Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k UbiSoft: důchodový věk Xboxu 360 a Playstation 3 poškozuje herní studia

Co jim brání dělat hry pro PC? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- Malí beďárci, co mají dojem, že se hry "nakupují" na uloz.to?
- Malá penetrace opravdu herních grafik v PC?
- problematická distribuce (čest výjimce jménem Steam) a hlavně drahý support?
- Nestabilní a hlavně (v poslední době) nevypočitatelný Microsoft (viz průsery jménem Win8, DX11 alias páka na prodej nových Windows, atp., Surface a výpek HW vendorů; šaškárna s WP7-WP7.5-WP8 je už jen takový kolorit)

Mám vymyslet ještě další důvody? Jedním z nich je třeba to, že konzolisti na PC zpátky asi nepůjdou, a to jsou jednoduše cca 2/3 potenciálního trhu (1/3 XBOX, 1/3 PS3, 1/3 PC).

P.S.: nechci a nebudu komentovat nekvalitu a cenu valné většiny produkce dnešních her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

podívej se na Steam, kolik tam je skvělých PC-only her a hříček, a to doslova za pár desetikorun (a aktuálně ještě ve slevách)..

Jenže beďaři chtějí pařit předražený "značkový" CoD (i když je to capina), protože to hraje taky beďar Franta Vomáčka ze třídy, a to je beďarovej king.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:)
Tak já vastně naposled nakupoval taky na Steamu za pár korunek a nebo ještě jako dárek pro bráchu, ale já už hraju jen Enemy Territory, nic nového mě neoslovilo ani zmiňované novinky co paří soused Franta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prober se ty tydýte.
Možná kdyby sis uvědomil (a společně s tebou herní firmy), že beďaři nevydělávají a zaměřili jste se na jiné skupiny, možná by bylo líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o cenu her, jde o to, že to jsou hovadiny. Kdyby to nebyly hovadiny a vznikaly by hry navazující na tradici AAA titulů (myslím že tak se tomu ještě neříkalo) minulosti, lidi kteří dřív hráli a dnes vydělávají, jistě by si něco koupili a koupili by i svým beďarům. Já třeba nakupuju na steamu.
Ale když hra stojí litr a dohraješ to za odpoledne?
A beďar nebude platit za nic co jde získat zadarmo, pochop to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže takové hry já nehraju a nekupuju (minimálně za takovou cenu). Projdu si recenze, a pokud si myslím, že cena odpovídá kvalitě a trvanlivosti, tak ji koupím. Hry kupuju vyloženě ve slevách, jediná výjimka je Battlefield, ten mě baví už 6 let a za ty peníze stojí (byť BF3 postrádá některé sofistikovanější rysy předešlých verzí). Hru nemusím hrát hned jak vyjde, klidně si počkám až zlevní.

A jinak chápu, že děti prostě nechápou, že za dobré věci, které vytvořil někdo jiný se (většinou) platí. Otázka je kolik, a zda takovou věc opravdu chci a potřebuji. To většinou padne v okamžiku, kdy začnou samy vydělávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ja to vidim takto ... hru si stiahnem hned ako je na nete "plna" edicia ... niekedy aj skor ... zahram si ju ... a potom posudim ci si ju zakupim.

A taktiez kupujem iba, a len vo vyraznych zlavach na steame (napr. teraz bol witcher za 2,49e a witcher 2 za 4,99e obe podotykam plne edicie (dokonca aj rozsirene o bonusy este naviac)). Nekupil som ani jedneho (preco?) lebo pred rokom bola jednotka za 5e. Takze to znamena ze ked pockam este rok budu obe za 5e (a ak nie ... budu mozno lepsie ponuky).

BTW ta ponuka od THQ mi samozrejme ujst nemohla :D:D:D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+ sa naviac snazim nakupovat v balikoch ... ako napr. mam vsetkych commandos aj s datadiskami, dalej napr. spominane THQ tituly, vsetky cska, ... .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsi naivní. Vem si kolik lidí hraje (legálně) "nesmysl" typu Minecraft, jehož provedení i idea je tak triviální, ale dává člověku svobodu.

Hra nemusí stát 1500Kč aby byla kvalitní a zábavná. Jde o to, že všichni hrají tyto "AAA" tituly, protože jsou "zdarma" na sharech. Kdyby nebyly, tak by jednak stouply nákupy levných "budgetovek" (jejichž kvalita je stejně střídavá jako u těchto AAA titulů), a tím by se podpořilo kvalitní hraní a kvalitní vývojáři.

Všechny staré a dobré hry (hraju od roku 1985) měly jedno společné - vyrobily je směšně malé vývojové týmy, leckdy to byl jeden+jeden člověk (např. jistý David Braben).

Zábava totiž není otázka peněz, které musíme vydat, ale otázka hratelnosti, nápadu, zábavy. Zkus si zahrát třeba CoD za 15 kil (a vylikvidovat bambilion vojáků, ale stále stejným způsobem) anebo takové Limbo (aktuálně za 130Kč na Steamu). Žánrově nesrovnatelné hry, hratelností ale také, protože Limbo tě jednoduše pohltí svou atmosférou a v okamžiku, kdy by tě to mohlo začít nudit, přijde změna hracího stylu, nové výzvy, nová tajemství. CoD je proti tomu nuda v nablýskaném kabátku.

P.S.:130Kč jsou tuším 2 krabičky cigaret (nekouřím, odhaduju) nebo 5 piv..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ačkoli se zbytkem vcelku souhlasím, tak považuju za naivní si myslet že ve chvíli kdy by nešlo sosat, tak by šly nahoru prodeje... prostě by si to buď koupili a nebo (podle mě většinou) hráli něco jiného. ;-)

A zrovna ten minecraft je dobrý příklad jen pro to že si to koupilo víc lidí než AAA tituly. Ale že by to všichni hráli? To možná nějakou dobu než jim dojde že to je stejně dokolečkojdní jako střílení v COD.... z lidí co znám už u toho zůstal možná jeden nebo dva, i přesto, že většina vývojáře podpořila....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že snadnost stahování her na jednotlivých platformách je odražena v cenách titulů pro jednotlivé platformy.

Vývoj pro PC je dražší a náročnější. PC tituly jsou však levnější, než na konzolích, protože na nich se tak moc nekrade, jako na PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se sice obecně tvrdí, ale zajímalo by mě, kolik je na tom pravdy..... ono se taky tvrdí že na PC se prodá méně než na konzolích jenže... z čeho se vychází? z dat z kamenných obchodů? no to potom jo.... ale co distribuce typu steam atd. kde se k žádným datům prodejů nedostanete.... v konečném důsledku se na pc prodá stejně nebo víc než na konzolích ale to už škarohlídi a zapřísáhlí antipiráti nevidí......

btw přijdou Vám ceny her adekvátní? ano stojí to jak prase ten vývoj... ale dávat za hru litr.... na to bych se jim mohl z vysoka..... ;-) jo, kdyby to stálo nové polovinu nebo méně..... to by podle mě pomohlo prodejnosti víc než všemožné antipirátské kdovíco....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zde jsou žebříčky prodejnosti za rok 2011.
http://www.vgchartz.com/yearly/2011/Global/

První PC titul se krčí na 45. místě. Je k dispozici i metodologie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Steam už zveřejňuje prodeje, nebo se pod tím pojmem "retail" myslí jen onen zastaralý, pomalý a nemoderní prodej krabicovek? :-D

Dneska jsme už jinde, já nakupuju jen na Steamu, Originu (bohužel) a GoG.com (semtam ještě humblebundle.com). A neznám už nikoho, kdo by nakupoval primárně v kamenných obchodech. Poslední krabicovka co jsem koupil, byl BF3, protože EA tehdy odešlo od Steamu a Origin ještě nefungoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Polling retail partners to find out what games and hardware they are selling

Pokud tuto větu dobře chápu, tak se jedná o informace od prodejců bez ohledu na to, jestli se jedná o kamenný obchod nebo ne.

Osobně nakupuji v kamenném obchodě tituly, které si hodlám ponechat, zbytek elektronicky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Retail = krabicovka. Takže steam atp. se do toho prostě nepočítá. nehledě na to že výsledky evropy vypočítávají z výsledků z UK+Francie+Německa.
Vzhledem k prostému faktu, že většina hráčů na PC dnes nakupuje u online distribučních služeb, tak je jasné že konzole, kam se Ačkové tituly dostávaj furt na plackách z kamenných obchodů, mají v takových statistikách první místa....
Takže stále platí, kterou statistiku jsem si sám nesfalšoval, té věřit nebudu.... asi tak. Ono jedna věc je tvrdit že ta a ta statistika říká to a to. druhá věc je, kde je pravda. A věřit tomu že by na tom konzole byly až tak výrazně lépe než PC? nebo že by se na třeba takové X360 nepirátilo o 106? sorry, osobně věřím v opak....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z jakých předpokladů vycházíte v tom, že se jedná o krabicovku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

už jenom z té jejich metodologie....
Polling RETAIL PARTNERS to find out what games and hardware they are selling - že by steam prodával hardware? + retail partner pokud vím označuje prodejce ať už internetové nebo kamenné, avšak nikdy jsem neviděl takhle někoho označit digitální distribuci.

Studying resell prices to determine consumer demand and INVENTORY LEVELS - studování cen a hlavně skladových zásob. o jakých zásobách u digitální distribuce mluvíme?? o elektronech, fotonech nebo rovnou o imaginárních? ;-))

Consulting with publishers and manufacturers to find out how many UNITS they are introducing into the channel - kolik "jednotek", jinými slovy kopií poslali do distribuce. už jen z logiky věci se tohle nemůže týkat digitální distribuce, tam se kopie generují při koupi a následném svázání s účtem a stáhnutím. Nehledě na ten malý detajl že vydavatel a distributor může pěkně kecat a nadsazovat....

i ostatní body mi přijdou vtipné...

Passively polling end users to find out what games they are currently purchasing and playing
Using statistical trend fitting and historical data for similar games

první de facto tvrdí, že se prostě ptají hráčů co kupujou a hrají. potud ok, dokud si neuvědomíme že to je jen USA, japonsko a tři evropské země.... další si hraje se statistikou a historickými daty, no to sorry, z prodejů CoD2 vypočítám kolik se prodá nějakého nejnovějšího CoD hnusu?

takže.... toliko ke statistikám. ve třech bodech se minimálně zpochybňuje digitální distribuce, v dalších dvou se ukazuje že tahle statistika reálně reprezentuje asi 5 zemí na planetě kombinováno s cucáním čísel z prstů.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Polling RETAIL PARTNERS to find out what games and hardware they are selling"

mohu být retail partner (prodejce her) a mohu prodávat hry prostřednictvím eshopu. Mohu prodávat konzole a zařadit se do této statistiky.

Co se statistik týče - je mi jasné, že žádná statistika už z principu nemůže mít reprezentativní vzorek 100% i s ČR, jejíž obyvatelé v globálních číslech udělají 0,0....% světového obratu.

Jiný zdroj jsem nenašel, ale když už někdo investuje do webu, který by měl zpřístupňovat data z prodejů her, předpokládám že se bude snažit o nejlepší reprezentaci nashromážděných dat.

Lepší čísla jsem nenašel... nebo mám prostě přijmout myšlenku, že všechny statistiky, které mi nevyhovují jsou falešné?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy si opravdu myslíte, že oni INVESTUJÍ do webu aby mohli ukazovat statistiky?

Není to přesně naopak? Že oni ukazují NĚJAKÉ statistiky, aby do nich investovali inzerenti a web jim vydělával?

A komu tak ještě můžou nabídnout své služby krom inzerentů... hmmm... že by herním studiím výměnou za bakšiš třeba vylepšovali statistiky? Ale nééé to by určitě neudělali! Vůbec... A navíc co by herní studia donutilo za něco takového platit, vždyť je úplně jedno, že ten web a jeho statistiky používají i investoři z Wall Streetu a tedy má moc ovlivnit akciový trh, potažmo hospodářské výsledky a výplaty dividend. :)

[Tento příspěvek je čirá spekulace zahrávající si s bláznivou myšlenkou, že peníze jsou pro některé až na prvním místě.]

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen k poslední větě, ta myšlenka nebude bláznivá, avšak naprosto reálná....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mohu být retail partner (prodejce her) a mohu prodávat hry prostřednictvím eshopu. Mohu prodávat konzole a zařadit se do této statistiky.

Ale ano to můžete. Jenže prodávat prostřednictvím eshopu se nerovná digitální distribuce. takhle by mezi digitální distribuci spadaly i servery jako české czc, alza a podobně a to je přece blbost. jako digitální distribuci počítám POUZE Steam a jemu podobné, e-shopy beru jako retail partnera. Z e-shopu Vám totiž dojde domů krabice nebo aspoň kartička s klíčem (třeba i na mail, např na mmoboost.cz) takže máte v ruce něco co pochází z distribuce, v případě krabice zrovna to "retail balení". jenže to u digitální online distribuce nedostanete. zaplatíte přímo v programu nebo na stránkách té služby a to online kartou/paypalem atp., a hra se Vám přidá na seznam Vámi zakoupených her které můžete pomocí jejich aplikace stáhnout a hrát. Krabice? dvd? návod? prostě cokoli co by se dalo započítat do statistik? nene, nic takového ;-) takže neplést online digi distribuci a e-shop, to jsou dvě úplně jiné věci.....

předpokládat můžete, záleží kdo tam ty peníze nasypal. Nejlepší možná prezentace nashromážděných dat? To možná ano, protože nic lepšího nemají. Ale udělat z dat zahrnujících 5 bohatých států a cca 650M obyvatel data reprezentující celý svět?

Ne, takovou myšlenku přijímat nemusíte. Jen bych doporučil jim slepě nevěřit a hlavně si uvědomit tu sílu digitální distribuce která na PC je a kterou studia a vydavatelé nezmiňují, protože by jim došla páka na boj s "pirátstvím". Zjistili by totiž, že se toho prodá víc než nám tu podsouvají.
Nakonec, kdyby tam byly opravdu všechny tituly co vyšly, myslíte že by to vedl nějaký titul pro konzole nebo PC? Nene, vedly by to hry na mobilech za 20 korun.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč tedy čistě digitální prodejci nezveřejňují svá čísla o počtu prodaných titulů?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to by mě taky zajímalo. Ale osobně tipuju že to budou smlouvy s vydavateli atp. protože počítat i digitální kopie by podle mě neměl být problém. Minimálně krátkodobé statistiky mít musí, protože seznam aktuálně nejprodávanějších steam ukazuje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad Minecraft. No to jsme se ale moc neposunuli, jen od "zadarmo" k zadarmo. Pořád to neřeší to vámi zmíněné nenakupování her. :)

Limbo mě nudilo, ale jinak v podstatě souhlasím. Mezi nejlepší hry osobně řadím: Portal 2 (1+2 je/bylo teď na Steamu za kilčo (jo v korunách)), staré dobré ET (Enemy Territory) a třeba AoE 2, ať je to žánrově pestřejší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft není zdarma. Stojí 20€.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju za opravu. Tu hru jsem zaregistroval před dvěma roky, řekl si, že od hry očekávám možnost dělat něco, co v reálu dělat nemůžu (například zažít spoustu zábavy s portálovou "zbraní" v Portalu nebo bez jediného škrábance, pocitu viny a hrozby elektrického křesla rozsévat tuny olova v ET, atd.) a víc se o ni nezajímal.

No v tom případě jsme se ovšem neposunuli vůbec nikam. :) A stále platí, že "ta představa, že ti co "nakupují" na uloz.to by bez této a i bez všech ostatních DL a P2P možností jinak nakupovali v obchodě, mi přijde naivní".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V době kdy nešlo sosat, se hry šířily na disketách a CD.
Sosání nemá s úpadkem her na PC až takovou souvislost.

Pravý úpadek her přinesly obří firmy (EA, Ubisoft ...). Začaly dělat rychlosračky s naleštěnou grafikou a tím zkazily trh a povědomí o tom co je to kvalitní hra.
Téměř zcela vymizely dema, plné hry jsou odehrané za pár hodin, nepřinášejí nic nového.
No nekup to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně s tebou většina nesouhlasí. Když si odpad typu CoD koupí miliony lidí během prvních 24h, tak asi budeš poněkud mimo (šachovnici, asi tak na poli G12 ;-)).

Tím nepopírám, že většina se věnuje konzumu. CoD hrají jen děti a Američani :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To TyNyT: A není to i tím, že v dřevních dobách her byl tak jeden počítač na celém sídlišti (no v Praze možná připadal jeden na každý panelák) a měli je jen techničtí fandové s nadprůměrnou inteligencí a dnes jsou v průměru tak 2 počítače v každém bytě na tom samém sídlišti a má ho kdejaký jouda? Tedy že se měrou velkou zvětšila skupiná zákazníků a také jí poněkud kleslo IQ? :)

To Vixl: Sic se mi nelíbí váš slovník, ale na tom co jste popsal něco bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě tohle ukazuje, že problémy jsou úplně jinde než v sosání. Před 15-20 lety bylo PC mnohem míň rozšířené, místo sosání se kopírovaly diskety a při tomto malém počtu zákazníků herní firmy vydělávaly. Dneska je potenciálních zákazníků minimálně 10x tolik, procento sosajících/kopírovačů disket se nezměnilo, ale firmy mají problém. A ten problém je v tom, že nabobtnaly. Za chvíli se začnou chovat stejně jak OSA a jiní paraziti, ale svůj problém si nepřiznají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak jinak většinu dnešních her nazvat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale peníze jde vydělat i dnes, viz ten Minecraft, jeho autor je už milionář. :-)

Jinak v dřevních dobách to byla opravdu tragédie, SW šel koupit jen v zahraničí, zbytek se pirátil zcela nepokrytě, protože nebylo kde jej vzít.
A taky je pravda, že počítač měli jen überfandové, protože to byl extrémně náročný a nákladný koníček.

A poslední noticka: kdysi jsem měl Amigu. Kromě toho, že ji pohřbil svým amatérismem samotný Commodore, tak druhý, a IMHO stejně velký hřebík do její rakvičky byla právě vysoká míra pirátství. Kradl se i lokální SW, který stál pár korun - úplně zbytečně, protože byl levný a pohodlně (na tu dobu) dostupný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já v tomhle vidím motivaci spíše druhým pohlavím..nebo snad na někoho spadla, když seděl doma na gauči u nějaké té "multimediální zábavy", z ničeho nic nějaká pěkná slečna?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konzole vůbec poškozují herní trh. Teď jsem koupil XCOM Enemy unknown a ta "konsolidace" je hrozná. Ne že by to byla špatná hra, nebo že bych chtěl vrátit peníze, ale když to srovnám s předlohou z roku 1995, tak to mentální ořezání, aby to pochopili i blbečci s Xboxem a Playstationem, je opravdu tristní. Tak obrovský potenciál a tak málo využitý... :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj a zrovna teď nedávno , když sem viděl toho rekordmana v nonstop hraní, říkal sem si ty jo, to muselo bejt kromě tuposti i docela náročný, ale po rozkliknutí fotopřílohy a uzření ps3 to musely bejt přímo muka:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže za všechno může PS3? Nejste oba dva nějak postiženi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ač ke konzolím nemám vřelý vztah, ps3 mám taky..ano jako bluray přehrávač a občas ať si můžem zahrát ve dvou, ale tím to končí..taky jsem byl nadšenej z GT5 ale tím to ještě spolu s GTA4 haslo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě našlo, ale mě nějak neoslovily, alespoň už sem moc dalších nekoupil..bráchovi jsem pak kupoval už spíš na PSP. Je mi fuk jestli mne kdokoli bere za postižence či vypatlance, je to jeho svobodná vůle:) ale jelikož sem odrost na GTA1 a hlavně 2, byly pokračování takovou nutnou nostalgií i když je pravda, že Vice City byla poslední verze, kterou jsem dohrál do konce. Pokud nevyjde GTA5 na PC ještě se ten ps3 bude hodit:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže původní, zhora pozorovaná GTA série se od GTA4 lišila dost brutálně ;) Tenkrát se ještě dělaly hry hratelné a ne jen pro prachy. Dneska jsou tyhle hry zatlačeny de facto do ústraní :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, mě chyběl i Vašut :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Mafii jsem hrál pomalu, jednu dvě mise za večer, aby mi to dlouho vydrželo. Ale co z toho udělali ve dvojce - naprosté zprznění, stejné jak EP1-3 od hvězdných válek. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

7 let už je na spotřební elektroniku dlouhej život, nicméně vývojáře to alespoň nutí optimalizovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen at brecej padi sefove hernich studii, ja se as divim ze jim ty sracky co poustej do sveta vydelavaj takove obri penize

mimoto silne pochybuju ze by je nove konzole donutili nejak vyrazne zapracovat na te technologicke strance, vzdyt ani ze starodavnych DX9 dodnes hry nevyuzivaji ani pulku toho co toto obstarozni rozhrani umoznuje, je to zase jen otom jak misto milionu vydelavt miliardy dolaru diky tomu ze nemusej misto 10 programatoru a 100 grafiku, scripteru a dalsich profesi najimat tech lidi dvoj az trojnasobek a mohli tak ty sracky plodit dal jeste rychleji nez dosud a s min lidma kterym musej platit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi před třemi roky jsem uvažoval o PS3 kvůli blu-ray, ale už tehdy mi vadila ta zastaralost. Hlavně ta paměťová zastaralost už doslova deformuje návrh her. Takže za mě - už před rokem bylo pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já PS3 kupoval kvůli GranTurismu, ale později už to známí kupovali opravdu jako "lepší" bluraypřehrávač. Ad zastaralost http://www.youtube.com/watch?v=3TXpXclylWg (2 roky stará hra). Narozdíl od vypatlanců co tu tvrdí, jak je konzole zastaralá napíšu jen to, že hw konzolí se nedá jen tak srovnávat s pc hw. Ale to by měl vědět minimálně Ježek...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To video mi děsně připomnělo hry na 3dfx voodoo 3, taková duha vznikající pravděpodobně 16b zpracováním. Nečekal jsem, že ještě něco podobného uvidím, ani ve hrách na mobilech jsem si ničeho podobného nevšiml.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jenom jestli to není dáno tím, že je to video ;) Zajímavé je, že takový odborník jako ty si nevšiml fresnelu na laku, volumetrických efektů, overbrightu apod. Možná protože jsou použity v normální míře blízké reálu a ne přepplácané jako v Crysisu apod. kreslených dementnostech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wow jedna hra nebo s Uncharted dokonce dvě hry co nevypají příšerně a ještě k tomu podpořeno trailerem:)). Mohl bych poslat x odkazů ukazující co vše je dnes schopné na konzole vyjít (nízká rozlišení, nízké detaily a fps), ale proč dávat argumenty člověku, co nevidí jak jsou hry zoufalé trapné koridorovky hlavně díky paměti konzolí. BTW nikdo tu přímo HW konzole s PC nesrovnával, ale výsledky konzolí mluví v jasnou zastaralost i když jsou tam hry dělány na míru. Abych zbytečně nepsal další příspěvek, tak přece jen jeden odkaz dám.
http://www.eurogamer.cz/articles/crysis-2-na-konzolich

HOWGH

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to trailer, ale sestřih replayů (realtime vypočítávaná grafika, nikoliv render, běží to v 60fps nebo 120fps ve 3d, při 3ks tv/ps3 si můžeš užít na "eyefinity") ;) Navíc to není koridorovka, ale simulátor (nebo arkáda - podle toho jak si to nastavíš). Kdyžtak si zkus najít na YT "GT5 gameplay" nebo "GT5 replay" ;). Ukaž mi kde konkrétně vadí paměť?

BTW u hw bych se radši pustil do XBOXu, kterej dává drtivou většinu her pouze v 720p

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a co se týče srovnávání her primárně pro pc zpětně portovaných na konzole tak máš samozřejmě pravdu, tam konzole zaostávají. Na EG je třeba sovnání Oblivionu nebo Mafie2 nicméně tohle je čistě na vývojářích jestli to odfláknou nebo ne protože očividně se i na těch slabých konzolích dá udělat hodně slušně vypadající hra. HOWG

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem Crysis není koridorovka? CoD také ne? A co třeba tenkrát špičkový Medal of Honor (ještě na PS1), který je dnes hodně ubohý...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky by ně zajímalo kdes vzal blaf, že je Crysis dělaný pro konzole!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trpíš samomluvou nebo si rozdvojená osobnost? Okecávání je zbytečné. Na PC je rozlišení 1366x768 považováno za úplnou nouzovku, ale konzole běžně generují 1280x704, 1280 x 720, 1040x608, 960x544 a někdy (často) i při 30 FPS - což je úspěch, protože jim to občas padá i pod 30FPS. Pro takováhle rozlišení dokáže i nějaké slabší APU dělat 40 a více fps. Opravdu nechápu, jak tohle může někdo obhajovat (nepovažovat za zastaralé). To GranTurismo v eyefinity bych chtěl vidět - jaké rozlišení a fps? Snad aspoň jedna úzce specializovaná hra na PS3 jde slušně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obojí ;)

Odkud čerpáš ty parametry, které jsi uvedl?

GT5 na 3 TV (3xfullHD @ 60fps) http://bit.ly/V4tC9G

Opět podotýkám, že to není vážený zaslepenče jediná hra, dále pak upozorňuji, že v případě úspěchu her od Ubisoftu na tom byly lépe starší hry (dokonce na starší generaci konzolí nebo pc) - snadno si můžeš překontrolovat na wiki. Každopádně lepší grafika neznamená automaticky větší úspěch, zastaralost konzolí automaticky neznamená hnusnou grafiku (Ridge Racer na PS2 byl tenkrát graficky bezkonkurenční a taky nebyl hitem). GT se taky nehrála kvůli grafice, ale kvůli tomu, že se dobře hrála.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V odkazu není rozlišení v jakém hra běží a fps asi taky ne. Vzhledem k tomu technickému rozboru na který jsem odkazoval pochybuji, že to je 3x 1920x1080@60fps, když i v jednom fullHD to padá pod 60fps. Parametry čerpám třeba z odkazů, které jsem uvedl v diskuzi a narozdíl od tvých odkazů je to tam jasně uvedené - čísla představující FPS a rozlišení. Nebudeš tomu věřit, ale na fullhd TV jde hrát i v rozlišení 800x600. O tom, že samotná grafika nezaručí úspěch her jsem nikde nic nepsal a z velké části s tím souhlasím.

Hele, přijde mi že diskuze už je celkem zbytečná - uvidíš sám až přijde PS4, jak se najednou změní i základní návrh/scénář her, protože tvůrci už nebou omezeni malým množstvím paměti - oni sami to uvádějí, tak proč jim nevěřit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GT5 na třech monitorech = 3x fullHD (každá konzole počítá jeden monitor). http://en.wikipedia.org/wiki/Gran_Turismo_5_Prologue

V 3D se pak sníží scéna na prokládané 1080i (nebo na 720p - dá se navolit v menu). Tohle se dá najít i na tom EG http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-gran-turismo-5-tech-ana...

PS4 nic nezmění protože prostě drtivá většina her bude stále koridorovějších a těch kvalitních bude stále ubývat. Troufám si tvrdit, že v začátcích budou hry technicky zdařilejší než na pc a časem se situace obrátí - bylo to tak vždy když se objevila nová generace konzolí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by nebylo od věci zmínit, že tohle jsou screeny z první verze, která nemá takovou grafiku jako současná GT5, která postupem času dostala fyyzikální destrukci modelů, realtime změnu počasí atd. Zkrátka dneska je hra opatchovaná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„The main attraction in the show was Gran Turismo 5 Prologue running at a resolution of 3840x2160. The game normally runs at 60 frame/s and at 1920x1080 resolution. The game needed four PlayStation 3 consoles to run and it was projected onto a 220-inch (5.6 m) screen using an expensive Sony projector. Each PS3 handled the rendering of one quarter of the screen."

Takže jsem měl samozřejmě pravdu. Jedna PS3 může o takovém výkonu jen snít. Proč argumentuješ výkonem čtyř PS3, když se celou dobu bavíme o jedné? Tak aspoň jako zajímavost to beru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tos teda neměl - 3x PS3 nutno pro eyefinity, jeden pro jednu tv. Psal jsem to 2x výše jenomže ty ne, ty číst asi neumíš

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si to GT5 našel sám.
http://www.eurogamer.cz/articles/gran-turismo-5-technicky-rozbor?page=3

Vzhledem k tomu kolik hektolitrů ty chudáci tvůrci museli vypotit, aby naplno využili ten PS3 bastl, ten výsledek neoslnil. Další PS bude hardwarově o dost rozumnější, protože na podobná utrpení programátoři nezapomínají a finanční oddělení proplácející přesčasy taky ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, je to prostě hnus navíc na konzoli z 2006. V tu dobu se na PC dal hrát akorát tak GTR, rok poté vychází NfS ProStreet. Tak ať žije objektivnost ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, ukaž mi teda jak to tvý vysněný APU zvládá porovnatelnou hru, třeba NfS SHIFT 2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil si, že GT5 je vyjímka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když je to výjimka tak mi ukaž jak běži multiplatformní SHIFT2 na APU 40+ FPS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Shift2 jsem nenašel, ale mám jiné multiplatformní i náročné PC hry (Dirt2, Metro, Crysis warhead) co běží na „konzolovém" rozlišení 1024x768 40+fps. Někdy i v 1680x1050 na 40+fps.
http://www.anandtech.com/show/4476/amd-a83850-review/5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti seru na Crysis, chci simulátor nebo něco co vypadá jako GranTurismo. Ty tvoje vejmysly kde se testuje na low detaily nebo bez AA si ukazuj někomu jinýmu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mě citovat, kde píšu, že je GT propadák?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v 19:53 píšeš jak se to vývojářům nevyplatilo a jak se chudáci potili. Asi to dá hodně velkou fušku přiznat, že i přes fakt, že je hw konzole zastaralá tak strčí do kapsy drtivou většinu dnešních her i na technologicky vyspělejším hw

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš tu drtivou většinu her co jsou zkriplené aby šli na konzolích alespoň na 30fps?

Vývojáři trpěli, ale to je jedno...pokud vím, tak celý projekt PS3 je zbytečně finančně zatížen díky špatnému návrhu hardwaru. Asi jako kdyby dneska chtěli prodávat herní PC s dvěma osmijádrovými bulldozery na 2GHz - tak si museli herní vývojáři připadat při uvedení PS3. Optimalizace pro PS3 je nightmare a bez optimalizace nebo i s normálním úsilím při optimalizaci je výsledek rozpačitý. Snad to pro Sony nakonec dopadne aspoň trochu plusově. Nevím jestli mají doteď ztrátu, ale dřív ji i se započteným ziskem z her měli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víš vůbec něco o konzolích? Každá (až na kapesní) konzole se vždy dotovala, vydělává se na hrách. Optimalizace na PS3 je nightmare možná pro laika, pro pofesionála nikoliv.

30fps lock je i na PC - třeba Split/Second že jo, pane zkriplenej.

Kdyžtak mě ukaž cokoliv hezčího (simulátor) než je GT5, Tekken, Wipeout HD, God of War, Forza, Ridge Racer atd. na PC když si myslíš, že jsou konzole slaboučký.

Ještě si dovolím malé rýpnutí - PS3 stojí 5tis, kolik stojí ta tvá herní mašina s A8-3850?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, seru na tebe. Nejdřív se vymlouváš, že mají konzole malý výkon, když ti člověk ukáže že ne tak začneš s mizernou grafikou, když ti člověk ukáže, že se opět mýlíš tak začneš vytahovat výkony A8-3850, který je násobně dražší, stejně tak kličkuješ s "prodělkem" jak u her tak u Sony (ta opravdu prodělávala protože si vymyslela bluray mechaniku a cell). Jsem si jistý, že by sis stejně vymýšlel do alelujá. Někdo hledá důvod, někdo způsob...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby radsi misto stezovani si na konzole, zacali vyrabet hratelne = zabavne hry. A to zadne call of duty, crysis a podobne navonene pozlatka = sracky na konzolach nezachrani .....
Mam pocit, ze dnesni PC HW je daleko za hranicema kvalitni hry. 7 let stare konzole jsou zhruba tak akorat .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a kdo je nuti ty hry delat na konzole at to udelaju enom na PC a bude klidne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Před časem vyhrožovali jak budou dělat hry jen na konzole kvůli tomu, že je na pc vysoký podíl pirátství. Teď jsou pro změnu konzole nevýkonné (asi už nestačí ani na Raymana :)). Možná se Ubi chce stát další Linusem a fuckovat všechny okolo :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pred casom, ano, teraz za 5 rokov su uz pre zmenu nevykonne rovnako ako napr. PS2, PS1.. doteraz novy PlayStation vychadzal kazdych 6 rokov zhruba, teraz nic, skoda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je ono. Výkon hw nehraje roli. Ostatně je to i vidět - Ubi Soft / Just Dance 3 na Nintendo Wii, které má ze všech konzolí nejmenší výkon. A co si budem povídat, ono tancování nebude nic pro hardcore pařany

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitny hry jde delat i na starem zeleze, jenomze z tech desitek hernych studii ktere jestvovali pred par roky a byly tak v tvoreni/kreativite nezavisle, z tech zbylo par korporaci, k prikladu EA ktere tvurcum diktuje pitome pravidla a potom to ve vysledku vypada tak jako vypada. Otevrenost je zakladem, jenze dnes vladne stupidita pro male deti, tak nejak by som to dalo primo definovat. Kdyz si vzpomenu jak sem se trapil v hadankach Resident Evil 1, 2 a 3, nebo prvni Metal Gear Solid, Dino Crisis 1 a 2, Syphoon Filter a pod. to museli mozkove bunky jinak zabirat a clovek z te hry neco mel, kdyz objevil a posunul se dal, jenomze dnes vas sipka navadi co a jak, to neni hra to je blbost dokonala. Proc asi tak cena titulu pro Playstation 1 narasta, naproti tomu cena titulu pro Playstation 3 klesa, k prikladu uvedu Resident Evil 3 vs 6, zatim co ta 6 je dokonala hloupost s 3 dilem si uziju, kolik kritiky vzniklo kuli 3D kamere v RE a to ze nove serie sou bez radnych hadanek a pod. a to se deje i dalsimi nastupci znamych jmen. Ja si myslim ze i kdyz vyjde novy Playstation 4 nebo Xbox 720 tech skutecne dobrych her bude jako safranu, protoze samostatnych hernych studii bude jeste do te doby min, teda nebudou sami nezavisle v kreativite a vysledek se nam brzy dostavi. Kaslu jim na UltraHD a pod. ptakoviny dobra hra stavi na jinych zakladech ako hratelnost, pribeh, ozvuceni a pod. tem dnesnym nepomaha ani HD ani 3D a pod. sou to na rychlo splacane nesmysly. Neco se susti o prime provazanosti koupenych titulu u novych generaci hernych konzol s kontem, teda zadny bazar jako doted, ak to uvedou pohrbi sebe v zakladu uvedeni, protoze nikto mi nebude a nema diktovat co si s danou veci/produktem muzu delat a udelam, je to za mi penize inu je to jenom na mne. Maji zisky v miliardach a sou cim vic nenazranejsi jako kdyz vydelavali pred par lety miliony dolaru, podle mne mozky prilis ovlyvnene penezi na dokonalou hloupost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, pro mě je hra o HRATELNOSTI a ne nadupané grafice a sračkovém obsahu ...

Moje první (ze dvou her) hra byl Kingsfield IV na Playstaion 1 - grafika i na tehdejší poměry nebyla nic moc ... Ale ta atmosféra hry!

Dneska je to povětšinou samej blivajz a vyleštěné hovínko co se hratelnosti týče.

Tudíž si to zabíjejí ty (mega-)herní studia především samy produkováním vysoce podprůměrných her, ničím jiným. O cenových politikách (přehršel předražených DLC-ček v den vydání hry atd.), limitování již tak limitovaných Dem (pokud se vůbec nějaká PŘED vydáním hry i objeví) atd. atd. atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jop. Jinak dema se nevydávají proto, že se tak moc tlačí na pilu, že hry nejsou dokončené ani v den vydání a dodělávají se a záplatují v následujícím (půl) roce. Takže těžko může být několik měsíců před vydáním vypuštěno obsahově ořezané, ale jinak zcela funkční demo. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.