Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ohlédnutí: TSMC slibovala, že s 10 nm dožene Intel

V článku mi schází ještě nějaká fakta, marketingová čísla "10nm" a 7nm" nic neznamenají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pláč na špatném hrobě. Dokud se Intel nerozhodne zveřejnit finální parametry 10nm procesu (které asi hned tak nezveřejní, protože proces není ve finálním stavu), tak těžko bude co srovnávat. Ono je to stejně jedno, málokdy je za nejlepší považován proces, který má nejlepší parametry na papíře.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Intel, který do té doby chrlil nové procesy s přesností švýcarských hodinek a nestalo se do té doby, že by s nějakým procesem přišel později než konkurence"

ta věta by přeci jen chtěla trochu učísnout.... to "do té doby" 2x v jedné větě vypadá divně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, je to takovy popularne zabavny clanek, ale konkurence DD ma lepsi: Intel predstavil herni grafickou kartu, ktera ve 2020 totalne vydrti NVidii a dal uz bude pouze boj mezi AMD a jejich CPU+GPU a Intelem a jejich CPU+GPU. Intelu se dostalo omilostneni, kdyz ho dneska v podstate tvori byvali zamestnanci AMD - Koduri a Hook. :-D :-D :-D

Pokud mam navazat na tento clanek, tak DD to vidi jasne, Intel ma 10nm proces tesne pred spustenim a za chvili jedou. Preci by jinak Koduri nesliboval novou grafiku postavenou na 10nm ne? :-)

Zde se zprava o Intelovych grafikach neobjevila vubec, divne ze se toho nechytl aspon nektery bulvarni autor, kterych tu v posledni dobe pribylo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„Zde se zprava o Intelovych grafikach neobjevila vubec“

Zde se objevila už v červnu, před dvěma měsíci. Vzhledem k tomu, že nejvíc příspěvků v diskusi jsi napsal ty, mě překvapuje, že si to nepamatuješ. Pokud ti to tolik chybí, tak budiž, klidně může být znovu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Aha, jsem na to zapomnel, ale pochopil jsem to, ze tohle je zase novy, tak nic, sorry.
Dalsi clanek nechci, spis me to tak napadlo v te souvislosti jak DD opevuje 10nm grafiky od Intelu a ty tu zrovna pises, jak TSMC uz ma 7nm ve vyrobe a Intel dava furt tech 10nm na papir a furt mu to zjevne nefunguje.
Jak chce v tyhle souvislosti Intel ve 2020 vydat 10nm grafiky mi moc neni jasne, ale treba budou mit take paperlaunch rok dva dopredu podobne jako AMD respektive je jeste trumfnou. :-/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To čo a ako chce Intel v roku 2020 vydať nieje jasné nikomu.

V prvom rade návrh architektúry trvá 5 až 10 rokov pokiaľ sa bavíme o profesionáloch (Nvidia, AMD). Za tie dva roky ktoré Intel sľubuje sa to skrátka stihnúť nedá. Pretože vydanie v 2020 znamená tape-out v 2019 dokedy musia mať hotový celý návrh architektúry, fyzickú implementáciu (layout) a nejakú validáciu... toto sa skrátka nedá.

Reálne môžu vydať súčasné integrované grafiky bez CPU časti samozrejme a s viac jednotkami ale tu je otázne, či a ako to bude škálovať, keďže to je závislé na ringbuse.

Také detaily ako proces sú už nepodstatné. Jedna možnosť je, že si to nechajú vyrábať v TSMC (tak ako mnoho iných čipov). Alebo to sami zasponzorujú, a použijú 600mm2 kremík proti 300mm2 AMD/Nvidii.

ps.: tie kecy o novom hráči na trhu, o konkurencii a klesaní cien si strčte niekam. Toto Intel rozhodne nieje. Odkedy Intel vstúpil na trh s FPGA tak tam sú nulové inovácie a ceny len stúpajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nezačíná na zelené louce - minimálně základy má a se zbytkem by mohli pomoci bývalí zaměstnanci AMD. Prej až 10 let:). Za tu dobu budou mít výkonné GPU i u ARMu. Vzhledem k nechutně vysokým maržím nvidie není problém ani v dočasně nižších maržích Intelu na dedikovaných GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa aj Intelu podarí zbastliť dobrý hrdvér, všetko to zase skončí na sprasených ovládačoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Selektívnu pamäť o 20 a 28nm procesoch už asi ani nemá cenu komentovať...

Tak len k novinke ktorú som sa dnes dozvedel?

Opakované odklady 16nm? Môžete vysvetliť?

Však 16nm vyšlo len rok po 20nm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Však 16nm vyšlo len rok po 20nm.“

…který měl také zpoždění.

„TSMC původně chtěla zahájit velkoobjemovou 16nm výrobu ve druhém kvartálu tohoto roku (tzn. duben až červen), poté jí odložila na třetí kvartál, krátce se mluvilo i o čtvrtém a nakonec společnost na finanční konferenci uznala, že to nepůjde dřív než na začátku roku 2016.“ - 10. 2. 2015

Tolik k „selektivní paměti“.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Citovať sám seba a používať to ako argument...

Tak polopate:

20nm: Apple A8 (2014), SD810 (Q4/2014, dostupnosť 2015), Xilinx (2014)
16nm: Apple A9 (2015), grafiky o pol/tri-štvrte roka neskôr.

To išlo celkom podľa plánu, neviem čo ste písali v článkoch predtým, a teda na čom ste založili tvrdenie že ten 20nm proces meškal, ale skôr ako dva roky po 28nm ho vydať nechceli (v tej dobe by to bolo bezprecedentné keďže menej ako dvojročnú kadenciu nemal ani Intel a predstava že by ich niekto predbehol bola v tej dobe kacírstvo).

Pripomínam že nato aby zaistili dostatočné dodávky na launch Iphonu musia začať vyrábať pol roka dopredu. Tak ako tento rok začali vyrábať už v Q2. Neviem či ste si mysleli že výroba procesorov začína rovnaký mesiac ako uvedenie mobilu na trh.

Ale hej, môžno to nieje len selektívna pamäť.

Ešte ma napadá že tu môže byť problém rozlíšiť risk, HVM a dostupnosť na trhu. Čiže váš dojem môže byť výsledkom nesprávnej interpretácie v zdrojoch z ktorých čerpáte (uvedený WCFtech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Citovať sám seba a používať to ako argument...“

To není argument, ale reakce na tvoji narážku o selektivní paměti. Co tvrdím nyní, odpovídá situaci přes 3,5 rokem. Nějaké narážky na paměť jsou mimo mísu.

„To išlo celkom podľa plánu, neviem čo ste písali v článkoch predtým, a teda na čom ste založili tvrdenie že ten 20nm proces meškal, ale skôr ako dva roky po 28nm ho vydať nechceli (v tej dobe by to bolo bezprecedentné keďže menej ako dvojročnú kadenciu nemal ani Intel a predstava že by ich niekto predbehol bola v tej dobe kacírstvo).“

To je snůška subjektivních osobních názorů a domněnek. Oficiální vyjádření TSMC na konferenčních hovorech, ve výročních zprávách a v roadmapách tvrdila něco jiného. Oba procesory byly opakovaně odkládané, jsou pro to doklady a bylo to mediálně zdokumentované.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako zdokumentované? Vlastnými článkami? Preboha.

Tak prosím:
http://www.tsmc.com/english/investorRelations/quarterly_results.htm

Kde to tam je? 20nm risk bola plánovaná na koniec 2012/začiatok 2013, 16 o rok neskôr. Tak kde je to meškanie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel bych nepodceňoval. Momentálně má navrch konkurence, tj. TSMC a AMD, ale pokud během 2 let neobsadí aspoň 50% trhu, tak se Intel vrátí a nebude mít slitování... lepší proces a lepší architektura CPU je fajn, ale rozhodující je tržní podíl a ten stále nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trzni podily se budou menit pomalu. AMD urcite neukousne Intelu 50%. V desktopu pristi rok, pokud se jim podari udelat rychlejsi 'herni' CPU, tak muzou zabodovat trochu rychleji, jinak se ten pomer bude menit dost pomalu a dlouho. V serverech ma AMD ted docela sanci nasledujici 2 roky, a mozna muze ziskat treba i tech 10%.
Tak nebo tak, pro AMD jsou to velka cisla, proti tomu paberkovani poslednich 5 let (2011-2016) a tolik potrebne finance, aby mohla jako firma dal fungovat.
Co se tyce Intelu..podle mne se moc nezmeni..je to moc velky kolos. Ubudou mu nejake podily..ale dokud to nebude znat na burze..tak si pojede svoje dal jako doposud.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.