Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC očekává, že získá zakázku na výrobu 7nm procesorů AMD

IMHO platí, že pokud chce AMD ukousnout Intelu z jeho podílu na trhu, musí být schopno dodávat velkým OEM partnerům potřebné velké série v rozumných dodacích časech.Tudíž rozložení produkce mezi dvě firmy pokládám za vysoce racionální a očekávatelný krok, který umožní výše uvedené.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to vypada logicky, ale pravdivost te uvahy je dana cisly, ktera nezname. Napr. Intel zvlada vyrabet nasobne vice a pouze u jedne firmy ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta potrebna cisla jsou pocty vyrobitelnych a pozadovanych cipu. GF a TSMC snad taky maji vice nez jednu tovarnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC očekává, že získá zakázku na výrobu 7nm procesorů Intelu.

To by byl nadpis. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to by musel byt rok 2020/1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak byly by i zajímavější...

AMD očekává, že si od něj Intel licencuje Zen 3.
GlobalFoundries očekává, že získá zakázku na výrobu 7nm procesorů Intelu.
Intel očekává, že dokončí akvizici TSMC.
;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung kupuje Intel. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý, pobavili jste všichni :oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>AMD očekává, že si od něj Intel licencuje Zen 3.
Úplna volovina to nie je.

AMD však skôr dúfa vo vznik obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ktorá by zakázala dovoz CPU od firiem z USA. Vtedy by totiž licencované Zeny získali 100% čínskeho trhu. A v tom texte nie je jednoznačné, 4i ide o objednávky od AMD alebo Hygonu...
( In the fourth quarter, it expects to win orders from AMD's central processor and Qualcomm's smart phone chip)

Back in 2016, AMD created a joint venture with the Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Company, a Chinese firm which agreed to pay AMD $293 million to license their x86 technology.
... Tianjin acting as a 70% shareholder.
https://www.overclock3d.net/news/cpu_mainboard/zen-based_dhyana_cpus_fro...

takže stále z toho má AMD 30% + licenčné poplatky

9 June 2018
Chengdu Haiguang IC Design Co is a new x86 CPU vendor that is a joint venture between AMD and Haiguang Information Technology Co. This joint venture is aiming to make x86 CPUs for the Chinese server market.

The first Hygon CPU offerings is the "Dhyana" family that is based upon AMD technology and is derived from the AMD Family 17h "Zen" micro-architecture.

With these patches, the Hygon Dhyana CPUs should now work under Linux... The patches are quite straight-forward and amount to less than 200 lines of new kernel code, so indeed at this point seems to be mostly a re-branded Zen CPU for the Chinese server market.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Hygon-Dhyana-AMD-Chi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lepsi by bol, tsmc/gf nestiha a objednava si vyrobu amd chipov u intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro AMD to má výhody - jednak dvojnásobné výrobní kapacity když vše půjde dobře a bude velká poptávka a můžou si blbnout s výrobním procesem v jedné továrně a zároveň bouchat na druhé lince o 106. A též má AMD lepší vyjednávací pozici z pohledu "ale my teď máme polovinu výroby u konkurence, co kdybychom ji tam přesunuli víc" když se řeší cena za wafer. To že intel má svoje vlastní obrovské továrny různě po světě protože je to mnohonásobně větší firma než AMD a jednoduše na ně má peníze na tom nic nemění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi to, nebo výhled AMD do krátko až střednědobé budoucnosti vypadá lépe než kdy před tím?
Doba Opteronů se mi však už mlhavě rozplývá v paměti. Ale Intel už snad nemůže mít tak extrémní dohody s OEM/Server partnery, ne? I když... možné je stále všechno a já vím prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pro AMD to vypadá po letech zase dobře, ale portfolio Intelu v oblasti serverů a jejich podpora pro velké zákazníky je na úrovni, které AMD konkurovat nemůže. Řada zákazníků se proto Intelu bude držet bez ohledu na cenu a výkon, který AMD nabídne. Pak jsou ale velké firmy, které nějakou extra podporu ze strany výrobce nepotřebují, protože mají vlastní lidi a ty mohou na AMD přejít poměrně snadno. Myslím, že je možné, aby se v dohledné době AMD dostala v serverech mezi 10-20 %, ale výš to nijak snadno nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to záleží na spoustě věcí. Aktuální průser s bezpečnostní u Intelu je docela velký. Velké hostingové společnosti nemají na výběr a musí plátovat. Všichni, co pouští na servery uživatele musí plátovat.
Všichni, co musí splňovat vysoký bezpečnostní standardy musí plátovat (nehledě na to, zda někoho hostují, nebo ne).
Všichni tedy výše uvedení musejí akceptovat až 50% výkonový propad u Intelu. A to je velký průšvih. Obzvláště, když je na tom v základu bez záplat AMD s poměrem výkon/cena mnohem líp.

A jak nastal obrovský boom ohledně bezpečnosti CPU, tak se rojí stále nové zranitelnosti. Dopad už není takový a opravy bývají jednodušší, ale pokud se objeví další vážné zranitelnosti, tak Intel bude mít velký problém. Navíc tak rok ještě Intel nic nevypustí, AMD je na koni a ještě dlouho bude. Sám jsem zvědavý, jak se misky vah pohnou.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak je docela smutná nabídka ohledně AMD notebooků. Ryzeny tu jsou s námi celkem dlouho, ale kloudných notebooků moc není. Relativně donedávna byly v eshopech asi dva modely, jeden od Aceru, druhý od HP. Aktuálně je na czc asi 16 modelů. Prostě penetrace notebookového trhu je tragedie.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo vždycky, kdy AMD vydalo něco použitelného že do profi vod serverů a pracovních stanic pronikalo špatně a do jiných než totálně lowend notebooků extrémně špatně. Vzhledem k tomu jak Intel všemi kalými i nekalými praktikami pomáhal udržovat jejich malý tržní podíl co to jen šlo to není zase tak překvapující a dost by mě zajímalo jak čisté ručičky má nyní, určitě to bude zase na hodně mýdla ale co je pár miliard oproti udržení konkurence pořád pěkně u země.

U výrobců taky půjde o přeskládání linky a návrhy HW, zatímco u Intela už cca 8 let jen lehce obměňují a základ je v principu pořád to samé, tedy náklady jsou minimální, u AMD by museli udělat kompletně nové návrhy a to se jim nechce, zvlášť když zákaznické ovce naučeně bečí na otázku zda za A) to chtějí jemně a něžně nebo za B) hrubě a násilně Béé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechtel bych ted byt v kuzi DB adminu, kterym treba v dusledku tech zaplat najednou spadne vykon DB. Ono i tak to jede casto na hrane ve vetsich firmach a pokud se jim to jeste snizi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.