Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC, nyní největší výrobce čipů, nevydá 1nm proces dříve než kolem roku 2030

Tak, intelu sa urcite nic nepodari a ako tu uz bolo niekde napisane, efektivita 1nm proti 3nm nie je ani zdaleka tolko lepsia, ako 5nm proti 10nm, cize tam asi nebude taky tlak tlacit to nizsie. Skor snad pridu na lepsie sposoby ako zlepsit efektivitu nez zmensenim procesu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitým skokem bude teď přechod na GAAFET tranzistory. Samsung s nimi počítá v 3GAF procesu (proto má zpoždění za TSMC N3), TSMC pak až v N2 procesu, Intel zatím pro proces Intel 3.

Jinak s "určitě" bych u výroby polovodičů šetřil. Byť se to zatím nejeví jako pravděpodobné, je tu pořád možnost, že TSMC a Samsung z nějakých důvodů naberou zpoždění s implementací GAAFET, případně později EUV s vyšší numerickou aperturou a Intel získá šanci je dohnat. Přece jen nejde o odvětví, kde je zrovna snadné cokoliv předvídat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung na GAAFET přešel už dávno, takže těžko může nabrat zpoždení, naopak Intel na něj přechází teprve nyní a trápí ho stejné porodní bolesti jako Samsung ...

https://www.linkedin.com/pulse/intels-advanced-manufacturing-process-has...

TSMC bude s 2nm na trhu jako poslední hráč na GAAFET procesu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem poruchu dotykáče a trochu přemýšlím o UNISOC T606 na 12 nm v Motorole G04. Za 3 litry IMHO zajímavá koupě pro člověka co bere mobil jako spotřebák, hry na patlafounu vůbec nehraje a internet je jen vyloženě nouzovka, když opravdu musí a nemá poblíž notebook nebo desktop, což je málo často. I takovej zaprděnej lowend má 4 GB RAM, 64 GB úložiště a 90 Hz displej. Výrobci PC monitorů by se měly probudit.

Nové nanometry budou už jen pro AI akcelerátory a nejdražší serverové procesory, pro "civilisty" to už nebude dávat smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych zrovna neřekl. Přinejmenším skok TSMC N7 => TSMC N5 byl velice, velice citelný. Jak třeba u Applu, kdy se N5 podílela na tehdy bezkonkurenční efektivitě M1 SoC, tak u AMD, kde z procesu N4 zase těží APU Phoenix, která díky tomu zvládají v efektivitě zdatně konkurovat právě SoC od Applu.

N5 => N3 teď zase takovým skokem není, nicméně může ještě překvapit Samsung 3GAF, případně další varianty N3 u TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vem si třeba všechny příklady z historie přehřívajících se Snapdragonů v mobilech. Když se na to koukneš pragmaticky, tak to vždy byl umělý problém a na nanometrech skoro vůbec nezáleželo. Prostě stačilo snížit frekvence třeba o 400 MHz a bylo by to v pohodě, jenže onanování s antutu vytváří falešný dojem, že je potřeba nejdražší výroba.

Měl jsem mobil se samými malými jádry Cortex A53 a i tenhle shit nebyl žádná tragédie, kterou bych kvůli shnilosti měl chuť hodit o zeď. Řešit jestli nějaké větší a modernější ARM jádro má frekvenci 3 nebo 2,5 GHz je pro drtivou většinu uživatelů neexistující problém, který jim vnucují výrobci. Dnes již zastaralá X1 má v praxi minimálně cca 3x větší výkon než Cortex A53.

A další věc je krize ohledně napětí u nových nm. Intel uměl při 2 GHz napájet napětím jen 0,85 V a to prosím na retro 45 nm. Kam jsme se posunuly dnes na mimozemské technologii 5 nm? Když chceš úspornost, tak skončíš i pod 2 GHz. Samozřejmě počet tranzistorů je jinde, ale tohle je koule u nohy, která dřív (1990-2005) nebyla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já neřeším "nm" (které jsou do jisté míry prostě arbitrární údaj výrobce, co se velice volně odvíjí od reálných feature size, na které od přechodu na FinFET až tak nezáleží), ale celkově výrobní procesy a jejich optimalizace.

Jinak u SoC v mobilu nezáleží ani tak na GHz (upřímně to ani pro svůj mobil nevím), ale právě na tranzistorech a IPC. Plus teda na optimalizaci. Na to právě sází Apple - uvádí mobily s výkonnými SoC na aktuálním výrobním procesu, neb potom může poskytovat nové verze systému po delší dobu, aniž by daná zařízení trpěla na nedostatek výkonu. Viz iPhone 5s, co dostal do vínku ARM64 SoC, které v době uvedení víceméně nedávalo smysl, avšak díky tomu nakonec získal daný model 6 verzí systému.

Jinak v posledním odstavci sis odpověděl sám - vyšší napětí je potřeba, neb je dnes krmeno řádově víc tranzistorů, byť menších (desítky miliard, byť málokdy najednou). Zde by mohla pomoct backside power delivery, co se chystá na procesy TSMC N2P, Intel 20A a rovněž ji připravuje Samsung (byť se neví, do jakého konkrétního procesu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

So zvysujucim sa poctom tranzistorov, rastie prud a nie napatie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rok a čtvrt jedu na 4GB/64GB realme s Unisoc T610 a spokojenost. Je to takovej základ, GPSka o trošičku horší než u Qualcommu, ale pro jízdy autem dostatečně přesná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tě moc odrazovat, ale tohle si nekupuj. Já telefon taky nepoužívám nějak moc, no, asi víc než ty, ale... no to je jedno. Já měl těsně po vánocích (vypadá to skoro jako naschvál) taky poruchu pádla. To v sobě mělo 6GB RAM a 2xA76+6xA55, takže si člověk řekne že byl "v klidu". Koupil jsem si Pixel 8 (nechal jsem se zlákat na 7 let podpory co Google slibuje) a musím uznat, že to je opravdu totálně jinde, přišlo mi, že to má tak 20ti násobný výkon už jenom při pohybu po menu, i když samozřejmě nemá (má prý 1xX3+4xA715+4xA510). Takže... nekupuj si shity - neříkám aby sis kupoval pádlo za 20 klacků, ale tenhle UniSoC už je až moc shitózní a to nemluvím o podpoře, která bude "žádná" (jednou za půlrok ti přijde bezpečnostní update, které přestanou chodit po roce a půl a nové verze androida se nedočkáš nikdy).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Po letech low i high endu jsem dosel k tomu, ze mi nejvic sedi proste rada Snapu 7xx .. vykon to ma pro me paradni a problemy s vydrzi a teplotou jako jsou u 8xx tam skoro nejsou. Asi bude zalezet i na konkretnim telefonu, ale proste oproti 8xx ta sedmickova prakticky neztraci zadnou ficuru a jen nedosahuje toho max vykonu coz u telefonu nepotrebuju, neprehazuju ho do desktop modu nebo tak neco, jen je treba hlidat si, ze je vyrobeny taky pokrocilym nm jako ta 8xx ... nektere jsou na starsich, ony ty nm defakto odkazuji nejen na vykon, ale i ze je pouzita novejsi arch vetsinou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musí to hodně záležet na kondici daného androida (množství nainstalovaných a spuštěných programů). Měl jsem Android 12/Samsung na 8x Cortex A53 a 3 GB RAM a pohyb v menu byl ve většině případů bleskový. Zapínání navigace bylo s normálním zpožděním a zapnutí foťáku bleskové snad vždy. To že bych mobil za 3 litry měl jen cca 2 roky a každý měsíc navíc bral jako zázrak, s tím tak nějak počítám - pro mě je to vhodnější než si koupit něco za 8+ litrů a snažit se s tím vydržet co nejdéle. Já prostě dnešní dotykáče nesnáším a ještě víc nesnáším různá pouzdra a nalepování ochranných skel. To jediné, co by mě donutilo utratit víc, je menší displej než 6" a/nebo jiný OS než Android nebo jabko. Nechápu proč dělají taková pádla, protože internet je na tom stejně utrpení a ještě k tomu se to nedá ovládat jednou rukou. Další výhodou tohohle přístupu je, že kašlu na servisní výměnu akumulátoru a rovnou koupím celý nový mobil.

Teď při poruše jsem se dočasně vrátil k Nokii C5-00 a je to nádhera - malá, lehká, jednoruční ovládání jako samozřejmost, jen ten displej a foťák by mohl být na lepší úrovni. Za vylepšeného nástupce bych dal i 10 litrů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Pixel 8 má 6,2" to ještě jde, mensi telefony aby za něco stály snad nikdo už nedělá, nebo jo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové ty odolné gumáky, ale to je z hlediska SW úplně marné. Potom ještě starší jabko či sony se svým 6,1". Samé nudle co jdou jednou rukou ovládat hodně blbě nebo vůbec, přitom auto navigaci mám asi 4,5" (méně širokoúhlý poměr stran) a jako navigace v pohodě. Od mobilu nic na velikost náročnějšího než je navigace nepotřebuju. Filmy? OMG. Nechci nikoho omezovat a pokud někdo chce místo mobilu tahat v kapsa třeba 7" polotablet vážící čtvrt kila, tak ať má na výběr, ale dnes je to bohužel na jedno brdo a malé dotykáče skončily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kam se mám zahrabat s "blbým" tlačítkáčem z roku 2017?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, nouzově jsem teď na Nokii C5 00 (asi 10 let stará?) a nemůžu si to vynachválit. Dal bych 10 litrů za vylepšeného nástupce co by měl vnitřnosti (SOC, foťák) aspoň jako Androidí dotykáč za 3 tisíce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S24 je velikostne cca stejny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Koupil jsem si Pixel 8 (nechal jsem se zlákat na 7 let podpory co Google slibuje) ... Takže... nekupuj si shity - neříkám aby sis kupoval pádlo za 20 klacků ..."

<= Pádlo za 15 klacků už je přijatelné? Za spotřebku, kterou jednou rozflákáš při nepozornosti to podle mého fakt nestojí. Jasně, nemám žádnou zkušenost s telefony nad 10K (a asi ani nikdy mít nebudu). Nevěřím, že ta cena přináší tolik navíc. A to píšu navzdory tomu, souhlasným komentářům a plusům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já telefony neztrácím ani při nepozornosti nerozflákávám (ani netopím, ani nic prostě). Jo, je to zvláštní, ale opravdu za 27 let co mám mobily jsem nic nerozbil, většinou to chcíplo samo. Taky jsem si myslel, že si nikdy nepořídím pádlo za >10k, ale prostě jsem se nechal nalákat a (zatím) jsem fakt nadšený

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já také ne, ale přiznejme si, že u telefonu je ta šance, že se to stane vyšší než u desktopového PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC ma nejvetsi motivaci udrzet si prvenstvi. Kdyz by zacali zaostavat za Intelem, tak Taiwan prijde o podporu USA

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdy je lepší jít setrvale kupředu než mít plnou pusu marketingových řeči a velkých plánů (echm echm Intel, echm echm)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím. Zásadní je udržet spolehlivost výroby a objem dle požadavku zákazníků. To je důvod, proč u TSMC budou mít tři generace 2nm procesu, aby se nezadřeli. Intel může získat prvenství s power vias, které má nasadit už s 20A, ale jak víme, nejde to lehce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Budme radi za Intel.
Oba ostatni sousedi s magory, a kdyz jim rupne v bedne, mame po vyrobe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někomu rupne v bedně, budeme rádi, že budeme rádi. A možná budeme závidět těm, co už rádi nebudou.

A za výkřik technologie budou považované i věci jako MHB8080 nebo U880 (klon Z80 od soudruhů z NDR), pokud budou funčkní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebude v takove situaci lepsi vodni pocitac?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spis klacky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pche, intel sedí PRIAMO v krajine magorov, ktorej rupe v bedni permanentne!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.