Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ultrabooková CPU 8. generace mají základní takt pod 2 GHz, ale boost až 4 GHz

A Iris grafika nikde, pokud chcete 8 vláken a slušnou grafiku, stále (bude) jen u AMD. Cena u Intelu stejná jako za další 4 vlákna...

Core i5-7260U 2 Ano 2,2 GHz 3,4 GHz 3 MB Iris Plus 640 15 W 304 USD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ viem tak AMD nemá žiadnu integrovanú grafiku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se mysli samozrejme notebookova APU. Tady mit AMD grafiku integrovanou bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by sis mel doplnit znalosti a vyhledat si apu od amd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne jim 4C/8T + Iris nevleze do 15W TDP. Jinak ono AMD něco takového má?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, možná to ještě dovydají (35W). AMD bude mít, asi v říjnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš na konci roku nebo v Q1/18

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc se mi nezdá ten nízký base clock. To bude nejspíš narážet dost na power limity podobně jako aktuální ULV Kaby Lake.

Dalo by se věřit možná následující:

1 core boost: 4GHz
2 cores boost: 3,5GHz
3-4 cores boost: 3GHz

Ale uvidíme, třeba se Intel fakt vytáhne. Bohužel to zase bude BGA only, achjo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono bude zalezet na typu zatizeni. 45W 7700HQ dava treba boost 3.4Ghz (Dell XPS 15) pri 'lehcim' zatizeni vsech 4 jader. Pri Cinebench15 zacne tak po 2 kole uz snizovat frekvenci nekde k 3.2Ghz.
Typoval bych osobne, ze ty 3Ghz bude asi moc, ale nekde kolem 2,5-2,7 by to mohlo byt uz realne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil tak, že při full multicore to pojede na 1,9 GHz, nebo to číslo znamená co, frekvence po zapnutí NTB nebo wtf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je to neco jako "garantovana" frekvence bez Turba. S turbem by to melo ale jet podstatne vyse, ale to se bude prave chovat v zavislosti na typu zatizeni tech jader

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XPS 15 jsem měl zapůjčené, konfiguraci s i7-7700HQ a GTX 1050. A je to strašný křáp, když zatížíte CPU i GPU, tak to throttluje jako prase, oba fany jedou na 5k RPM a máte pocit, že to odletí ze stolu.

Má to směšně málo portů, je to drahé a také to má naprosto příšernou placatou klávesnici.

XPS 15 je prostě throttlující by design.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze se na to divate trochu moc technicky. XPS15 je rada, ktera vlastne "implementuje" Ultrabook do 15,6 formatu. Case ma 14palcove rozmery, ale je v tom 15.6 uhlopricka a vazi to s mensi baterkou 1.8Kg. Odpovidajici je i tloustka a tim padem i chlazeni, ktere do toho daly.
Ano, v zatizeni CPU a Grafiky je to hlucne, ale to je i kdejaky jiny notebook, ktery si pritom nehraje na ultrabook, vazi minim. o pul kila vic a je o pul centimetru tlustsi.
Pri hrani her to nethrotluje nejak zasadne a to je myslim podstatne. Pokud zatizite jen CPU, tak to jede v pohode, frekvence jsou taky slusne. Mate vykon, ktery pro dany rozmer notebooku a jeho vahu tezko najdete jinde. A o to tady je. Ze to bude nejaky kompromis je jasne.

Musite vychazet z toho, ze je to 15.6 palcovy Ultrabook a tomu taky prizpusobit to hodnoceni. Techto stroju moc nebeha, Jediny vicemene srovnatelny (mozna i lepsi) je Macbook 15, ale to je zase jina story..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jde o to, že je sice hezké, že to dokáže vytáhnout výkon blízký něčemu většímu na pár vteřin až minutu, ale nedej bože pokud od toho zátěž na delší dobu. Pak to chlazení nezvládne a tenkost se projeví ve vší své kráse. Jde o to, že to užití je dost sporadické, protože pokud člověk požaduje výkon, tak ho obvykle chce na delší dobu než jenom minutu (ok, je hezké spustit kompilaci menšího projektu a mít to rychle hotové, ale pak je to za vysokou cenu).

Z tohohle pohledu mi ty tabletoidní tenké věci s odtržitelnou klávesnicí davají větší smysl (jen kdyby v tom bylo plnotučné SSD posazené ať na sata, tak na pcie). Někde mezi notebookem, dtr, přenosnou WS jsou tyhle ultra-věci. Problém těch ultra-věcí je fakt, že je to až moc křehké, výkon od toho nemůžeš dlouhodobě požadovat, ergonomie si myslím taky nic moc (hypertenké klávesnice). Je to pouze lehké a drahé. Nejde o to, že bych chtěl každej stroj ala toughbooky od panasonicu, ale přijde mi to zbytečně vyhypované (BFU to stačit bude, ale myslím že by stačilo bohatě i cokoli s novějším atomem, lepším diskem, výkonem pod zátěží to nebude od tohohle příliš daleko).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XPS 15 je v tomhle jiny. Vykon drzi, jak pisu nize dole. Samozrejme nelze ocekavat Desktopovy vykon, ale na ultrabookovo placku je ten vykon spicka a to i v radech desitek minut a hodin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže k čemu mi ten výkon je, když vydrží být konzistentní přibližně jednu minutu?
K čemu je taková placka, když je extrémně hlučná?
Pro koho to je, když to má tak příšernou placatou klávesnici a nemá to trackpoint?
Proč to má naprosté minimum portů?

Na práci to není, spíše na nějaké macbook style chlubení.

Pokud by v tom byl nějaký 15W TDP ULV čip a menší GPU, tak by to bylo zcela OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu s Vami souhlasit :) jelikoz 2 tyhle notebooky mam k dispozici, muzu rict, ze se da na to divat dost jinak
- Vykon..v tomhle urcite nemate pravdu. Ten vykon drzi docela stabilne u XPS 15 (2013 model) je pri zatizeni 4c/8T frekvence mezi 2.8-2.9 a to i dlouhodobe. Priklad konverze videa. Schvalne jsem pustil 10x CB15..drzel 2.9Ghz celou dobu. Takze s vykonem se pletete. U noveho XPS 15 to bude podobne, vykon bude jeste vyssi.
- Placka je to proto, ze to kombinuje velky display, malou hmostnost, velky vykon, dobrou mobilitu. Dani je vyysi huk (v zadnem pripade ale ne extremni jak pisete alespon pro CPU). Tenhle problem ale miva v zatezi vetsina Ultrabooku i presto ze maji ULV procesory.
- Placata klavesnice.. je to ultrabook. Pro Vas je spatna, pro mne je vyborna a normalni klavesnici uz nechci. Je to otazka zvyku.
- Trackpoint? na co? Ma to vyborny touchpad, ktery se kvalitou blizi Macbookum
- Minimum portu... tady souhlasim..ma o jeden USB3 mene, ktery byl nahrazen Thunderboldem..bohuzel. Jine Ultrabooky na tom nebyvaji lepe..

Ze to neni na praci? Tak s tim nemohu souhlasit v zadnem pripade. Je to presne naopak nez pisete. Velky dispaly v kombinaci s vysokym vykonem a malou hmotnosti je presne to, co jej dela pracovni.

A ano, 15ULV se 4jadrem by byla zajimava volba...nicemene az do ted neexistovala..
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> nejspíš narážet dost na power limity

Samozrejme, to plati pro vsechny notasove CPU.

> 3-4 cores boost: 3GHz

Ma nejakej soucasnej 4C 15W intel procak 3GHz v plne zatezi ? pokud ne, tak bych to necekal ani tady. Osobne mi prijde 3GHz moc optimisticke na 4C procak pri 15W, zvlast s tou 8M L3 cache..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cache a věci okolo běží typicky na nižší frekvence, prostě vše uncore běží pomaleji než CPU jádra.

Ale spíš bych to asi také viděl někde pod 3GHz. S AVX2 to možná bude na base clocku ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je otázka kdy to začne throttlovat a jak se to chová v AVX 2 loadu. Taková i7-7500U namísto 3,5GHz na obou jádrech má asi 2,7-2,8GHz v AVX2 zátěži.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.