Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 16nm FinFET čipy od Nvidie potvrzeny, TSMC chystá výrobu

TSMC pred nedavnom uz rozbehlo aj tzv. rizikovu vyrobu pre pokrocilejsi 16nm FinFET Plus do ktoreho sa Nvidia zapojila a AMD nie. Teda Nvidia uz pracuje na procese dalsej generacie, resp. o "pol stupna" lepsom ako 16nm a buduje si naskok. Na rizikovej vyrobe sa vsetko vyladuje tak, aby po spusteni ostrej vyroby boli dosiahnute co najlepsie vysledky. FinFET Plus ma prinies 40% narast vykonu, pripadne podobny pokles spotreby pri rovnakom vykone. Ten kto sa zapaja do rizikovej vyroby ma samozrejme navrch a prednost pri objednavkach v ostrej vyrobe.

AMD pri tychto veciach v TSMC absentuje, cim mu realne uteka vlak a konkurencia zvysuje naskok. V AMD podla vsetkeho absentuje aj jasna vizia a strategia dobuducna a preslapuje na mieste, coho dokazom moze byt nedavne zrusenie dna pre investorov.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia sama upozorňovala na vysokou cenu nové výroby, takže AMD i kvůli vztahu ke GF může v pohodě vyčkávat. Stejně do toho nevidím, a tak se musím spoléhat na tvoje analýzy jako jediného člověka zaměstnaného v AMD, Nvidii, TSMC i GF zároveň. BTW jaká byla tvoje kritika nvidie, když AMD pravidelně přecházelo na novější nm dřív? Já vím, žádná, protože CUDA, PissX atd.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

AMD moze v pohode vyckavat?:) Dobry joke! AMD vyckava, a pritom trzby mu klesaju a konkurencia dosahuje historicky najvyssie vysledky. Dokedy bude vyckavat? Kym v AMD nezhasnu svetlo a nezatvoria dvere?

Cena novej vyroby je vzdy spociatku vyssia, ale prave mnou spominane zapajanie Nvidie do "rizikovej" vyroby, kde , sa vsetko vyladuje tak, aby to bolo vysperkovane v ostrej vyrobe v konecnom dosledku naklady znizi, jednoducho v ostrej vyrobe bude menej zmetkov, vyssia vytaznost. A prave AMD sa do tohto nezapaja.

Problem je v tom, ze AMD nie je v pozicii, v ktorej si moze dovolit vyckavat, resp. robit chyby, konkurencia je silna a situacia AMD zalostna, myslim ta ekonomicka situacia.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že byl potvrzený tape-out AMD čipu na 14nm procesu (kterým TSMC nedisponuje), je poměrně úsměvné vyvozovat podobné závěry z absence loga AMD ve výčtu partnerů, se kterými TSMC připravuje první 16nm čipy.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Sam vies, ze ako to je v sucanosti o oznacovanim vyrobnych procesov v nm ako v pripade TSCM tak GF. Prave 16nm FinFET vo verzii Plus od TSMC je charakteristikami podobny 14nm procesu GF, dokonca v porovnavaniach s "tradicnym" 20nm sa predpokladaju lepsie vysledky pre 16nm FF Plus ako 14nm od GF.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Velmi by mě zajímal zdroj. :-) Na podzim jsem vydával článek, ve kterém jsem prezentoval srovnání oficiálních parametrů obou procesů a vycházelo to mírně ve prospěch procesu Samsung / GF.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja pisem o 16nm FinFET vo verzii Plus, teda o vylepseny 16nm FF od TSCM, predpokladam, ze si porovnaval "normalny" 16nm s tym 14nm od GF. A ako som v prvom prispevku pisal, Nvidia uz riesi v TSCM aj tento FF Plus v rizikovej vyrobe.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A v čem to "plus" spočívá? Protože já čtu, že ten "16nm" proces je ve skutečnosti 20nm proces s 3d tranzistory... Tedy nVidia je najetá na stále 20nm proces FinFET Plus, zatím co AMD bude mít 14nm čipy...

To je tedy zcela opačně, než se nám snažíš namluvit.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ve skutečnosti mají oba výrobní procesy základ ve 20nm jediným rozdílem jsou FIN-FET tranzistory.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

AMD plánuje vyrábět svá GPU u GlobalFoundries na 14nm FIN FET procesu, náskok Nvidie je jen tedy jen zdánlivý.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na aké obdobie je plánovaný tento proces v GF?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

„According to Samsung and Globalfoundries' roadmap, the two foundries plan to push their initial 14nm LPE (low power early) process, which was verified in February, into risk production in the fourth quarter of 2014 and small volume production in early 2015, the sources indicated.“

http://www.macrumors.com/2014/07/01/samsung-globalfoundries-apple-a9-2015/

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Som zvedavý kedy sa na 14nm objavia prvé AMD GPU a akú výhodu im to dá oproti 16nm konkurencii.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě tam spíš než o technologickou výbavu jde o finance. Pokud bude mít AMD možnost výběru mezi TSMC a GF, získá tím výhodu. Navíc s GF má určité smlouvy na ceny a odběry, takže pokud to bude možné, dá imho přednost GF. Rozdíly mezi 14nm GF/Samsungu a 16nm TSMC jsou v rámci papírových parametrech někde kolem 5-10 %, což je více-méně zanedbatelná záležitost. Praxe to samozřejmě může změnit - rozdíly prohloubit, ale klidně i otočit...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Low power se na GPU nepouziva. Existuji tedy zpravy, ze AMD dela prototypy gpu na 14/16nm procesu? Bavime se tu o nvidia/amd, ne samsungu, ok?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

rekneme to takto, v roce 2012 to slibovali na konec roku 2014 (to je ted) a nove roadmapy ukazuji rok 2016 (na pristi rok bylo planovano 10nm a v roce 2017 pak 7nm, asi vsichni tusime jak se tyto plany podari splnit, spise to bude 2017-18 pro 10nm a o 7nm nema cenu vpodstate ani psat)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale řešíme 14nm proces, který GF koupila hotový od Samsungu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD utika vlak tim, ze nejspis spolupracuje na 14nm s GF... To mi moc nesedi. Vzdyt jsou to porad stejny lidi a zvlast ted, kdyz ma konecne GF technologii vhodnou pro GPU je skoro jisty, ze s jejich vyrobou nepujde AMD k TSMC, kde by bylo v poradi za Applem, Qualcommem, nVidii a nejspis jeste dalsima.

nVidia jde podle vseho s 16nm do rizika. Mozna se ji to vyplati, mozna ne. Skoro jiste maji mnohem lepsi predstavu o planech AMD nez mame my. Mozna ted tlaci na pilu, protoze citi prilezitost jak si utrhnout v roce 2015 vetsi podil nebo naopak reaguji na moznost 14nm GPU od AMD.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Unikla Ti informacia, ze Apple spolupracuje aj s GF, a predpoklada sa, ze nove A9 budu prave od GF na 14nm procese. Takze AMD bude aj v pripade GF v poradi za Apple ;)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

To jsou trochu bujné fantazie. AMD má s GF smlouvy na odběry a pokud by je GF neplnila, musela by AMD platit odškodnění. Apple se neřadí ani k výrobcům, pro které by GF vyvíjela procesy na míru, AMD ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vychadzajme z toho, ze AMD si na zmluvy dava pozor a zazmluvnene moze mat "triezve", pripadne skor nizsie mnozstva, asi nechce opakovat chyby z minulosti a platiti pokuty za neodobrane mnozstva. Apple je strategicky zakaznik pre kazdeho dodavatela, teda aj pre GF, pocita sa s tym, ze A9 bude prave od GF. Aj samotny Apple predpoklada, ze GF nebude stihat, preto tie uvahy, ze napriklad SoC pre iWatch bude na 14nm robit Samsung, ktory by Apple najradsej obisiel.

Otazkou je aj samotny 14nm v podani Samsung/GF, Samsung ho vyvijal primarne pre SoC, na druhej strane 16nm od TSMC je pre "velke" GPU vyslovene vhodny. Z toho nejako vychadza, ze pre AMD este nemusi byt 14nm proces v podani GF lepsi ako 16nm od TSMC. A 14nm od GF planuje aj Qualcomm, teda GF to bude mat nabite.

Sumasumarum, AMD len stale hlada a "planuje co, kde, ako.." a Nvidia uz kona, to hovori samo za seba, ze kto je krok vpred.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia je prostě třída :o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

AMD prechadza tazkym obdobim restrukturalizacie (rozpredaje, prepustania, vymena CEO atd.) a v takom obdobi to nie je jednoduche, obzvlast s nozom na krku behajuc po okraji existencnej priepasti. Zato si vsak AMD moze samo, Nvidia take problemy nemusi riesit a lahsie sa jej "dycha".

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Apple spolupracuje na A9 se Samsungem a jeste pred nedavne se Samsung a TSMC pretahovaly o kseft. Jestli uz to nejak finalne dopadlo nevim. Chvili to bylo tak, chvili jinak.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobre súdruhovia, či už bude na menšom procese GPU od AMD či NV, kedy tak reálne možeme očakávať prvé grafiky ? Q3/2015 ? Skor - neskor ? Vie o tom niekto niečo ?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Tvoj odhad moze byt blizky realite. Ak by si to chcel vediet celkom presne tak navstiv vestiarensky blog u susedov, kde su "zarucene informacie" z overenych tajnych zdrojov:)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DD už má i testy výkonu nových radeonů....
Spíš bych řekl, že AMD si hlídá úniky a nV jen dělá marketing přes TSMC.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Rec ale bola o novych kartach na novych vyrobnych procesoch. Ten slajd, ktory sa mota po nete a vypustil ho chiphell je stale o karte s 28nm chipom. Je jedno, ze ci je to nejaky refresh 290X alebo nova 390X. Moze to byt kludne OC deskop verzia M295X. No stale sa jedna o 28nm.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

nefetuj

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"DD" by bol na teba hrdý :D Argumentácia na jeho úrovni... ... i keď uznávam, on by to dotiahol do dokonalosti zamzaním komentáru a banom...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ja nevim jak vy ale me je jedno jestli nVidia bude mit 16nm nebo AMD 14nm. me jde hlavne o to, ze se konecne ledy hnuly. uz me doslova stvalo, jaky mel Intel naskok. nerikam ze ho dohlali, ale timto by mohli ten 1,5 generacni naskok srazit. nez teda Intel prijde s necim novym
vy si to neuvedomujete, ale kvuli tomu jaky ma Intel naskok pred ostatnim svetem si jen priplacite zbytecne navic. kde neni konkurence tam jsou ceny vysoke. se kouknete jak levne Intel prodava Atomy aby vytlacil ARM. a az se mu to jednou podari, tak si to od vas zase vezme v penezich

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Viem co si chcel povedal, len si to domotal;) Ani Nvidia ani AMD nebudu mat 14/16nm vyrobny proces, budu ho mat GF, TSCM resp. Samsung. Prave tieto firmy su konkurentom Intelu co sa tyka vyroby chipov na nizkych nm. Intel vlastni tovarne tak ako tito traja. Nvidia ani AMD ziadne tovarne nevlastnia a ak je rec o grafickych kartach tak tie nejako poziciu Intelu neoslabia, tykaju sa dedikovanych grafik a Intel si tie svoje integrovane pribaluje takmer ku kazdemu CPU.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

vim, ze AMD se zbavilo kdysi svych tovaren a vznikl z toho GF a ze ted nic nevlastni. ale ja naopak to podle myslel spravne. z hlediska koncovyho produktu, ktery je postaveny na nejaky vyrobni technologii. Intel si tu svoji nechava jen pro sebe, takze co se tyce procesoru nebo grafickych karet tu zadna alternativa lepsi ne 28nm neni. a ted konecne oni mohou svoje koncepty a architekruty davat na nizsi litografii a pak se teprv ukaze pravy konkurencni souboj

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bože Rajnoha, ty si aký nvidia riťolez :D

Akože, každý ma nejaku značku čo preferuje, ale tebe to už asi leze na mozog, fakt.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.