Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Umělá inteligence pod lupou: EU ji chce opět omezovat a zakazovat.

Po likvidaci prumyslu a energetiky ve jmenu Zelene zhouby zacina likvidace dalsiho odvetvi ve jmenu evropskych hodnot. To uz je evidentne plan...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Snad se epidemie zeleného parazita zastaví včas, stačí udělat dvě věci: vynalézt lék a najít někoho, kdo bude mít odvahu tím lékem léčit tu Evropu. Bude to ještě zajímavé, ovšem já skálopevně doufám, že to všem těm teroristům a totalitaristům ještě někdo zatrhne, budou zastaveni a dostane se na spravedlnost. Prostě narovinu musí jít do basy za takovéto zločiny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlpaci ja by som vas dal sefovat EU a rad by som si pozrel ako vam to pojde.

Takato vec, aj ovela mensie veci potrebuju regulaciu, tak rad by som si od vas vypocul ako by ste to vy regulovali.
Tu sa EU poucila a snazi sa regulovat veci v zarodku a nie dodatocne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stacilo by pouzivat zdravy rozum. Zrusit somariny ako:
- centralne planovane hospodarstvo
- dotacie do vsetkeho mozneho a nemozneho
- greendeal
- dovoz ilegalnych migrantov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale jak to souvisí s umělou inteligencí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom že ta banda kretenov v EU parlamente nema ani šajnu o danej problematike ale všetko obmedzuju a zakazuju. Napriklad to zrušenie spalovacich aut... Tak tu poliaci vyrabaju 70% elektriny spalovanim uhlia čo je 10x vačšie znečistenie ako benzim, ale hlavne že elektrina je čista ale ako sa vyraba je im jedno.
Presne rovnaky problem je aj s AI, idu ho obmedzovať či zakazovať ale ver že polka snich ani netuši čo to vlastne je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Iba neinfomrovaný blbec si môže myslieť a napísať, že tieto návrhy tvoria priamo poslanci EP bez znalosti problematiky. Iba obmedzený tupec môže argumentovať dnešným stavom, ktorý sa mení (zdroje el.), proti rušeniu niečoho súvisiaceho v budúcnosti. Iba imbecil použije v každej vete fabuláciu alebo slameného panáka. Ale čo čakať práve od teba...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

si presne to, čo si vymenoval.. a pridám ešte tú najhoršiu nadávku - progresívny libtard!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aké prekvapenie, že to prilákalo, ďalších dezolátov. Ňuňu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A je to "centralne planovane hospodarstvo" teraz s nami v miestnosti? :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nijak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak mam vuci EU spoustu vyhrad a nejlepsi by to bylo rozpustit a zalozit znovu a lepe, tak ohledne AI si myslim, ze regulace je vic jak potreba a to ve smyslu "nahrazovani" lidskeho aspektu. Pro mechanicke cinnosti jako je analyza dat, obrazu, atd, to je v pohode. ALe kde jde o nejake brime zodpovednosti, by zadna AI nemela byt pouzivana. Dam priklad z minuleho tydne, kdy jsem se CGPT ptal na nejakou historickou otazku z WWII a ten demenentni algorytmus (zamerne pouzivam slovo dementni) misto toho. aby v odpovedi bylo napsano, ze se po ukryti v chodbach udusili kourem, tak napsal, ze spachali hromadnou sebevrazdu. Coz j vyznamove naprosto neco jineho. Ted si predstavte, ze tuhle demenci zacnou lide pouzivat v necem, co neni dotaz z WWII, kde to "prepisuje pouze dejiny"...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někteří ji používají už dávno i bez vlivu AI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas. Ale tak to o současné umělé inteligenci, tedy strojových jazykových modelech víme už dávno, že odpovídají nesmysly a komolí každou druhou informaci, kterou mají zpracovat, pak nechápu, jak se někdo může bát, že algoritmy podobného typu mohou zcela nahradit nějaké povolání :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita AI je dána kvalitou balíku dat, na které je učena. A i ty výchozí algoritmy jsou s každou generací lepší. První osobní počítače byly taky slabší než dnešní kalkulačky. Netroufám si odhadnout další vývoj. Kromě toho se špičkou AI, která pomáhá třeba ve výzkumu, se běžný člověk vůbec nemá šanci setkat. A fakt bych podle toho dá se říct nejslabšího nehodnotil vše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Staci, ze poskytnete pristup k tej sluzbe lacnejsie, nez kolko bude stat clovek.

Napr. taka casto prepierana india a jej IT specialisti. Aj tu sa v diskusiach casto pise, ze menezment nevie, co si tam kupuje. Nie nie. Oni to vedia prilis dobre. Az tak dobre, ze vedia ze trebars potrebuju 5 indov na to, aby mali vykon +- (s prizmurenim ritneho otvoru) jedneho europana. Ale aj tych 5 indov ich so vsetkymi spojenymi vydajmi vyjde lacnejsie nez ten jeden europan. Tak do toho idu.

To, ze ta metrika vykonu je znacne ohnuta a nepresna je vec druha.

Takze, ak AI bude generovat nepresne vysledky, ale bude ich generovat kvantum, tak sa urcite objavi niekto s napadom "augmented AI" - skusia nasadit AI na generovanie suroveho matrosa a potom to nechaju ludi ucesat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je presne ono.. to smrdi ubytkem pracovnich mist v radu stovek milionu v horizontu mozna jen 10 let.. nejak nekomu ale nedochazi, ze ti lidi neco musi delat, jinak vznikne chaos. Setrit na pracovni sile se neda do nekonecna..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ten úbytek budou hlavně právě ti Indové, ne Evropani a Američani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc?
Ted jsem byl na projektu jedne nejmenovane velke korporace, ktera v nemecku srazi 30% mist v IT, ne ale v jinych zemich. Nejlepsi je na tom, ze to nema vubec zapotrebi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale Němci jsou strašně drahý i pro německý firmy. To nesouvisí s AI, na to stačí outsourcovat do Česka nebo jiné země východní Evropy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, akorat ze, cesi budou casem taky drahy, atd... nema to konce, pokud jedinym parametrem existence je tvorba penez :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Češi stojí nejméně na jednotku vydělaných peněz v EU (nedávno dokonce výzkum citován ve večerních zprávách v TV). Takže až budou Češi drahý, tak se zhroutí přinejmenším evropská ekonomika ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neznamená, že AI potřebuje regulaci, ale především to že uživatelé potřebují vzdělání. Ale to je moc pracné, asi. Toť můj názor.
Ano, chápu obavy mnoha lidí. Stejně tak uznávám potřebu veřejně deklarovat určitá pravidla, kodexy, morální parametry... Nicméně striktní regulace nám může podříznout větev pod prdelí.
Respektive. Určitě nechci, aby si někdo snadno a rychle mohl přes AI posbírat a pospojovat osobní údaje, ukrást identitu, hacknout někomu účet v bance, nechat napsat nějaký zákeřný kód. Velmi mrzuté je, že skrzevá AI lze (a již seděje) generovat hromady dezinfo blábolů a zaplavit tím plebs a nadělat takovou "kouřovou clonu", že skrze ní už jen težko dohledáme realitu. Nicméně tohle si myslím dost dobře zregulovat nelze. Ne bez, použiju vojenský eufemismus, "colaterálních ztrát".
Ale také nechci, aby nás (EU, potažmo z mého pohledu civilizovaný západní svět) v AI předběhly země jako Čína (ta pevninská lidová), Rusko, Írán, obecně nám nepřátelské velmoci a jejich nohsledi a jimi podporované společenstva. A tady by přemíra regulace dosti škodila. Podle mě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nuz EU je nas momentalne najvacsi problem. Resp klbko problemov

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se koukni do USA, tam mají problémy s regulací, nebo například neschopností regulovat dlouhé palné zbraně, velké problémy taky.
EU je moloch, takže celkem logicky to samořízení je problematické, pomalé a velmi "nasírací" protože se nejedná o jeden víceméně homogenní národ, ale 27 zcela odlišných národů. Tím neříkám abychom EU nekritizovali, ale integrace je jediná cesta vpřed.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V USA je to se zbraněmi složité, historicky moc regulované nebyly a právo vlastnit zbraň mají Američani zakotveno v ústavě. Takže ty regulace jsou specifické v každém státě. A s AI to bude nejspíš podobné, že je to trochu jiné v jednotlivých státech.
Druhá věc je, že tam co není zakázáno, je povoleno - věc demokracie obecně - takže dokud necítili potřebu, nezasahovali do toho. Je snad jasné, že i když jde o jeden národ, ta země je veliká a v zákonech, pravidlech a některých zvycích nejednotná. Z tohoto hlediska se USA a EU tolik neliší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale na tam u vás je teď takový bordel, že Deníka N mám problém brát jakoukoliv informaci vážně. Na ministerstvu ŽP máte borce, který je proti ochraně ŽP, na ministerstvu kultury rasistickou dezinformační borku a šéf vlády bourá prokuraturu, protože mu stíhá kámoše mafiány i jeho samotného. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak u nas mas jen nekompetentniho ministerskeho predsedu s prilbou na hlave a nutelou v ruce, Homera jako ministra vnitra, ktery nikdy nic nevi (i kdyz pulka jeho strany je namocena v Dozimetru a zahadne tam 4 lidi spachali rovnou sebevrazdu), Pekarovou, ktera radi lidem si vzit dva svetry a ministra prumyslu, ktery decimuje prumysl..
Kdyz by to byla parodie, tak se budu i smat, takhle je to jen k placi a clovek si rika, ze i ten mafiansky Babis se muze nekomu jevit, jako lepsi volba..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

typek, ktory pisal ten linkovany clanok je z thinktanku ktory sa zaobera danami a slobodami jednotlivca
...a to ze mame prorusku luzu vo vedeni statu je tragicke...a tazko pochopitelne, ze je tu tolko priemernych dezolatov na m2
:/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, holt se zalozi pobocka v USA a tam se ochotni vyvojari prestehuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis je trochu příkrý k EU. Zakazovat AI jako takovou nechce, naopak EU podporuje vznik AI, ale musí to být správná AI ve jménu evropských hodnot. Rozhodně tu nechceme zlou čínskou AI, která se nám sem začíná natahovat. Musíme si vyvinout vlastní evropskou AI. Vim o čem mluvim, bereme na vznik jedné AI v práci evropské dotace. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

AI musí mít ty správné evropské názory a to na celém světě.

Proto nemáme a nejspíš ani nebudeme mít Copilota ve Windows. Jsem zvědav, kdy nám ho Microsoft vymaže z Edge a Skype.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A komu bude chybět další šmírovací nástroj MS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec nám AI vypnou všichni.

Mně už by Copilot dnes docela chyběl. Že tobě stačí ke štěstí informace z ČT1 a Seznamu, to je tvoje věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato, pokud jde třeba o hledání informací, na to není potřeba AI ve widlích, ale stačí inteligentní webový nástroj někde na cloudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A už zase blábolíš trollské hovadiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AI potrebuje regulovať tak, ako osobné údaje. Čím skôr, tým lepšie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl "v tom duchu" jako osobní údaje. Zas tak moc bych tu AI neseřezával, nebo zůstaneme s AI na chvostě a nakonec ji budeme nuceni "dovážet", tedy licencovat jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek o ničem, autor si jen prostě chtěl kopnout do EU, což dělají jiná periodika. Od odborně/technicky zaměřeného DIIT bych očekával lepší úroveň.

Ono se to chce zamyslet nad důsledky, např. kdo bude zodpovědný když AI špatně určí diagnózu nebo navrhne špatnou léčbu. K jakým datům má mít přístup, za jakých podmínek, anonymizace (viz nedávný problém ChatGPT při požadavku na opakování vybraných slov), autorsko právní otázky (autorství, originalita textu) atd.

Tedy, autore, prostudujete si příslušné dokumenty, důvodové zprávy atd., pak se zamyslete a zkuste to přepsat.

A pochopitelně, jakákoliv regulace má dopad na vývoj, to ale neznamená že je to špatně. A mimochodem mnohem více práce přidává běžná legislativa (daně, DPH, mzdová agenda…).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A u kalkulačky si taky stěžujete na odpovědnost, když dodá nepřesný výsledek? AI je jen stroj, který dělá práci za člověka. Jako kalkulačka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kalkulačka by měla v rámci možností display spočítat přesně zadanou úlohu. Tudíž pokud to neumí, je to problém. Protože na rozdíl od AI už nejde nic doučit. Když AI dělá chyby, jde to napravit. Neberu v úvahu kalkulačku coby SW v počítači nebo smartphone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze plno zakazu - a jako vzdycky - vyjimky pro stat:
"Do návrhu nakonec prošly kontroverzní výjimky pro biometrické sledování na veřejných místech pro účely vymáhání práva. Mají bezpečnostním složkám umožnit používat rozpoznávání tváří (po předchozím souhlasu soudu) v případech týkajících se předcházení teroristiskcým útokům, cíleného pátrání po obětech vážných zločinů nebo pro lokalizaci podezřelých ze spáchání některého z velmi vážných zločinů." - zdroj: https://www.lupa.cz/aktuality/zakaz-rizikove-ai-i-vyjimky-pro-biometrick...
Takze jen utuzovani fizlostatu... Ostatne nejpozdeji od covid-humbuku se Evropa "uci" od vychodu zcela nezakryte...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyby to opravdu bylo myšleno tak, aby to dávalo smysl - u politika člověk nikdy neví - tak stát jediný na veřejných místech smí šmírovat. Na druhou stranu, pokud policie díky tomu častě dopadne zloděje. Nezlobil bych se.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chcete rict, ze pred plosnym kamerovym spiclovanim byla objasnenost radove mensi? Ani nahodou, je to prave naopak. Stejne jako ty kecy o prevenci. Kam se hrabe Velky bratr z 1984...
Kdepak, nejvetsi zlocinci, teroristi a porusovaci zakonu jsou fizlove, politici, urednici a miliardari. Stejne jako, kdyz fizlove si nataceji, kdo je na demostracich, slouzi to jen k pozdejsimu zneuziti. Protoze informace, to je moc. A nejvetsi teroristi - to jest stat a jeho prisluhovaci, by tedy meli mit minimum informaci.

A co se tyce:
"pokud policie díky tomu častě dopadne zloděje"
- to jen jinymi slovy stare zname "kdo nic neudelal, nema co skryvat".
BTW: Vite, ze kdysi v Holandsku nesmely byt v oknech zaclony a zavesy? To aby pohunci tehdejsich mocnych videli do domu, zda otec rodiny predcita bibli...
Kde neni soukromi a pravo na anonymitu, nemuze byt ani svoboda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ty velké to je k ničemu, to je přece jasné, ale to taky sleduje úplně jiná policejní divize. Jenže sledovat kamerové záznamy není žádná sranda. Vlastně se dá reagovat nejlépe jen na to, co někdo přímo vidí v kontrolní místnosti. A co se týká drobných krádeží, dopravních nehod a podobně, tam kamery pomáhají. AI by ale měla umožnit prohledat rychle záznamy a ukázat třeba trasu pachatele.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mícháš dohromady pojmy s dojmy. Jako ano, není možné soustavně šmírovat každého a všude. Ale v tom by právě AI měla být lepší, než policajt u monitoru. Najít podezřelou osobu, prolustrovat její výskyt v databázi trestaných, respektive pospojovat její výskyt na více místech a tím pádem ji spojit s případem může AI lépe a rychleji. To, že soused zrovna odchází z domu policajtova kamaráda, kde měl asi dostaveníčko s paničkou, to právě AI neudělá, na rozdíl od člověka.
A plošně označovat policajty málem za mafii, to je překrucování. To če se nepoctiví policatji i politici najdou víme. A taky se po nich jde, jsou souzeni a případně i trestáni. Stát (zatím) funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde preci tak ani o policajty, ale o zneuziti, ktere takovy system nabizi. Pokud neco takoveho jednou vybudujes, staci pak nejaky socialni konflikt, prevrat atd, a budes tu mit komunismus na druhou, ale tentokrat opravdu s kontrolou, o jake si komanci mohli v dobach nejvetsi slavy jen zdat. Ono ani nynejsi mocipani si s paragrafy obcas nedelaji zase tak velkou hlavu, ze.. moc proste chutna za kazdeho rezimu, otazka je pak jen, kdy to prejde nejakou hranu, za kteoru uz nebude normalniho navratu..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Téměř každý pokrok lze zneužít, to by jsme se strachy nehnuli z místa. U počítačových systémů je ale ta výhoda, že je možno nastavit pevná pravidla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tady se bavim o velkem bratrovy, to je trosku jine kafe, nez jestli si koupis bavlnene tricko nebo z dutych vlaken :)
Je dost indicii, ktere ukazuji, ze timto smerem pomalu, ale jiste jdeme..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo se k datům z kamer skrze umělou inteligenci dostane je snad na programátorech a případně příslušném zákonu. Když budeme vše potenciálně užitečné i zneužitelné brát pohledem strachu, nikam se neposuneme. A myslím, že reálná práce policistů a pohled "velkého bratra" jsou dost odlišné světy. Jeden reálný a druhý vymyšlený a živený literaturou a filmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když se to hýbe, zdaň to. Když se to pořád hýbe, reguluj to. Když se to hýbat přestane, dotuj to." -Ronald Reagan

Aneb jak se prodanit a proregulovat ke skanzenu, zaostalosti a následné závislosti na jiných mocnostech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Svaz evropskych socialistickych republik nikdy nezklame a neomylne kraci vstrict lepsim zitrkum!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když myslíte, že jinde korupce a lobbing - tedy povolená korupce není... I Švýcarsko má své problémy. Protože politici jsou všude jen lidé. Tím nikoho nehájím. Jen ti co myslí, že je jinde výrazně lepší, by se asi dost divili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem EU je neustala "centralizacni snaha". Pokud nejaky stat s prominutim odsouhlasi 'hovno', tak to hovno zustane na urovni daneho statu. Pokud 'hovno' odsouhlasi EU, propaguje se to hovno do vsech statu EU. Proto bude treba i nejvetsi "lobbing" v Bruselu.
EU se cim dal vic dostava do polohy, nadnarodni centralne rizene autority. Vem si trerba naseho top zeleneho mozka, jak prohlasil, ze by se melo vzit "pravo veta", atd. To jsou naprosto silene napady, nemluve o spouste dalsich veci, co 'nebetycna moudrost' EU vymyslela.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím. Je to kvůli tomu, jaký vliv mají v EU Němci. A ti jaksi neumí jít nějakou rozumnou cestou. Vyberou směr a drží se ho zuby nehty i když všichni vidí, že to je blbě. Pak přijde nevyhnutný průser a Němci otočí úplně jinam a totéž se opakuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Němec nedělá malé chyby :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi se bojej, aby ta umela inteligence neukazala lidem, jaky jsou to totalitni zmr*i v tom EU parlamentu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nahradiť fonlajno s celou eurokomisiou a parlamentom aspoň trošku pokročilejšou AI a hneď bude budúcnosť ružovejšia!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.