Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Update: 7” tablet od Amazonu za $250 nebude vypadat jako iPad

Amazon AdMash v Kindle
Redakce serveru TechCrunch se podařilo dostat ke vzorku očekávaného (a především levného) tabletu, který plánuje Amazon uvést zhruba za měsíc. Ačkoli jeho podoba stále není zcela známá (rozumějte: fotografie ještě venku nejsou), můžeme si z popisu některých funkcí a vlastností celkem komplexní obrázek udělat. Asi nejvíce potěšující zprávou pro mnohé čekatele je cena. Původně ohlášených „maximálně $300“ se totiž dalo vykládat i jako $299, přesto byla tato částka vnímána jako příjemně nízká. Při konečné ceně ještě o dalších $50 (téměř 1000 Kč) nižší pak není divu, že Amazon zajistil jen pro předvánoční prodeje výrobu 5 milionů tabletů…

Co víme dále: Redakce TechCrunch pro 7” tablet používá název Kindle - není zřejmé, zda ho bere jen jako pracovní označení, nebo se Amazon rozhodl využít zajeté značky a v nějaké obdobě ji použije znovu. S jistotou však můžeme potvrdit informaci (na kterou se několik z vás ptalo v diskusích), že 7” tablet není jen čtečka - jde o plnohodnotný tablet s barevným (vícedotykovým) LCD displejem, žádný e-ink. Prodeje původního „čtečkovitého černobílého elektronicky-inkoustového“ Kindlu poběží dál, nový tablet je doplňkem dosavadní produktové řady, nikoli její náhradou.

BlackBerry PlayBook

Nový tablet spíš než Applí iPad prý připomíná BlackBerry PlayBook (na obrázku výše) a s cenou poloviční proti iPadu bude jeho nejbližším konkurentem Barnes & Noble’s Nook Color. Stejně jako on staví na Androidu - v případě Amazoního tabletu to ale od pohledu není poznat - použita je prý silně modifikovaná verze dvojkové řady. Uživatelské rozhraní připomíná původní Kindle s dominancí černé, tmavě modré a trochy oranžové.

iTunes Cover Flow

Hlavní menu  funguje podobně jako iTunes CoverFlow (výše), ve kterém ale volíte mezi hlavním obsahem, tedy například knihami, aplikacemi, filmy a podobně. Stavový řádek (čas, stav baterie atp.) je umístěn nad tímto menu. Samotné zařízení nemá žádná ovládací tlačítka, pro všechny účely slouží dotykový displej, na kterém se po prvním dotyku objeví navigační menu. Veškeré aplikace a rozhraní jsou čistě Amazoní, v tabletu (alespoň popisovaném vzorku) není jediná aplikace Googlu ani přístup ke Googlímu Android Marketu (ten nahrazuje Amazoní Android Appstore).

Hardwarová konfigurace je stále nejistá, předpokládá se 6 GB interní paměti (především na knihy, data vyššího objemu jako hudba a filmy jsou řešena cloudově). První model (tedy ten za $250) bude rovněž vybaven jen Wi-Fi rozhraním, na 3G verzi se prý teprve pracuje. Výdrž baterie není známá (snad 10 hodin?), fotoaparát / kamera rovněž přítomné nejsou.

To je prozatím zhruba vše, co redakce TechCrunch vypátrala. Datum uvedení se nemění, zůstává říjen, takže je jen otázkou týdnů, než budou potvrzeny hardwarové specifikace a než se objeví fotografie finálního produktu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Update: 7” tablet od Amazonu za $250 nebude vypadat jako iPad

Úterý, 6 Září 2011 - 15:26 | HKMaly | Jestli to nebude tim ze tam sice chybi pristup na...
Pondělí, 5 Září 2011 - 18:20 | John Nagger | nepovídej chlapče.. Amazon má vlastní appmarket s...
Pondělí, 5 Září 2011 - 18:09 | andrejN | A kdo tu navigaci udela? Vzdyt tam nepujdou...
Pondělí, 5 Září 2011 - 16:34 | jindra999 | Lehce jsem zvažoval iPad, ale od Apple dosud nic...
Pondělí, 5 Září 2011 - 14:28 | xvasek | Myslím, že za tu cenu to bude trhák. Přeci jenom...
Pondělí, 5 Září 2011 - 12:36 | Hexer | Kamerka pro videohovory tam byt mohla Pak by...

Zobrazit diskusi