Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC hlásí 40nm výroba bez problémů

Konečne!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobra zprava, konecne se jim zacalo darit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já tomu moc nevěřím, že se jim to rozjelo až teď. Jsem zastánce konspirační teorie. nVidia blokovala výrobu záměrně, kvůli opoždění Fermi, načež TSMC na to přistoupila clkem hladce, protože jí u AMD vadí konkurence v podobě Globalfoundries. Nebo vám nepříjde ani trochu divné, že při oficiálním uvedení Fermi to najednou jede? Nebo, že nVidia ani jednou neřekla, že se Fermi opožďuje kvůli nedoladěnému výrobnímu procesu?
Ať si každý říká co chce, ale já věřím výše popsanému!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tahle konspirační teorie je postavená na hlavu. Kdž zpožďovali dodávky AMD, tak míň vydělali a asi měli něco nasmlouváno a nedivil bych se, kdyby měli za ty zpoždění pěkný pokutičky. Co se konkurence týče, tak GlobalFoundries má málo výrobních kapacit i na AMD procesory, natož aby pod sebe stáhlo kompletně celou ATI, vím, že nakupovali, ale na tohle ještě nemaj. Krom toho TSMC by se na ATI přece chtělo co nejvíc napakovat a vyrobit pro ně co nejvíc ne?
Krom toho, kdyb y neměli takové problémy, tak by mohli mít i třeba jiné zákazníkya výrábět pro ně. Takovéhle problémy jsou tak finančnš náročné, že by to TSMCčku ani nVidia nezaplatila.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak neviem ale GF je druhy najvacsi vyrobca cipov na svete, zeby nemali dost kapacít?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jseš si jistej, že třeba IBM toho nedělá víc? A stížnosti výrobců počítačů, že poté co si objednali velké dodávky firmy jako HP, nebo někdo takový, že na ně nezbývají skoro žádné procesory apd. Jsi nikdy neslyšel? A když mají tak obrovské kapacity, tak proč si teda nevdělali ty grafiky rovnou u sebe? To že mělo AMD nedostatečné kapacity ví všichni, proto pro ně vyrábělo třeba i Chartered.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto, že výroba grafických čipů na SOI je extrémně neekonomická a bulkový proces vhodný pro grafické čipy GF rozjede až na 28nm?

Proslýchá se, že ATi právě s příchodem 28nm procesu začne kapacity GF využívat a TSMC ji z toho důvodu nemá důvody vycházet vstříc. Oproti nVidii je to neperspektivní zákazník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli sis nevšiml. Tak já vím, že GF neměla ty správné kapcity na výrobu grafických čipů u sebe. Neperspektivní zákazník je o to víc, o co víc má TSMC problémy. A nedivil bych se, kdyby TSMC stály problémy kolem 40nm vícero zakázek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vyrobu nikdo nebrzdil dodavky waferu (jen nVidia jich nakoupila sakra hodne a ATI sakra malo, ale bylo to rozhodnuti obou tech firem na zaklade trznich predpovedi). Problem byl ve vysoke zmetkovosti, na coz nakonec dojely obe firmy, akorat ATI min, protoze ten cip je daleko mensi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém ATi byl hlavně v tom, že včas nestihli uzavřít smlouvy, nVidia je předběhla a zablokovala většinu 40nm výrobní kapacity pro sebe. Výtěžnost má ATi slušnou už poměrně dlouho (viz rozdíl mezi RV740 a RV840), ale limitující byla výrobní kapacita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To: weepy
Není to jen o zvládnutí technologie, ale spíše o zvládnutí návrhu čipu. AMD má již dávno 80% výtěžnost a Nvidia nepřesahuje 20%, čím to asi bude?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.