Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 15.04 „Vivid Vervet“ přešlo na systemd

Kubuntu 15.04 sice běhá krásně ale ještě má určitý nedodělky. Používám ho denně ale nováčkum a alergikům na bugy zatím nedoporučuju :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

SystemD mi v zásadě nevadí, kromě chvílí, kdy upgradujete a závislostmi rozbije funkční sysinit a sám se ani pořádně neupgraduje ;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

No, u mě první dojem taky nic moc. Debian Jessie na testovacím stroji naběhl cca na každý třetí pokus, jinak skončil v černé obrazovce. Z možných scémářů opravy jsem zvolil instalaci sysvinit a je po problému, i když jsem se měl spíš přimět na to přijít a poslat bug report. Předtím jsem se k tomu nutil přistupovat s pragmatickým "vyzkoušíme - uvidíme", ale ztěžuje mi to, Lennart.

Nejhorší je, že teď sem přijde BTJ a vmete nám do tváře, jak je ten Linux na ho.no, že nic nefunguje a oprava je nad možnosti běžného uživatele a přitom bude mít pravdu - vyměnit init opravdu není úplně uživatelská úprava systému. :-/

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze nic ucinnejsiho na poskozeni image Linuxu a soudrznosti komunity nez Lennarta by Microsoft vymyslet nedokazal. Clovek si rika, ze konecne ten linux zacina byt pouzitelny i pro bezneho uzivatele, a bum ho Lennart. Nejdriv prestal fungovat zvuk a ted vsechno. A nez se to stabilizuje ...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak já jsem fanda pulseaudia. Sice to pár let trvalo a dostalo se to do distribucí taky hrozně brzy a často rozbité, ale pak se to vychytalo a teď už je to OK. Je fakt, že to je dost podobný projekt, jako systemd - řeší to věci, které jsou pro drtivou většinu lidí velmi okrajové, a to způsobem, který je hrozně invazivní. Ale může si teď člověk přehrávat hudbu do sluchátek a zbytek rodiny sleduje film na repráky, to myslím ani Widle nějak systematicky neumí. :-)

Třeba podobně přežijeme i ten systemd.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Windows umí nastavit prioritu zvuku snad od Windows 98. Respektive si to nastavis v programu či hře, na ktery výstup si to ma posílat zvuk.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

A opravdu to umí zpracovat dva nezáviské zvukové proudy současně? To se mi nějak nezdá. Ptám se, nevím, nezkoušel jsem.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Umí jich i víc, pokud s tím počítá přehrávač (MPC, Winamp to uměl už kdysi). Spousta aplikací se ale odkazuje na výchozí zvukové zařízení. Tam s tím asi nic dělat nejde, výchozí může být jen jedno. Nevím, že by šlo někde centrálně mapovat aplikaci k zařízení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono u pulseaudia je ta vychtávka proti Windows právěže v tom, že to funguje obecně a dá se to přepínat, aniž by na to ta aplikace musela být nějak připravená. Prostě si vezmu vstupní proud, ten přesměruji kam chci, klidně ho třeba i "rozdvojím", hodím do jiné zvukovky apod., všechno za chodu.

Jako ne že by to nebylo fajn, ale stejně to 99% lidí nevyužije, protože mají jenom jednu zvukovku s jedním výstupem. Dnes už bych se určitě nevracel, obecná vrstva pro ovládání zvuku se hodí, ale kdybych se měl rozhodovat, jestli to martýrium při zvádění znovu podstoupit (a kolik věcí tehdy bylo rozbitých...), tak se kloním spíš k "ne" a zůstat pěkně u samotné alsy, která funguje v zásadě jako dnešní Windows - je víc zvukových zařízení a aplikace si to musí pošéfovat sama.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych vypíchnul Ubuntu MATE.
Výborná volba pro ty, kteří měli rádi původní GNOME2. (Nebo doinstalovat Cinnamon, ale to znamená hafo pluginů, abych měl celou funkčnost původního G2).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu som pouzival prave koli tomu, ze to bola jedna z poslednych velkych distribucii, ktora este nepodlahla moru zvanom systemd. ;(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vydrzet, odolavat!
Posledni pouzitelne Ubuntu bylo 10.04 s Gnome2, pak to zacli ku*vit s Unity, tak jsem musel na Debian ;-)
Po nejake dobe vylezlo Mate a zase bylo chvili s Debianem, nebo Mintem dobre. A Mate prislo uz i na Ubuntu... co dodat :D
Ted se vsude sere systemd, podle reakci to chce opet jen vydrzet, vsak ono to zase prejde.
A kdyz ne, tak to PCBSD, nebo FreeBSD jisti. Skoda jen toho nativniho CS1.6 na Steamu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Akože nič sa nestalo súdruh, mnohé sa stalo!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.