Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

UMC pomůže AMD s výrobou procesorů

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
AMD nestíhá vyrábět procesory (Intel na tom není o moc lépe) a tak se rozhodla požádat UMC o výrobu procesorů. Navíc do budoucna plánují i společný podnik. Pokud byste se chtěli dozvědět moje dohady, proč se takto AMD rozhodlo a proč se rozhodlo až nyní, máte možnost. A navíc ještě přidávám poslední informace o Hammer procesorech.

AMD nestíhá vyrábět procesory a tak se dohodla s UMC na pomoci. UMC začne vyrábět procesory pro AMD a tím se jednak zvýší produkce procesorů, ale také se v drážďanské továrně vytvoří místo pro přípravu výroby 64 bitových Hammer procesorů. Zástupci AMD také potvrdili, že opravdu toto čtvrtletí začne produkce 0,13 mikronových procesorů a že během příštího čtvrtletí bude již 50 % procesorů vyráběných touto technologií a na konci roku už všechny.

Navíc AMD s UMC vytvoří společný podnik AU Pte Ltd., která bude působit v Singapuru. Produce procesorů z tohoto společného podniku má začít až v roce 2005, ale má rovnou začít s výrobní technologií 0,065 mikronů (65 nanometrů).

Mám takový lehký pocit, že tato dohoda je pro AMD obrovsky výhodná. AMD podle mne asi nestíhá s přechodem na 0,13 mikronů ve své drážďanské fabrice a tak jim UMC přišlo velmi vhod, protože to je schopné používat tuto technologii již nyní. AMD tak bude moci dostát svým slibům (a hlavně zůstane konkurenceschopné vůči Intelu) a bude mít trochu času na doladění vlastní 0,13 mikronové výroby.

Možná si řeknete, proč se AMD nerozhodlo pro něco podobného již dříve. Situace je trošku složitější, než by se zdálo. Před několika lety totiž proběhla dohoda mezi Intelem a AMD ohledně x86 architektury, v níž je snad dokonce i zmíněno, že AMD nebude procesory vyrábět jinde. Že by nyní Intel změnil názor? Nebo se AMD rozhodlo risknout případný hněv Intelu, protože kdyby nevyužilo této možnosti, tak by přišlo pozdě s 0,13 mikronovými procesory a Intel by mu utekl? Pokud je to tak, co na to bude říkat Intel? Bude zas nějaká žaloba? Už byl příliš dlouho klid ;-)

A abyste si nemysleli, že z této dohody těží jen AMD, tak i UMC si velmi pomůže. Loni totiž bylo UMC v rekordní obrovské ztrátě: 5,6 miliardy taiwanských dolarů. Jistě na tomto výsledku má i úspěch vetšího rivala Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). A pokud se UMC povede přežít a dostat ze z červených čísel, tak se u něj můžeme dočkat 0,10 mikronového výrobního procesu (a tedy asi i příslušných procesorů od AMD) v roce 2003.

A když už jsem se zmínil o Hammerech, tak ještě dodám, jaká je současná situace. AMD oznámilo, že má první silikony Hammeru hotovy a že příští čtvrtletí dodá vzorky svým OEM partnerům.

Diskuse ke článku UMC pomůže AMD s výrobou procesorů

Žádné komentáře.