Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USB 3.2 navyšuje rychlost na 20 Gbit/s

USB 3.1 Gen1 - USB 3.0
USB 3.1 Gen2 - USB 3.0 x2
USB 3.2 Gen1 - USB 3.0 x4

Meli radsi ponechat normalne o-znaceni a to generace USB 3.0, 4.0(2x) a 5.0(4x) + nehovorim o zbytecne matoucim konektoru typu C, jednoducho dnes se v tom ma prase vyznat jako v kompatibilite intel procesoru a chipsetu, a nejlepsi na tom je ze zakladni desky sou kuli takovymto "extra" ptakovinam zbytecne prodrazene, inu vyzaduje sa externe naveseny radic, ja osobne bych klidne i dnes zakladni desky s nativnim USB 2.0 + nezavisle linkami navesene USB 3.0, zakladem je stabilita prenaseni dat, ne jenom hype rychlost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

USB 3.2 ale jede jenom na USB-C konektorech, na klasických A a B nejede

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze ked do USB-C portu verzie 3.2 zastrcim cez pasivnu redukciu USB 2.0 alebo 3.0 disk s klasickym konektorom A, tak mi tento nepobezi? Nebudu USB3.2 porty spatne kompatibilne s USB 3.1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V A/B konektorech ti to pojede v USB 3.1 rezimu jenom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB 3.1 je především verze specifikace. Kdyby se jmenovala pořád 3.0, ale přesto se tam něco přidávalo, byl by v tom dosti chaos. Takhle se není na co vymlouvat, ani jak marketingově šálit, řadič co podporuje (bude podporovat) USB 3.2, prostě musí podporovat 20 Gbit/s + všechny starší verze specifikace, prosté.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chaos v tom udelali prave s "3.1 GenX". Kdyby nechali normalne 3.0 a 3.1, vsem by to bylo jasny, zatimco takhle se zazracne vsechny zarizeni s 3.0 zmenily na 3.1 a je nutny podrobne zkoumat, jestli je to opravdovy 3.1 (Gen2), nebo jen vyrobce vychcane vyuzil prejmenovani. Uz tomu chybelo jen udelat "3.1 Gen0" z 2.0 nebo rovnou vseho pod 3 a bylo by to dokonaly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsade sa pise o zdvojnasobeni rychlosti a ze to vyuziva 2 volne linky ktore sa v usb standarde doteraz nepouzivali. Ale na druhu stranu, v poznamkach pod ciarov sa da na niektorych weboch vycitat ze tie volne linky sa pouzivali na prenos display portu cez usb alebo thunderboltu 3 zasa cez usb port.Bolo by docela fasa napisat ako sa teda bude spravat usb 3.2 ked sa do neho vrazi usb 3.1 s podporu thunderboltu. Alebo co spravy s prenosom usb hub ktory bude vo verzii 3.2. Bude pustat obrazovy signal do monitoru alebo v pripade ze do neho zapojim 3.2 zariadenie tak proste obraz vypne lebo bude potrebovat celu sirku usb 3.2 ? Z toho asi zaplacu applisti v dalsej generacii, kedze apple odrezal vsetko okrem usb 3.1/typeC a externy monitor sa pripoji len cez tento port.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je asi jasné, ne?
Ty dvě volné linky byl pro implementaci Thunderboltu nebo Displayportu (pokud je pravda, co píšete). Pokud tedy kabel zapojíte do Thunderboltu, bude fungovat jako Thunderbolt. A pokud ho zapojíte do USB 3.1, bude fungovat jako USB 3.1 (a ty dvě linky nepoužívat). USB 3.2 ty dvě linky už využívat bude.

V čem je problém? Pokud budete mít řadič, co bude umět USB/Thunderbolt na obou stranách, tak se předpokládám oba domluví na Thunderbolt rozhraní. Jinak budou využívat USB. Nevidím v tom jediný problém.

Co se přenosu obrazu přes hub týká, USB 3.2 je zpětně kompatibilní, nebude problém.

Zbytek hádám najdete v datasheetu, i když nechápu, co vám není jasné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze nejjednodussi implementace je prave skrze TBT radic, ktery do TypeC konektoru posila TB3 (2x2x20G) nebo USB3.1 Gen1 (2x1x5G) nebo USB 3.1 Gen2 (2x1x10G) nebo DP1.2 (4x5.4G), tak implementace USB 3.2 (2x2x10G) by mohla byt jen zalezitost updatu firmwaru pro TBT radic... ale jak zname intel, on vam proda novy radic a Apple vyda pristi Macbook jiz s USB 3.2 a zkasne vas o $3000 znova :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou tam tusim 2 linky, co detekuji otoceni USB-C? Tak konecne by se k necemu smysluplnemu vyuzily.
Otazka je, co dokaze tech 20Gbit/s vyuzit. Na bezne veci typu tiskarna, scaner, flashdisk, externi HDD je rezerva hodne velka, tak asi zbyva jen externi monitor, coz mi ale zase neprijde dobry napad, tyhle veci slucovat. Osobne bych radeji videl nejakou pokrocilejsi verze 4dratove USB 2.0 na tyhle drobnosti a jednotny smysluplny konektor na monitor, staci ze ted mame VGA, DVI, HDMI, DIsplejPort a USB-C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi to slučování naopak přijde jako výborný nápad! Protože už 10 let sním o tom, že připojím mobil JEDNÍM kabelem a bude z toho plnohodnotná pracovní stanice, s konektivitou na monitor, periferie, síť/internet, NAS, reproduktory a kdo ví co ještě.

Už před časem se tomu přiblížilo HDBaseT, ale to se používá jinde a úplně jinak.

V mobilu se jednu dobu objevovalo MHL (HDMI), což už vypadalo velmi slibně, ale scházelo tam USB zároveň, tak bylo nutné používat BT klávesnici a myš.

Microsoft už to tím jedním konektorem dotáhl a v Androidu se už taky pilotní pokusy objevovaly, ale masovka to ještě není. Nevím na co ještě čekáme...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

At jdou s tim USB uz do prdele, to je horsi jak Lightning od Applu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš ho klidně ignorovat a jet přes Firewire a LPT.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

USB už je hodně zprasené, v tom má pravdu. Původně to byly čtyři dráty, robustní konektor, jednoduché a levné provedení, kompatibilita. Dnes má konektor 24 miniaturních dotykových kontaktů, tedy 24 míst, kde to může přestat fungovat, tolerance veškeré žádné, všechno musí být absolutně přesné. Drahý komplikovaný kabel, spousty kombinací chování podle specifického odporu, kapacity a nevím čeho ještě. Spousty variant co se týká rychlosti, proudu, napětí. Dostali jsme se do stavu, kdy už nedokážeme předem říct, jestli nějaká kombinace zařízení bude pracovat tak jak očekáváme. USB se stalo velmi komplikované a také nevyzpytatelné. USB zařízení mají běžně problémy probrat se korektně ze spánku, nebo se vůbec po zapnutí připojit, mají náhodné problémy s detekováním rychlosti, někdy se samy odpojují, některá zařízení nefungují v některých hubech a tak podobně. Pokud by se USB takto chovalo od začátku, nikdy by se nerozšířilo. USB těží ze své minulosti a historického rozšíření, ale jeho současné provedení je dost mizerné.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ten jednoduchý konektor, tedy typ A, to je pravda, ale ten bohužel není pro všechno protože je dost velký, ale kupodivu se do něj dostalo i USB 3.0. Ostatní konce stály pěkně za prd. Klasické B ještě OK, ale pro 3.0 tam je extra nádor pro nové vodiče, mini verze jsou taky příšernosti po mechanické stránce, takže jednotný konektor je dost výhra.

S detekováním napájení jsem nikdy neměl problém, pokud se nejednalo o nabíjení, což je něco dodatečně vecpaného a ano, je to dost zajímavé.

Že vysokoodběrová zařízení nechodí na HUBech co nemají vlastní napájení je normální a jinak to nejde a funguje to tak od začátku. Mám tu ještě komp s USB 1.0 a není v tom rozdíl po této stránce. Lidi jsou jen rozmlsanější oproti době kdy USB začínalo a s periferiemi to opravdu nebylo jednoduché. :-)

Probouzení to nevím, s tím problém nemám a nikdy jsem neměl, dost rozdíl je v implementaci USB na různých systémech. Na Windows mi přijde dost šílená, třeba na Macu se jeví mnohem přívětivěji a bezproblémověji, na Linuxu také zatím bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty, dal bych ti za tento koment "+" a dal bych ti i "-". Sice matně tuším, co máš na mysli (a dokonce možná) si to myslím i já, ale ... jen tak pro jistotu ... mohl bys tu myšlenku rozvést ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

komentar Antonín Lejsek

Uz to napsal za me, jenom jsem slysel USB 3.2 a uz me to vytocilo, ze jsem se nezmohl na vic nez nadavku. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne, že max HDD je na úrovni skoro sata2, kkti, a NVME na úložosko? aj tak to nebude mať plnú silu, k čomu to je? marketink, sračky ako vždy, osraté.. mám USB na 3.0 ma zápis 180 MB/S, to je paráda, hentu utopiu nech si natlačia do vylučovadla organických prostriedkov

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně, že pak koupíte něco v Tescu, Datartu a kdekoliv jinde a materiálově je to tak nekvalitní, že si o těch specifikacích můžete nechat jen zdát. Sám používám většinově jen USB 2.0. Tuším totiž, že ta honba za rychlostma bude podmíněná neexistující kvalitou na straně materiálů a to už nehovořím o délce kabelů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.