Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC prý zvažuje cenově dostupnější 3nm proces (+přehled 3nm procesů TSMC)

TSMC udělá i další kolo slev, protože bude muset.
To máte těžké, víceúrovňová a víceoblastní krize ještě k tomu zkombinovaná s uměle vytvářenými problémy, nejde vyřešit konvenčními způsoby a konvenčním myšlením, což je přesně to, co nás do té krize dostalo. To jediné pozitivní na této krizi je, že nenažranost dospěla do poslední vývojové fáze. I rakovinu nakonec zničí její vítězství.

Diskutovali jsem tady třeba o dvoujádrech a jejich umělém kriplení. Pár dní potom jsem si našel, že Alder Lake dvoujádra (shit Celeron G6900 a to předražené Pentium) jdou na drahé desce přetaktovat přes 5 GHz. Tolik k těm, co mně tvrdili, že to jsou natolik vadné křemíky, že nemohou dosahovat vysokých frekvencí a Intel nic uměle nekurví. Otevřená čtyřjádrovka i3-12100K by mnohým otevřela oči.

Další umělé kurvení je v oblasti pasivního nebo aspoň sub-800 rpm chlazení. Od dob pasivně chlazeného Pentia III jsme v nanometrech a architektuře dost pokročili, dokonce i desktopový marketing chápe význam slova "silent", ale hmatatelný výsledek v desktopech a noteboocích je naprostý debakl. ATX zdroj 200-250W v platinové účinnosti - nenenenene ani jeden nebude, všichni touží po stopadesáté variaci 450-600W blikající bronze sračky.

Je toho mnohem víc a nejenom v IT, tudíž očišťující krize je potřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klídek... Ono to není tak jednoduché. Ten shit Celeron G6900 může klidně jít na 5GHz ale taky nemusí jít přes 3,5GHz, protože do toho Intel nacpe všechny zmetky, které mu zbyly a vyhovují aspoň těm nastaveným 3,4GHz, to samé to Pentium a to samé hypotetická i3-12100K. Zdroj 250W platinum bych taky ocenil, jenže oni ho nevyrábí proto, že se nekupuje. Nejnižší s platinovou účinností jsem viděl 450W za něco přes 4k. Za kolik by byl hypotetický 250W s platinovou účinností? 3k? To si radši každý vezme 600W s bronze za 13 stovek, než 450W za 4k. Je to sice blbě, ale je to pochopitelné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Od toho je odemčený násobič, já nikde nepíšu, že by všechny kusy šly přes 5GHz, ale zase ten tvůj druhý extrém, že by nešly přes 3,5GHz je blbost. To jdou i Atomy, tak to je dost nepravděpodobné.

"oni ho nevyrábí proto, že se nekupuje"
Jak se má kupovat, když ho neprodávají? Polopasivní platinový zdroj 200-250W by nemusel být tak drahý. Tři tisíce stojí nabíječka k notebooku 240W, která v té krabičce musí mít dražší komponenty, kvůli miniaturizaci. Platinový 750W, 10 let záruka, se všemi odpojitelnými kabely (další uměle prodražující kravina) stojí 2500 Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Může být, ale podle mne to vyrábět zkoušeli, jenže jim to hnilo na skladech, protože si každý jouda prostě koupil levný 600W shit za 13 stovek, než by dal dvojnásobek za 350W platinum, tak se na to prostě vykašlali. Já bych to udělal taky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější pasivně chlazený platinum zdroj jsem našel 450W za 4000, takže ten 200W by pod dva určitě nešel. Nejlevnější platinum je 550W za 2500, tak tam by se to mohlo dostat na 1500.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že Be Quiet! má v nabídce 400W zdroj PurePower11 s certifikací 80 Plus Gold za cca 1600 Kč. Podle uživ. recenzí je při nízké zátěží tichý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten jsem asi jednou koupil. Nízkou hlučnost při nízké zátěži dnes považuji za samozřejmost, stejně jako Gold účinnost. Bronz už nedávám ani do nejlevnějších sestav jenom proto, aby se zdroje někam pohnuly a výrobci si nemyslely, že každý kouká jen na co nejvyšší výkon za nejnižší cenu. Desktopům dost škodí image nenažraných krabic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle problém byl třeba s tím Pentiem G3258, redakce údajně dostaly lepší kusy co zvládaly OC klidně na 4,3-4,4 GHz a možná i výše, zatímco kousky v prodeji často zvládly maximálně 3,9 a možná 4GHz stabilně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Od dob pasivně chlazeného Pentia III jsme v nanometrech a architektuře dost pokročili, dokonce i desktopový marketing chápe význam slova "silent", ale hmatatelný výsledek v desktopech a noteboocích je naprostý debakl.

Bohužel vyvinout něco proti Macbook Air M1/M2 jsou předem vyhozené peníze. Navíc teď s propady prodejů a zisků v PC na to ani není budget.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem rozborku pasivně chlazeného Acer Swift 1 (SF114-34) s CPU TDP 6W za cenu 10 tisíc Kč. To vážně není raketová věda s rozpočtem NASA, udělat pasivně chlazený notebook s CPU TDP 12W v 15-17" těle. Air je drahý a zaměřený na tenkost, což není nutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Air není drahý, má nejlepší poměr price / value. Vyšší modely jeho cenu dotujou - ty jsou předražené. Ano, není problém udělat pasivně chlazený PC notebook, ale výkon je pak úplně jinde. A to nemluvím o akceleračních obvodech, ale o hrubém výkonu CPU a GPU. Jeden z mých počítačů je starý desktop (12letý Xeon a 10letý Radeon 7850 GDDR5) na starý hry (např nativně běžící WinXP). V hrubém výkonu je i ten nejlevnější nejpomalejší Air M1 2x rychlejší v emulaci x86, 3x rychlejší v nativním kódu a jeho iGPU je 2x rychlejší (měřeno přímo mnou, moje projekty a koupené AAA hry). To vše v pasivně chlazeném tenkém notebooku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější Air s 8GB RAM a 256GB SSD stojí 25 tisíc, kromě toho je to jen 13.3" což je na úrovni hračky. I průměrná kancl práce na 14" je IMHO mučení a 256GB SSD je nevhodný i pro některé nenáročné uživatele, kterým by stačil i quad Atom. Za 25 tisíc máš obvykle 2x tolik RAM a 2x větší SSD, takže drahý je a jestli je i tak dotovaný, tak to je problém applu.

Srovnání dnešního stavu s 12 let starým xeonem a 7850 je zdrcující i v x86-64 světě - z toho bych nevyvozoval závěry ohledně apple M1. Hoď xeona ze skály, elektrika je drahá a pro Win XP je nejlepší nějaké Core 2 Duo/Athlon II/Phenom II.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Air má 16:10 displej, takže na práci (výšku) je jako 14-15" PC laptop. Mám je vedle sebe, vím o čem mluvím.
2. Ten PC laptop s lepšími papírovými parametry je zas horší v těch ostatních, aby se do té ceny vešel. (Neříkám, že je to špatně, např. někdo používá notebook převážně na stole s externím monitorem, repráky, klávesnicí atd. a na občasný provoz jako laptop mu to stačí.)
3. Atom je opravdu hodně slabý. I složitější webové stránky mu dávají zabrat.
4. Zdrcující to sice je, ale konkrétně tohle vlákno je o pasivně chlazeném relativně výkonném notebooku (pro dlouhodobou zátěž). A to x86-64 svět ani dnes nenabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Práce je v této kategorii liliputů důležitá i na šířku.
2) Jde o váhu těch parametrů a vlastností. Např. já si jsem ochoten připlatit za pasivní chlazení, ale v případě applu je tam moc jiných mínusů, které převáží. U někoho nepřeváží.
3) S jakým Atomem máš poslední zkušenost? Web zvládají v pohodě, videa na youtube to dokazují.
4) Pokud 8 velkých jader AMD žere 15W, tak je to jen neschopností výrobců. Uznávám, že v tomhle je Apple lepší, jenže cena. Hliník není tak drahý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. O jakých displejích pak mluvíš? 17" a externí monitory?
2. Ano, jde o váhu parametrů. Proto jsem napsal, že takový PC notebook je pro mnohé lepší. Ale pro spoustu jiných je zas lepší Apple a nelze generalizovat.
3. Brácha občas recenzuje notebooky a ST a MT výkon je taky změřen na vybraných webech. Zrovna ten YouTube je krásný příklad - video dekóduje specializovaný obvod, ale než se načte ta okolní stránka... Fun fact: Tenhle extra pomalý design je tam z dob browser wars. Původní běžel superrychle i v pomalém IE (po většinu života IE byl zapnutelný i pro ostatní prohlížeče). MS nakonec prohrál a přešel na Chromium, ale Google už nemá dost chytrých lidí, aby to předělal.
3. Ano, AMD APU jsou hodně dobrá. Právě proto vůbec nelituju propadající se výrobce PC notebooků, když se nechají podplatit, aby tam cpaly Intel. Jinak "velká" jádra AMD jsou proti Intelu ale i Apple spíš "střední" (o to víc je úžasný jejich výkon).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Displej musí mít sladěné rozlišení a velikost. Na 14" jsem měl fulhd, přičemž větší rozlišení by bylo z hlediska práce k prdu, protože 14" je prostě k prdu. Na 22" 1680x1050 jsem dopadl se stejnými klaustrofobnímí pocity, jenom z jiných důvodů - malé rozlišení. V notebooku může mít Apple nebo kdokoliv jiný třeba 8K, ale stejně bude na práci lepší i desktopové 1920x1200 na 21". Nebavím se o tom, že na tom 8K budou fotky vypadat líp, to budou, ale pro práci s více okny je tenhle plus nepodstatný.

Příklad s youtube je zajímavý. Je pravda, že na 2 GHz Core 2 Duo je tam nejviditelnější prodleva v načtení asi ze všech webů co znám. U moderních atomů to už nebude nic stresujícího, protože zastaralé a podtaktované 2c/2t jsou proti nim výrazně horší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Displej na Applu je tak jemný, že si nastavíš rozlišení, jaké chceš. Odpovídá to nastavení DPI ve Windows (100 - 125 - 150 - 200...). Prostě si nastavíš velikost UI, ale kreslí v nativních rozlišení, takže je to jemné. Na Applu není třeba podpora ze strany aplikací, protože ty kreslí na DPI 200 % a OS to pak downscaluje sám (downscale vypadá mnohem líp než upscale z DPI 100 %, jak to známe na Windows a Linuxu).

To, že se moderní Atomy už nezadýchají na *jedné* stránce YouTube, neberu za tak velkou výhru. Člověk dnes pracuje s více aplikacemi současně a i těch webových stránek má otevřeno více.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O nastavování rozlišení vůbec nejde, stejně jako nejde o DPI, protože bys rád ty informace i viděl. Jen průměrně náročný příklad z praxe - otevřen jeden průměrný excel, jeden word, outlook. Už při tomhle se budeš na 14" cítit blbě, protože budeš pořád něco rolovat, přenastavovat a překlikávat. Kromě toho třeba takový Agile od Oraclu sám zabere 14" a i tak je práce v tom jen na notebookovém displeji za trest.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ale to pak není problém notebooku, že má rozměry notebooku. Od toho je externí displej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas jsem trpěl na 14" displeji a na základě toho jsem ještě menší zobrazovadlo označil za hračku na rolovování facebooku a koukání na youtube. 15" je taky ve srovnání s desktopem na houby, ale není to nepoužitelná h(s)račka pro případy, kdy prostě nemůžu připojit externí monitor. Do baťohu se mně 15" vejde, unesu ji aniž bych trpěl, tak nevidím důvod k tomu applovskýmu freecoolinskýmu masochismu. Ke 13.3" bych neposadil ani dítě co musí pomocí netu zpracovat referát. Teda za trest ano a aby si vážilo svého levného desktopového monitoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na vejšku to má díky lepšímu poměru stran stejnou velikost. A do batohu se kamarádovi vešla i 17", akorát prečuhovala, že ho policajti zastavili, jestli ho neukradl ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta tvrdohlavost...
Jabko za 25K - 13,3" 2560×1600
Notebook za 22K - 14" 2880x1800 nebo 15,6" 2560x1440 za 20K (o něco menší počet řádků je bohatě kompenzován větší velikostí). Jabko jen na prohlížení fotek apod.

Já vím, pocity a další parametry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 15,6" je na výšku o trošku větší (ale notebook je větší o hodně). Jinak užij si 250 nit venku na slunci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slunce a notebook u mě nejdou dohromady. U těch co ano:
OLED 600 nit
Jabko 400 nit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže OLED ti sníží výdrž na baterku o třetinu a většina z nich bliká. Navíc Apple už má Mini LED ("can emit up to 1,000 nits of full-screen brightness and 1,600 nits of peak brightness while having a 1,000,000:1 contrast ratio") a připravuje ještě lepší displeje (myslím, že všechno to je od Samsungu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už má? A v jakém produktu a za jakou cenu. Nezlob se na mě, ale s tebou je diskuze jak s malý dítětem co kličkuje a pořád přenáší diskuzi jinam.
https://www.czc.cz/asus-vivobook-s-15-m3502-amd-ryzen-5000-series-cerna/...
Bliká? A na jaké frekvenci aby to byl schopen vnímat i člověk a ne jen moucha:). Když ti vyvrátím nity, přijdeš s blikáním. Nekonečný příběh, který ukončím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Setkal ses už s OLED displejem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne asi. Kdybych neřešil teoreticky kratší životnost a vyšší cenu, tak nic jiného nechci. Blikání je jen v bůhvíjakém nastavení. Každá technologie má nějaké plusy a mínusy a zatímco nedostatečná úhlopříčka je podstatný mínus, tak blikání při malých nitech jen malý. OLEDY mají jiné výhody, ale já z nich narozdíl od tebe neudělám nutnou vlastnost kvůli které dále shodím ohryzek, protože vím, že nejvíc záleží na vhodném rozlišení na vhodné úhlopříčce a až pak na těhle detailech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže o tom víš prd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O plusech OLED se nediskutuje, protože je prostě mají a proto se kupují. Abych ti nastavil zrcadlo a pochopil si jak si otravný a hloupý - výrobci už chystají nové OLED, které budou mít 1800 nit, takže současný jabko je v hajzlu. Pochopil? Jen řečnická otázka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1800 nit vs "1,000 nits of full-screen brightness and 1,600 nits of peak", zatímco plebs si užívá 250 nit a obhajuje to tím, že na sluníčko nechce. Ale "Jabko je v hajzlu" a o mínusech OLED se nediskutuje :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nepochopil. Pravda, to jsem od dítěte co se pořád odkazuje na bráchu a nezná pracovní fungování zobrazovadel asi ani nemohl čekat.

Takže abych ti zase rozšířil obzory - jen menšina lidí pracuje s notebookem (natožpak s desktopem) na slunci a nějakýma nitama to opravdu není. Najdi si na internetu fotky kanceláři nebo home office pracovišť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jseš ten typ, co by mi dokonce tvrdil, že na notebooku se většinou pracuje na napájecí adaptér. A když v části dne svítí silné slunce přes okno, tak mám zatáhnout žaluzie, když to displej mého notebooku nezvládá přebít. No hlavně že sis užil hominem. Tady nejde vůbec o bráchu, jen že mám možnost si ty testované notebooky osahat, když procházej okolo mě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty nejsi dítě, ty jsi mentálně zaostalé dítě. Pokud na pracoviště nebo třeba jen stůl, kde si čteš slabikář, svítí silné slunce, tak ano, asi 95 % humanoidních bytostí zatáhne závěs nebo upraví žaluzie. To bys nevěřil, že kvůli tomu se ty žaluzie vynalezly už dávno před rozpukem práce na PC. I při čtení knížky je silné slunce dost nepříjemné pro většinu a slunce které dokáže přebít 250 nit už silné je. Proto těch 250 nit řeší jen menšina a ani OLED se nekupuje hlavně kvůli nitům.

Ne vážně - proč tohle musím psát někomu, kdo sám sebe nepovažuje za debila? Je to něco tak zvláštního, že si se s tím nesetkal?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne vážně - proč tyhle věci musím psát někomu, kdo sám sebe nepovažuje za debila? Je to něco tak zvláštního, že si se s tím nesetkal?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Seš retardovaný ubožák co má svého bráchu, ale neumí používat svoji hlavu. Kdyby 250 nit byla nějaká tragédie, tak to lidi dávno nekupují. Jdi se do solárka opalovat s notebookem, jinak to neumíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Seš retardovaný ubožák, co mi závidí, že mám bráchu, a neumí používat svoji hlavu. 250 nit je tragédie, ale socky na víc nemaj. Jdi si s notebookem do kumbálu, kam na tebe slunce nesvítí. Jinak to neumíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele v mé bublině pracují lidé na noťasu a z 99 procent je připojen na nabíječce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku. Těch bublin je spoustu a prodeje Apple říkají, že je i spousta lidí, co používá notebook jako notebook. Na stole je to jedno, ale jinde mi vadí, když dřív ke mě vedl kabel (teď už si vybírám notebooky s velkou výdrží).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže oni na nich nepracují jen konzumují obsah.
Jo dělání tabulek a patlání se s prezentacemi nepovařuji za práci.
To je jen pro tupouny co si nedokáží představit kolik znamená 15 procent ze 100 tak se jim na to udělá graf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A programování považuješ za práci? Protože já na kolenou (notebook jako "laptop") udělám 10x víc práce než ty na stole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je programování a programování.
Za programování nepovažuji poslepování kusů programů k sobě.
Už vůbec nepovažuji za programování patlání WWW stánek.
Neb dnes kdejaký jouda tvrdí že je programátor jenže kolikrát spatlá program viz. zapnutí mikrofonu v počítači a ono to má 150 mega instalačka. Fuj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ses vyblil. A pro zajímavost: nedělám weby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"can emit up to 1,000 nits" tam je důležité to markeťácké "up to". Reálně to bude třeba těch 600.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo že posuneš slider doprava na max. To, co myslíš ty, je ten 1,600 nits of peak brightness.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oled fakt nebliká trdlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím dovzdělej se. Na některých telefonech sice jde zapnout režim, kdy tmavé barvy nedělá blikáním, ale pak se projeví jiný typ vady (např. při skrolování se tmavé barvy hýbou jinou rychlostí - nevhodné pro dynamický obraz).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím koukám se doma na oled panel od 6 po 65 palců a fakt nic z toho se mi neděje, ale budiž jsem již slepý starý muž. Jinak to co popisuješ není blikání ,ale překreslovací frekvence a tak ten šunt zahoď a sežeň si něco normálního.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověděl si sám. Já tu mám hi-fps kameru, takže to můžu ukázat i lidem, co jsou starý a nevěří nám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi nadčlověk neb lidský mozek fakt nefunguje jako hi-fps kamera.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ty jsi retard. Mluvím o kameře potvrzující to, co někteří lidé vnímají podvědomě (a je jim to dost nepříjemné, viz dotazy na Googlu). Lidské oko a mozek jsou analogové, tj. vidí v mnohem vyšším fps, než jakém je pak finální zpracování na vědomé úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně prostě jsi nadčlověk a všichni jsou blbci neb 99.9 procent populace tento problém nemá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nadčlověk, protože to umím nahrát na video? Proti tobě asi ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu vědět proč máte otevřených více webových stránek najednou ?
To čtete 12 stránek neraz ? Nebo nezvládáte kliknout na křížek zavřít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem měl málo RAM, tak jsem "swapoval" otevřené stránky do bookmarks. Ale to je práce navíc, takže když je RAM dost, tak je nechávám otevřené. Příkladem stránek, které není dobré zavírat, jsou třeba ty s "nekonečným" obsahem - novým otevřením bych začínal na začátku. Nebo je stránka hodně dlouhá a já v půlce čtení šel dělat něco jiného a nechci pak hledat, kde jsem skončil (opět, šlo by si ji uložit se zadáním pozice).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam taky otevreno bambilion tabu. Neni to o tom, ze by clovek neumel zavrit tab, ale je to jednak pohodlnost a jednak se k tem tabum treba postupne vracite, nebo to mate v planu aspon v momente, kdy si rikate jestli ho zavrit nebo ne. A s postupem casu, se ty taby hromadi.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá na příznaky začínající .. funkční poruchy paměti vyvolané věkem ... Lidově zvané .. La Hosipa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdybych to mel nejak zjednodusit, je to lenost.. misto ukladani bookmarku, se nechaji taby otevrene a jak pisu..hromadi se a hromadi. Pruser je pokud clovek pouziva Chrome..to pak pozere 'celou' pamet..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě nepatříš mezi lidi "4 taby ought to be enough for everybody" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Air je pro většinu lidí drahý. Jo pro sebe by si to možná koupili, ale většina tyhle hračky kupuje dětem a tam je typická cílovka 12-15k, protože tak nějak vnitřně počítá že to rozšvihaj a těch 10k navrch prostě nejsou ochotni dát.

PS: V praze je to jiné tak už nikdo jiného nic mít nemůže, pač by byl pro smích a je to asi jako mít či nemít v korei nebo číně iphone :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I v Praze žijí normální lidé, to jen těm z venkova dělá dobře myslet si, že ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tam jen dojíždějí:))).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale dnes vy máte volbu. Nic nebrání koupit nový 5nm hw a provozovat ho výrazně pod jeho TDP. Jak s 7950x, tak i s tou "pověstně nenažranou" GeForce 4090 RTX jste schopen se dostat na nejlepší poměr spotřeba / výkon na trhu (s levnějšími variantami obdobně) mít spotřebu zmíněného klidně celkově do 250W. Tip: mimo limity spotřeby se dnes již dají nastavit i otáčky ventilátorů :-)

Osobně jsem si třeba koupil jeden 1600W Titanium zdroj s 10r zárukou a mám jej již několik generací CPU, o 10-15% zvýšená efektivita se mi na elektřině už dávno zaplatila a při nízké zátěži je zcela pasivní. Když k tomu přidáte předimenzované vodní chlazení CPU a snížené TDP pro GPU, je PC tiché a přitom velmi výkonné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V jednom příspěvku dát 1600W PSU a zároveň řešit elektřinu? Ten zdroj bude dost často pod 20% zatížením, tudíž sežere zbytečně víc než i tak dost obludný 1000W PSU. Teda pokud nemáš něco fakt speciálního co i v idle žere přes 320W. Pasivní chlazení v nízké zátěži je běžné i pro jiné než svářečkové zdroje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zasvěcené komentáře pod videem nevypadají tak růžově. Navíc nejde jen o zvládnutí vyrobit takový čip, ale i objem a zmetkovost. Neříkám, že za 10 let to nebude Čína zvládat, ale teď se jí nikdo bát nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A až to zvládnou vyrábět ve velkém, tak vezmou útokem továrny tsmc na Taiwanu, aby ukončili nadvládu imperialistického západu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten zlý Západ je živí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zelený/fanatický mozek nevidí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To "živení" je oboustranné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty varianty jdou kombinovat můžeme se klidně dočkat big/little od AMD, s tím všechny jádra budou identické, jen dvě budou na rychlém křemíku a zbytek na úsporném. Rozdíl spotřeby 20% v multicore není k zahození.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ale přišla bída na kozáky, jako nvidia, udělaj variantu super, aby tu původní nemuseli zlevnit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtipný jak na jednu stranu TSMC zdražuje a teď se snaží zatlačit ceny zpátky dolů uvedením "nového" procesu.
A taky ty starší zprávy na které se odkazuje pod článkem, jak je 3nm levný , mohl by být ekonomickou výhrou a bude o něj větší zájem než o předchozí procesy.... No to vidíme ten obrovský zájem

Spíš si myslím že zákazníci jsou zdrženliví a bojí se nakupovat u TSMC, kdo ví co bude za půl roku, jestli ho nebude okupovat Čína , jestli ty fabriky budou vůbec stát

Snad Američani ten ostrov ubrání,
jinak budeme odkázáni na Intel jak u CPU tak i GPU . Samsung by tohle všechno neutáhl a když, tak by těch produktů bylo strašně málo a bylo to šíleně drahé , mainstreamovou grafickou kartu za 70000 by asi těžko někdo koupil

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.