Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k uTorrent 3.0 s několika novinkami

Otázka je, jestli sdílení nekompletního souboru (tj. během stahování) se dá kvalifikovat jako zpřístupnění díla, když soubor je úplně nebo aspoň částečně nefunkční.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže dá. Libovolně malá část autorského díla je pořád autorské dílo. Prostě - pokud stahuješ filmy přes torrenty, tak to neukecáš - distribuuješ díla a porušuješ zákon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Libovolně malá část autorského díla je pořád autorské dílo."
- A co kdyz se jedna o textovou povidku? Je napriklad pismenko "a" stale povazovano za soucast autorskeho dila a nesmi se nikde sirit?

Spis se priklanim k existenci netrivialni posloupnosti znaku/bitu, ktera muze byt povazovana za cast autorskeho dila. Jak dlouha je tato "umelecka" posloupnost neni nikde presne specifikovane. O tom rozhodne asi az pripadny soud.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli tomu rozumím správně, tak jediný, kdo má nárok na copyright u digitálních děl je von Neumann, který vymyslel bit (nulu a jedničku), vše ostatní jsou jenom kopie a rozmnoženiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by museli dokázat, že víš co sdílíš, jinak by to samozřejmě mohl sdílet i někdo jiný kdo získal kontrolu nad počítačem, ale je dost pravděpodobné že tohle je někde ošetřeno, aby to odnesl ten kdo je nejsnáse k nalezení.

Můžou předpokládat, že běžný uživatel dokáže analyzovat temp soubory torrentu a poznat jaká data skutečně přicházejí nebo by mu uznali, že až to stáhne a zjistí že je to autorsky chráněný obsah, že jej smaže?

Co se týče software k porušení licence dochází snad ve 100% případů až po nainstalování a používání, u filmů je to asi jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je zbytečně komplikované. V domácnostech je obvykle router NATující provoz, často s Wi-Fi, a připojuje se na něj víc počítačů, často i sousedi nebo náhodní kolemjdoucí ;) A teď ti může PČR zkusit dokázat, že jsi ty torrenty z dané IP sdílel právě ty (a pomiňme také docela silnou překážku, že by nejdřív museli od soudce získat povolení k domovní prohlídce...)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď mě napadlo v souvislosti s určováním vzniklé škody na torentech, že pokud někoho chytí, bylo by fér odvozovat výši pokuty podle poměru sdílení. Jestliže je tedy poměr třeba 1,4 mělo by se to brát, že došlo k nelegálnímu stažení 1,4 krát a taková by měla být tedy i pokuta. Řada lidí totiž sdílí jen po dobu kdy stahuje a tak mají poměr sdílení ke stažení často menší než 1, dopustili se tedy škody menší kolik činí cena jediné kopie programu. Vymáhání vyšší částky tedy nedává smysl

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže cílem represivních složek není vymáhat přesnou částku (možné) škody a působit výchovně. raděj použijí bulharskou konstantu... a škoda půjde do milionů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když pomineme nesmyslnost, tak aby to bylo opravdu spravedlivé, pak by se to ovšem muselo odvíjet od poměru nelegálně sdílených dat. P2P ovšem umožňuje sdílet jakákoli data, tedy i legálně. Celkový poměr sdílení by pak byl nespravedlivý, neboť by zahrnoval jak nelegální tak i legální sdílení...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně doufám už půjde pomocí CMD příkazu provádět Pause ALL/Resume ALL

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem zvedavy na ten streaming :) pri vysokych rychlostech by to mohlo byt "online" :) jen by me zajimalo jestli se tam nejak resi priorita segmentu... aby takovy streaming mel vubec nejaky smysl :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Řeší. Jakmile klikneš na Play, začne to přednostně stahovat chunky od začátku souboru a běží odpočet, za jak dlouho bude možný spustit stream.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak bohuzel to tak neni :) nechal jsem stahnout video 850MB... hned na zacatku jsem dal PLAY abych si overil ktere chunky se zacnou tahat... taha to presne ve stylu bittorrentu tedy nahodne... :) ani se to nejak nesnazi preferovat chunky ze zacatku... proste nic...

Na jednu stranu velke zklamani... na druhou stranu logicke... byl by to docela velky zasah do systemu fungovani bittorrent protokolu a "filozofie"

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

(veřejné) trackery jsou bohužel špehovány, ale jako řešení tohoto problému i problému s českým právem vidím vynucené šifrování seedů. špeh bude mít po zábavě... doporučuji zapnout

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono „šifrování“ je dobré tak leda proti různým „qos“ filtrům. Kdokoliv od tebe stahuje, má tvojí IP adresu a to je vše, co se o tobě může dovědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom doplním. "... má tvojí IP adresu..." a to je vše co PČR potřebuje ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Torrenty jsem přestal řešit od té doby co mého lokálního isp kontaktovalo Sony, že zaznamenali nějaké nelegální stahování. Nechtěl jsem providerovi dělat problémy, tak jsem torrenty přestal používat a přešel na služby typu rapishare. Mimochodem, nevíte někdo co se děje se stránkou rlslog.net ? Už několikátý den mi google píše, že stránka neexistuje !?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Torrenty taktéž nepoužívam protože je to nesmírně pomalé stahování, ovzvlášť když se chce stáhnout starší obsah, pak je to i na týdny. Nejlepší na stahování jsou úložiště jako RS,uložto.cz,czshare apod, tam to jde rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale když si člověk chce stáhnout včerejší díl seriálu, jede to plnou rychlostí na rozdíl od těchhle služeb, kde aby čekal půl hodiny po každých 100 MB, opisoval kódy a ještě to jde pomalu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, jak začaly prázdniny tak se Rapid nějak zrychlil, čekací doby jsou v řádu vteřin, tak jsem konečně dostahoval Hrdinu v 720p :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy tady pořád řešíte nějaké čekání...já mám s dalšími 3 kamarády dohromady zaplacenej roční účet na Rapid Share, (děláme to tak už roky) a vyjde mě to nějakých 270Kč na rok!!...ještě se nám nestalo, že bychom vyčerpali datovej limit. Na nic nečekám a vše tahám plnou rychlostí. 8GB BD rip je otázkou půl hodky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teď je otázka, jestli si radši ten film rovnou nekoupit, když už za to platím, že. Může se pár kamarádů složit... :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"tedy pokud pomíjíme privátní trackery s tisíci filmů v podobě originálních Blu-ray image " - tohle najít tak žhavim linku 24/7 :-)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od te doby, co kamaradovi hrozi realne pokuta v radech desetitisicu az statisicu za sdileni pomoci DC++, pouzivam uz jen sluzby typu rapidshare.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc tolik minusu? Nesouhlasim se systemem jaky je u nas zavedeny, ale nehodlam riskovat pokutu jak hrom. Vcera jsem s tim kamaradem mluvil a ten mi rekl, ze byl nedavno zaplatit prvni "splatku" 50000,-.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takove pekne jednoduche to byvalo v dobe kdy to bylo ve verzi 0.9 a co je z toho ted? nejak to nakynulo, fuj, tohel at si nechaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj taky tu aktualizaci delat nebudu, bobtna to jako kdysi nero

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za warez plati jen blb. Tak to bylo a bude. Takze je moc pekny ze si platite rapidy a podobny dalsi nesmysly. Ono to jednou poznate...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal výše, roky už si s kamarády platíme dohromady roční účet na Rapidu a jsem nad míru spokojen. Cokoli si stáhnu téměř okamžitě, na nic nečekám a 270Kč ročně mě opravdu nezabije, to opravdu nepoznám...ale pokud lidé chtějí škudlit každou korunu a trápit se s nějakými limity nebo torrenty, tak prosím;o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak sa da trapit s torrenty ? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tim asi celemu systemu moc prospejes. Jediny kdo se z tebe napakuje je Rapid. Trochu malo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a komu tim prospejete? jo ze nekdo chce moc a pak se divi ze nema skoro nic a resi to represivne prolobovanyma zakonama taky "celymu systemu moc neprospeje".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc samozřejmě je, že platbou za warez živíš skutečnou škodnou, tedy toho, kdo dílo nevytvořil, ale za jeho nedovolený prodej si nechá zaplatit. Tady je možné zcela bez vytáček hovořit o konkrétní prokazatelně způsobené škodě, která se rovná výši částky zaplacené uživatelem poskytovateli warezu za konkrétní kus (warezu). Není důvod, aby uživatel nedal tutéž částku původnímu autorovi namísto poskytovateli warezu, pokud by ji autor požadoval. Škodu samozřejmě nezpůsobuje uživatel, ale poskytovatel warezu (za úplatu).

Druhá věc s tou první úzce souvisí a jde o svobodné fungování trhu na principu nabídky a poptávky, kam neodmyslitelně patří i způsob a forma nabídky. Pokud uživatel někomu za warez zaplatil, pak to buď znamená, že někomu naletěl, anebo uživatel i přes vědomí, že z toho nic nejde autorovi, považoval částku za adekvátní vzhledem ke všem okolnostem, mezi něž patří zejména složitost opatření daného díla jiným způsobem, byť by takový způsob mohl nakonec vyjít i levněji nebo bezplatně. Tohle už kupodivu pochopili i někteří autoři, že klíčem k úspěchu je co nejjednodušší způsob poskytnutí díla potenciálnímu zájemci bez všelijakých obstrukcí typu otravné DRM, aktivace, ověřování a podobně. Proto se třeba Amazon mohl svého času pochlubit tím, že prodal více kopií knih v elektronické než ve fyzické podobě (z toho, co prodává v obou verzích). Koupit e-knihu na Amazonu je totiž opravdu prudce jednoduché a uživatel tak mimo jiné platí i za tu jednoduchost - a překvapivě rád (Amazon je jeden z příkladů, kterých lze v praxi najít víc). Samozřejmě jsou uživatelé, kterým i přes jednoduchost cena nevyhovuje - opět to souvisí s jejich požadavky - jestliže je pro ně "levnější" si to opatřit složitějším způsobem, pak si to prostě opatří složitějším způsobem a za jednoduchost přístupu platit nebudou. Ukazuje se ale, že ta jednoduchost, byť zatížená platbou, je skutečně funkčním modelem. Jinak by Rapidshare a podobné služby neexistovaly. Jinak by nebyl např. zmíněný Amazon tak úspěšný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano s tom mas pravdu a nikdo se o tom nepre. Nejsem zadnym zastancem suroveho pirateni za kazdnou cenu. Kdyby byla jina moznost verim, ze hodne uzivatelu by od warezu ustoupilo. I ja mam doma kindle a kdyby byl dostatel ceskych knih za rozumnou cenu (ne opravdu nedam za knihu do kindle dve stovky) pak je nebudu pracne stahovat z netu a predelavat v Calibre. Tim "piratenim" bychom se meli snazit tlacit na autory a distribuci a vubec cely ten moloch, ze jejich cesta je spatna.
Ale kdyz uz stahovani tak mi proste za to platit prijde postavene na hlavu. Ano lidi se vsude strasej DirectConnectem, torrentem jak seedujes a zavrou te apod.. Vsichni vime, ze krome asi dvou pripadu je to nesmysl a nic takove se nedeje. Tim jsou mene znali uzivatele umele tlaceni do placeni share sluzeb a dalsi placeni na ruznych lama forech. To je ale prece uplne proti myslence toho stahovani. To uz si to muze ten uzivatel koupit ne? Podle me je tohle normalni obohacovani se na warezu o kterem si psal. Stahni si u me film ale zaplat. To je ten hnus. Nevidim rozdil mezi placenim za rapid a prodavanim kopii her na DVD. Takze jak se mi nelibi clovek co prodava warez, nelibi se mi ani placene sluzby, ktere ho nabizeji ke stazeni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ano lidi se vsude strasej DirectConnectem, torrentem jak seedujes a zavrou te apod.. Vsichni vime, ze krome asi dvou pripadu je to nesmysl a nic takove se nedeje."
Ale deje, mam info z prvni ruky. Domovni prohlidka, zabaveni PC, aby ho mohl "znalec" prozkoumat, soud...
Zaplat pambu se to netyka me, ale muzu rict, ze me to celkem vydesilo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Leda velky prd. Na to aby ti mohl nekdo zabavit komp nebo vlezt do bytu musi mit povoleni soudu. A ver mi zadny soudce neda povoleni k domovni prohlidce na zaklade screenu z DCcka nebo jiny podobny hovadiny!!! Lidi kterym policie prohlidku delala a komp zabavila toho maji na triku vic, prodavani, detska pornografie apod.. To do vas akorat tak husti OSA a CPU aby mel kazdej spocenej zadek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na vlastni oci jsem videl povoleni k domovni prohlidce. Bylo vystavene na zaklade nejakeho logu z DC. Bylo tam napsano od kdy do kdy a co sdilel. To soudu na vydani povoleni stacilo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Faj to mi sezen a posli. Neverim ani nahodou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud jde o bordel v tomto state, tak uz verim uplne vsemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezko mi bude nekdo davat na okopirovani soudni prikaz. A me by ani nenapadlo to po nem chtit. Navic kvuli tlachani na internetove diskusi. Jen pro upresneni dodam, ze na tom povoleni byla samozrejme jeho verejna IP a pod jakym nickem sdilel. Verit mi nemusis, ja o tom vim svy a jak se rika, nedrazdim kobru bosou nohou. Valnou vetsinu SW mam freeware nebo open source a tech par softu, pro ktere jsem nenasel nahradu jsem si koupil. Filmy a muziku si stahuju z rapidshare a podobnych sluzeb a jsem v klidu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle strucne a fundovane by se to melo podat "nejenom" nasim politikum, pak by mozna pochopily (pokud vubec chcou) o co vlastne jde. +

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobra i kdyz ponekud pomala je funkce vzdaleneho pristupu pres android :) (nemyslim web remote ale novinku)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo platí úložištím, může stejně dobře platit nějakému VPN anonymizéru. Jinak Internet je plný svobodné kultury, pro kterou je bittorrent ideální formou distribuce. Zkuste třeba www.vodo.net a vymaňte se z područí MAFIAA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.