Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ukrajina doplatila na své piráty

Paragraf malý
Už loni jsme psali o výzvě USA Ukrajině, aby potlačila nelegální výrobu CD na svém území. Velká většina jich totiž směřuje na západní trhy a velké vydavatelské firmy tak ztrácí zisk. V létě pak zamezili Ukrajině bezcelně nakupovat (především nerosty, chemikálie a vzácné plyny). Včera vstoupila v platnost další sankce. Ukrajina zaplatí na vývozu navíc 75 milionů U$ (jak přesně se toho docílí se ve zprávě neuvádí, asi nějakou daní).

loni jsme psali o výzvě USA Ukrajině, aby potlačila nelegální výrobu CD na svém území. Velká většina jich totiž směřuje na západní trhy a velké vydavatelské firmy tak ztrácí zisk. V létě pak zamezili Ukrajině bezcelně nakupovat (především nerosty, chemikálie a vzácné plyny). Včera vstoupila v platnost další sankce. Ukrajina zaplatí na vývozu navíc 75 milionů U$ (jak přesně se toho docílí se ve zprávě neuvádí, asi nějakou daní).

Mělo by to být zhruba tolik, co vydělá na pirátském prodeji. Prezident Kučma v úterý totiž podepsal zákon, který po jeho vládě USA požadovaly. Zákon však doznal mnohých změn. Kučma si však nechce nechat diktovat. Tvrdí, že po nich USA chce takové věci, které nejsou zákonem aplikovány nikde na světě. Především se asi jedná o zavedení úředního číslování CD lisovaných v legálních fabrikách, aby se dala odlišit od pirátských, případně jako pirátské identifikovat. To opravdu nikde na světě nemají. Ovšem na druhou stranu, když vydavatelé tvrdí, že výroba nelegálních lisovaných kopií na Ukrajině jim ročně způsobuje škodu 200 miliónů dolarů, je třeba asi opravdu hledat i nestandardní řešení. Po podepsání tohoto zákona sice sankce nepřestanou platit, ale právníci z americké strany se dali čas na jeho důkladné prostudování. Teprve pak vydají rozhodnutí, zda budou ukončeny, nebo ne. Více na Yahoo.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Ukrajina doplatila na své piráty

Žádné komentáře.