Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Univerzální napájecí konektor pro mobily: Micro USB

Mno kompatibila konektoru nezarucuje kompatibilitu akumulatorov. Tak by ma zaujimalo, ktory manager si mysli, ze nabijacka od Sony-Ericsonu bude spolahliho pracovat s nokiami.

Explosion era begins.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne ! To to trvalo ... a este by mali odkupit stare funkcne nabijacky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc je milé, že ten konektor není kompatibilní se současnými. Takže opět nové kolečko příslušenství. Určitě z toho budou mít radost např. lidé s instalovaným HF v autě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to NOX> .. pokud standardním konektorem bude ten micro USB ,tak to musí ošetřit výrobci, pokud se nepletu, tak se to bude moci dobíjet přes USB, tak z adaptéru = 5V a většina baterií už je něco kolem 3,6V ..takže stačí trocha elektroniky a v poho..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX: Je zaujimave, ze hromada typov mobilov z odlisnymi nabijackami sa da nabijat napr. z PC alebo notebooku cez USB a nabijacka k nim sa pripaja opat do toho isteho portu, kam aj USB kabel. A to uz nevadi. Takze mozno ide prave o to, ze to je vlastne jedno, aku nabijacku pouzijes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co může být tak nekompatibilního na pěti voltech? Nebo snad nabíjení mobilu z USB portu funguje taky jenom na "kompatibilních" počítačích Nokia/SE/Motorola atd.?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo samozřejmě re: NOX, debata se mezitím trochu posunula :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX: Pokud se domluvily na konektoru pro který existuje norma, tak se musí té normy držet. A v případě USB rozhraní je napětí stanoveno na 5V. Tak každý mobil bude napájen 5V a o zbytek se už musí postarat výrobce.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze to nebude jen napajeni, ale i komunikace s PC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Zivan >je fakt, že by mohl být standard aby se paměť telefonu hlásila jako mass storage device a pouze speciální funkce obsluhoval soft od výrobce..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabíječky u mobilů určitě budou i v budoucnu, na co by se výrobci připravovali od odbyt. Dneska taky Nokia používá všude stejný konektor a taky by mohla nabíječku prodávat zvlášť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten vtip o velkosti krabice ma skutocne pobavil...
Az dodnes som myslel, ze velke krabice na miniaturny tovar su psychologickym prvkom - za vela penazi som si aj vela kupil...
Typicky software, graficke karty, pametove karty a takisto aj mobily...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O.K., takze ak bereme, ze univerzalna nabijacka bude dodavat napr. 5V (USB std.), tak je mozne ocakavat mierne vyssie naklady na vyrobu samotneho mobilu. Preco?

Dnes napr. z firemnej nabijacky lezie 3,6V u jedneho vyrobcu, iny vyrobca zase u svojeho modelu potrebuje 4,8V a pod. A toto napatie ide rovno z nabijacky, regulacna elektornika je mimo tela mob. telefonu.

Teraz sa vsak bude dodavat univerzalne napatie pre vsetky modely, takze v mobile bude musiet byt DC/DC konvertor. Rozmery stupnu.

Ale mozno sa mylim. Je takato uvaha spravna?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 happymaster23: Nokia přes stejný konektor nepoužívá stejné adaptéry - liší se napětím a tuším že i o 1 V. Sice to bude fungovat a mobil nabiješ, ale není to úplně to pravé ořechové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX Ono jde v podstatě o snižování napětí a tak honosně jako DC/DC konvertor bych to nenazval (i když v podstatě asi to tak je) Doposud jsem si zvykl takhle označovat pouze zařízení, keré vyrobí větší stejnosměrné napětí, než je přivedeno na jeho vstup. Snížit napětí však nepředstavuje takový problém, jako jeho zvýšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je v pohodě, ale mám lepší řešení. :-) Použít ta 2 kolečka, kterými se připojují 9voltové baterie. :-) Na jednom totálně zbastleném mobilu, stařičké nokii opravované svépomocí, jsem takto nabíjení viděl, maník dokonce machroval, že když mu klekla baterka, tak k tomu připojil 9v baterii a že to na to opravdu jede. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to NOX: mno znizovanie napatia sa technicky robi strasne jednoduxo, suciastka sa vola stabilizator napetia (ziadny DC/DC konvertor) a pre mobil a jeho prudovy odber to bude velkosti 5x5mm. Nehovoriac o tom ze terjasii nabijaci system je postaveny na impulznych zdrojoch (nechcem zachadzat do detajlu) ale ci ide z nabijacky 5V alebo 3,8V alebo nieco ine, je vlastne totalne jedno....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX: Neni. Protoze ridici elektronika nabijeni u litiovych akumulatoru musi nutne byt primo na akumulaotru. Lion/Lipol clanky jsou velmi citlive na prebijeni a vyrobce nemuze riskovat, ze si k tomu nekdo propoji blbou nabijecku. V zasade je v kazdem mobilu tka jako tak regulator napeti, takze se vubec nic nezmeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě s žádneho adapteru pro mobil neleze 3.6V a to i kdyz je to na něm napsáno :-) Dnešní mobily mají nejčastěji baterii o jmenovitém napětí 3.6V, jinak řečeno nabijeci elektronika v mobilu musi byt schopna nabijet napětím cca 4.2V z čehož vyplývá, že +5V je skoro ideální napětí pro napájení mobilů. Rozhodující fakt je, že nabíjecí elektronika je v mobilu a pak je celkem jedno čím mobil napájíme, pokud napeti bude zvoleno v rozsahu +5 - +16 nepředstavuje to pro vyrobu žádné vícenálady.
Pokud jde o to co je DC/DC konvertor, tak se takto označují měniče, které mění jedno DC napětí na jiné a tyto napětí NEMAJÍ společnou zem. Pokud se jen mění napětí tak se dnes nejčastěji používají Step-Down nebo Step-Up měniče, či nějaká forma "lineárního" stabilizátoru.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pánové je vidět, že každý slyšíte okolo sebe plno odborných termínů (DC/DC, ...), ale už málokdo ví co znamenají. Takže pokud bude jednotné napájení (tj.5V) není problém pomocí stabilizátoru napětí ho upravit na libovolnou úroveň (minimálně odpor a jedna zenerova dioda, ale spíš něco jako 7805 apod.) - cena pár korun a stejně už v mobilu něco podobného máte. Co se týká komunikace PC - mobil , to už je horší. MassStorage řeší jen problém pam.karet, ale neřeší např. filesystém karet. FAT/FAT32 je na hranici použitelnosti a o jeho nevhodnosti do multitaskového prostředí (mobil je spíš počítač se speciálním programem) asi nikdo nepochybuje. A jinak těch dohod, by trh s mobilními udělátky chtěl víc - napájení je jen první krúček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KKKK to vystihl. Dík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To NOX: Dovolil bych si pochybovat, že nabíjecí automatika je umístěná mimo mobilní telefon. Zvl. v případě Li-Pol baterek by jiné řešení bylo docela o ústa. Nehledě na to, dle mého názoru, integrované nabíjecí obvody, ať už jsou řešeny v mobilu jakkoliv, mají určitě rozsah vstupních napětí řekněme "dostatečný".
Ovšem co na to univerzální napájení řekne lobby výrobců síťových adaptérů? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ještě dodal, že to, co si většina lidí představí pod pojmem "nabíječka", je ve skutečnosti jenom zdroj pro tu nabíječku. Samotná nabíječka je součástí mobilu a částečně samotného akumulátoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vida, než jsem to sesmolil, tak KKKK to krááásně vysvětlil. Je třeba si uvědomit, že článku typu Li-něco se nabíjí, jednoduše řečeno, napětím, ne proudem, jak je zvykem u Ni-něco. A toto napětí, 4,2V, musí být dodrženo s přesností dá se říci na setiny V - zde se pohybujeme v mantinelech, kde desetina voltu dělá rozdíl mezi špatně nabitým, správně nabitým a hořícím :) Li-něco článkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco microUSB, ked skoro vsetky PDA a aj niektore mobily dnes pouzivaju miniUSB? Ale aj takyto standart je lepsi ako ked ma kazdy mobil iny konektor na napajanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parada, takze nastupu univerzalnych nabijaciek potom nic nebrani. THX za prispevky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tttt: No to by me taky zajimalo. Ted mam v mobilu miniUSB a pouzivam kabel od ctecky karet. Bohuzel, treba fotak (canon) ma vlastni "skorominiUSB" konektor a to inzu, co to vymyslel bych nechal macet ve Vltave (kretena). Ale zaplat (kdokoliv), ze zvolili aspon relativni standard. Holt si kazdej jeste poridime jeden ci dva microUSB kabely. Akorat by se tim mohli ridit i ostatni vyrobci elektroniky, ktera ma nejake USB na sobe, ale konektor kazdy jiny, jen ne standard.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microUSB pretoze je dneska zavod o co nejtenci mobil a miniUSB je uz pro tohle pouziti prilis veliky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokus univerzalni datovou kartu už tu je taky:

http://www.nokia.com/A4136001?newsid=1153389

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen dotaz, mezi MicroUSB a MiniUSB existuje jednoducha redukce, ze ano?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mikymauz: no ja Ti nechci kazit radost, ale kdyz bys na baterku pripojil napeti a netekl by do ni proud, tak prd nabijes...nabiji se proudem, ktery je dany napetim prilozenym na clanek a jeho vnitrnim odporu, nabijeci krivka se zpravidla meni behem prubehu nabijeni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pominuli averzi k nesmyslným novým standartům tak se mi navíc hodně nelíbí že ten konektor bude dost "křehký"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych byl radeji za pouzivani miniUSB, to micro tu mam treba u Nikonackyho kompaktu /nebo je to mozna nejakej ten hybrid co se microUSB jenom podoba/ a moc nadsenej z toho nejsem. O krehkost bych se nebal, jenze i kdyz se zminiaturizuje samice v telefonu, tak samec ma kolem sebe stejnej kvadrik plastu jako u miniUSB, na tyhle strane nabijecky teda moc ke zmenseni nedojde. Ad Nokia - pokud se nemylim, tak eNkovy rady Nokii uz zase pouzivaj trochu jinej konektor nez se pouzival tu dlouho dobu od ery 6210 apod. Stejne jako prvni SE meli vsechny stejny konektory, ale novejsi rada pocinaje K750 uz zase nastolila jinej typ. Proste jednou za tri az pet let se ten konektor musi zmenit, i kdyby do ty doby vyrobce pouzival jeden konektor u celyho portfolia :)

Btw. HTC taky nepouziva uplne klasicky miniUSB ale takovej smejd jmenem extUSB, protoze do toho prodavaj jeste svoje vlastni sluchatka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Derek: Ale ta změna třeba u SE byla kvůli tomu, že chtěli zvýšit rychlost komunikace s PC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a este keby sa tak dohodli na univerzalnych formatoch bateriek, bolo by to dokonale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to snad stacilo pridat piny do stavajiciho konektoru, nebo se mylim ? Nerekl bych, ze novej SE konektor ma o tolik kontaktu vice nez ten stary. Navic starsi SE napajeci konektor pouzival pouze cast konektoru telefonu. U ty Nokie bych to chapal vic, tam doslo jednak ke zmenseni napajeciho konektoru a jednak zmenili "filozofii" konektoru jako takovyho - kdy velka cast starsich padel mela "datovej" konektor uvnitr telefonu. Ale i treba ta N6210 byl vyjimkou a mela datovej normalne venku. Ale nakonec udelali alespon velkej ustupek proti jinejm, ze prodavaj za par desetikorun redukci ze "stary nokiacky" nabijecky na novou. Vsak taky "nokiackej" prumer konektoru (a hodnoty napajeni) prejalo dost jinych zarizeni, proto, ze tu nabijecku najdes skoro kdekoliv. Stejne jako jsem koukal na eBayi na mp3 playery, ktery maj misto nejakyho atypickyho napajeciho clanku prave baterku z nokiny, tusim z 3310 a tyhle serie - protoze tu baterku sezenes za par supu skoro kdekoliv. Tomu rikam unifikace.

Taky jsem se ted pri vyberu BT GPS modulu snazil najit nejakej s rozumnejma parametrama a napajenim prave pres miniUSB, abych nemusel tahat kvantum adapteru. Holt jsem neuspel a tak budu radeji muset myslet na dalsi nabijecku, nez se omezovat ve vykonu modulu kvuli "uni" konektoru :)

Ale urcite by se mi casem libilo, mit jeden adapter v aute, jeden doma a dalsi na chalupe, nez porad vsecho tahat u sebe. Kdyz se toho microUSB chytne vic vyrobcu (nejenom mobilnich), tak proc ne. A treba kvuli BT HF bych byl ochoten prekousnout to micro (tam se prece jenom na tu velikost musi z pochopitelnych duvodu hledet).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam uz pekne dlouho Motorolu a ta pouziva MiniUSB snad 3 nebo 4 roky... (3 urcite).
Je to rozhodne lepsi nez kdyz musim na dovolene shanet nejakej super specialni kabel.
Takhle koupim za 50 Kc kabel a je hotovo nabiju z NTB klidne kdykoliv cokoliv a neni problem stahat fotky nebo nahrat MP3.

btw. nezminuju fakt ze 3,5 jack na sluchatka je taky dobre resenei ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych pánům poradil, zahodit veškeré kablíky a řešil veškerou komunikaci bezdrátově (včetně nabíjení). A zaměřil se na výrobu mobilů pro to co jsou skutečně určeny: používání venku, nepříznivém počasí atp. a ne řešit odmítnutou reklamaci kvůli zoxidování...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Tomcat2 - radost mi opravdu nekazíš, vždyť tam píšu "jednoduše řečeno" ... samo, že proud tam musí téci ... áno, napsal jsem to poněkud neobratně, uznávám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Derek: MSI STAR FINDER SF200+BT - miniUSB napajanie a ma dokonca baterku z nokie (ale urcite budu aj ine gps)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

microUSB je nutny. miniUSB je tlusty jak prase. Bylo nacase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.