Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Unikly specifikace mobilních grafik Intel Arc, chystá se pět modelů

škoda že to intel nestihl vydat minulý rok, mohlo to v hornm managementu trochu nakopnout investice do diskrétních grafik, ind zas nasliboval věcí a nic z toho nebylo, je dobře, že amd se ho zbavila

jinak na 3050 se špatně těží a návratnost investice se počítá na roky bez započtení elektřiny, bitcoin padá, tak si něco přejme :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na intel grafikách se bude těžit mooc dobře protože na výpočty mají být aspoň tak výkonné jako karty u nvidie a navíc mají ty širší paměťové sběrnice z čehož těžba taky profituje.
No ale uvidíme, jestli vůbec tenhle rok do desktopu něco Intel vydá.

Zatím to vypadá že tenhle rok se od nich sotva dočkáme těch grafik do notebooků.
A jestli vydají ty desktop až po vydání RTX 4000 a rdna3 tak to bude už pěkná ostuda protože tyhle arc grafiky byly designované jako soupeř pro RTX 2000 a měly v tu dobu i vyjít.

A pokud na 6nm Tsmc vykouzlili horší poměr spotřeba/výkon než nvidia na Samsung 8nm který je asi tak efektivní jako Tsmc 10nm tak to už vypadá taky jako docela fail.

Tak snad to třeba bude alespoň levný když už nic :D
Stejně přece "všichni ví" že celá tahle věc s arc GPU byla vymyšlená jen aby Intel zabral kapacity ostatním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jestli ty grafiky budou úspěšné nebo ne rozhodne poměr cena/výkon. V aktuálním stavu trhu stačí být dostupný za cenu kterou si mohou/jsou ochotni lidé dovolit a prodá se i nedodělek jako RX 6500XT.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proc nedodelek?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

6500 není nedodělek. Vznikla pro jiné využití, než jako samostatná grafika, a z toho plynou její zásadní chyby a vlastnosti. Je otázka, zda tedy AMD měla pouštět tenhle čip do oběhu v této roli. Na jednu stranu tak omezená grafika by normálně byla tržní propadák, ale v dnešní době grafické krize se počítá cokoli, co je možné koupit. A díky tomu, že je nepříliš vhodná pro těžbu, tak díky tomu bude moct pár lidí konečně sehnat grafiku a budou s ní spokojeni, protože nebude stát pětadvacet litrů a i si na tom půjde něco zahrát.

Samozřejmě by bylo mnohem lepší, aby AMD vyvinula plnohodnotný čip pro levnější GK, který by uměl akcelerovat veškeré současné protokoly a nebyl zbytečně limitován sběrnicí. Ale takový čip nemají, a dotáhnout ho do výroby by zabralo čas a peníze, které by se nemusely vrátit, protože nikdo nedokáže zaručit, že by se GK s ním vyrobilo dost, aby to celé za to stálo. Tak AMD použilo, co už mělo v ruce.

Spousta lidí to má AMD za zlé, já bych to tak nebral. Ano, nepochybně jde o prachy, každá společnost musí vydělávat a ano, grafika prostě není dost dobrá, ve srovnání s ostatními GK na trhu. Ale je jaká je a nikdo není nucen ji kupovat, vždycky jde hlasovat peněženkou. Nicméně myslím, že i tak si najde kupce a spoustu lidí z ní bude mít nakonec radost. Dokud se trh neustálí do nějakých rozumnějších mezí, má své vachrlaté místo, pak upadne v zapomnění.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Označit rx 6500xt za nedodělek v kontextu s dosud fyzicky neexistujícímí gpu intelu je velmi vtipné.....
Já bych si navíc ten intelí výtvor nekoupil ani kdyby měl super poměr ceny a výkonu prostě protože ten sám o sobě fakt nestačí, je třeba mít ještě takovou drobnost jako funkční ovladače!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To co opravdu rozhodne, budou ovladače. Ty u Intelu stačily tak tak na desktop, ale bez ohledu na výkon, hrát se na nich nedalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální cena bitcoinu nemá na těžbu až tak velký vliv. Nízká cena odradí možná domácí těžaře s pár grafikama, případně se do toho nějaký domácí uživatel nepustí, velcí těžaři nemusí prodávat hned co vytěží aby si pokryli náklady, mají za sebou, nebo jsou si sami investorem, okamžitý profit tak není důležitý, důležitá je dlouhodobá návratnost. Daleko větší dopad na velké těžaře mají různé restrikce krypta a miningu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže velcí těžaři ví že pokud budou chtít prodat svoje grafiky tak po tom co přijde eth PoS tak už je neprodají ani náhodou za cenu která jim je umožněna třeba právě teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...tak po tom co přijde eth PoS" tak tuto formulaciu uz citam 3+ roky a furt nic, v com do riti to viazne?!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je právě ten problém, těžaři kupují nové grafiky dokud jejich návratnost je v řádech měsíců v momentě, kdy se návratnost bude počítat na roky, tak přestanou kupovat nové, ale staré si nechají a těží dál nebo je klidně můžou prodat i pod cenou, protože už se jim investice vrátila třeba i několikrát, takže prodat tu grafiku za půlku je nebolí

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ta grafika za půl roku ztratí na ceně výrazně víc než kolik za tu dobu natěží tak je to samozřekmně bolí. A nemusí se tak chovat všichni stačí když to udělá ta ekonomicky uvědomnělejší polovina a strhne zbytek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak tady někdo zmínil, když jeden dva kvartáli crypto bude furt padat tak se začnou potit i ty nejotrlejší včetně těch borců co kupili elektrárnu na těžbu nebo tesla(jestli ještě má ty bitcoiny) a hlavně do toho nebudou skákat pohlavě malé ryby což je nejdůležitejší, aby bitcoin byl každýmu u zadku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijdou první a poslední zcela zbytečné. První jsou parametry tak pro TDP 250W a více. Poslední bych čekal rovnou v procesoru, parametry jsou podobné Iris 96EU s DDR5. Intel to bude samozřejmě tlačit ke svým procesorům. Ještě že existuje konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona i ta nejmenší, ač výkonem dost pod Navi 24, bude stále násobně rychlejší než klasické integrované grafiky Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele Jiri.. vsude uz vysel clanek jak nVidie zdrazuje grafiky, ale tady nic.. to uz si muzu rovnou cist Obra.. uplne si ztratil nadhled a nezaujatost.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš, člověče? Na TPU se nic takového v posledních dnech neobjevilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, novinku o zdražování karet od Nvidie nechystám, ale pro velký úspěch uvažuji o dalším článku o Radeonu RX 6500 XT. Diskutéři ho milují.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl by to být celý seriál na téma "karty, které stály za prd už při vydání" ?
Mohl by mít volné pokračování "(předražené) karty, které vypadaly futureproof, ale nebyly, aneb ani 16GB Vram nestačí".

PS: To není trolling, to myslím vážně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16 GB bude stačit ještě dost dlouho, 2-3 roky minimálně, spíš víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy vite,co tim "pisu" a ze 16gb vram je nadsazka pro "futureproof" u grafiky bez jinych technologickych a vykonostnich atributu. A ze prave tech 16gb byla vabnicka naprd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zas spadnou sračky do větráku. :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Intel, máte dedikovanou grafiku? A mohl bych ji vidět? .... Mi oznamování Intel grafik začíná připomínat oznamování nových, skvělých, levných a výkonných baterií každý rok :-) Přitom si myslím, že by Intelí grafiky na trhu rozhodně mohly být ku prospěchu (akorát těžko odhadovat komu, ale mohly by a rád bych to viděl :-) )

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chystá je už dlouho, že? A jak to tak vidím, dlouho ještě asi bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel nebude mít problém to udat, řekne chcete xenony, mobilní procáky a chipsety? Tak si k tomu musíte koupit i grafiku jinak máte po slevách a je vymalováno. Už vidím jak to Dell a spol cpou úplně všude. Jako vždycky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo to platilo, ALE jsem optimista. Celý svět se změnil. A i dinosaurus jako DELL se začal hýbat. HP a Lenovo jede v notebookach/serverech na AMD už dávno. (A jsem s nimi velice spokojen.)
Kromě DELLu tam další věrná ovce už není. A až jim budou ležet notebooky s Intel GPU na skladě, tak třeba otevřou oči.
Jako v tom corpotatnim OEM, kde velký firmy vybírají mezi HP a DELL má intel šanci se udržet, protože tam koňovi na zuby nikdo nekouká.
Ale v notebookách, co se prodávají na pultech obchodů, intel nemá šanci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice tu někteří diskutující píší o těžbě kryptoměn, jenže jedna věc mi na tom nesedí: "Kupovat celý notebook na těžbu?" Za jak dlouho by se to asi vyplatilo. Tohle se začne řešit teprve až a pokud Intel vůbec desktopové grafiky vydá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednu dobu se tak skutečně dělo. Byly tu i fotky s regály NB těřících kryptoměnu. A výpočty ukazovaly že se to zaplatí asi za rok. Teď je to nerentabilní. Nicméně celý NB stál jako v té době samotná grafika, těžilo to jen nepatrně méně. 1660Ti v mém starším NB jede 30Mhs a klidně u doho jde i pracovat a přavádět videa. Přitom je to nastavené na 60W spotřeby... Grafika ukazuje 62°C a to je taky v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafika ukazuje 62 na jadre, to je opravdu v pohode. A co na to pamate? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.