinity cache na GCD

lebo nekomprimovaný 16k frame v 32 bit farbách

530 841 600 B =506,25 MiB

ale zase 8k
má len 32 MiB a tých sa zmestí do cache 12

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V USA eshopech spadly vcera ceny novych grafik od nVidie naraz az o 20% a to za jeden jediny den!

Coz je dobre znameni, prej je velky prebytek nabidky pred poptavkou. U nekterych typu grafik se ceny uz dostaly na MSRP

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aneb cena výkon někde v éře mezi turingem a pascalem
fakt jsem zvědavej na ceny těch novejch karet ani bych se nedivil, kdyby dali 30% nahoru, protože to má 2x větší výkon přece

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já spíš přemýšlím co na těch kartách budu hrát. :) Celkem mě zajímá Starfield s velkým ALE. A pak nic, co bych nespustil na současných grafikách.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Cielom podnikania je maximalizacia zisku = maximalna produkcia za maximalnu cenu a minimalne naklady. Tento samotny princip sposobi, ze ani nepotrebujeme sialenu superinteligenciu na sponky od Nicka Bostroma ( https://filosofiednes.ff.uhk.cz/index.php/hen/article/download/343/280 ) a do veducich pozicii sa dostanu "optimalizovani" manazeri, ktori Vam nacpu produkt, ktory v skutocnosti ani nepotrebujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Starfiled bude hratelny az po roce od vydani - kvuli hromadam bugu a taky uz budoiu odladele mody od komunity.

Celkem me prekvapilo, ze tam cpou porad jeste ten omezeny, zastaraly Gamebryo engine .... na jednu stranu chapu, ze na to uz maji nastroje atd .... Na druhou stranu je to uz zoufale zastaraly engine a s hromadou omezeni.

Moc nechapu, proc nesli do Unreal engine 4 nebo 5 (hra se prej vyvyji nejakych 5 let) a usetrene prostredky nevenovali tvorbe obsahu a pribehu. Asi to maji maji nejak spocitane, ale stejne by me to zajimalo.

Podobne CD projekt s tim Cyberpunkem ..... dost fiasko s tim jejich vlastnim enginem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za cizí enginy musíš platit licenční poplatky, u Unrealu to je 5%. Další věc, vezmeš nějakou verzi toho enginu a začneš ji u velkých projektů upravovat podle sebe a to znamená, že tvůj build už nejspíše nikdy nebude aktuální. Universální enginy nejsou hotová věc. Ono se to třeba jmenuje UE5, jenže míra zabugovanosti a nedodělaných věcí je velmi vysoká, vývoj je nekonečný.

V rukách Bethesdy by z toho stejně vznikl obdobný paskvil, akorát by tam třeba nebyli tak strašidelný animace. Znamenalo by to ale úplně změnit workflow, nástroje, přepsat hromadu kódu. Jednodušší je svůj letitý engine prohlásit za nový, Todd k tomu dodá nějaký "it just works!" kecy a škodný nebudou.

CD Projekt oznámil, že další Zaklínač bude na UE5. Tož uvidíme co to vyřeší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je skvělá zpráva, s naší inflací je to v podstatě 10% zlevnění. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono otazka je i taka, ci TSMC bude v 23 vobec existovat :)))
invazia na taiwan je otazka casu :))) intel je americka sracka, a eu cierna diera skrachovana okrem surovin nebude mat ani cipy, bez ohladu na mnozstvo vytlaceneho toaletaku :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

naco ti bude cip??? nebudes mat plyn, nebudes mat elektriku, v peci s tym nezakuris :) radsej si kup drevo+uhlie :) = kym sa da zohnat ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.