Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k UMC vrátí k životu o 7 let zpožděný 14nm proces, konečně může dotáhnout vývoj

Třeba dospěli k názoru, že 14/12nm proces Samsungu "není zas tak drahý" a koupí si licenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za ta léta mohl také hodně zlevnit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tipol by som si, ze pri dnesnom dopyte po procesoroch a ochote automotive priplatit si vysokohorsku prirazku by sa mohol hocaky proces velmi rychlo zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Případně mohl zlevnit také jeho vývoj "vlastními silami", protože zařízení pro tuto litografii už nejsou dnešní špička a tipnul bych si, že know-how se "tak nějak postupně rozšíří", zejména pokud fluktuace odborníků není nulová (což tipuju že není, v zemi, kde na trhu práce kámen cihlu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, 14 nm je cca poslední/nejjemnější litografický krok, který lze osvěcovat bez EUV...

Osobně jsem rád za výrobce, kteří se neúčastní kolektivní litografické ornitometrie - resp. neusilují o špičku pelotonu. U mediálně nejprovařenějších výrobců křemíku máme spoustu fabů na ultramoderních litografických rastrech, které se vyznačují testovacím provozem (= ještě to ladíme) nebo ostrým provozem s problematickou výtěžností, a také vysokými investičními i provozními náklady. Problematické využití výrobních kapacit. Ještě že jsou tu výrobci jako UMC, u kterých peče třeba Lattice nebo DMP (a samozřejmě spousta dalších) - takže aspoň někdo je schopen dodávat čipy. Kontejner posledních ajfounů nebo špičkových grafických karet je Vám k ničemu, když potřebujete elektrovýzbroj pro pohon a low-level řízení výrobní linky, elektrizační soustavy státu nebo pro základní elektronické systémy automobilu (a ne, nemyslím mediální centrum ani navigaci).

Ani bych se moc nezlobil, kdyby se trochu rozšířila nabídka (a dostupnost) alternativních low-power procesorů "na takové to domácí žvýkání", s výkonem a spotřebou jako má cca BayTrail ATOM - ani by to nemuselo mít instrukční sadu x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cela 7nm produkce tsmc krom snad jedny zakazky pro huawei je bez euv.. intel na euv najede az s intel 4..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.