Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

USB 3.0 na nových platformách AMD v rukou třetích firem

SuperSpeed USB logo
Máme rok 2011 a asi by nebylo zcela šťastné, kdyby nové platformy AMD "Ontario" a Zacate" neměly rychlé USB 3.0 rozhraní, když už se na trhu objevují vedle flashek i sympatické externí 2,5" disky s tímto rozhraním. AMD sama oběma platformám do USB 3.0 do vínku nedala, takže je na čase představit si další hráče…

USB 3.0 samozřejmě zařízení postavená na zmíněných produktech AMD ponesou a zajistí to externí výrobci řadičů. V tuto chvíli díky taiwanským DigiTimes víme o firmách jako NEC, ASMedia a Etron Technology. Minimálně první dvě od nás znáte, testovali jsme řadič NEC a o ASMedia je slyšet také.

AMD APU („Llano“, „Zacate“) Roadmap

AMD sama pak "nativní" podporu USB 3.0 do svých čipsetů zahrne až v těch určených pro rodinu čipsetů "Hudson", konkrétně verze Hudson-D3/M3, u níž se bavíme o výrobě 65nm procesem a kombinaci s 32nm AMD Llano APU, Výsledný celek se má na trhu objevit v červenci letošního roku, podle tureckého serveru DonanımHaber ponesou čipsety jména A70M a A60M a budou obsahovat čtyři USB 3.0 porty (turecky moc neumíme, ale zdá se, že USB 3.0 dostane jen A70M). Čipsety Hudson-D1/M1, které by měly být dnes uvedeny k procesorům "Ontario" a "Zacate" (platforma "Brazos"), ještě USB 3.0 nezahrnou (podle našeho odhadu to bude tak trochu "převařený" jižní můstek řady SB8xx, ovšem v kombinaci s APU se jim bude říkat FCH - Fusion Controller Hub).

Rok 2011 bude jistě rokem, kdy se bude objevovat více a více zařízení i počítačů s USB 3.0 i 6Gbit/s SATA. Bude to rok, kdy dáme sbohem otravnému ~32-35MB/s limitu přenosu dat po USB 2.0, tak bolestnému s rostoucí kapacitou a rychlostí disků, flashek/SSD, paměťových karet či multimediálních zařízení. Jak to vidíte vy, těšíte se, až budete na malá přenosná zařízení kopírovat filmy a další data (několika)násobně vyšší rychlostí oproti USB 2.0, zejména tam, kde pojede výkonný protokol UASP?

ASUS P7P55D-E PRO: Rozdíl mezi USB 3.0 NEC a USB 2.0 Intel P55

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku USB 3.0 na nových platformách AMD v rukou třetích firem

Žádné komentáře.