Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu Linux 8.04 LTS a jeho variace

Nebo ze silliconhillu... Takový skvělý mirror v česku... http://ftp.sh.cvut.cz/WEB/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz tam jdou 100% hry z win ? jen abych to nestahoval zbytecne :( proto se ptam ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100% portace Windows aplikací (tedy i her) je na Linuxech utopie. Dokonce ani Vista nemá 100% zpětnou kompatibilitu. Nicméně je potěšující, že Linuxové distribuce jsou čím dál tím více přístupnější lidem, kteří jsou tzv. klikači a BFU (běžný Franta uživatel). Sám pracuji pouze na Windows XP, ale již rok sleduji co se děje v Linuxu a už jsem i vyzkoušel Kubuntu a následně Xubuntu na svém stařičkém notebooku. Obě distribuce jsem nainstaloval bez problému a obě byly plně funkční a bezproblémové, tj. žádné pády, video, zvuk a periferie 100% funkční. Kdyby ten NBT nebyl výkonem (Pentium 233, 96MB RAM) tak starý, určitě bych si je tam nechal. Jinou "výkonnější" respektive méně náročnou distribuci jsem nezkoušel, ale je jasné, že pokud budu chtít okna musím mít výkon jak pro Windows tak pro Linux.
Závěrem: Nebojte se a vyzkoušejte.
P.S.: Nevíte o nějakých testech, které porovnávají výkonnost jednotlivých distribucí Linuxu, případně GUI nástaveb?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kml, uz idu pod windowsom hry z PS3? aby som to nekupoval zbytocne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

claudius , ja nechci PS3 nejsem na konzole

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

randome zkoušel jsem pclinuxos na 166 bez mmx a běhalo to bez problému i s kde, ubuntu už je dost nabubřelé, je fakt, že jsem tam kompiloval jádro, byl malý disk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

subjektivne sa mi zdal najrychlejsi ArchLinux, ktory som skusal s pomedzi fedory, ubuntu, suse atd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kml: Trapný pokus o flame :-P
random: Pod novými Windows Black Desktop Edition hry taky nejdou :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem zkoušel provést aktualizaci z Kubuntu 7.10 na 8.04LTS, v polovině (asi 40min. stahování) to spadlo, že prý nechť si zkontroluji připojení k netu (samozřejmě funkční) a ještě nějaká chybová hláška.
Linky jsou zřejmě natolik přetížené, že doporučuji nějaký ten den počkat a potom vklidu aktualizovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu je starobyle africke slovo, ktere znamena 'Neumim nakonfigurovat Debian' ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Howard: staré, ale dobré. Ve svém případě bych spíš řekl: Ubuntu je staré Africké slovo, které znamená jsem líný nakonfigurovat Debian ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

treba skusit ftp.energotel.sk, nie je pretazeny a je official

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Random:

Phoronix test suite

to Corwin and Howard:

V mém případě to je spíše marný boj se zbytečnými bugy. Místo 10-tého klikátka na opravu xorg raději měli odstranit například bootsplash bug, který tam mají už několik verzí a pořád nic...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby bylo UBUNTU ze zlata,tak do něho neexistují vůbec žádné kvalitní programy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hujer IV: Jako například?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem pár dister Linuxu a co mě na nich mrzí je to, že ke každému programu je potřeba skoro pokaždý jiný balíček "ovladačů". Pokud Linux bude nadále otravovat s těmito balíčky tak to není nic pro mne. Opravdu jako obyčejný uživatel neumím zacházet s příkazovým řádkem a atp. Chci nainstalovat a používat, ale to asi Linuxu nehrozí že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ti nevím johny, ale mluvíš o linuxu nebo o woknech, už pěknou řádku let si nepamatuju, že bych scháněl nějaký ovladač pro linux, co se týká woken (wxp), tak tam musím dokopat všechny ovladače

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o Linuxu a neříkej, že si nepotřeboval za X let nějaký ten balíček k nějakýmu softu? Tomu nevěřím. Instaloval jsem nějaký přehrávač MP3 a bum, chyběl balíček a další soft a zase. Třeba se špatně vyjadřuju, ale mě jde o tyhle balíčky k programům. Bude někdy distro kdy nahraju nějaký soft a nebudu zase nucen přes příkazovou řádku schánět ten dotyčný balíček?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak proti Linuxu nic nemám. V celku se mi i zamlouval, ale tyhle balíčky mě fakt nebaví schánět. Nejsem zkušenej Linuxák a pro naprostýho obyčejnýho člověka je to fakt španělská vesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JohnyM:

Johny, co to plácáš? Jaké balíčky ovladačů ke každému programu ??
S vámi, oběťmi Microsoftu, se člověk opravdu nenudí. :-)
Že se něco dělá jinak nebo že nevíte, že něco existuje ještě neznamená, že to nejde anebo, že to neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JohnyM:

Johny, jak píšu: že nevíš, jak se něco dělá ještě neznamená, že to nejde.
Proč proboha instaluješ ty balíky ručně ?
Každá desktopová distribuce Linuxu ná dnes klikací nástroj - správce balíků, který je napojen na repozitáře.
- správci balíků řekneš, jaké má používat repozitáře (často jsou předdefinované - viz, třeba OpenSUSE)
- pomocí správce si najdeš třeba podle názvu danou aplikaci
- párkrát klineš, pak řekneš, že to chceš nainstalovat a vše se provede zcela automaticky, žádné dodatečné balíčky neřešíš

OpenSUSE Linux dokonce má službu "One Click Install", kde si na Webu klikneš na odkaz na danou aplikaci a správce balíků tě provede jednoduše instalací. Viz. např. http://software.opensuse.org/search

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkám, že linuxu nerozumím, instaloval jsem MP3 přehrávač a nešel spustit, protože chyběl nějaký balíček čeho si. Proč nemůže být dotyčný balíček přímo u toho programu? Proč ho musím schánět? Mě jde jen o tohle. Rozumíš o co mi jde? Ty víš kde hledat a nebo co stáhnout, ale co ostatní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:JohnyM
Ono je to u Windows výrazně jinak? Zkoušel jsi nainstalovat např. Catalyst Control Center? Bez .NET Framework 2.0 nejde. Stáhnout. Flash, Java, atd..Rozdíl je v tom, že u Win si to musíš většinou stáhnout sám, v Lin Distrech je většinou nástroj - apt-get, yum a další- kteří se postarají o závislosti a potřebné balíčky nabídnou a stáhnou automaticky. Pokud se jedná o ovladače, tak Lin distra mají po instalaci nalezeno a naistalováno větší množství ovaldačů než Win.
Zádnou Flamewar, pls. Sám používám XP a Vista. Mám totiž Ati.. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Johny, ale ty nic shánět nemusíš.
Správce balíků to za tebe "sežene" a doinstaluje sám.
Je třeba se jen oprostit od zvyku z Windows, kdy se stáhne kdejaka .EXE ptákovina a kliknutím se většinou i nainstaluje. Linuxové distribuce na to jdou trochu jinak. To je celé. Nikdo tě nenutí to ručně stahovat a ručně instalovat. Software bývá uložen v repozitářích. Existuje ale pochopitelně i software, který se instaluje jak jsi zvyklý. Např. GoogleEarth nainstaluješ tak, že spistíš jeho instalačku s příponou .run...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Pepan9:

OK už to vím, THX :) Já věděl, že mě sežerete skoro málem za živa :-D Ale tohle je fakt pro mě třeba něco nového a proto se v tom člověk plácá.

To notorius:

Bohužel mám taky ATI kartu, takže korektně mě Linux nenaběhnul. A s tím softem pro Widle máš pravdu. Ale je to jen hrstka toho co potřebuju oproti Linuxu. Tedka jsem se dozvěděl i jak na to v Linuxu, ale to jsem před tím nevěděl. Takže Vám pánové děkuji :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JohnyM: "instaloval jsem MP3 přehrávač a nešel spustit, protože chyběl nějaký balíček"
V Linuxu se to dělá jinak ;-)
Chci program -> najdu si ho v repozitáři, označím, dám nainstalovat, napíšu heslo (instalace vyžaduje zvýšení práv) a je to :-)
Není-li program v repozitáři, je to už trochu podezřelé, ale kdybych ho náhodou instaloval a chyběl balíček xyz, stačí si otevřít správce balíčků, vyhledat xyz a nainstalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to johnyM

fpoho. Člověk se učí neustále. Ati mi ve Fedoře(7,8) fungovala výborně(narozdíl od Ubuntu). Dokonce jsem v pohodě mohl hrát 3D gamesky. OpenArena a jiné. Ale byly jiné problémy, které prostě nešly vyřešit. Většinou ale vina výrobce HW.
Aspoň trochu k tématu. Ubuntu bylo moje první distro a bylo fajn(6.06). Upgradoval jsem pak na 6.10, 7.04 jsem instaloval načisto a už byly problémy s X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JohnyM: "instaloval jsem MP3 přehrávač a nešel spustit, protože chyběl nějaký balíček"

Myslim, ze pes je zakopany inde - prave v pripade MP3 a MP2 niektore distra, ktore chcu byt principialne "free" neobsahuju tieto kodeky z jednoducheho dovodu - je to licencovany format. Preto ho treba doinstalovat rucne. Napriklad sa to tyka aj adobe readera a podobne.

Niektore distra, ktore na "free" princip kaslu, uz obsahuju aj licencovane kodeky a aplikacie, len pocas instalacie zobrazia odkliknutie suhlasu licencnou zmluvou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ubuntu se kodeky doinstaluji pri jejich potrebe samy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pokud Ti stačí jednoduchý přehrávač na cokoli (téměř) s kodeky v sobě, tak vyzkoušej VLC (jak v linuxu, tak pro Win)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepší než VLC (moc přeplácané, integrovaný stream server, atd) je Mplayer s grafickou nadstavbou SMplayer. Mplayer má sice vlastni , ale SMplayer je lepší. Neváhám tuto dvojici označit za nejlepší multiplatformní (Linux i Windows, možná i další os) přehrávač.

PRo líné Widláky (nechce se jim použít Google, Linuxáci instalují pomocí správce balíčků (apt-get,yum,emerge,whatever)) je tady http://smplayer.sourceforge.net/downloads.php

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, že je VLC přeplácané, protože má podporu streamu? Já bych prostě řekl, že při stejné velikosti toho nabízí více, navíc je to stable verze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dobry den, mal by som ako uplny Linuxovy analfabet otazku:
skusal niekto ci pod emuláciou Wine beží Autocad?
dakujem a sorry ak je moja otazka sprosta .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ne. Pokud jsi profesionální uživatel Autocadu, tak zůstaň na Windows... i cena woken je v ceně Autocadu minoritní položka.
Jinak asi nejlepší CAD pod linuxem je Qcad (doporučuji): http://www.ribbonsoft.com/qcad.html
Existuje i pod Windows, tak ho můžeš vyzkoušet. Je demo a i placená verze je za babku. Pod linuxem existuje komunitní verze, která je zcela free (tuším, že neumí skripty).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to:Kecal
dík za info a ochotu.!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smplayer je v RC verzi stabilnější než VLC v "stabilní" verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VLC nabízí více? Jo, horší (méně intuitivní) ovládání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pepan9: "Je třeba se jen oprostit od zvyku z Windows, kdy se stáhne kdejaka .EXE ptákovina a kliknutím se většinou i nainstaluje. Linuxové distribuce na to jdou trochu jinak. To je celé."

To tedy nepochybně, zatímco .exe instalačka má v sobě vše potřebné ne tak instalačka v Lin. Běžně se stává že například při instalaci programu x se dohledají závislosti na další tři programy a,b,c a knihovny h,c,l bez jejihž služeb požadovaný program nefunguje. Ty se stahují i managují separátně i když opticky jde o jeden proces. Opravdu skvělá vlastnost pokud chci program přenést na počítač kde není internet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... zajisté používáš KDE s 3D desktopem :-)... to je intuitivní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2_xxx_ ... zajisté tušíš, že se všechny stažené balíčky ukládají do jednoho adresáře. Mám přesně to, co píšeš, jeden PC na internetu a jinde dva bez. Ale beru to, že to je spíš už můj "problém" být v dnešní době bez internetu. Stáhnu na flashku přenesu... a je to. Mimochodem spoustu toho řeší instalační DVD, je toho tam dost... Navíc pokud používáš standardní repozitáře, tak to, co píšeš je velmi ojedinělý problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

_xxx_ : z tvých výtek beru jen tu o problematičnosti s instalací aplikací bez přístupu k internetu. Zde je systém, kde knihovny jsou společné a oddělené od aplikací opravdu trochu nepohodlný. Nicméně je nutné si uvědomit, že Linux byl vždy koncipován jako síťový systém. Navíc v dnešní době si počítač bez internetu téměř nedokážu představit, takže to jako nějaký problém vůbec nevnímám.
Navíc druhým pólem je DLL hell ve Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78: DLL hell na windows jsem osobně jako uživatel nezaznamenal, jediný problém s DLL byl u mě s miranda packem protože nebylo přiloženo několik DLLs (asi kvůli licencím), to se ovšem netýká DLL hellu. Zato na Lin. se fragmentace programu, jak bych nazval balíčkovací systém, projevuje celkem citelně.

"Nicméně je nutné si uvědomit, že Linux byl vždy koncipován jako síťový systém."
Pravda, bohužel je to moc vidět. Pro někoho bohudík. Tady jde ovšem o něco jiného, o lidí kteří internet nechtějí. Divný co ? Několik takových mám osobně v péči. I já osobně mám jeden PC - vývojku která není připojená k síti, má to svoje výhody.

Další důvod proč je exe lepší je ten že i na počítač připojený k síti se několika set megový program instaluje poněkud rychleji z flash/HDD/DVD než ze sítě. Samozřejmě bude super až sítě budou tak rychlé že tento důvod nebude.
Když budu chtít dát na lance linuxovou spářku o tloušťce pár set mega x 10 lidí úplně ucpu uplink do internetu na několik hodin, místo hraní se půjde na pívo. ;-)

Kecal: Ano bohužel je to můj problém, nemám rád tenhle typ problémů které řeší problém cizí tím že ho přesunují na mou stranu. V oficiálních repositotářích opravdu nebývá všechno.

Když už jsme u repositářů udivuje mě že nikdo běžně neřeší postraní efekty centrálních instalačních zdrojů (i oficiálních). Například jsou mimo jiné zdrojem kvalitních dat pro sociální inženýring, marketing atd. To se moc neshoduje s vizí Linuxu jako svobodného systému. Možná právě proto je ticho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... zajisté používáš KDE s 3D desktopem :-)... to je intuitivní?

nevím, KDE nepoužívám.Podle čeho tak soudíš? Protože vychvaluji jednu konkrétní aplikaci závislou na QT knihovně? Závislost na KDE je definována závislostí na KDE knihovnách, což SMplayer nemá.A to je dobře. moje USE flagy v make.conf "-KDE -GNOME" , tedy zákaz KDE i GNOME.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za problémy s balíčkovacím systémem si může sám uživatel, když neví co dělá a vyvádí psí kusy.Tedy problém mezi klávesnicí a židlí.
Balíčkovací systémy jsou na správu a instalaci software to nejlepší co vymysleli.To mi ve Widlích chybí.
Prostě zadám co se má instalovat, zkontroluji závislosti, vykopu co nechci a dám pokračovat v instalaci.Voila, mám stabilní a rychlý systém bez zbytečností.Gentoo GNU/Linux 64bit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano uživatelé dělávají psí kusy, dokonce chtějí používat počítače tak jak to vyhovuje jim, ne systému :) viz níže. S windows dále nesrovnámejme, myslím že taková činnost není příliš užitečná.
Uvítám každou radu jak vytvořit ekvivalent instalačního exáce typu all-in-one pro linuxoidní systémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vytvořit ekvivalent instalačního exáce typu all-in-one pro linuxoidní systémy

aneb jak naroubovat zlozvyky z Widlí na Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle si spustit Ubuntu primo z Windows?
http://pretaktovani.cz/text/ubuntu-71-in-windows.php
mazec!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ehm: A čemu/komu to vadí ? Když použiji exátor na zesíťované lance budu mít aktuální verzi balíků z internetu, když použiju balík na offline stroji bude případná neaktuálnost vadit čemu ? Stahuji přeci zásadně jen odladěné stabilní linuxové programy. ;-)

To poznámku o zlozvyku vůbec nechápu. Jednoduše jen exátorem získám a použiji balík hlavního programu a přidružených programů(služeb) který je funkceschopný bez dalšího stahování.

Jde jen o další level balíčkovacího systému. Jo ták, v tom je ten zlozvyk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.