Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Legální Windows 10 nabídne Microsoft pirátům celosvětově

Ono se to dál vyvíjí...

Ve čtvrtek ráno nám informaci potvrdilo i místní zastoupení Microsoftu.
„S příchodem Windows 10 bude možné i zařízení s nelegálním systémem upgradovat na Windows 10, tento upgrade však nezmění pravost licence na legální. Nelegální kopie Windows nejsou vydávány společností Microsoft, nejsou správně zalicencované a podporované společností Microsoft či jiným důvěryhodným partnerem. V případě, že systém je rozpoznán jako nelegální či špatně zalicencovaný před samotným upgradem, toto zařízení bude i nadále po provedení upgradu považováno za nelegální či špatně zalicencované. Je dokázáno, že užívání pirátského softwaru, včetně nelegálních kopií Windows, představuje výrazně vyšší riziko nákazy malwarem, různých podvodů (krádež identity, krádež údajů kreditních karet atd.), veřejného zpřístupnění osobních údajů a samozřejmě také přináší vyšší riziko různých poruch v oblasti výkonu či funkcí tohoto nelegálního softwaru,“ říká Lukáš Křovák, manažer divize Windows ve společnosti Microsoft.
Zdroj: http://technet.idnes.cz/windows-pro-piraty-zdarma-dcj-/software.aspx?c=A...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě pobavila věta: "Je dokázáno, že užívání pirátského softwaru, včetně nelegálních kopií Windows, představuje výrazně vyšší riziko nákazy malwarem, různých podvodů (krádež identity, krádež údajů kreditních karet atd.)"
Malwarem lze s jistotou označit i legální systém přímo od MS.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pro konkurenci se zástupce MS vyjádřil takto:
"S příchodem Windows 10 bude možné i zařízení s nelegálním systémem upgradovat na Windows 10, tento upgrade však nezmění pravost licence na legální. ... V případě, že systém je rozpoznán jako nelegální či špatně zalicencovaný před samotným upgradem, toto zařízení bude i nadále po provedení upgradu považováno za nelegální či špatně zalicencované."

Ukáže-li se to jako pravdivé, tak se žádná senzace nekoná. Jen novináři zavětřili šanci a udělali MS zdarma reklamu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je ale hodně nemocné. Nerozumím tomu. Microsoft tím v podstatě říká: „klidně si ty Windowsy nelegálně používejte dál, my vám ten ilegál ještě pomůžeme upgradnout na Win10“. Fakt nechápu, proč, když jim teda jde hlavně o rozšíření, prostě neuvolní Windows 10 zdarma pro každého. Mohli by taky odstranit kontroly pravosti, protože jsou vlastně zbytečné. Je to přežitek z doby, kdy se ještě Microsoft tvářil, jako když dělá, že proti těm pirátům nějak bojuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby je uvolnili pro každého, tak je nebudou moct přece prodávat :-) a zpřístupněním "zdarma" pirátům kopie jim dá šanci, že si ti piráti koupí nějakou aplikaci. kdyby piráty odstříhli úplně, tak by se poměr pirátů nezměnil (buď by měli stále win7 nebo pirátské kopie win10- ale bez možnosti nakupovat v ms shopu) a přišli by o potencialní zisky...

Sečteno a podtrženo - nedělají amnestii, nedělají službu pirátům, jen se snaží i z pirátů dostat nějaké $$$

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To ze pujde provest upgrade neznamena ze OS je zdarma, nebo ze by byl "legalizovan". Nebude treba svadet predem prohrany boj s loadery apod. Presne jak pises, muzou ted odstranit kontroly pravosti .... Zakladni pohnutkou bude pravdepodobne rychle rozsireni W10, aktualnost systemu, prodej aplikaci pro W10 apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ziadna zahada ani choroba to nie je. Len dosledne uplanovanie myslienok, ze je lepsie ked piratia nas SW nez keby uvazovali o prechode ku konkurencii...

Microsoft Exec Admits That Company Benefits From Piracy
Mar 13th 2007 (ja je to uz 8 rokov, ale asi to plat stale)

Jeff Raikes, head of the company's business group, said at a recent investor conference that while the company is against piracy, if you are going to pirate software, it hopes you pirate Microsoft software. He cited the above reasoning, noting that users of pirated Microsoft software are likely to purchase from the company later on. He said the company wants to push for legal licensing, but doesn't want to push so hard so as to destroy a valuable part of its user base.

Either way, Raikes' comments completely destroy the line about pirated software being equivalent to lost sales; if it actually were, Raikes would be telling people to pirate the software of Microsoft's competitors.
https://www.techdirt.com/articles/20070312/165448.shtml

Aq zjavne bezplatny upgrade pomohol, lebo napr. v Nemecku su Windows 8 (bez 8.1) s marketshareom pod Linuxom
http://gs.statcounter.com/#desktop-os-DE-daily-20150301-20150318-bar

a Linux rastol ale po vydani tej spravy, ze pirati budui mat legalny Win10 Linux vcera poklesol z 3,08 17.3.2015 na 2,99 18.3.2015 pritom Linux bol v GER nad 3% od 13.3.2015 kontinualne do 17.3.2015
http://gs.statcounter.com/#desktop-os-DE-daily-20150301-20150318

A Microsoft by neprezil ako hyperdominatny hrac dalsi peak podobny tomu , ked Francuzi rozdali
s vysvedcenim v roku 2009 15-16 rocnym studenom v okoli pariza USB kluce s Linuxom a programami pre neho a 4.7.2009 mal 38,07% podiel a bol jeden den TOP1 OS v celom Francuzsku
http://gs.statcounter.com/#desktop-os-FR-daily-20080701-20150318

Udavanym problemom bol nedostatok hier pre Linux. Potom ako bola na skolach prednska o Linuxe zacal Linux v roku 2014 rast az na 8% a to kontinualne a potom urobil Statcounter zmenu webov, ktorych navstevnostou meral pouzite OS. A teraz je opat naznak startu narastu podielu Linuxu vo Francuzsku. Vcera bol prvy raz od roku 2010 podiel Linuxu vo FRA vyssi ako v GER. Cize ak sa niektory stat "utrhne z retaze", tak sa moze spusit dominovy efekt. A gaming uz nie vyrazny problem

There's Now More Than 1,000 Games On Steam For Linux
Published on 11 March 2015
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=SteamOS-Linux-Games-1K

a na tuto spravu zareagovali vo FRA rastom podielu Linuxu..
http://gs.statcounter.com/#desktop-os-FR-daily-20150301-20150318

v Ceskej republike vzrastol podiel Linuxu na desktop z 4,02% 11.3.2015 na 4,70 % 18.3.2015
http://gs.statcounter.com/#desktop-os-CZ-daily-20150301-20150318

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Len dosledne uplanovanie myslienok, ze je lepsie ked piratia nas SW nez keby uvazovali o prechode ku konkurencii..."

přesně tak. Pro M$ je výhodnější, když lidi pirátí Windows než aby se nedejbože rozrůstala Linux komunita.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

IMHO se spíš bojí Applu a Googlu. Linuxová komunita s jejím haterstvím je spíš k smíchu (nebo k pláči, jak se to vezme).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

alebo skôr SteamOS a chcú si ešte pred jeseňou pripútať k Win10 a DX12 čo najviac hráčov...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale i nekteri priznivci windowsoveho tabora dokazou svou slepou oddanosti a fanatismem predcit kdejakeho linuxoveho hackera. Ze? :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že se tím MS kreje. Aby se nestalo to, že si majitel pirátských windows bude po updatu na 10tky později žalovat MS, že mu třeba někdo vybílil účet v bance.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Protože potřebují zabít staré verze. Doteď mají vítr z obrovské penetrace XP a totéž 7…vista a podobnej šunt se jim hodí, protože je rozbitej od základu a tak můžou dalších 10 let prodávat podporu…

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem narážel na to, že nelegální win 7 se upgradují na nelegální win 10.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale ono to klidne pravdivy byt muze a prece se sezace kona
ja neverim tomu, ze "pirati" pouzivaj system kterej jim hlasi, ze je non-genuine

takze sme ve stejne situaci jako kdyz se delal upgrade na 8 akorat s tim rozdilem, ze ted se tech par stovek neplati
bo pirateny win7 pro na win8 pro za par stovek byla uplne "normalni forma legalizace" XD

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 lze používat neaktivované úplně v pohodě. Jednou za čas ti to řekne, abys to aktivoval, ty to neuděláš a to je celá věda.

U osmiček je systém buď aktivovaný, nebo ne a aktivace se jednou za čas dožaduje (plus nejde změnit nějaká ta lock obrazovka, žádný jiný zásadní rozdíl jsem nezaznamenal). Jednou za čas si na zkoušku nainstaluju Windows 8/8.1 a neaktivuju to a nedávám tam žádný klíč, takže vím, co to dělá. Je to úplně v pohodě použitelné, dokonce i aktualizovat to jde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

zajimalo by mě, jak se MS postaví k testerům, kteří si momentálně "hrají" s testovacími desítkami... jestli testovací verze prostě vyprší jako u předešlých OS a nebo se s vydáním verze RTM překlopí na legální RTM :) (jo, jsem jeden z těch, co se v systému vrtají, hrají si s ním a vyplňují bug reporty)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pripojim sa. Vysvetlenie je jednoduche: Win10 je zadarmo pre matitelov Win8 family preto, lebo cely Win10 je v podstate konecne dokonceny Win8. Verejne mega-testovanie Win8 family vo velkom sa po dvoch rokoch konecne chyli ku koncu. Vysledkom bude Win10. Problem ale je, ze jak Win10 mal uz vyzerat Win 8.0 SP 0 Update 0 build 8000 a nie nejaky Win10 po vyse dvoch rokoch...

Ja osobne Win10 nazyvam Win8 SP2, resp. Win 8.2. Takze preto je pre majitolov Win8 zadarmo. Win10 v nie je nejaky novy OS, nove Wokna co si zasluzia novy nazov. To je proste 8.2jka, konecne dokoncene 8cky.

Co sa tyka Win7, to je OS sam o sebe. Najzastupenejsi OS a lidi by boli pekne nasrany, keby si zo 7cek nemohli skrtnut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo. A jako osmadevadesátky měly vypadat už Windows 1.0.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Niekto zrejme nepostrehol, ze Win8 a Win10 je v podstate ten isty OS !!!!!!!!!!!!! Alebo je tam nejaka brutalna znema v jadre? V sposobe vykreslovania a pristupu k GUI? Ako WinXP vs. Win Vista.

Win10 je v podstate iba ServicePack pre Win8. Lenze dnes uz mame nove marketingove triky! SP nepodareneho OS vydavat za novy OS!

To ako si to nazvali je marketingove rozhodnutie. Ci Win 8.2, Win 10 alebo aj Win 37. To je v skutocnosti je to vlastne Win 8.2 je fakt. Z marketingovaho hladiska to ale nemohli pomenovat Win 8.2 kvoli povesti Win 8 family ... Win 9 preskocili z "technickych" dovodov ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud vás napadá smysluplný důvod, pro který může mít smysl nabízet Windows 10 pouze majitelům Windows 7 a 8, když akceptuje i nelegální kopie, které jsou dostupné každému, určitě se o něj podělte v diskusi": napada a tym je dokonale spehovani uzivatelu, nic jineho za system sireny zadarmo necekam, ono je takova pisnicka, "kdyz ptacka lapaji, pekne mu spivaji", v pripade Windows 10 alias iba graficky preznacenych Windows 8.2 ktere budou mit navic dementni MetroStartMenu, vyhledavac v poli, virtualni plochy a par placanin ktere by si klidne vesli do v8.2 + pozmenene graficke menu prinos pro uzivatele necekam, naopak jenom spehovat a spehovat, dnes uz tu mame uzasne to portfolio cipu od Intel-u ako MEI, AES, TXE k tomu se prida logika TPM2.0 + blbost uzivatele nelegalni kopie Windows napsat sve osobni indice vymenou za bezplatne Win10 a sme plne pod kontrolou z tajnacu USA. Proc si myslite ze vyvoj 10 je tak rychly jak je, potrebuji jenom doladit ziskavani dat od uzivatele, o tom to cele je a natom to stavi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja tomu nerozumim - pokud licence bude tak jako tak nelegalni, tak je preci z pohledu uzivatele jedno, zda si poridi nelegalni windows10 rovnou, nebo zda na ne prejde z predchozi nelegalni verze? Zvlast pokud tak jako tak hrozi, ze jeho system bude oznacen jako nelegalni.. (samozrejme za predpokladu, ze ma o tuto nelegalni verzi zajem. .)

Vlastne by to bylo jako - pokud jedete v ukradenem aute, muzete zdarma prelezt do jineho ukradeneho auta.. Ale porad pojedete v ukradenem aute..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o to, že kdyby MS neudělalo tento krok, tak uživatelé, kteří budou mít pirátskou kopii neposvěcenou od MS budou odstřihnuti od MS obchodu a tím pádem MS příjde o potenciální zisk.

V budoucnu je klidně možné, že bude win10 úplně zdarma - může se stát, že se jim ten obchod vyplatí takovým způsobem, že už zisky z licencí na win budou druhořadné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi jde i o to, že desítky po upgradu budou mít softwarově všechny znaky legálního OS, na rozdíl od některých pirátských verzí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se po upgradu take muze zobrazovat hlaseni o nelegalnosti. Tim se vsechny znaky legalnosti prebiji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me MS zije nejvice z penez vyrobcu pocitacu. To, ze si nekdo zdarma upgraduje starou rachotinu, nebo doma slozi novy PC, je statisticky zanedbatelne. Navic si uvedomte, ze vsechno, co se zatim o W10 pise jsou jen jeho vyhody. Zatim nevime o zadne nevyhode a vzhledem k tomu, ze zijeme v realnem svete, tak to urcite taky nejake mit bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu spekulovat nad možnými zadními vrátky a podobnými věcmi.

Nicméně: ví se už, že W10 přijdou jako klasický update přes Windows Update pro W7a W8(.1) - i proto je nejspíše pro tyto systémy update zdarma. A je dost pravděpodobné, že z hlediska mechanismu aktivace a kontroly pravosti nebude nic navýšeno nebo zostřeno, alespoň zpočátku. Takže možná z toho pramení to, že ten kdo ukradl Windows a ty se mu korektně aktualizují, ten bude moci upgradovat. Je samozřejmě možné, že v budoucnu nějaké zostření kontroly přijde, nicméně MS v podstatě nemá jak zkontrolovat např. velké OEM licence nahrané v BIOSu, takže tohle prohlášení je pravděpodobně celkem elegantní vyhnutí se posměchu pirátů, že mají W10 zdarma. MS je tak předběhl a udělal "gesto" protože by pirátění stejně neměl jak zabránit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu mají přijít přes WindowsUpdate i pro W7? To by napáchalo víc škody než užitku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

už jsem dokonce někde viděl i screenshot. :-) A pokud vím, bude se jednat o volitelnou aktualizaci.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak ti nevím, SLP - model ověření oproti BIOS-u (SLIC) funguje na W7 (2.1) na W serverech 2008 / 2012 (2.2 / 2.3), ale na W8 nikoli.... Jsem zvědav, jak se k tomuto mechanismu W10 postaví...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

W8 nemají SLP, ale používají nahrání serial čísla rovnou do UEFI. Výsledek stejný, ale samozřejmě technika řádově složitější a hlavně adresnější - už neexistuje něco jako OEM SLP klíč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše řečeno, tak Microsoft vlastně vyhlásil, že jeden nelegální systém bude aktualizovaný na druhý nelegální systém. Ale to snad bylo známo již před tím, takže je jasné, že si Microsoft přes hlupáky udělal krásnou reklamu zadarmo. Aby redaktoři příště neskákali na každou debilitu by měli po vyhlášení jakékoliv zprávy od Microsoftu počkat aspoň 5 dní, zda se to nezmění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí aby Čína pohrozila, že přejde na Linux (http://diit.cz/clanek/cina-prejde-na-linux-do-roku-2020) a ejhle, MS "najednou" dramaticky mění svou obchodní politiku. Holt, šestina světového trhu je šestina světového trhu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišujte čínské úřady od komerčních firem a běžných uživatelů. Úřady na Linux přejdou, protože jim to stát nakázal z bezpečnostních důvodů a legalita woken to nijak neovlivní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Čína (státní správa, ne řadoví BFU) chce v první řadě systém, který není pod absolutní kontrolou americké firmy. Nějaké drobné uživatelské nepohodlí plynoucí z odlišnosti, nebo nemožnosti provozovat některé aplikace je nezajímají. Podobně jsou na tom Rusové, ti taky nechtějí nekontrolovatelný closed source systém na kritických místech (ne že by nutně chtěli Linux).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jj, Rusáci by radši kontrolovatelný closed-source systém ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to je tak ze pokud neco dam zadarmo tak ocekavam ze nato prejde 3/4 lidi. A to jak z win7 tak z win8. Potom muzu zrusit podporu win7 a 8 ato tak rychle jak to jen pujde a mam zase jeden operacni system. A zadalsi uz totu psalo dost lidi, jde jen oto utrhnout co nevetsi podil z trhu.
Kdyz to prevedete do penez tak ted drzi podopru pro system co by radeji zrusily hned. A protoze win 8 se moc neprodava a jeste ktomu stale bojuji s nelegalnim systemem tak mozna zkusi nejakou jinou metodu. Mozna budem platit za kazdou novou vec 100 kc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doba podpory W7 je už dlouho ohlášená a pochybuji, že ji bude MS měnit. Jen ji neprodlouží, jako kdysi u XP.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mňa by zaujímali skôr praktické otázky - ako to bude pri nutnej reinštalácii Win10, napríklad z dôvodu, že mi odíde systémový HDD.
Doteraz nebol problém, OEM Win 7 sa dá reaktivovať buď kódom, alebo ak uplynul od poslednej aktivácie krátky čas, tak telefonicky, Win na notebooku sa aktivuje buď sám, ak mám recovery partition alebo mám urobené recovery DVD so sytémom, prípadne si dohrám certifikát.
Keď updejtnem na Win10, budú sa dať znovu aktivovať, ak mi odíde HDD? Dostanem nejaké sériové číslo, alebo bude licencia nejako zviazaná s mojim Microsoft účtom? A ako bude fungovať update na notebooku, kde boli Win 7 aktivované SLIC metódou? Win 7 si tam môžem preinštalovať a aktivovať, koľkokrát chcem, bude to možné aj s Win10?
No a hlavne, bude možný len update, alebo sa bude dať zvoliť aj čistá inštalácia. Určite by som robil radšej čistú inštaláciu.
Predpokladám, že sa zatial takéto informácie neobjavili. Alebo sú už známe aj nejaké podrobnosti? Ja som na nete žiadne nenašiel...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Konečne niekto má aj inteligentné otázky.

Predpokladám, že to bude viazané na MS účet ako pri 8.1. Keď som menil HDD tak po prihlásení na MS účet bolo všetko OK bez ďalších úkonov. Takže bude jedno či hodíš čistú inštalačku 10 ky alebo postupný update, dôležitá bude iba verzia Win. Teda ak ich bude viac.

Osobne si myslím, že MS chce krokom dať aj pirátom W10 zadarmo fakt iba ukrojiť s potencionálneho koláča platených aplikácii. Na druhej strane chce ich nechať označené ako nelegálne lebo tak nenesie zodpovednosť za nič, iba bude ťažiť z aplikácii. Keď náhodou nejakému pirátovi nebude fungovať zaplatená aplikácia tak je to problém zas piráta a nie MS. Ani by som sa nedivil, keď sa práve overovanie pravosti zjednoduší.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jsem z toho trochu jelen, ze začátku se šuškalo že w10 bude mít i free verzi (zdarma) a teď že bude jen ubgrade z w7 a w8/8,1 na w10 zdarma.
On je v PC tak trochu bordel když z jednoho windows dáte ubgrade na další (starý systém je pořád na disku než ho smažete ručně), snad ve většině případů je lepší nahrát systém od 0 aspoň nebudete mít hned po spuštění systému zas**né registry a nainstalované programy které jste použili 1x a odinstalovali se špatně nebo vůbec nejdou dát pryč.
Taky jsem slyšel něco že Windows10 Technical Preview přejde do plné verze ale co to znamená jestli každý kdo si nahraje Technical Preview hodí aktualizace bude mít legální W10 nebo jak W10 víjde tak to hodí hlášku že si musím w10 zakoupit?
Jen uvažuji že pokud si pořídím SSD tak bych šel do W10 TP než do W8,1 kde možná licence přestane platit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1)při upgradu nemusíš nic zachovávat, systém se nainstaluje načisto

2)Win10 bude legální jen při vlastnictví legální licence nebo předchůdce (win7/8). V opačném případě bude win10 nelegální (ale patrně plně funkční), Takže i z technical preview bude systém nelegální, ovšem pokud budeš vlastnit legální win7 nebo 8, tak bude systém legální.

3)nechápu proč by ti měla licence na win8 přestat platit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jedná se o školní licenci pro W8 použitá na W8,1 a měla by končit s ukončením školy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jé, že by to změnili? :-) za mého studia ta licence byla funkční i po ukončení studia, jen jsi nemohl dělat komerční věci na ni (mno mám do dneška 2x win7 32bit a 2x 64bit win7 a pak po kusu win8 :-D)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.