Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

USB 3.0 flash řadiče ASMedia trhají prodejní rekordy

ASMedia logo
Dle vyjádření vedení ASMedia Technology se v oblasti řadičů flashových pamětí pro USB 3.0 a Thunderbolt rozhodně blýská na lepší časy. Sama firma zaznamenává rekordní růsty prodejů svých čipů a jistě nebude jediná na světě...

President ASMedia Lin Che-wei odhaduje, že příští rok budou prodeje řadičů flashových pamětí pro externí použití tvořit celou polovinu příjmů společnosti. Firma samozřejmě hodlá toto železo kouti, dokud je žhavé, takže v její nabídce nalezneme jak flashové řadiče pro USB 3.0, tak konečně i PC trh penetrující rozhraní Thunderbolt.

USB 3.0-SATA - ASMedia ASM1051E

Celkově pak již za letošek dodá ASMedia na trh zhruba 36 miliónů čipů pro USB 3.0 zařízení, z čehož největší podíl zastanou řadiče pro externí diskové jednotky. Společnost své čipy dodává takovým partnerům jako Seagate, Western Digital, Toshiba či Transcend. Aktuálně ASMedia vyrábí své čipy 130nm procesem u TSMC, přičemž připravuje přechod na 85nm - v tomto kontextu čistě pro zajímavost: první GPU vyráběná 130nm procesem byly u ATI její mainstreamové Radeony 9600 (léta páně 2003), u Nvidie pak „legendární“ GeForce FX 5800 (taktéž počátek roku 2003). To jen pro představu, jak dlouho se může uplatnit zastaralý výrobní proces u maličkých, nízko taktovaných čipů, kde pokrok k menším procesům není tak podstatný jako u obrovských GPU.

Jinak USB 3.0 řadiče ASMedia nacházíme na základních deskách značek Asus, ASRock, MSI, ECS či ve strojcíh Samsung, firma pak nově dodává vzorky flashových USB 3.0 řadičů i Samsungu, Toshibě a SanDisku.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku USB 3.0 flash řadiče ASMedia trhají prodejní rekordy

Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 09:08 | zoki | Pozná niekto nejaký externý box 2,5" s...

Zobrazit diskusi