Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ultrazoom Sony Cybershot DSC-RX10 III dostal f/2.4 objektiv s větším rozsahem

Schválně jsem si změřil, kam až se musí zatahovat ten tubus - je to běs.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale není ;-) Jelikož tam nezavazí žádný zrcátko a pod. a snímač je těsně za LCD obrazovkou a má "jen" 1" a tak stačí i krátká ohnisková vzdálenost (od poslední čočky - viz obr.: http://diit.cz/media-gallery/detail/68444/257993 ), vychází to vpoho :-)

Ale je to mazec (docela kompaktní na 600mm!), to jooo!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krásný fotoaparát, libí se mi rozsah ohnisek, světelnost objektivu, velikost čipu, tvar přístroje atd. Prostě ideální(nebo skoro) foťák na takové to focení všeho možného ve velmi slušné kvalitě a nemuset sebou tahat haldu objektivů. Jenom ta cena, ta je, jak už tradičně u Sony, přestřelená. A tady tedy echt. :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=snuGwWTLmqw

Doporučuji samozřejmě nejprve stáhnout!!! (v max rozlišení, např. 4kDownloader-em a pod.) a až pak prohlížet a při obnovovací frekvenci monitoru 60Hz! (pokud nemáte Freesync nebo G-Synsc monitor a k tomu i podporu grafiky a nebo nepoužíváteli MPHC a nemáteli jej nastaven správně jako já - čili tak, aby sám řídil Hz obrazovky monitoru/TV v násobcích!!!!! fps zdroje videa)

Na kompakt slušný i při 400mm! :-)

Jo a 4k uvidíte reálně jen na 4k monitoru ;-) Taky to chce výkoný "železo"! Kdo nemá, tak vězte, že je obraz z RX 10 III velmi slušný (aby ne za ty love...) a je jen o chlup silněji komprimovaný a tak rozmazanější jen mírně víc než z A7. Ale ta je FF! (RX má 1")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kvalita obrazu u videa je slusna jak je u Sony zvykem

Nez se opotrebuji plastove prevody a objektiv se zevnitr rozpadne jak je u Sony zvykem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jiné značky dělají převody kovové!??? Spíše jde o to, že orig. Made In Japan, budou ze silonu, ale některé ač zn. Sony ale z Číny, budou z levnějšího platu... Není plast jako plast!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé to bude až budou k vidění i dynamičtější videa než mraky plující modorou oblohou nebo sem tam pohyb v kabuki divadle. Konkrétně mám na mysli švenk přez svislé linie, průjezd vlaku přez celou výšku záběru, chůze po ulici bez steadyshotu, apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak 4K je u cenově dostupných nejen fotoaparátů, ale i kamer, max "jen" o 30fps a to není žádná hitparáda pro oči lidí s lepším postřehem a dynamičtější scény, jak píšete, neb minimum pro většinu lidí je 50! fází pohybu/1s (50Hz) v obraze a 30p je jen 30Hz :-(

Proto je paradoxně méně fps - 25fps, ale prokládaně (evropské TV vysílání i FullHD 1080i), neb je to 50 polosnímků čili 50Hz :-) ( i když hrubší scan), lepší než vyšší fps, ale progresívně - 30p, ve kterém je 4k nejčastěji :-(

Pro sport proto doporučuji raději "jen" FullHD, ale 50p! :-) Pro krajinku, kde je důležitější zase rozlišení, je ale 30p postačujících :-)

Je dobré prohlížet tuto scénu na monitoru o 60Hz a synchronně! Není to tak špatný, i když někdy ukázku někdo blbě vyrenderuje, nebo zvolí výstup původně z 30fps dokonce jen 24fps, nebo necelé - iracionální číslo: 29,97fps... a je "vymalováno" :-( Trhání je nevyhnutelné neumíli váš monitor 24Hz nebo 48 nebo alespoň 72Hz a a pro 29,97 synchronně na přesný! dvojnásobek!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi šlo jestli se u tohoto kousku bude taky projevovat rolling shutter a silent shutter s kacejícími se svislými liniemi nebo dýchání-plavání obrazu při natáčení z ruky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S rolling shutter neměly CMOS-y (u kterých to bylo hlavně zprvu markantní) od SONY problém již od 20Mpx v RX10 :-) Sám mám jsemjej testoval chvílu tehdy když vyšel. Sám mám starší snímač v A65 a A77 s 24Mpx CMOS a tento efekt je již nepozorovatelný běžným divákem, jen trochu a jen mojím bystrým okem ;-) Svislice se nekácí :-) jak u levnějších CMOS-ů zejména v mobilech...

Asi je to dáno mnohem rychlejším odečtem dat, jinak by nestíhala A77 12fpa při 24Mpx!? A některé mršky nové umí mnohem vyšší fps. Moje staré CASIO s CMOS-em umělo až 40fps/12Mpx a až 1/40.000s! (ne neupsal jemse, ano opavdu čtyřiceti! tisícinu, nikoliv čtyř...tisícinu ;-) ) a při jízdě autem se mi nekácely ani sloupky kolem silnice - tedy bízké a tak rychle se míhající svislice :-)

Dokonce je stabilizace u A65 i A77 velmi účiná i při ohnisku přes 350mm! z ruky - ale jen na jemnější chvění do stran, nebo na rotaci obrazu třesem ruky. No jemnější, já su už docela postarší a ruce se mi třesou hodně a záběry zejména okolo 300mm+ bez stabilizace jsou nepoužítelný :-( vs stabilizace jsou videozáběry jak ze stativu, fotky ostré i při sportovních scénách z dálky :-)

Pouze při širokém ohnisku (24mm a méně) a při prudším pohybu do strany - ale myslím nyní rotací přístroje kolemjeho sviské středové! osy, obraz nutně dýchá :-( Je třeba se točit při videu celým tělem a né jen prudce otočit pouze přístrojem... To je problém pro změnu ze statuivu kde se točí kolem středové! osy :-(

Co se ještě týče prudšího natáčení aparátu kolem jeho svislé středové! osy, řeší to obecně až 5-ti osá stabilizace kdy snímač plave i rotačně! a ne jen do stran natáčením!!! kolem své svislé! osy. :-)

Jinak to řešit nejde. To již není věcí snímače ale jeho stabilizace. To umí jedině A7RII nebo možná i Olympus poslední model řady OM-D a tušímjiž i Panasonic GH? To nevím jistě.

To proto, že zejména u krátkých ohnisek pod (24mm) je obraz již velmi vypouklý a připohybu aparátem kolem jeho svislé osy, se zdá, jakoby se kraje obrazu deformovaly. a ta vlna deformace se jeví jako plavání nebo jak to lépe popsat?

Dle mě je to u širokoúhlých záběrů přirozený jev - a to optický!!! A nikoliv problém snímače. Ale 5-ti osá stabilizace jej přesto téměř řeší :-) Další možné řešení je možná i kulově prohnutý snímač ;-)

Rybí oko ale bude stále vykazovat rozdíml zrychlení!!! v ploše obrazu - větší bude u krajů a menší ve středu, to je prostě optika, fyzika a diference úhlového zrychlení ;-)

V přírodě je málo jevů lineárních. A lidské oko odpovídá spíše 50mm/35mm ale né pod 24mm natož 10mm :-( Proto u reálného pohledu neuvidíte, ale přes optiku - širokáč, ano.

Tedy bych to nepřičítal CMOS-u ani stabilizaci, ale optice a tomu, že Sony RX10 začínaj na 24mm! :-)

A s širokáčem se nemůže tak prudce mrskat kolem jeho svislé! osy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě doplním, už mi to nešlo editovat, že odečet je z nových CMOS Sony asi velerychlý, neb. např. tady - jsem chytnul nejednou záměrně!!! blesk jiného fotografa, kdy se staršími CMOS-sy, a to i v tom ultra rychlém Casiu, byla fotka vždy z části bez blesku a tmavá :-(

Viz moja! fotka je však ideální, co se zachycení záblesku týče: http://eduard22.sweb.cz/_FSC0041.JPG

Podobně různé diskotéky se zábleskovkami, nebo policejní auta s majáky večer. To už neznám prakticky s A77 :-)

Nebo jaká účinost stabilizace - na 250mm/APS-c, čli x1,5= 375mm/35mm, ale ještě jde digizoom - výřez, avšak už ve fotoaparátu , ale před komprimací, tedy absolutně - jde o 750mm!!!/35mm, za děštivého podzimního dne z ruky! a jen na 1/60s ;-) :

http://alphaa65.sweb.cz/Jablko750mm.JPG

škoda že jsem to nezkusil pro srovnání i bez stabilizace, ale nač fotit silně! rozmázlý.. obraz?, jak by to jistě dopadlo bez stabilizace...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady to při použití elektronické závěrky vypadá jinak

Test fotoaparátu Sony Alpha a7R II | FotoAparát.cz
https://www.fotoaparat.cz/clanek/tisk/1348/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé :-() Moje A65 při videu nic takového nedělá :-) Viz moje ukázečka, i když jen 25p :-( Tehdy když jsem ji původně o 50p! uploudoval na YT , tak víc jak 30p nepodporoval :-(, čili video bude trhané (25p je ejn 25Hz...), ale svislice se mi tedy neklátí! Co?
Viz můj testík: https://www.youtube.com/watch?v=O73EoiCh314

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že dělali na potlačení, záleží taky na rychlosti pohybu (proto jsem zmiňoval ten průjezd vlaku přez celý záběr) , ale dynamické scény točené z ruky působí plavajícím dojmem. Nejlíp je to patrné asi ve 2:02 na svislé linii rohu zdi, při pohybu kamerou sem tam se ohýbá jak rákos. To by starý 3CCD neudělal. (Že by v tom osvětlení bylo relativně prd vidět a bylo to zašuměné je jiná ;)
Oni u Sony věděli, proč s tím na presentačním videu nemávají sem tam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si dělají prdel? Oni změnili patici blesku?! Nebo je to jen pro ovládání pomocného světla?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.