Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Upgrade z Windows 7 na Windows 11 je možný, ale jen jako čistá instalace

Win8/8.1 sa nespomina preto, lebo je to ten nechceny zmatok/nepodarok.
Rovnako ako Win Vista bola tri roky nedokoncene Win7, tak modern UI dlazdicove troj rocne utrpenie nedomysleneho konceptu Win8/8.1 boli nedokoncene Win 10. A Rovnako ako nikoho extre dlho nezaujimala Vista, dnes nikoho nijako extra dlho nezaujima Win8/8.1.
Trhove podiely XP-Vista-7 hovorili vtedy jasnou recou ze Vista je nechceny nepodarok a irelevantny medziclanok medzi XP a 7 a rovnako dnes trhove podiely 7-8family-10 vravia co je Win8family zac, t.j. prvy pokus a iba medziclanok medzi 7 a 10. MS mava taketo dvojite vydania. Zacalo to s Win95 a potom o tri roky prisli vylepsene Win95 aka Win 98.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A Win 10 ti přijde jako "podarok", jo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z filozofickeho hladiska nic neni dokonale a vsetko sa da vylepsit a to vzdy. Avsak spomenme si na roky 2012-2013 (2014). Teda pokial nemame problemy s pamatou.
Clovek prisiel do elektra a tam bol clovek oslepeny stovkami NTB monitorov s Win8 a s uzasnym dotykovym Metro UI (neskor sa tomu nadavalo Modern UI). Aplikacii pre toto UI bolo ako safranu (predsa len 20 rokov aplikacii pre UI ktore prakticky zadefinovali uz 32bit Win95 je iny kus historie). Ponuka start nikde, z monitorov salalo iba Metro a dlazdice - A TO VSETKO NA BEZDOTYKOVYCH MONITOROCH !!! TOTAL PSYCHO ... Klasicke UI ktore dovtedy vladlo svetu Winsowsu 2 dekady sice bolo a slo spustit, ale takym sposobom ze to bolo psycho.
W8.1 s ponukou start a dalsimi znormalnenymi vecami to extra nezachranili, v tom case uz boli rumory o W9 z ktoreho bol nakoniec W10.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ty Metroidní aplikace nikdy nepochopil. Hnusnej minimalistickej design, prakticky se jednalo o pouze full-screen aplikace. K čemu, když Windows jsou hlavně o oknech?!! Já to považuju jako totální fail Microsoftu, kterej nikdy nepřiznali, jen se ho v dalších Windows snažili rozmazat a místo, aby to ukončili, tak to tam furt dodnes strkají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Filozofia tych casov bola jasna: zrodila sa myslienka mat jeden jediny OS na vsetko, od x86 tabletu cez notebooky, 2in1 konvertibilne tabletoidne notebooky, notebooky s dotykovou obrazovkou, desktopy ... az po server.

Vysledok je taky ze dnes vo Win Serveri mame Metro UI a KACHLICE !!!!! Na serverovskym OS, ktory o dotykovom ovladani ANI NESNIVAL !!!!! Secci tam lezu cez RDP alebo inak a v 99,9% pristupov sa k tej masine (alebo ESX pre virtualky) nejde fyzicky - proste nikto sa netrepe do serverovne kvoli tomu aby pristupil na OS, ale hlavne ze OS je pripraveny na dotykove ovladanie. Je to reziduum tejto myslienky. Pretoze aj Win Server 2016/2019 nesu zaklady a bremeno z Win8-8.1 a Win10: Metro UI a KACHLICE !!!!!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 maji jiz 13 vydani, asi proto mu pridou lepsi, mne naopak Windows 8.1 vyhovovaly, se Classic StartMenu to bylo jako uzivat Windows 7 SP2(mimo api DX12), rychly, poladeny OS s moznosti zcela vypnout automaticke aktualizace a s tim co tam nastavim se proste nezmeni, jedine to debilni Metro.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi Win Vista → Win 7 a Win 8/8.1 → Win10 je podobný a přeci hodně velký. Windows 8 a zejména Windows 8.1 je v pohodě použitelný systém, kde si můžete upgradem na Windows 10 v lecčems pohoršit. Upgradem Windows Vista na Windows 7 si nelze pohoršit prakticky v ničem. Zatímco Visty byly nepoužitelné a lidi zachránila jejich oprava v podobě Windows 7, Windows 8 jen přinesly šok v UI, který z velké části přetrval až do Windows 10 a je stále více protlačován a to už lidem jaksi nic jiného nezbývá, než ho používat. Nejde čekat na něco dalšího. A Windows 11, pokud budou vypadat tak, jak teď, to UI ještě víc domrví. Nejenže zpizdí už tak zmršenou nabídku Start, ale zkurví i doteď docela dobře použitelný taskbar. Taskbar z jedenáctek momentálně stojí zavyližprdel.

O mě se už asi ví, že Windows 8.1 považuju za velmi dobře použitelný systém, který má většinově špatně nakročeno k Windows 10 a velmi dobře vychází z Windows 7. Naštěstí to dobré, co si vzaly i desítky, je krásně použitelné už ve Win8.1 a to špatné, čemu se v desítkách už prakticky nevyhnete, o to při troše snahy nemusíte v osmičkách skoro zavadit.

Já mám prostě Windows 8.1 rád. Jsou to takové Windows 7 s řadou krásných vylepšení, přičemž těm Metroidním hovadinám se lze až na výjimky vyhnout a něco z toho se dokonce ukázalo jako ne tak blbý nápad, jak to na první pohled vypadalo (klidně mi říkejte podivín, ale mě celá obrazovka Start docela vyhovuje, pomíjím fakt, že poslední hodně dobře použitelná nabídka Start skončila s koncem klasického Start Menu, kde se dal seznam aplikací krásně stromově rozbalit a od té doby je bohužel efektivnější, než ten program hledat myší, hledat ho přes vyhledávání, až tak je ta nabídka Start špatná, že vlastně přestala plnit svůj původní účel a už je použitelná jen jako sada vlastních zástupců, taková druhá jiná plocha).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 8 jen přinesly šok v UI"?
jediny rozdiel medzi w7 a w8 je len to gui?
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_8#New_and_changed_features

no jo podivin je spravne slovo :)
upgradom w8 (aj 8.1) na w10 si nezle nijako pohorsit podobne ako upgradom visty na 7

a ked je ten w8/8.1 taky uzasny, preco ma 2,5% a w7 20% ???
https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows#Timeline_of_releases

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Dobrá, tak to tedy není "jen" ten šok v UI, ale i řada dalších více či méně podstatných změn, které by šly bez výjimky všechny napasovat jako service pack nebo jednotlivé hotfixy na stávající OS, možná s výjimkou toho šoku, který si na Windows 7 napasovat dost dobře nedokážu, tedy tak, aby se dalo říct, že je to pořád tentýž OS.

Upgradem W8/8.1 na 10 si zkrátka a dobře pohoršit LZE. Starší stroje ten upgrade nemusí zvládnout vůbec, na jiných bude patrné zejména zpomalení odezvy UI, vyšší hardwarové nároky, sraní se s každopůlročními upgrady způsobující mj. změnu featur pod rukama, výrazně horší kontrola nad aktualizacemi apod. To se přechodem z Visty na 7 nekoná, v tom měl tenkrát Microsoft pravdu, že stroje, na kterých běží Windows Vista, zvládnou bez potíží i Windows 7. Většinou na tom sedmy běhaly dokonce rychleji než Visty.

A s tím podílem to už jsem říkal. Windows 8 přinesly příliš výraznou změnu v UI, kterou lidi nebyli ochotni akceptovat. Mně ta změna tolik nevadí, slovy svědků covidových: „Pozitiva převažují nad negativy“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vista byla natolik rozežraná, takže co zvládlo Vistu, zvládlo i Win7, 8 i první Win 10 (pokud to bylo na podporovaném CPU). Desítky začaly s přibývajícími verzemi ovšem opět bobtnat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a presne rovnaky sok bol, ked som do virtualboxu hodil preview win11. Ak by to vydali v takom stave, co neverim, ze bude, tak to mozu zabalit rovnako ako 8ku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

date tip jaky ISO a odkud stahnout? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím vím jen o 21996.1.210529-1541.co_release_CLIENT_CONSUMER_x64FRE_en-us.iso, jestli se někde válí něco novějšího, netuším, ale počkám si, až to novější bude lépe dostupné. Na uložto jsem zahlédl odkaz, pravost nemohu potvrdit, ale vypadá to dle velikosti, že by to mohlo být ono.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daj do vyhladavaca Windows 11 Pro Insider Preview 21H2 Build 22000.51 Bypass TPM 2.0 (TPM 2.0 Compliant) (x64) Pre-Activated

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neproběhla někde zpráva o tom, jak to bude u Win 11 s aktualizacemi samotného OS. Jestli přejdou zpět na service packy? To by bylo super.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přímo v úvodní prezentaci - updaty o cca 40% menší, většinou bez rebootu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ovšem MS slibuje stále (asi od W2k) a stále to nefunguje...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsem instaloval kumulativní update a nejen, že to dlouho trvalo, ale reboot to nakonec taky chtělo. Na druhou stranu, insiderská verze pořád nejsou kompletní jedenáctky, spousta věcí se ještě dodělává. Takže ještě půl roku můžeme doufat, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady ani doufat nelze. WinUpdate nechodí pořádně od W2k. Bobtná pořád a restart to chce stále kvůli mnoha zbytečnostem. A co je nejhorší, je vyhledávání updatů, které zatěžuje procesor (naštěstí stále 1 jádro) a hlavně disk. Bez SSD jsou tak Win10 už dávno nepoužitelné, protože 10 min po zapnutí nedělají nic jiného. Fascinující taky je, že to vše ještě prohánějí antivirem, přitom by snad mohli vědět, že stahují a instalují MS podepsané soubory.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, všechno bude menší a proto najednou nestačí ani 64GB disk :D.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde žiješ? 64GB už málokomu stačí i v mobilu nebo foťáku. Ve střední třídě mobilů už začíná být 128GB standard.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? A proč jedny z nejprodávanějších mobilů - iPhone - se v drtivé většině prodává v základu, tedy 64GB?

64GB je stále běžných ve střední třídě, tedy kategorii 4-10 tisíc. Ne každý potřebuje mít v mobilu tuny věcí. Poslední tři roky se pohybuju kolem hranice 35-40GB obsazeného místa a takhle to má spousta lidí kolem mě.

Podobně tablety. Nejprodávanější tablet je základní iPad... 32GB... následuje ho v daleko menším počtu iPad Air s 64GB base model, vyšších paměťových konfigurací nebo iPadů Pro které mají 128GB základ se prodávají jen jednotky procent.

Já měl v tom základním iPadu kolem 10GB volného místa, dostala ho žena a ta tam má dokonce 20GB volného místa... já nyní na Airu mám kolem 25GB. V dřívějším Androidím tabletu jsem míval obsazeno asi 20GB z čehož 12 bral Android...

Kdybych neměl na disku 60GB foto knihovnu s kompletní historií svých digitálních fotek, tak bych vystačil se 120GB diskem u počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka nezní tak, kde žiješ. Otázka je jiná: jak to, že Windows 10 stačí i 32GB disk a Windows 11, mají-li všechno stejné nebo menší, nevyjdou se 64GB diskem? ;-).

Ale OK, nalejme si čistého vína. Budeme-li se bavit o těch jedenáctkách, které vycházejí z uniklého "21996.1.210529-1541.co_release_CLIENT_CONSUMER_x64FRE_en-us.iso", tak můj footprint je aktuálně 18,7 GiB (to je už včetně přepnutí do češtiny a krátkého používání), takže pokud Microsoft tvrdí, že 64GiB disk nebude tak docela stačit, pak má v plánu zasrat jedenáctky ještě hodně, hodně velkou dávkou balastu :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On toho balastu ani nemusí tolik přidat. Nezapomeň, že instalátor upgradů neumí počítat, takže prostě potřebuješ aspoň 2 x tolik místa :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W10 aktuálně už na 32GB mají problémy - fungovat fungují ale nejdou udělat "velké" updaty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To znám velmi dobře :). Jedna známá měla nějaký tabletonotebook HP s Atomem, odnímatelnou klávesnicí, 32GB eMMC ukrojeným oddíl obnovy a na tom desítky a Office. Upgrade se zasekl už někde u verze 1703, že už to není kam dát. Vymazali (přesunuli pryč) jsme fotky a v podstatě veškerá uživatelská data … anizakokot. Nakonec musel jít pryč i ten Office, pak se upgrade s dopomocí přidané SD karty povedl (bez té karty by to taky bylo no-go, nebylo kam si odložit staženou instalačku tak, aby se ten upgrade mohl následně nainstalovat). Bez odinstalace Officu to nešlo ani s přidanou kartou.

Prostě zmetek už od výroby, příliš malé úložiště, které bylo schopné základního provozu, ale už ne upgradů, které jsou ovšem jednou z klíčových vlastností toho OS. A vrazit tam jiný OS je taky čelendž, UEFI je omezené výhradně na x64 variantu Windows (která je samozřejmě větší než 32bitová, přitom ten krám měl jen 2 giga RAM), legacy boot nemožný, takže tam prostě 32bit. Windows vůbec nejdou dát.
Zadarmo drahý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom MS byla tahle konfigurace oficiálně schválená :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na service packu nic super nebylo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale bylo, Service Pack byla jiz odladena balickova distribuce dulezitych a volitenych aktualizaci plus se tam dostali i fixy po zisteni/na zadost tretich stran.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to fakt neznamená, že to je vhodnej způsob updatování OS. A v tý době to byl fakt porod to instalovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

> Jestli přejdou zpět na service packy? To by bylo super.

Je v tom nejaky zasadni rozdil proti soucasnym pulrocnim / rocnim velkym updatum ? az na jmeno teda ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je. SP v pozdějších dobách neměnily funkčnost, ale hlavně přinášely balíky oprav mezitím vydávané přes WU. Vycházely taky podstatně míň často, takže systém zůstával roky stejný. Bez půlročních zásahů tu do modelu videodriverů, jindy do zvuku a jindy zase do přesunutí nastavení z jednoho prostředí do jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jen otázkou toho, co do toho service packu strčíte. Třeba SP2 pro Windows XP přinesl taky poměrně zásadní věci, i když ne tolik jako nové edice Windows 10. Ale jak říkám: je to jen o tom, co do toho Service Packu vrazíte. Já v tom nevidím principielně žádný rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jeden obrovský rozdíl ve způsobu aplikace - SP je klasická aktualizace která doinstalováná opravy do stávajícího systému, Windows 10 rolling update je v podstatě kompletní upgradová přeinstalace windows (s vyjímkou té jedné nebo dvou edic které měly minimální změny)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom rozdíl vidím zásadní. Ani ne tak v obsahu, i když MS se právě později zavázal, že do SP bude dávat jen opravy, ale hlavně v té instalaci. SP byl prostě jen aktualizací systémových knihoven + odpovídajících zápisů do registru. Při SP se neměnily nastavené věci. Není to reinstalace OS, jak předvádějí Win10.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V poslední době už ani ty nové edice nepřipomínají přeinstalaci, jako spíš instalaci záplaty/hotfixu. A Service Pack rozhodně byla víc než záplata/hotfix, v dobách XP určitě. Třeba takové původní Windows NT 4.0 a Windows NT 4.0 SP4, to byly systémy s takovými rozdíly, že se to klidně dalo vydat jako nový OS. Podobně to bylo tuším s Windows XP SP2, ale tam to nebylo tak zásadní, nicméně i tak se objevovaly podobné názory, že to klidně mohl Microsoft vydat a prodávat jako novou verzi OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je to tak. Vtipný byl hlavně ten NT4SP4. To se tehdy MS snažil zaintegrovat IE do systému. Výhodou bylo, že to upgradovalo i UI ze stylu Win95 na Win98, rozšířily se třeba možnosti pravého kliknutí myší. Ale když jsi se na to vybodl a nainstaloval až SP5 nebo SP6, už se to IE do systému zaintegrovat nesnažilo. Takže z jedněch původních NT4 šlo získat dvě verze NT4SP6 podle toho, jestli jsi nainstalovat SP4 a pak SP6 nebo jen SP6 :-)
Jinak to, že ty poslední Win10 updaty už jsou spíš záplaty, je podle mě způsobeno tím, že novinky MS přesunul do Win11.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

inak, nekoncila oficialna podpora windows 7 niekde na generacii Skylake/Kaby lake, teda 6th gen intel core? zatial co win11 vyzaduje 8th gen minimalne, tak mi to trosku nevychadza ta konzistentnost pri poziadavkach ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony ty "požadavky" (zatím) moc nefungují. Windows 11 se mi totiž nainstalovaly i na i5-4590S s TPM 1.2. Jen mi to napsalo "tento počítač nesplňuje požadavky na provoz w11, některé funkce mohou být nedostupné a může docházet k nestabilitě systému" (nebo tak cosi). No a už to tak běží týden a žádná nestabilita není ani nechybí žádné funkce, aspoň jsem žádné nenašel. Ale možná je to i tím, že jsou zatím v ranné verzi (hlásí se jako verze 10.0.blabla), takže se uvidí až vyjdou oficiálně...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no mam win 11 na AMD Athlon64 x2 7750BE "Kuma" na doske bez efi a tpm.
ide to v pohode akurat mi chodi dost updatov oproti kolegovi.
Podla "insider" je to preto, ze bude aj verzia bez TPM a EFI. A maju malo testerov na starom HW a HW bez TPM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak chtějí mít testery na takovémto HW, když jim podle zveřejněných požadavků tvrdí, že to na tom nepojede? :-)
Jinak takovýto stroj se mi jeví už dneska dost na hraně. Mám kancelářský Kaveri A4 - cosi a žádný zázrak to tedy není. Ale TPM1.2, UEFI a secureboot to má...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 11 by už, konečně, mohlo umět bootovat z ReFS, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to měly potřebovat? ReFS se používá jen na pracovních stanicích a serverech, na doma je vám na dvě věci, z vašich čtyř jader procesoru by si sám sežral dvě. Až těch jader budete mít čtyřiadvacet, pak koukejte po ReFS. Ale nejspíš pořád budou vyšší verze jedenáctek používat NTFS jako systémový a ReFS na velká data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co zaktualizovat Win7 na Win10 a hned potom Win10 na Win11

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To určitě půjde. Jen si nemyslím, že je to nějak výhodné. Není to tak dávno, co i MS doporučoval čistou instalaci. Až s W10 přišly půlroční upgrady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem četl, aktualizace z Win 7 na Win 10 sice má volbu zachovat data, ale ani ta nemusí zachovat všechno.
Navíc možnost bezplatné aktualizace z Win 7 oficiálně už dávno skončila. Takže i když to pořád funguje, nemusí to fungovat zítra a je to legálně trochu sporné.

A já osobně bych preferoval spíš čistou instalaci, než vršit na sebe aktualizace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by super, kdyby MS podporoval opačný směr - totiž zpátky k 7, protože to je prostě dodnes nepřekonaný systém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Totéž se říkalo o XP. Ale když začínaly, tak to byly "hnusné omalovánky".

Nikdy mě nepřestane udivovat, jak neradi se někteří lidé učí něco nového. Nejlíp bylo roku 1492... vlastně ne, tehdy Kolumbus "objevil" Ameriku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, XP byly a po instalaci jsou hnusné omalovánky, ale jde to nastavit.
Vista byla hezká, ale rozežraná a nedodělaná a moc se na tom nezměnilo dokonce ani po SP2.
Až Windows 7 byly dovařená Vista.
Windows 8 byla MS idiocie vnutit uživatelům na desktopu mobilní ovládání, protože přece to samé budou mít na Windows Phone - nefungovalo to, Windows Phone padl, ale to rozhraní MS nikdy zpátky neopravil, přestože ještě v betě ta možnost byla. Zajímavé je, že Apple podobná pitomost nenapadla... Naštěstí tam to rozhraní jde dostat aplikací třetí strany, což z Win8 dělá použitelný systém.
Windows 10 jsou graficky podivný systém, který MS zprasil tak, že u nových aplikací ani není vidět, které okno je aktivní (s tím začali už ve Win8), ani často nelze otevřít víc oken třeba s nastavením, neboť ten systém se stále chová, jako bych ho měl ovládat prstem, ne myší. Díky nechtěným půlročním upgradům se mění pod rukama, položky se přesouvají do nového, neefektivního rozhraní. Ani administrátor už nemá systém ve verzích Home a Pro zcela pod kontrolou...
Win 11 budou jen dokončením tohoto trendu, takže v tomto od nich nic dobrého nečekám. To co šlo ve starých controlpanelech udělat rychle, je tady rozsekáno na víc zbytečně velkých stran nového nastavení. Proč chce MS sloučit dotykové a desktopové věci mi doteď není jasné, normální by bylo vytvořit různé skiny a mít možnost to přepnout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Proč chce MS sloučit dotykové a desktopové věci mi doteď není jasné, normální by bylo vytvořit různé skiny a mít možnost to přepnout."

Protože v každé velké korporaci sedí jeden debil přes finance (oficiálně se ta pozice jmenuje finanční ředitel/jednatel) a ten, nemaje tucha o produtech a jejich vlastnostech, neustále požaduje synergie, aby firma dosáhla čím dál větší dividendy pro akcionáře. Čím větší firma, tím větší vliv CFO má. Což o to, jednotné UI by nevadilo, kdyby alespoň zaměstnávali pár lidí přes "UI usability", kteří by tam vklínili customizaci nakonfigurovat si UI tak, aby to vyhovovalo i PC uživatelům (zrušit/povolit/zmenšit tohle/tamto...); ale ti už asi byli vyhozeni v první vlně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Omalovánek se šlo zbavit na pár kliknutí a pak to byly takové vylepšené Windows 2000, (jak odpovídalo verzi- 2000 byly Windows NT 5, XP byly Windows NT 5.1)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano nepřekonaný, ale jen u lidí, kteří W10 nikdy nezkusili :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, u těch co ho zkusili a vrátili se zpět...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Odpoviem vam na rovnakej urovni: " A proč lžete?"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, jedu na windows 10 a to jen proto, že podporují DX12.
Nyní již ani možnost Win7 pro moderní hraní není, protože AMD (a nVidia se určitě brzy přidá) zařízla podporu pro nové hry. Ta sice k funkčnímu hraní nutná není (tedy pokud nechcete AMD FSR), ale užitečná beze sporu je. Ze stejného důvodu (hry) mě MS asi donutí přejít na Win11.
Doufejme Stardock a opensource komunita obecně přijde s něčím jako je Start10/OpenShell i pro jedenáctky a chybějící funkce a nastavení doplní oni, když už ne mrkvosoft.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DX12 přece nemůže být důvod k tomu opustit úžasné a kulervoucí W7. Nechápu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty toho zjevně nechápeš víc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se to UI nelíbí. Mně to přijde, jako inovace za každou cenu. Jenže, když už v minulosti uděláte něco maximálně použitelné a vychytané, tak každá další změna musí být zákonitě k horšímu. A to se děje nejen u SW, ale i u webových portálů třeba. Co na tom, že máme funkční a odladěnou věc, marketing si prosadí, že je čas na změnu a musí to vypadat jinak, moderněji, a tak máme Eye-candy UI, ale funkčně totálně nepoužitelné nebo horší, než předtím. Asi jako Salesforce Classic a ten stupidní Lightning UI...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Eye-candy je passé, teď frčí "experience".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ten je často tragickej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po přečtení diskuse jsem překvapený, kolik se tu najde staromilců, kteří tu obhajují zastaralé systémy a "pokrok" je jim proti srsti už z principu. Věc zavrhují předem, aniž by to vůbec ozkoušeli ani ne tak proto ze je špatná, ale proto, že je jiná než si za ty desetiletí zvykli.
Kolik je tu věkový průměr, 60 let? OK boomers, asi je čas uvolnit obor IT mladším ročníkům...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Oni nejsou proti pokroku. Oni jsou proti inovaci za každou cenu. Proč měnit, co fungovalo? Proč novější systém nelze skinovat/customizovat tak snadno jako starší verze? Proč si MS zvolil cestu půlročních updatů, které v zásadě nestihl ani dodávat včas a bez patřičného betatestu? Proč se desetiletí řešilo UI, když se teď zahazuje do koše a patlá se to tak, jak koho zrovna napadne (viz MS Teams, které se mění snad každé 2 měsíce). Lidi chtějí stabilní, svižný systém s efektivním rozhraním. To je celé. Nebo patříš mezi ty, kterým nevadí, že najednou to, co šlo na jedno kliknutí, teď vyžaduje kliknutí 2-3? Proč mě při aktualizaci MSO 365 neinformuje dialogové okno s progresem, nebo tak obyčejná věc jako je rozbalovací menu není označeno jako menu, ale jako popisek? Hlavně že jsou ikony čím dál barevnější... Nejhorší je, že tyhle trendy už přebíral i SAP a jiní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

.. zastaralé systémy .. Slyšeli oni někdy o Cobol-u?

"pokrok" je jim proti srsti už z principu ...
No právě. O ten "pokrok" opravdu nikdo nestojí.

asi je čas uvolnit obor IT mladším ročníkům...
Copak? Seniorní pozice jsou obsazené?
Jen mám obavu, že mladší generace IT se vyskytuje v množství porovnatelném s Yeti nebo Loch Ness. Věková hranice [mobi|debi]lizace se už posouvá ke třicítce a ergonomie se přesunula do kategorie expreesivních výrazů (== sprostá slova).

Dotekové ovládání na 45" zobrazovadle už může sloužit jako slušná rozvička, ale po několika hodinách člověk začíná mít pocit, že mu ty ruce upadnou.
U větších rozměrů pak bolí už i nohy.

PS:
Několik mouder od pana Murphyho
Kolik z nich vystihuje situaci SW světě si přeberte sám.

Neopravujte něco, co funguje.

Nikdy není dost času a prostředků udělat to pořádně,
ale vdžy je dost času a prostředků udělat to znovu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mi dost připomíná to, když MS začal prosazovat dotykové obrazovky. To jsem si říkal, to mám jako máchat hodiny rukama ve vzduchu a pořád něco mačkat? Na efekt do filmu možná super, ale v reálu mi po půl hodině ty ruce upadnou, nehledě na to, že nesnáším otisky prstů na obrazovce a lesklé obrazovky...ergonomie jako prase...klávesnice a myš je vrchol ergonomie, kdy z minimem pohybu (námahy), udělám maximum práce, ale holt to asi někdo považuje za zastaralé a tak se musí inovovat...tak se inovuje, a je jedno, že úplně nesmyslně...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo jak třeba s klávesnicí a myší ovládám tablet, který držím v jedné ruce ve stoje...

Doteková obrazovka nelimituje použití myši a klávesnice, nedoteková obrazovka ale neumožňuje používat dotekové ovládání nebo stylus.

Poslední půlrok používám poměrně dost tablet, s klávesnicí, myší i stylusem a když si vezmu laptop s nedotekovou obrazovkou, pořád mám nutkání do toho displeje hrabat prstem. W11 aktuálně testuji tak, že mám puštěné stolní PC, ležím na gauči, v ruce iPad se stylusem si s tím hraju přes vzdálenou plochu.

V práci mimochodem mám 75" TV v zasedačkách, dotekové, fungují jako whiteboard ale není problém ovládat dotekově win, když člověk chce třeba něco prezentovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si používej tablet, proč ne. Ale nechápu, proč mi MS nutí ovládání vhodné pro tablet i na desktopu a tomu přizpůsobuje i uspořádání menu pro nastavení systému. U Win8 to bylo tragické, ovšem Win10 jsou kromě start obrazovky velice podobné. Jako kdyby byl problém v tom systému udělat přepínač desktop-tablet a podle toho některé věci upravit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím o PC, kdysi na to měl MS nějaké demo, jakože pokrok...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Neopravujte něco, co funguje."

věc názoru, podle mě teprve teď jsou windows takové jaké by měly být. Používám win11 denně na zábavu i práci a "user experience" je opravdu jinde než u předchozích verzí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víš co Sašo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Upgrade z Windows 7 na Windows 11 je možný, ale jen jako čistá instalace"

To je krásne. Môžeme repasovať váš súčasný motor, ale musíte si kúpiť nový :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně naopak. Nemusíte si nic kupovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, za ty roky od 3.1 se mi vic nez vyplatilo udelat upgrade VZDY * jako cistou instalaci.

*) 3.11, SP ani velke aktualizace 10 za upgrade nepovazuju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, a právě velké aktualizace Windows 10 donutily řadu lidí udělat ten čistý reinstall taky, protože se to prostě zesralo a jiná možnost nebyla. To není něco, o čem bych někde četl, takových lidí znám osobně nepočítaně, ty stroje mi jednoho času přistávaly na stole jak na běžícím pásu - "chtělo to udělat aktualizaci a už to nenaběhlo", ten symptom je tak provařený jak těstoviny al serte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.