Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ultra HD Blu-ray prý nepodporuje 48fps ani 3D

Ono to znamená poměrně dost. Pokud se to skutečně nedostalo do oficiální specifikace, nebude nikdo takové disky vydávat, i když většina přehrávačů by je zvládla jen s updatem FW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

soucasne Blu-Ray disky take 3D nemaji ve specifikacich, 3D je zahrnuto as v Blu-ray 3D, takze se muze udat postupem casu to same, ze prijde i specifikace pro variantu s 3D

http://www.blu-raydisc.info/index.php

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, podle mě bylo jasně řečeno, že 3D se přidá nějakým takovýmhle způsobem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jenže 3D rozšíření pro BD se objevilo až po letech s nástupem 3D do filmu. V době schvalování původní normy tu 3D prakticky nebylo. Dnes tu 3D i 48Hz je, takže nedat to do specifikace rovnou nedává smysl. Prodeje nejsou takové, aby to obchodníci prodali teď osekané a za rok nebo dva znova.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

naopak, za rok dva diky tomu zase prodaji "neco noveho" ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jenže tohle je už hodně viditelně nastavovaná kaše a spousta lidí si to právě kvůli nenažranosti výrobců nekoupí. A realita je dnes někde jinde, než u stříbrných kotoučků z minulého století.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj souhlas, ale ma to jeden dost podstatny hacek, kdo z kupujicich se o takovou vec zajima? my na forech, tedy naprosto minoritni cast trhu ktera je pro vyrobce naprosto nezajimava, je zajima vetsina, ta versina co ani nevi ze existuje nejaky format, kodek a dalsi podobne udaje zahrnute v nejake specifikaci, zajima je jen to jestli se to da koupit a jaky prehravac umi takovou placku prehrat na jejich ultra velke TV :)

ale jasne ani dnesni DB nemaji buchvijake prodeje, takze se nedaji cekat zrejme ani u nastupce, ac je otazka co s tim udela i 4K, ktere nastupuje mnohem rychleji a mnohem levneji nez jak nastupovalo ve sve dobe FHD

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to hlavně znamená, že by mrtvoly taky mohli konečně nechat spát a zaměřit se na formy distribuce odpovídající 21. století. Já dokonce nejspíš ani na živo neviděl blérej přehrávač nebo mechaniku, u nikoho nikdy, nikomu jsem to nedával. Kolik lidí to používá, <1 %?

Třeba i ty blbý 32GB flash disky dneska stojej 350 korun, než tenhle nesmysl vyvinou, tak budou stát pod 300 korun, 64GB tak 600. A to se to dá používat k čemukoli jinýmu. Když si vezmu cenu mechaniky/přehrávače, tak je pomalu lepší už i cenově prodávat filmy na tom, když už teda musej zaostale prodávat filmy jak koláče v tesku v krabici, protože nepobrali, že se prodává ta zas* KOPIE, ne to debilní médium.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tenhle argument dost drhne. drtivou většinu ceny filmu na BD disku netvoří výrobní náklady na médium/obal/krabičku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jakejkoli argument o ceně vůbec dost drhne, protože nejvyšší kvalitu na nějakým über blérej co přijde za pět let budou prodávat tak za jednotky tisíc při premiéře. Za rok to budou prodávat na DVD za 50 korun a stále z toho vydělají. Vono je třeba si taky uvědomit, že vzít u číňana padesát milionů flash disků a nechat to tam rovnou ve fabrice nahrát přijde taky tak tak na 50 korun kus. To je minimální rozdíl a pořád to nechává obrovskej prostor na cenu licence. Cena fyzického média je nedůležitá, samozřejmě, jde o cenu licence. Ale na flash disku to taky může koupit řádově víc lidí, protože komp s USB má tady úplně každej. BD mechaniku skoro nikdo.

Klidně by to mohli prodávat půl roku za 300 v nejvyšší kvalitě ke stažení hned při premiéře a nejspíš vydělali násobek toho, co při prodeji krabicovek (jakejcholi), s nákladama nesrovnatelně nižšíma (celá manpower na distribuci by vůbec nemusela existovat, stačí mít něco serverů a centrální web v jazykovejch mutacích+platební brány), protože za tuhle cenu by jim asi měsíc kolabovaly servery.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se podívám třeba sem: http://www.discmakers.com/products/bluray.asp , což je malosériovka, tak jeden BD vyjde pod 3 USD i s krabičkou. Velkosérie budou určitě ještě levnější. Skutečně jsem ještě neviděl 32/64 GB flešku ani vzdáleně za takovou cenu, pokud bychom hovořili o UHD BD tak dokonce potřebujeme až 128 GB.

Navíc fleška není archivační médium, ti co si kupují BD, chtějí aby jim to někde ve sbírce vydrželo pokud možno do konce života. I produkčně bude jednodušší lisovat BD než hodiny čekat než se zapíše 25 - 50 GB dat (či až 100 GB u UHD BD) - levná flashka určitě nebude rychlá, což se týče i čtení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mohli by to "lisovat"do ROM pameti, ty by do konce zivota vydrzet mohly....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem moc zvědavej, jak se budou vyrábět dvouvrstvý bléreje s ještě vyšší hustotou zápisu, než dneska, lisováním za tři dolary, a jak hrozně vydržej do konce života. Fakt jsem.

Jinak alíbaba je plná firem co nabízej flash disky už od jednotek dolarů při pártisícovým odběru, rychlosti čtení okolo 30 MB/s taky nebude problém. Při milionovejch odběrech nebude žádnej problém se na nízké jednotky dolarů u 64GB disku dostat. Takže výrobní cena stejná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud půjdou lisovat na stejný mašině jako ty současné, tak to bude stát +-podobně. Jestli ne... mno tak to bude nejspíše konec kotoučků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Flashdisk je vyrobne mnohem drazsi nez DVD/BluRay, nehlede na nevyhody (omezena zivotnost poametovych bunek, snadne smazani obsahu, nulova standardizace formatu).

"protože nepobrali, že se prodává ta zas* KOPIE, ne to debilní médium."

Cena media je 1,50 Koruny, 300 Kc je za autorska prava. Myslis ze flashka se da vyrobit za korunu pade?

"Já dokonce nejspíš ani na živo neviděl blérej přehrávač nebo mechaniku"

Ja zase neznam nikoho, kdo kouka na filmy a nemel by bud BD mechaniku, BD prehravac nebo DVD prehravac. A vsichni svorne tvrdi, ze je pro ne jednodussi si koupit film za pade v trafice nez ho nekde tahat z netu a pak premyslet, kam ho ulozit. Troufam si tvrdit, ze tech co tahaji filmy z netu bude mnohem mene nez tech co si je kupuji na mediu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Ja zase neznam nikoho, kdo kouka na filmy a nemel by bud BD mechaniku, BD prehravac nebo DVD prehravac.“

Když se to podá takhle, tak ano. Hlavně pokud se zároveň „kouká na filmy“ definuje jako „kupuje si BD nebo DVD“ :-)
Když se do toho započítá i DVD (které jeden čas měli skoro všichni) a majitelé herních konzolí, je přehrávačů hodně.

Ale podle mě je hodně výmluvné, že 9 let po startu DVD (tj. v době, kdy přicházel blu-ray) měla skoro každá domácnost možnost DVD přehrát a skoro každý někdy nějaký film na DVD viděl.
9 let po startu blu-ray je velká skupina lidí, i mezi technicky zdatnými, která film na blu-ray v životě neviděla a není málo těch, kdo ani nemají zařízení schopné BD přečíst.

Ohledně filmů za 50 Kč samozřejmě, když už jednou máte DVD přehrávač (nebo mechaniku), je to fajn.
Ale jednak filmy na BD nestojí 50 Kč a jednak přehrávače vlastní daleko méně lidí… V podstatě asi velkou část rozšíření BD přehrávačů dělá PlayStation.

Klidně bych se vsadil, že rozšíření tohohle formátu bude stát na tom, jestli ho převezme budoucí generace konzolí, resp. bude přehrávač integrovaný jako vedlejší funkčnost nějakého jiného populárního zařízení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koruna padesát je to možná ještě u DVD. U dvouvrstvýho bléreje co stojí v koncovým obchodě přes 100 korun asi dost těžko. Flash disk ve výrobě taky stojí pakatel, buňky tě nemusej vůbec trápit když se z toho bude jen číst a až to lidi přestane bavit nebo si to zazálohujou jinam, mají funkční flash disk, což je přidaná hodnota navíc. U placky nic takovýho není. A hlavně že kotouč je nezničitelnej, no…

Ovšem nejdůležitější, DVD SuperMulti mechanika stojí nová pod 400 a na světě jsou miliardy bazarovejch za míň. Blbá četečka blérej stojí přes 1700, vypalovačka přes 2k.

Jo, já znám desítky lidí, co koukaj na filmy a mají jich desítky GB až jednotky TB. U sebe na disku. Jak řikám, pokud z toho židáci nechtěj nic a místo toho budou lidem tlačit násilím todle a případně se s nima soudit, jejich věc. Přitom by to šlo tak jednoduše…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O co ti jde chytrá hlavo ukecaná? Mindráky z toho, že jsi nikdy nesáhl na tovární lisovaný blu ray, který je krásně škálovatelný v polici a nikdo jej nezformátuje?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen zaostalci jako vy zřejmě ještě používají placky!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ja som kupil BR prehravač hlavne preto, ze na dobrej ale hlúpej telke som nemohol prehravat filmi zo serveru. BR vyriesilo tento problem elegantne. Zosietoval som si TV a mam bonus mechaniku. A ked ma nejaky film naozaj nadchne tak si ho kupim aj na disku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fakt elegantně, v době, kdy androidí mikropočítač ať velikosti flash disku, nebo o kousek větší bedýnka, umí přehrát úplně všechno. A je to mikropočítač.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Androidí střep je fakt optimální zařízení pro kvalitní přehrávání videa.

Inu třeba doba pokročila a už plošně a spolehlivě umí takové vymoženosti jako namátkou: HDMI-CEC, 24Hz, deinterlace, anamorfní formát, pulldown, DVD-ISO/menu/titulky, BR-ISO/menu/titulky, moderní zvukové formáty. Posledně, když jsem se naivně opovážil vymámit z Androida některé z uvedených fičůr, koukal na mě, jako bych měl dvě hlavy, přinejmenším.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Abych nezapomněl na další parádičky.

Android je by design vybaven kurvítky, kterými výrobce může rozhodovat za jakých podmínek jaké formáty milostivě dovolí přehrát HW akcelerovaně. Z čistě politických důvodů. Např. z lokálního úložiště ano, ale ze sítě už nikoli. Pápá. Anebo - kontejner obsahuje pro dané zařízení HW nepřehratelnou zvukovou stopu => celý materiál včetně videa bude zpracován SW dekodérem. Tak je to v základu. Pochopitelně přehrávače třetích stran se snaží tato omezení s větším či menším úspěchem obcházet s použitím hacků a nestandardních postupů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co si myslíte, že je v tom BD? Jen to má navíc mechaniku použitelnou na CD/DVD/BD a dodržuje to TV normu - poradí si bez řečí s prokládaným obrazem a V sync vždy funguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A ak ma pamat neklame tak android zariadenia ani na trhu v tom case neboli.Dnes su tie vselijake krabicky uz lepsie, no tie male su len na wifi a cez to tlacit plnu kvalitu BD filmu nepretlacis. Prehravac som ukopoval pred par rokmi ked tie multimedialne krabicky mali pomerne vela neduhov, problem s titulkami, roznymi formatmi videa a podobne. Ak mali aj mechaniku uz boli hodne drahe. BR prehravac stal cca 150 € a hned bezal ako sa od neho cakalo. Bolo to jednoduche spolahlive riesenie. Zabudol som v tom case DLNA bol tiez maly zazrak. Prvy BR player Panasonic ho mal iba na papieri v skutocnosti vobec netusil co to je. Vymenil som ho za LG a bolo po probleme. Po DLNA je este aj teraz urcite obmedzenie pre mnohe zariadenia. Casto su to titulky (CZ/SK diakritika) alebo zariadenie nevie prepinat medzi zvukovymi stopami. Pritom pri prehravani cez USB s tym problem nemaju.

To mas ako s hracimi konzolami. Pre niekoho su super a pre ineho hovadina. Ja sa radim k tym druhym :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však "formy distribuce odpovídající 21. století" tu máte, dokonce několik vzájemně si konkurujících služeb. Exemplární kousky. Tak kde je problém? Že se to sice rozlišením tváří jako HD, ale ve skutečnosti účelově zbavené HD detailů (jinak tak typických pro předpotopní formy distribuce, že ano), takže výsledkem je vlastně takové lepší SD. Kolik lidí pozná rozdíl, <1 %? Ti, co nikdy na vlastní bulvy nezakusili jak by HD mohlo a mělo vypadat, ti si asi chrochtají. Hlavně, že nemusí zvednout řiť z pohovky a namáhat si mozkové závity. Takže stejný technicko-kvalitativně-společenský ekonomicky výnosný sajrajt naroubujeme na UHD a pojede se ve stejných kolejích dál. To je asi to opěvované 21. století dle vzoru Idiocracy. Mlask.

Takže buďte tak laskav a neotírejte si pysk o formy distribuce, se kterými nemáte osobní zkušenost (sám bez uzardění přiznáváte) a jejichž kvality nedokážete posoudit natož docenit. Anebo navrhněte reálně proveditelnou formu distribuce, která uživateli přinese kvalitu a hodnotu minimálně na stejné úrovni, jako formy distribuce, které považujete za překonané a nehodné letopočtu. Něčemu takovému bych se vůbec nebránil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spousta žvástů, ale že by konečně někdo distribuoval obsah online jako to dělá Steam s hrama, to ne. Na jeden koupenej film na BR připadá možná 100 staženejch. To médium je dobrý akorát k tomu, že se to z toho ripuje. Ale whatever, jestli se budou židácký produkční firmy radši soudit, než by těm lidem prodaly to, co oni chtějí tak, jak oni chtějí, klidně.

Mluvíte asi o kabelovce, taková sra*ka mě vůbec nezajímá. Chci si vybrat jeden kus a na ten se podívat, ne se přizpůsobovat tomu, co mi tam někdo posílá, a to eště v případě, že tam fakt posílá jen filmy/seriály, a ne hromady reklam či propagandu a odpad, co mě nezajímá (televizní vysílání).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

(iTunes, Netflix, Google Play, Amazon Instant Video, ...) != kabelovka

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle komiks to asi kompletně shrnuje nejlíp:

http://theoatmeal.com/comics/game_of_thrones

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se domníval, že tu diskutujeme o výhodách a nevýhodách technické stránky form distribuce. Na optickokoláčové formě jste kritizoval právě technickou (fóbie z hmotných koleček+kolovrátků) a logistickou (pečené holuby rovnou do přehrávače) stránku.

Nedostupnost titulů (A) v čase (B), GPS pozici (C), platební metodou (D) a v podvariantě (E) z důvodu nevůle či jiných záměrů distributora jsou samostatné téma.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na BD to ale vždycky může bejt kvalitní. Streamovací shity jsou maximálně na úrovni nějakýho ripu. A to fakt děkuju. Cena bude beztak stejná (platí se za obsah, ne za médium) a navíc mě to ještě bude stát traffic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plus navic se poskytovatele vaseho pripojeni domahaji u streamovacich sluzeb jisteho vypalneho, aby vubec byli ochotni ty data k vam dorucit (i kdyz vy sam si danou linku platite). Viz treba Comcast versus Netflix atd.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že chcou za každou cenu oddělit profi segment od domácího. Nebyl by vůbec žádnej problém na tu placku nacpat obsah DCP balíčku, co se promítá v kině. Ale už to, že to nebude 4k, ale jen UHD, vždycky 4:2:0, a teď ještě takovýhle zprávy? Prostě fuuuuu, bude to starý už v době vydání!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Boze ale okolo toho narobia cavikov. Ja osobne BL nemam.Ani prehravac ani media a vobec mi to nechyba. Mimochodom napadlo uz niekoho ze by davali k vstupenke do kina aj rovnaky film na DVD/BL? Ako bonus zdarma na pamiastku keby sme si to nahodou z nudy chceli pozriet znovu doma. Pri cene 7-9 euro za listok by sa tych 0,01 eura vyrobnych nakladov na DVD uplne stratilo.
..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.